torstai 24. syyskuuta 2020

RoPS kauden avausvoittoon Valkeakoskella!

Enoch Banza maalasi RoPS:lle ja hankki rangaistuspotkun.

Rovaniemen Palloseura kohtasi keskiviikkoiltana Valkeakosken perinteisellä Tehtaan kentällä paikallisen FC Hakan. Iltavaloissa 1608 katsojan edessä pelattu ottelu päättyi lopulta rovaniemeläisten voitonjuhliin maalein 0-2 (0-0). Maalintekijöinä kunnostautuivat Enoch Banza ja Youness Rahimi. Näin RoPS saalisti vihdoin ja viimein kauden ensimmäisen täyden pistepottinsa.

RoPS matkasi kohti etelää hyvässä melko terveystilanteessa, mutta toisaalta Veikkausliigan kuntopuntarin peränpitäjänä. Poissa kokoonpanosta olivat loukkaantumisesta edelleen kärsivä Daniel Carr, sekä Tuomas Kaukua ja Eetu Muinonen. Kotijoukkue FC Haka pääsi otteluun niin ikään lähes parhaalla kokoonpanollaan, sillä valkopaitojen riveistä oli sivussa ainoastaan Ville-Valtteri Starck. Jos RoPS uudisti "männäviikolla" valmennustaan, on on myös Haka hakenut vahvistusta sille osastolle, sillä Sami Hyypiä liittyi joukkueen valmennustiimiin.

Ottelu alkoi rovaniemeläisten aktiivisella pelillä. Viidennellä peliminuutilla Atte Sihvonen lähetti Banzan nousuun hyvällä pitkällä avauksellaan. Banza leikkasi nousun päätteeksi hieman keskelle ja laukoi, mutta Haka-vahti Jakob Tannander onnistui pienen pompottelun jälkeen vangitsemaan pelivälineen käsiinsä. Pari minuuttia tästä ja Zurab Tsiskaridze puolestaan avasi keskelle Aleksandr Kokolle, joka pääsi Luiyi de Lucas Perezin estelyistä huolimatta laukomaan, mutta ilman tulosta. Yhdeksännellä peliminuutilla sinipaidat saivat noin 20 metristä vapaapotkun. Pallon taakse asteli Tsiskaridze, jonka hevosenpotku meni Tånnanderin torjunnan kautta maalin yli. Vahva alku RoPS:lta! Parinkymmenen pelatun minuutin jälkeen kotijoukkue Haka alkoi päästä paremmin peliin mukaan ja sinipaitojen otteet heiketä. 25. minuutilla vapaapotkun jälkitilanteessa pallo jäi pomppimaan RoPS:n maalin eteen, mutta lopulta Medon yritys meni metrin oikealta maalin ohi. 34. minuutilla Medo puolestaan avasi oivasti peliä oikeaan laitaan Eero Markkaselle. Kookas hyökkääjä kirmasi pallon perään ja kohti RoPS:n maalia. Tsiskaridze oli kuitenkin osin mukana tilanteessa ja Markkasen nousu kilpistyi lopulta hienoiseen louhikkokosketukseen ja pallo ajautui RoPS-vahti Matias Niemelän ulottuviin. Kun viimeisillä minuuteilla ei enää maalipaikoille päästy, joukkueet siirtyivät tauolle maalittomassa tasatilanteessa.

Rahimi pelasi vahvasti ja osui pilkulta.

Toinen 45-minuuttinen alkoi kotijoukkueen hyvällä pelillä. Medo laukoi 48. minuutilla tulisesti kuudentoista rajalta, mutta ilman onnistumista. Heti seuraavasta tilanteesta Rahimi käänsi oikealle maalin eteen Juho Hyväriselle, mutta Tånnander ehti juuri ajoissa väliin. Viitisen minuuttia tästä ja Banza prässäsi pallon itselleen ja nousi kohti maalia. Laiturin syöttö ei kuitenkaan tavoittanut tilanteeseen noussutta Rahimia ja hyvä paikka kuivui kasaan. 55. minuutilla Joonas Vahteran aamupuurot olivat tippua lattialle, kun hän palautti omaa maaliaan kohden korkean roikkupallon, joka meni kuitenkin pari metriä maalin yli! 57. minuutilla nähtiin Mikko Mannilan ensimmäinen vaihto, kun Jussi Niska korvasi viheriöllä Tommi Jäntin. 59. minuutilla nähtiin sitten ottelun avausmaali. Tilanne lähti Vahteran syöttäessä eteen Rahimille, joka hyvän ja vapaan nousun jälkeen syötti eteen Banzalle, joka nousi ja laukoi Haka-puolustajien välistä sijoittaen pallon varmasti ohi maalivahti Tånnanderin. Näin tilanne oli 0-1! 61. minuutilla Hyvärinen joutui tulemaan vaihtoon, hänet kentällä korvasi Samuel Olabisi. Seuraavaksi hyvälle tontille pääsi kotijoukkueen Salomo Ojala, kun ottelua oli pelattu noin 66. minuuttia, mutta hänen yrityksensä keskeltä 13 metristä lähti suoraan kohti Niemelää, jolla oli helppo työ torjua tämä yritys.

71. peliminuutilla nähtiin lkäytännössä ottelun ratkaisu. Sihvonen nousi vasenta kaistaa pitkin ja jatkoi eteen Banzalle, jonka Jami Kyöstilä kaatoi sääntöjen vastaisesti kuudentoista sisällä ja tuloksena oli rangaistuspotku. Pallon taakse asteli Rahimi, joka sijoitti pelivälineen varmasti maalin oikeaan alakulmaan. Näin keskikenttämiehelle kauden avausmaali ja RoPS jo kahden maalin johtoon! 74. minuutilla oli Vahteran vuoro siirtyä vaihtopenkin puolelle ja Rasmus Degermanin tulla kentälle. Ja samalla hetkellä Kokko siirtyi kentän sivuun ja Matias Tamminen kirmasi kärkimiehen paikalle. Lopussa Haka sai hieman painetta aikaan RoPS-päätyyn, mutta sinipaidat taistelivat kynsin hampain johtoasemansa säilyttämisen puolesta. Markkaselle tarjottiin paikkaa 83. minuutilla maalin edestä, mutta hyökkääjän pusku ei löytänyt osoitettaan. Lähinnä hänen pelissään paistoi turhautuneisuus. Loppuminuuteilla RoPS piti pakan tiiviinä ja esti kotijoukkueen yritykset ja näin ottelu päättyi lukemiin 0-2 (0-0), joiden ansiosta kaikki kolme sarjapistettä matkasivat pohjoiseen!

RoPS lähti otteluun oikeanlaisella taisteluasenteella, jonka Mannila on saanut iskostettua joukkueeseen. Ei peli aina niin kaunista ollut, mutta nyt löytyi niitä kauan kaivattuja tehoja. Samalla joukkueen selästä putosi aikamoinen apina tai pikemminkin gorilla, sillä edellisestä voitosta Veikkausliigassa ehti kulua muutamaa viikkoa vaille kokonainen kalenterivuosi. Mannila on selkeästi saanut tuotua omalla panoksellaan joukkueen pelaamiseen järkeä ja nyt kentällä ei anneta vastustajalle liikaa tilaa puolustuspäässä ja hyökkäyspelikin on ottanut askeleen eteenpäin. Tämän voiton ansiosta RoPS nousi viiteen pisteeseen. Karsijan paikalle on matkaa vielä kuusi pistettä ja sijaan kymmenen eli Hakaan seitsemän. Paljon on siis vielä tekemistä, että tämä kausi saataisiin pelastettua, mutt nyt suunta on sentään oikea. Ja mikä tärkeintä, voitto oli sinipaidoille täysin ansaittu. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia koitoksia.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana maanantaina (28.9.), jolloin sinipaidat matkaavat Helsinkiin HJK:n vieraaksi. Töölän jalkapallostadionilla pelattava ottelu alkaa tuttuun tapaan klo 18.30. Tässä ottelussa Palloseuralla ei ole käytettävissä Klubista lainalla olevia pelaajiaan, mutta varmasti sitäkin enemmän draivia, kiitos keskiviikkoisen voitto-ottelun. Tsemppiä peliin RoPS!