tiistai 27. toukokuuta 2014

Roihan voimalla voittoon

Simo Roiha juhlii RoPS:n fanien kanssa 1-0 osumaa.
Rovaniemen Palloseuran toukokuun nollaputki sai päätöksensä niin pisteiden kuin maalienkin osalta maanantai-iltana, kun kotijoukkue päihitti Veikkausliigan 11. kierroksen ottelussaan FF Jaron maalein 2-1 (2-0). Ottelun sankari oli molemmat osumat viimeistellyt Simo Roiha ensimmäisillä liigamaaleillaan. Hyiselle keskuskentälle ottelua oli saapunut seuraamaan 1113 katsojaa.

Antti Okkonen oli
rakentamassa
RoPS:n voittoa.
Kotijoukkue RoPS lähti peliin tutusti varamiehisenä, mutta kannattajien riemuksi vaihtomiesten joukkoon penkille paluun olivat tehneet niin Aleksandr Kokko kuin Jani Virtanen. Aloituksessa uusina miehinä nähtiin niin Roiha kuin maalissa pelannut Oskari Forsman. FF Jaro sen sijaan saapui pohjoisen vierailulleen lähes parhaalla kokoonpanollaan, sillä ainoastaan Alexander Tumasyan, David Nyman ja Antti Palohuhta puuttuivat joukkueen matkasta. Ottelun alku alkoi kotijoukkueen lievässä hallinnassa ja RoPS:n osalta hallinta realisoitui viimein myös maalin muodossa. Heti ensimmäisellä kymmenminuuttisella RoPS sai peräperään kaksi kulmapotkua, joista jälkimmäisen Mika Mäkitalo lähetti oikealta kulmalipulta aivan maalin edustalle, josta Roiha jatkoi pelivälineen maalin kattoon ohi Jaron maalivahdin Jesse Östin. Näin 8. peliminuutilla tilanne muuttui 1-0:aan. Nelisen minuuttia tästä ja Jamal Gay nousi hyvin pallon kanssa ja laukoi, mutta ilman tulosta. Heti seuraavasta tilanteesta vierailija Jaro oli lähellä tasoittaa pelin, kun Peter Opiyon syöttö tavoitti Aubrey Davidin. Hänen laukauksensa kuitenkin epäonnistui osuen kotijoukkueen Jarkko Lahdenmäkeen, josta pallo kimposi vaarallisesti, mutta kuitenkin RoPS-vahti Oskari Forsmanin ulottuville. Seuraava maali näki päivänvalon ottelun 43. peliminuutilla, jolloin Antti Okkosen (kuvassa) kentän vasemmalta puolelta antama tarkka vapaapotku tavoitti maalille nousseen Roihan, joka ohjasi päällään pallon vastustamattomasti Jaro-maalin oikeaan alakulmaan ja taululle lukemiksi 2-0. Vielä ennen taukovihellystä sekä Gay että Faith Friday Obilor olivat hyvissä maalintekotilanteissa, mutta Öst maalillaan kesti nämä yritykset. Näin tauolle siirryttiin kotijoukkueen kahden maalin johtoasemassa.

Olli Pöyliö uurasti
keskikentällä.
Toinen puoliaika alkoi Jaron lievässä hallinnassa, mutta hyvällä asenteella pelannut kotijoukkue piti huolen siitä, että vaarallisia tilanteita ei omassa päässä nähty. Kun peli oli edennyt jo 70. minuutille, pääsi Mäkitalo hyvään paikkaan, mutta ilman onnistumista. Pari minuuttia tästä ja Mäkitalo laukoi jälleen noin 18 metristä, mutta Öst maalillaan torjui kotijoukkueen keskikenttämiehen terävän laukauksen. Minuutti tästä ja Jaro kavensi pelin 2-1:een Shahdon Winchesterin toimesta. Tilanteessa oikeana laitapakkina jälleen pelannut Ville Saxman puski pelivälineen huolimattomasti taaksepäin maalin edustalla ja pallo tuli suoraan vierailijoiden hyökkääjälle. Winchesterin napakka laukaus suuntautui oikeaan takakulmaan ohi tilanteessa voimattoman Forsmanin. Pari minuuttia tästä ja Jaro oli lähellä tasoitusta. Hendrik Helmken syöttö tavoitti muutama minuutti aiemmin vaihdosta kentälle tulleen Kevin Larssonin, joka pääsi laukomaan reilusta kymmenestä metristä. RoPS-vahti Forsman kuitenkin pelasti tilanteen oikea-aikaisella vastaantulollaan ja onnistui näin torjumaan Larssonin yrityksen. Tilannetta edelsi Jaro-pelaajan selkeä käsivirhe, mutta tätä ottelun erotuomarikolmikko ei kuitenkaan havainnut. Ottelun 81. peliminuutilla Juha Malinen teki kotijoukkueen ensimmäisen vaihdon, kun loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon palannut Jani Virtanen juoksi kentälle hyvin pelanneen Olli Pöyliön (kuvassa) tilalle tuomaan tuoreita jalkoja ottelun loppuminuuteille. Pelikellon näyttäessä jo 90. minuuttia, pääsi vieraiden Johan Brunell ampumaan kaukaa. Tämän laukauksen Forman pompotti yllättäen eteensä, mutta tilanteeseen ensimmäisenä ennättänyt Larsson laukoi pallon räikeästi yli RoPS-maalin. Vielä ihan ottelun lopussa Mika Lahtinen tuli kentälle Roihan tilalle, mutta ei ehtinyt olla kentällä kuin reilun minuutin ennen päätösvihellystä. Näin ottelu päättyi kotijoukkueen kauden kolmanteen täyteen pistepottiin maalein 2-1 (2-0).

Oskari Forsman pääsi
näyttämään osaamistaan.
Ottelu sinällään ei tarjonnut mitään suurta jalkapallonäytöstä, mutta kentällä nähtiin kuitenkin yritteliäämpi ja suoraviivaisempi RoPS kuin kertaakaan tällä kaudella aiemmin. Nyt joukkue pelasi kokoonpanon edellyttämällä tavalla ja se tuotti myös tulosta. Vierailija Jaro sai paikoin RoPS:n puolustuksen ahdinkoon, mutta näistä tilanteista joukkue selviytyi kavennusmaalia lukuunottamatta joko taidolla tai tuurilla. Puolustuksen ehdoton ykkösnimi tässäkin pelissä oli Obilor, joka luki peliä erittäin hyvin ja voitti lähes jokaisen pääpallon. Puolustuksen takana maalissa pelannut Oskari Forsman pelasi kauden ensimmäisessä liigaottelussaan kokonaisuudessaan hyvin ja haastaa näin vahvasti Saku-Pekka Sahlgrenia ykkösmaalivahdin paikasta. Keskikenttä onnistui niin ikään pelissä hyvin ja Mäkitalon ja Okkosen antamat kulma- ja vapaapotkut olivat jatkuvia uhkia heikosti erikoistilanteita puolustaneelle vierasjoukkueelle. Kärjessä Gay pelasi paikoin vahvasti, mutta viimeistelyssä on edelleen paljon toivomisen varaa. Laidoilla Roiha ja Nicholas Otaru tekivät paljon juoksuja, varsinkin Otaru. Vielä kun Otaru saisi nopeat nousunsa päätettyä suoraviivaiseen laukaukseen tai laadukkaaseen keskitykseen. Roiha oli kahdella maalillaan ottelun sankari ja näytti, että osaa viimeistellä paikan saadessaan. Kentällä hänen pelistään kuitenkin paikoin näki, että tätä ennen kokemusta on lähinnä aladivisioonatasolta ja että hän on vielä raakile liigatasolla. Kaksi tehtyä maalia antoivat hänelle kuitenkin hienon pohjan, mistä jatkaa tulevissa peleissä. Tällä näytöllä häntä on vaikea pudottaa aloituskokoonpanosta.

Seuraavan kerran RoPS pelaa vasta sunnuntaina 8.6., jolloin se kohtaa 18:30 alkavassa vierasottelussa FC Hongan.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Simo Roiha, kaksi tehtyä maalia ratkaisivat ottelun RoPS:lle, pelasi omilla vahvuuksillaan.