sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

RoPS:n korpivaellus sai jatkoa

RoPS ei onnistunut sunnuntaina maalinteossa.
Rovaniemen Palloseuran mollivoittoiset otteet jatkuivat sunnuntai-iltana Rovaniemen keskuskentällä pelatussa Veikkausliigan ottelussa, kun turkulainen FC Inter vei pisteet mukanaan melko keskinkertaisellakin esityksellä. Ottelun loppulukemiksi 1789 katsojan edessä kirjattiin lopulta 0-2 (0-1), joiden ansiosta Inter on sarjakakkosena, kun taas sinipaidat jumittavat kymmenennellä sijalla sarjan tyvipäässä. Näin joukkuetta kutsuu loppukaudesta Veikkausliigan ns. haastajasarja.

RoPS pelasi ottelussa varamiehisenä, sillä Lucas Lingman oli sivussa korttitilin täyttymisen vuoksi ja Aleksandr Kokko ei niin ikään ollut pelivahvuudessa. Myös Sergio Llamas puuttui vielä pelaavasta kokoonpanosta. Näin kärjessä aloitti nuori Matias Tamminen. Joukkueen käskyttäjä Pasi Tuutti oli myös katsomon puolella viime pelissä saamansa yhden ottelun toimitsijakiellon vuoksi. Näin joukkueen vetovastuussa nähtiin Mikko Lignell. Vierasjoukkue FC Inter matkasi pohjoiseen vahvalla joukkueella Filip Valencic etunenässä. Poissa kokoonpanosta oli vielä Mika Ojala, mutta hänkin alkaa olemaan jo pelikunnossa tulevia ottelua silmällä pitäen.

Tamminen tiukassa vartioinnissa.
Ottelu alkoi turkulaisten pallonhallinnalla ja kotijoukkueen yllättävän vetäytyvällä taktiikalla. Silti RoPS rakenteli ottelun ensimmäisen tilanteen, kun Taye Taiwon keskitys vasemmalta tavoitti Eetu Muinosen, joka lopulta pääsi yrittämään, mutta keskikenttämiehen jatko meni selvästi yli Henrik Moisanderin vartioiman Inter-maalin. Tämän jälkeen ote pysyi vierailla, mutta kunnon tilanteita hekään eivät saaneet rakennettua alhaalla maannutta RoPS:a vastaan. 22. minuutilla Youness Rahimi nousi omalta alueelta aina vastustajan maalivahdin alueelle ja päätti vahvan nousun laukaukseen, joka meni kuitenkin oikealta ohi maalin. 27. minuutilla aktiivisesti ottelun aloittanut Tarik Kada puolestaan keskitti oikealta vaarallisesti maalin eteen, mutta Inter-puolustaja Juuso Hämäläinen onnistui tilanteessa estämään Tammisen (kuvassa) jatkoyrityksen. Vajaa minuutti tästä ja Aganaldo Moraes keskitti vasemmalta jälleen boksiin, mutta tähän Tamminen ei aivan ehtinyt mukaan. 34. minuutilla puolestaan Kalle Katz avasi alhaalta hienon pystysyötön suoraan Kadalle, joka päätti hyökkäyksen laukaukseen, mutta kohti Moisanderia. Minuutti tästä ja Katz kompuroi nousutilanteessa palloon ja Inter pääsi iskemään vastaan. Timo Furuholm nappasi pallon kuin lapselta tikkarin ja syötti sivulle Albion Ademille, joka pääsi laukomaan noin 18 metristä hienon kierteisen kudin maalin vasempaan yläkulmaan ohi tilanteessa voimattoman Antonio Regueron ja tilanne oli näin 0-1. 41. minuutilla kotijoukkueella oli hyvä paikka tulla tasoihin. Rahimi ja Tamminen alustivat Atte Sihvoselle paikan, mutta keskikentällä tällä kertaa pelannut Sihvonen sijoitti noin 12 metristä pelivälineen metrin vasemmalta maalin ohi. Näin tauolle siirryttiin vieraiden maalin johdossa.

Furuholm saattelee Kadaa ulos kentältä.
Toisen puoliajan alkuun Lignell teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Tommi Jäntti korvasi keskikentällä Muinosen. Heti 46. minuutilla Juho Hyvärinen lähetti pitkällä avauksellaan Kadan (kuvassa) oikeaa laitaa pitkin puolittaiseen läpiajoon. Hollantilaislaituri nousi kohti vastustajan maalia, mutta kaatui ennen vetoa Daan Klingenbergin kontaktin seurauksena. Moni vaati tilanteesta jo rangaistuspotkua, mutta ottelussa aivan liian näkyvästi esiintynyt päätuomari Oskari Hämäläinen avustajineen ei nähnyt tilanteessa rikettä, vaan antoi kotijoukkueelle tilanteesta kulmapotkun. Kada protestoi tilannetta ja tönäisi Hämäläistä sen merkiksi, miten häntä oli tönitty, mutta tästä seurauksena oli punainen kortti ja ulosajo. Tilanteessa rikottiin tuomarin koskemattomuutta ja se oli täysin turha teko Kadalta, mutta mikään takavuosien Di Canion tönäisy tuomarin kaatumisineen ei todellakaan ollut kyseessä. 48. minuutilla Valencic pääsi yrittämään huonon purun seurauksena noin 20 metristä, mutta Reguero oli maalillaan hereillä ja torjui yrityksen päätyrajasta yli. Tämän tilanteen jälkeen peli tasaantui ja seuraavaa tilannetta saatiin odottaa 65. minuutille asti, jolloin Rahimi laukoi 20 metristä, mutta kohti Moisanderia. Pari minuuttia tästä ja Hyvärinen nousi hyvin ja harhautti pari vastustajan pelaajaa. Laitapuolustajan viimeinen syöttö ei kuitenkaan löytänyt perille ja tilanne kuivui kasaan. Tässä vaiheessa vierasjoukkue Inter pelasi melko passiivisesti suojaten maalin johtoaan ja RoPS pääsi vajaamiehisenäkin paremmin peliin mukaan kuin avauspuolikkaalla. Toki joukkueen tekeminen kentällä ei edelleenkään hurraahuutoja saanut aikaan.

Rahimi pelasi aktiivisesti.
74. peliminuutilla nähtiin RoPS:n toinen vaihto, kun Niklas Jokelainen korvasi kärjessä kovaa yrittäneen, mutta usein kovin yksin jääneen Tammisen. 78. minuutilla Sihvonen karvasi hienosti pallon vastustajalta ja vapautti Moraeksen nousuun. Brassi nousi kuudentoista rajalle ja katsoi minne syöttää. Lopulta Moraes jatkoi keskelle Jäntille, joka toisella kosketuksellaan ampui kovan tykin kohti Moisanderin vartioimaa maalia, mutta laukaus meni puolisen metriä yläriman väärältä puolen. 84. minuutilla nähtiin kotijoukkueen kolmas vaihto, kun hyvällä jalalla liikkeellä ollut Rahimi (kuvassa) hölkkäsi vaihtoon ja kentälle kirmasi 24 tuntia aikaisemmin RoPS 2:en riveissä maalannut Sampo Ala. 86. minuutilla nähtiin ottelun lopullinen ratkaisu. Tilanteessa Katz purki keskialueella suoraan juoksuun Niko Markkulalle, joka jatkoi pelivälineen Furuholmille. Kokenut ja hieman huippuvuosista jo kangistunut hyökkääjä jatkoi pallon keskelle vapaaseen paikkaan Valencicille, joka viimeisteli vuorenvarmasti joukkueensa toisen osuman. Peli oli tätä myöten kätelty. 88. minuutilla nähtiin vielä päätuomari Hämäläisen erikoinen, kun hän varoitti kerralla kahta kotijoukkueen pelaajaa. Mahamadou Sissokoa rikkeestä kentällä ja Katzia pelikentän ulkopuolella. Kolmen lisäaikaminuutin jälkeen peli päättyi 0-2 (0-1) lukemiin ja keskuskentälle saapuneet kotijoukkueen kannattajat poistuivat totisina kotimatkalle.

Kokonaisuutena RoPS:n peli on tällä hetkellä pahassa takalukossa, sillä onnistumisia ei tule millään ja kymmenen tehtyä maalia 17 pelissä on naurettavan vähän. Toki sinipaidat saavat rakenneltua otteluissa maalipaikkojakin, mutta kokonaisuutena homma ei tällä hetkellä toimi. Kadan ulosajo oli täysin turha ja ei auta joukkuetta yhtään. Joukkue tarvitseekin pikaisesti vahvistuksia, sillä näillä otteilla liigapaikkakin on tiukassa. RoPS on etsinyt vahvistuksia ja kuluvalla viikolla olisi pitänyt hyökkäyspään pelaajan liittyä seuraan, mutta mitään ei ole asian suhteen vielä kuulunut. Myös keskikentälle on etsinnässä vahvistusta, mutta sopivien hankintojen saaminen vaikuttaa tällä hetkellä yhtä vaikelta kuin joukkueen maalinteko. Eikö sopivia pelaajia tahdo löytyä vai eikö joukkueelta löydy tarpeeksi Saludoja vastata liigatason pelaajien palkkapyyntöihin?

Seuraavan kerran RoPS pelaa sunnuntaina 4.8., jolloin sinipaidat matkaavat Tampereelle sarjakärki Ilveksen vieraaksi. Ottelu pelataan Tammelan stadionilla klo 17.00 alkaen. Tässä ottelussa tarvitaan tasonnostoa joka jätkältä, jotta pistetili karttuisi.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Youness Rahimi -keskikenttämies oli selkeästi joukkueensa näkyvin pelaaja kentällä, teki monta hyvää nousua ja laukoi kärkkäästi.