sunnuntai 31. elokuuta 2014

RoPS toiseen perättäiseen tappioon

Kokko ampui ottelussa kauden
yhdeksännen osumansa.
Sunnuntai-illan kamppailussa Veritas Stadionilla mittaa toisistaan ottivat palloseurat TPS ja RoPS. Mukavassa alkusyksyn säässä pelattu Veikkausliigan ottelu tarjosi toisella puoliajalla peräti kuusi osumaa ja selkeän kotivoiton TPS:lle lukemin 4-2 (0-0). Tappion myötä RoPS on sarjassa kahdeksannelle sijalla, kun taas TPS nousi liigan hännillä tasapisteisiin FC Hongan kanssa.

RoPS lähti otteluun lähes parhaalla kokoonpanollaan, sillä joukkueen riveistä puuttui ainoastaan aiemmin Kuopiossa kovan tärskyn saanut Jarkko Lahdenmäki. Paluun joukkueen avauskokoonpanoon teki yhdeksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista kauden mittaan noussut Jamal Gay, joka palasi kenttäkoostumukseen pelikieltonsa jälkeen. Samoin pikkuvaivoista kärsinyt Aleksand Kokko (kuvassa) palasi nyt aloituskokoonpanoon. Ville Saxman puolestaan teki paluun oikeaksi pakiksi. TPS lähti peliin kokoonpanolla, josta puuttuivat Matej Hradecky sekä laidalla viihtyvä Dennis Okaru. Muuten joukkue sai parhaat voimansa peliin mukaan, koska mm. Alex De John pystyi pienistä kolhuista huolimatta aloittamaan pelin TPS-puolustuksessa.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Kamppailun ensimmäisen erikoistilanteen rakensi RoPS, kun joukkue sai kulman oikealta ottelun 3. peliminuutilla. Mika Mäkitalon antama kulmapotku jäi kuitenkin lyhyeksi ja tilanne purkaantui kotijoukkueen helpotukseksi. Kolme minuuttia tästä ja vierailijat saivat vapaapotkun noin 30 metristä. Antti Okkosen antama vapari löysi maalin edustalta Ndukaku Alisonin, mutta hänen puskunsa meni selvästi yli Jukka Lehtovaaran vartioiman maalin. Hetki tämän jälkeen oli TPS:n vuoro saada kulmapotku, mutta tästäkään tilanteesta ei rakentunut mitään vaarallista ja tilanne säilyi 0-0:ssa. 16. peliminuutilla Sainey Nyassi tavoitti keskityksellään Mäkitalon. RoPS:n epäonneksi Mäkitalon pusku leijaili kuitenkin yli TPS-maalin. Tämän jälkeenkin RoPS jatkoi painostustaan ja maali suorastaan roikkui ilmassa, koska esimerkiksi Okkosen antama vapaapotku meni vain aavistuksen ohi maalin vasemman yläkulman. 22. minuutilla oli kotijoukkueen vuoro yrittää, kun Sami Rähmänen sai pallon oikealla ja laukoi välittömästi. Hänen laukauksensa meni kuitenkin vasemmalta ohi ja RoPS-maalia vartioineen Saku-Pekka Sahlgrenin ei näin tarvinnut venyä parhaimpaansa. Heti tämän jälkeen TPS oli mennä johtoon. Tilanteessa Alison sai kuitenkin pysäytettyä Joachim Osvoldin jatkaman pallon maaliviivalla pelivälineen kimmotessa ylärimaan. Tästä Faith Friday Obilor potkaisi pallon väljemmille vesille ja tilanne oli RoPS:n onneksi edelleen tasan.

Seuraavat minuutit peli pyöri keskialueella ilman, että kumpikaan joukkue olisi saanut rakennettua mitään vaarallisempaa. Jakson loppupuolella RoPS piti enemmän palloa kotijoukkueen keskittyessä lähinnä vastaiskuihin. TPS sai kuitenkin rakennettua ennen taukoa muutaman tilanteen, mutta näistä vierailijat selvisivät ilman takaiskua. 45. minuutilla RoPS sai vielä hyvän tilanteen, mutta Kokko ja kumppanit eivät saaneet jatkettua Okkosen keskitystä TPS-maaliin. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa 0-0 tilanteessa. Kokonaisuutena puoliaika oli melko tasainen laukaustilaston ollessa RoPS:n eduksi 3-2.

Toinen puoliaika alkoi tunnustelen. Ensimmäinen tilanne syntyi tälläkin puoliajalla vierailijoille, mutta Nyassin laukaus suuntautui Rähmösen kautta ohi maalin. 53. peliminuutilla Gay keskitti oikealta laidalta maalin eteen, josta Kokko puski todella hyvästä paikasta maalin yli. Kolme minuuttia tästä ja TPS siirtyi 1-0 johtoon. Kotijoukkue sai vapaapotkun noin 18 metristä ja Eero Tammisen tyylikäs laukaus meni vastustamattomasti verkon perukoille ohi Sahlgrenin. Muutama minuutti maalin jälkeen Nyassi pääsi jälleen laukomaan hyvästä paikasta, mutta tämäkin laukaus blokattiin TPS-puolustuksen toimesta. 64. minuutilla TPS siirtyi jo 2-0 johtoon, kun Osvold laukoi pallon pilkulta varmasti maaliin. Tilanne vihellettiin vähintäänkin kyseenalaisesta tilanteesta, jossa tuomari näki Obilorin koskeneen palloon tahallisesti rangaistusalueella. Näin tuomari otti roolia kentällä erikoisella vihellyksellään. Melkein heti tämän jälken RoPS vaihtoi kentältä Nyassin ja hänen tilalle kentälle kirmasi Jesse Ahonen. Miro Tenho siirsi kuitenkin välittömästi tämän jälkeen puskullaan kotijoukkueen jo 3-0 johtoon. Näin peli oli käytännössä ratkennut. 70. minuutilla puolestaan TPS:n pelaaja pelasi palloa selvästi kädellään rangaistusalueen rajalla, mutta tätä heikkotasoisesti vihellellyt Ville Nevalainen ei jostain syystä nähnyt. Kohta tämän jälkeen Saxman oli lähellä maalintekoa, mutta veto viuhui hieman maalin ohi.. 74. minuutilla RoPS teki toisen vaihtonsa, kun Juuso Majava korvasi kentällä Nicholas Otarun. Ottelun edetessä RoPS painoi peliä aktiivisesti kohti kotijoukkeen maalia Obilorin jäädessä kärkeen pelaamaan. Mutta sen sijaan 83. peliminuutilla kotijoukkueen Osvold lisäsi johdon jo 4-0:aan ja peli oli sillä selvä. 88. peliminuutilla Gay pääsi yrittämään alle kymmenestä metristä, mutta sijoitus meni karkeasti maalin yli. Hetki tämän jälkeen Kokko pääsi kuin pääsikin kaventamaan 4-1:een Juuso Majavan tarkasta keskityksestä ja tämän jälkeen RoPS tuli vielä 4-2:een, kun Saxmanin oikealta lähtenyt veto meni Rähmösen kautta omaan maaliin. Näin maalirikas ottelu päättyi lukemiin 4-2 (0-0).

Kokonaisuutena peli muistutti paljolti viime viikonlopun IFK Mariehamn -ottelua, jossa RoPS piti palloa, mutta vastustaja iski ratkaisevat maalit. Faktaa on se, että otteluita ei voiteta näennäisellä pallonhallinnalla ja tällä pelillä liigan kärkisijat karkaavat yhä kauemmas. Toki joukkue teki ottelun lopussa kaksi maalia peräperään, mutta tällöin ottelu oli jo ratkennut. Puolustuspelaaminen on tällä hetkellä RoPS:n akilleen kantapää, sillä omissa soi pelissä kuin pelissä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa vasta kahden viikon päästä sunnuntaina eli 14.9., jolloin se kohtaa kotikentälläään klo 18:30 alkavassa ottelussa FC Hongan. Tällöin RoPS:n on käännettävä kelkkaansa mikäli joukkue haluaa vielä kamppailla nykyistä paremmista liigasijoituksista.