perjantai 9. toukokuuta 2014

Epäonnen pelireissu

RoPS:n topparipari Alison-Obilor
pelin tuoksinnassa.
Epäonnesta voidaan puhua, kun käydään läpi RoPS:n torstaista vierasottelua KuPS:aa vastaan. Joukkue hävisi lievästä hallinnasta huolimatta heikkotasoisen ottelun 1-0 (0-0) ja kaiken lisäksi menetti pelissä sekä Petteri Pennasen että Juuso Majavan sairastuvalle jalkavammojen takia, jotka saattavat pitää pelimiehet pois kentillä jopa koko loppukauden. Ottelun ratkaisu nähtiin kotijoukkueen Omar Colleyn toimesta toisella puoliajalla, kun taas RoPS:n tasoitusyritykset jäivät enemmän tai vähemmän vaillinaisiksi.

Rovaniemen Palloseura lähti otteluun kokoonpanolla, jossa kärjessä aloitti ensimmäistä kertaa tällä kaudella Mika Lahtinen. Samoin Ville Saxman oli keskikentällä yhdessä Antti Okkosen ja Mika Mäkitalon kanssa. Kotijoukkue Kuopion Palloseuran riveissä nähtiin mm. viime vuosilta RoPS:n väreistä tutut Tomi Maanoja ja Ebrima Sohna, jotka kuuluvat KuPS:n uuden käskyttäjän eli Marko Rajamäen luottomiehiin. Ottelun alku lähti tunnustellen käyntiin RoPS:n ollessa hallitsevampi osapuoli. Kun peli oli edennyt seitsemännelle minuutilla, pääsi Nicholas Otaru laukomaan nousun päätteeksi,  mutta hänen yrityksensä meni hieman vasemmalta ohi Maanojan vartioiman KuPS-maalin. KuPS:n ensimmäinen tilanne näki päivänvalon 17. peliminuutilla, kun Admir Catovic ampui kaukaa. Hänen laukauksensa suuntautui kuitenkin kohti Saku-Pekka Sahlgrenia, jolla oli helppo työ saada pallo haltuunsa. Nelisen minuuttia tästä ja RoPS:n Petteri Pennanen nousi tyylikkästi kentän vasemmalla laidalla, mutta hänen jatkonsa maalin edustalle ei kuitenkaan löytänyt toisia RoPS:n pelaajia ja peli jatkui maalittomassa tasatilanteessa. Ottelun 32. minuutilla nähtiin ensimmäinen ikävä loukkaantuminen, kun vieraiden Juuso Majava loukkasi vasemman nilkkansa vaarattoman näköisessä tilanteessa. Muutaman minuutin hoitotoimenpiteiden jälkeen Lassi Nurmos korvasi hänet kentällä. Jakson loppupuolella RoPS rakenteli vielä pari puolittaista paikkaa, mutta ilman onnistumista. Ja ensimmäisen 45-minuuttisen lisäajalla RoPS sai vielä lisää jobinpostia Petteri Pennasen loukkaantumisen myötä. Pennanen ei enää pystynyt peliä jatkamaan ja hänet kentällä ennen taukovihellystä korvasi Olli Pöyliö. Vaiherikkaan ensimmäisen jakson jälkeen tauolle mentiin pyöreissä 0-0 lukemissa.

Toisella puoliajalla KuPS tuli peliin aktiivisemmin ja onnistuikin maalinteossa ottelun 65. peliminuutilla. Miikka Ilon antama kulma tavoitti maalin läheisyydestä toppari Colleyn, jonka jatko meni vastustamattomasti Sahlgrenin vartioiman maalin kattoon. Näin ottelun ensimmäinen osuma oli nähnyt päivänvalon. Maalin jälkeen RoPS yritti vimmatusti saada pelin painopistettä kohti kotijoukkueen maalia, mutta seuraavaa paikkaa saatiin odotella aina 74. minuutille asti. Tällöin Otarun vahva nousu oikealta laidalla päättyi laukaukseen, mutta hänen epäonnekseen sijoitus meni hieman yli maalin. Hetki tämän jälkeen RoPS teki kolmannen vaihtonsa, kun Emenike Mbachu korvasi kentällä Antti Peuran. Vaihdon myötä Otaru siirtyi pelaamaan puolustuslinjan oikealle sivustalle. Viisi minuuttia tästä ja Ndukaku Alisonilla oli hyvä puskupaikka, mutta hänen yrityksensä Emeniken lähettämän sivurajaheiton jälkitilanteesta meni kuitenkin yli KuPS-maalin. Ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella KuPS vetäytyi lähes täysin kuoreensa antamalla pelin hallinnan RoPS:lle, mutta vieraiden pelikirjasta ei tässä vaiheessa löytynyt juuri muita ratkaisuja kuin pallon roiskiminen pitkänä kohti Maanojan vartioimaa maalia. Lopussa RoPS:n käskyttäjä Juha Malinen nosti toppari Faith Friday Obilorin kärkeen, mutta tämä taktinen veto ei pelin kulkua oleellisesti enää muuttanut. Näin ottelu päättyi kotijoukkueen 1-0 (0-0) voittoon, mikä takasi kuopiolaisille kauden ensimmäisen täyden poistepotin.

RoPS:lle tappio oli karvas, sillä joukkue oli kenttätapahtumissa hallitsevampi osapuoli. Silti on sanottava, että rovaniemeläisten hyökkäyspelistä puuttuu tällä hetkellä se kuuluisa punainen lanka, sillä niin heikkoa tilanteiden loppuun vieminen on. Tilannetta ei helpota jatkossa myöskään se, että kärjen aloituspelaajista loukkaantumislistalla ovat Pennasen lisäksi sekä Aleksandr Kokko että Jani Virtanen. Myös puolustuksessa miehet alkavat loppumaan Majavan ja Janne Sakselan poissaolojen seurauksena. Ensi maanantaina pelattavaan kotiotteluun HJK:a vastaan Juha Malinen joutuukin miettimään, millä taktiikalla ja kokoonpanolla nimivahvaa Klubia saadaan horjutettua. Kuopiossa kärjessä pelannut Mika Lahtinen jäi näkymättömäksi kuopiolaisten topparien puristuksessa ja sama on uhkana myös tulevana maanantaina, jos silloin aloittava kärkikies ei saa enempää tukea kanssapelaajilta. Peliin tarvitaan jatkossa enemmän suoraviivaisuutta ja tästä syystä Emenikeä ja hänen nopeuttaan on syytä hyödyntää kentällä nykyistä enemmän. Tätä kautta RoPS:lla on mahdollisuus rakentaa todellisia maalipaikkoja, jotka torstaina olivat enemmän kuin vähissä. Lisäksi RoPS:n on parannettava huomattavasti erikoistilanteiden puolustamista sekä omien kulmatilanteiden hyödyntämistä. Tälläkään kertaa Palloseura ei saanut mitään näkyvää aikaan saamistaan kulmapotkuista, mutta päästi KuPS:n iskemään ottelun ainoan maalin juuri kulmatilanteesta.

Seuraavan kerran RoPS pelaa siis jo tulevana maanantaina (12.5.), jolloin se kohtaa Rovaniemen keskuskentällä HJK:n. Ottelu alkaa klo 18:30.