sunnuntai 13. syyskuuta 2020

RoPS ei pysynyt Hongan kyydissä

RoPS:n maalilla piti kiirettä.

Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantaina kotikentällään espoolaisen FC Hongan 1020 katsojan edessä. Pisteet matkasivat ottelun päätteeksi Espooseen, sillä loppulukemina taululla komeilivat 1-3 (0-2) numerot. Kotijoukkueen ainoasta osumasta kamppailussa vastasi Joonas Vahtera.

RoPS pääsi otteluun ehkä paremmassa terveytilanteessa kuin aikoihin. Poissa kokoonpanosta olivat Daniel Carr, Sammy N'Djock ja Zurab Tsiskaridze, mutta takaisin avaukseen oli saatu sekä Aleksandr Kokko että Youness Rahimi ja penkille talvikaudella vakuuttanut, mutta loukkaantumisen takia koko kauden sivussa ollut Tommi Jäntti. Espoolaiset matkasivat pohjoiseen melko hyvässä terveystilanteessa. Poissa pelaavasta kokoonpanosta olivat kuitenkin mm. Henri Aalto, Nasiru Banahene, Jonas Levänen ja Demba Savage.

Kokko ja Heikkilä vauhdissa.
Ottelu käynnistyi melko tasaisissa merkeissä ilman sen suurempia vaaranpaikkoja kummassakaan kenttäpäädyssä. 18. minuutilla Kalle Katz avasi oikealle laitaan Enoch Banzalle, joka nousi pelivälineen kanssa lähes päätyyn asti ja keskitti maalille, mutta tämän tilanteen vieraiden puolustus sai purettua päätyrajasta yli. Tilannetta seuranneesta Vahteran antamasta kulmapotkusta Atte Sihvonen pääsi puolittain puskemaan, mutta vaaranpaikkaa ei tästä syntynyt. 22. minuutilla Macoumba Kandji pelattiin pitkällä avauksella puolittain läpi, mutta hyökkääjän veto pienestä kulmasta suuntautui maalin sivuverkkoon. Seuraavalla minuutilla Rasmus Degerman pääsi laukomaan Rahimin esityöstä, mutta veto suuntautui suoraan kohti Honka-vahti Markus Uusitaloa. 26. minuutilla peliväline kuitenkin löytyi RoPS:n maalista. Tällöin Jean-Marie Dongou tarjoili väliin Kandjille, joka pääsi vastakkain RoPS-vahti Matias Niemelän kanssa ja ei erehtynyt viimeistelyssään maalin vasempaan kulmaan. Tilanteessa pallo kulki hyvin pelaajalta pelaajalle ja RoPS puolusti näennäisesti jättäen tilaa ja ennen kaikkea Kandjin vapaaksi maalille. Näin tilanne oli 0-1. 32. minuutilla Banza nousi jälleen hyvin ja keskitti maalille, mutta suoraan Uusitalon ulottuville. Tilanteessa Kokko oli vapaana, mutta hänelle saakka palloa ei siis saatu toimitettua. 44. minuutilla nähtiin ottelun toinen maali. Vieraat saivat kulman vasemmalta, jota antamaan meni Javi Hervas. Espanjalaisen kierteinen kulmpapotku löysi maalin edestä vapaana olleen Tapio Heikkilän, joka puski voimalla pallon verkon perukoille ja tilanteeksi 0-2. Tällä kertaa pääpallokamppailun 100-0 hävisi Degerman. Näin tauolle mentiin espoolaisten vahvassa komennossa.

Muinonen estämässä Martinin nousua.

Toisen 45-minuuttisen alkuun RoPS vaihtoi Jussi Niskan tilalle vasemmaksi pakiksi Simo Majanderin. Peli alkoi jälleen suht tasaisesti kunnes kotijoukkue taikoi yllättävän kavennusmaalin. Uusitalon avaus keskikentälle tuli suoraan Katzin päähän, joka jatkoi pelivälineen Eetu Muinoselle. Kapteeni jatkoi ensimmäisellä kosketuksellaan pallon vasemmalle Vahteralle, joka laukoi noin 23 metristä matalan laukauksen maalin vasempaan kulmaan. Tarkka veto meni kuin menikin ohi Uusitalon ja tilanne oli 1-2! Kun tulee tilaa, silloin kannattaa laukoa. Kauaa ilo ei kuitenkaan kestänyt, sillä jo 57. minuutilla Dongou rokotti kotijoukkuetta. Tilanteessa pallo kulki jälleen hyvin vastustajan pelaajalta toiselle ja RoPS:n keskikenttä oli alusta alkaen ulkona tilanteesta. Dongou laukoi kolmen RoPS-puolustajan edestä pallon varmasti maaliin ja tilanne oli 1-3 eli game over Palloseuralle. 64. minuutilla Vesa Tauriainen vaihtoi maalintekijä Vahteran kentältä, hänet kenttämiehityksessä korvasi Tuomas Kaukua. 78. minuutilla puolestaan Tuomas Jäntti sai ensiminuuttinsa tämän kauden Veikkausliigassa korvaten vaisusti esiintyneen Juho Hyvärisen laitapakin tontilla. Seuraava merkintä tilastoihin saatiin 84. minuutilla, kun Kokko näytti minuuttien riittävän ja hänen tilalleen kärkeen juoksi Matias Tamminen. Heti vaihdon perään kotijoukkue rakensi oivan tilanteen, jossa pallo kulki Kaukuan, Banzan ja Jäntin kautta Tammiselle, mutta nuori hyökkääjä ei onnistunut ohjaamaan maalin edestä palloa tyhjään maaliin. Tilanne oli lopulta myös paitsio, joten se paikka kuivui kasaan. Seuraavassa tilanteessa Majander tarjoili Dongoulle vapaan paikan maalin eteen, mutta hyökkääjän yritys meni tilanteessa vasemmalta ohi maalin. Lopussa ei enää suurempia pyristelyjä kotijoukkueelta nähty ja näin kamppailu päättyi lukemiin 1-3 (0-2).

Majander vääntää tiukasta pallosta.

Lauantain kamppailu ei suurta ryhtiliikettä RoPS:n peliin tuonut. Toki oli mukava nähdä kentällä Kokko ja Rahimi alusta alkaen, mutta pelaamattomuus näkyy vielä heidän otteissaan. Toki Kokko jo nyt toi enemmän voimaa ja mielikuvitusta kärkipelaamiseen kuin kukaan muu koko kauden aikana, mutta 100% iskussa Borre ei vielä missään nimessä ole. Rahimi toi sähäkkyyttä kentälle, mutta oli vielä aika ulkona pelistä. Jäntti pelasi viimeisen vartin ja väläytteli jo siinä ajassa potentiaaliaan. Silti pelissä näkyvät samata ongelmat kuin aiemminkin. Henkilökohtaisista virheistä puolustuspäässä rokotetaan kovalla prosentilla ja pelaaminen on ylöspäin hidasta ja väkinäistä. Myös keskikenttä suorastaan huutaa johtajaa, mutta kuten aiemmin on kuultu, nykyjoukkueella mennään ns. päätyyn asti. Isot virheet joukkueen rakentamisessa (Uade, Kuate jne.) näkyvät, sillä nyt joukkue pelasi Tsiskaridzeä ja Carria lukuun ottamatta parhaalla kokoonpanollaan. Joukkue kaipaisi myös maaliin selkeää ykkösvaihtoa. Tällä kaudella joukkue on peluuttanut kolmea maalivahtia, joista kukaan ei ole paikkaa täysin itselleen lunastanut. Kesällä pois siirtynyt Martin Kompalla oli tästä kolmikosta se tasaisin suorittaja, mutta ei hänkään ollut lähelläkään Antonio Regueron tasoa. Jos positiivisia asioita haetaan, niin Banza pelasi aktiivisesti läpi ottelun ja oli yritteliäs laidallaan. Viimeinen silaus jäi vain uupumaan.

Seuraavan kerran RoPS pelaa viikon päästä sunnuntaina (20.9.), jolloin keskuskentälle vastustajaksi saapuu nimivahva Kuopion Palloseura. Ottelu pelataan klo 18.30 alkaen. Tähän otteluun Tauriainen toivoi saavansa Tsiskaridzen ja N'Djockin takaisin pelaavaan kokoonpanoon mukaan. Satoi tai paistoi, silloin keskarille kannustamaan sinipaitoja hyviin otteisiin!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Aleksandr Kokko - vaikka taustalla on pitkä pelaamattomuus, oli Borre kentän näkyvimpiä pelaajia. Osaa suojata, repiä, raastaa ja ennen kaikkea pitää palloa tiukissakin tilanteissa.