sunnuntai 2. elokuuta 2020

RoPS kaatui omiin virheisiinsä, TPS kotimatkalle kauden avausvoitollaan

Malolo taistelee pallosta, Vahtera seuraa tilannetta taustalla.
Rovaniemellä kohtasivat sarjan kaksi tyvipään joukkuetta, kun RoPS sai vastaansa TPS:n. 1498 katsojan edessä pelattu kamppailu päättyi lopulta 2-3 (1-1) lukemiin, joiden ansiosta turkulaiset nousivat sinipaitojen ohi sijalle 11. ja RoPS puolestaan valahti sarjan hännille. Näin Jonatan Johansson sai räjähtävän alun, ainakin pisteiden muodossa valmentajauralleen Veikkausliigassa.

RoPS lähti otteluun pelaajautisten siivittämänä, sillä perjantaina saimme kuulla, että Klubin 24-vuotias Joonas Vahtera vahvistaa sinipaitoja loppukauden ajan. Vahtera tuo osaamista ja kokemusta, jota nuori joukkue tarvitsee. Loukkaantuneiden pelaajien listalta RoPS oli saanut penkille mukaan ainoastaan Zurab Tsiskaridgen, mutta puolestaan menettänyt pelivahvuudesta alkukauden yhden tärkeimmistä pelaajistaan eli Atte Sihvosen. Turkulaiset matkasivat pohjoiseen niin ikään muutosten tuulien puhaltaessa. Seuran johto painoi jo menneellä viikolla paniikkinappulaa ja vaihtoi neljän pelatun ottelun jälkeen päävalmentajaa. Toki alkukausi ilman pisteitä vaati nopeaa muutosta joukkueessa ja valmentajan vaihtaminen on yleensä seurajohdon ensimmäinen tapa reagoida tilanteeseen. Nyt näyttövuoron sai Skotlannista Suomeen lentänyt huuhkajalegenda Johansson. TPS on kärsinyt myös loukkaantumisista, mutta lauantaina joukkueen pelivahvuudesta puuttui vain Eliécer Espinosa, koska mm. kokenut Mika Ääritalo teki paluun kokoonpanoon.

Kotijoukkueen puolustus oli alata vaikeuksissa.
Ottelu alkoi melko tasaisissa merkeissä, mutta pian TPS otti ohjia käsiinsä. Kymmenennellä peliminuutilla vieraat rakensivat huippupaikan Olawale Tehen hankkiman kulman jälkitilanteesta. Niklas Pyyhtiä jatkoi pelivälineen Aldayr Hernándezille, joka irtaantui helposti Eerik Kantolan näennäisestä vartioinnista ja puski pallon RoPS-maalin ylärimaan. Reilu pari minuuttia tästä ja TPS sai jälleen kulman. Pyyhtiän kulma löysi maalin edestä jälleen Hernándzin, jonka puskun maalin jälkeen Juhani Pikkarainen jatkoi pallon verkon perukoille. Tilanne oli näin 0-1. Jälleen Kantolan pelaajavartiointi petti ja lopuksi Pikkarainen sai sinipaitojen keskeltä sijoittaa pallon maaliin. Minuutti tästä ja Olawale Tehe osui maalinedestä vastaan tulleeseen RoPS-vahti Martin Kompallaan, josta peliväline kimposi ylärimaan. Jatkopuskun nappasi käsiin Kompalla.

Banzan tasoitus sai uutta puhtia joukkueeseen ja paikalle saapuneeseen yleisöön.
Tämän jälkeen RoPS sai aikaan pari vetopaikkaa parista kymmenestä metristä, mutta sekä Vahteran että Malolon yritykset eivät löytäneet tietä vastustajan maaliin. 22. minuutilla Juho Hyvärinen pääsi ampumaan 20 metristä hyvän laukauksen vastapalloon, jonka Jere Koponen lähes pompotteli verkon perukoille, mutta TPS-vahti onnistui kuin onnistuikin pysäyttämään pallon ennen maaliviivaa. Pari minuuttia tästä ja vasta 16-vuotias Pyyhtiä näytti jälleen vaarallisuuttaan maalin edessä, mutta Kompalla venyi hienoon torjuntaan ja piti kotijoukkuetta pelissä mukana. Koska peli näytti sinipaitojen osalta vähintäänkin sekavalta, teki Vesa Tauriainen 31. minuutilla tuplavaihdon. Veka Pyyny ja Enoch Banza korvasivat kentällä vaisusti esiintyneen Eerik Kantolan sekä Tuomas Kaukuan. Tämä vaihto saikin ryhtiä joukkueen peliin ja nyt joukkue pelasi selkeästi neljän alakerralla. 40. minuutilla RoPS rakensi kuin tyhjästä tasoituksen. Juho Hyvärinen nousi pallon kanssa keskeltä ja syötti oikeaan laitaan Banzalle. Laituri leikkasi sisään ja pääsi laukomaan noin 15 metristä "kuukauden" maalin, kun hänen vetonsa löysi tiensä maalin vasempaan yläkulmaan. Tilanne oli näin tasan 1-1. Näissä lukemissa siirryttiin myös ottelussa vartin tauolle. Paremmalla viimeistelyllä TPS olisi jo kamppailun naulannut itselleen, mutta RoPS taisteli itsensä takaisin mukaan peliin.

Kovaa keskialueen vääntöä molemmilta joukkueilta.
Toinen 45-minuuttinen alkoi keltapaitojen aktiivisemmalla pelillä. 50. minuutilla Tehe pelattiin vetopaikkaan, mutta hänen tykkinsä suuntautui selvästi yli ja ohi RoPS-maalin. Seuraavan vartin aikana parasta näytöstä oli 64. minuutilla Pyynyn pitkä nousi vasenta kaistaa pitkin, joka kuitenkin puolustettiin kulmaksi, mistä kotijoukkue ei mitään ihmeellistä saanut aikaan. 67. minuutilla TPS rokotti toistamiseen käyttäen kotijoukkueen hasardimaista puolustustyöskentelyä hyväkseen. Pallo pelattiin maalivahdin alueelle Ääritalolle, joka nikkasi Olabisin edestä pelivälineen keskelle, jossa aivan vapaana oli Tehe. Helpompaa paikkaa viimeistellä ei juuri tule ja näin tilanne oli taas kääntymässä vieraille 1-2 luvuin. 73. minuutilla nähtiin kotijoukkueen toinen vaihto, kun Rasmus Degerman juoksi kentälle Jussi Niskan tilalle. Näin pelin keskikentällä aloittanut Vahtera siirtyi laitaan. RoPS sai pelin loppupuolella näennäistä hallintaa aikaan ja 85. joukkue hankki kulman oikealta. Pallon taakse asteli Obed Malolo, jonka kulmapotku löysi etukulmalta Hyvärisen pään. Laitapakin pusku meni vastustamattomasti ohi TPS-vahti Koposen ja tilanne oli tasan 2-2!

Tässä vaiheessa viimeistään kotijoukkueen oli tullut koota rivinsä ja varmistaa se, että vieraat eivät pääse enää maalipaikkoihin ja etsiä ratkaisua mahdollisten erikoistilanteiden kautta. 88. minuutilla melko hyvin kentällä esiintynyt Carr vaihdettiin vielä Sampo Alaan. Heti vaihdon jälkein kuului taas kummia, kotijoukkueen puolustus oli näennäistä reikäjuustoa ja turkulaiset iskivät jo kolmannen kerran. Tatu Varmanen sai syötön oikeaan laitaan, jossa tilaa ja aikaa oli edetä enemmän kuin tarpeeksi. Keskikenttämies syötti ilman estelyitä hieman takaviistoon, jossa niin ikään vapaana ollut Jonni Peräaho jatkoi pallon varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Tilanne oli näin 2-3 ja tummia pilviä alkoi entisestään muodostua keskuskentän ylle. Monelle tämä oli katsomossa viimeinen niitti ja suunta alkoi kääntymään kohti kentän ulosmenoteitä. Lopussa RoPS sai vielä yhden kohtuullisen paikan, mutta Degermanin laukaus suuntautui kohti Koposta ja näin ottelu päättyi vieraiden voitonjuhliin.

Ottelu oli heikointa RoPS:a pitkään aikaan, katsoi peliä miltä kantilta tahansa. Toki joukkue iski kaksi maalia, mutta kolme päästettyä maalia kotikentällä varsin keskinkertaista vastustajaa vastaan on aivan liikaa. Ehkäpä tämä oli viimeinen niitti kolmen topparin käytölle. TPS hyödynsi varsinkin pelin alussa laitapakkien nousut ja iski laitojen tyhjään tilaan useamman kerran. Koko joukkueen puolustuspeli oli enemmän tai vähemmän tuuliajolla läpi pelin ja keskikenttää ei käytännössä ollut. Aidon puolustavan keskikenttämiehen puute näkyy tulostaululla. Nyt tarvitaankin Sihvonen ja Eetu Muinonen pikaisesti takaisin pelivahvuuteen. Muuten liigajuna menee kovaa vauhtia Rovaniemen ohi. Toki tuloksiin ovat vaikuttaneet lukuisat loukkaantumiset, mutta myös epäonnistuneet hankinnat. Wato Kuate tiedettiin riskiksi ja tämä kortti paljastui kaikeksi muuksi kuin ässäksi ja Arinse Uade oli toinen täyshuti, vaikka tämäkin pelaaja ja hänen kykynsä piti olla valmennuksen tiedossa. No nähtävästi ei ollut. Joukkueen alkukauden paras laitapelaaja Raymond Gyasi sen sijaan sai paremman tarjouksen muualta ja käytti mahdollisuutensa siirtyä eteenpäin kesken kautta.

Tuleeko joukkueeseen Vahteran lisäksi vielä vahvistusta, jää nähtäväksi. Joukkueen rosteri on joka tapauksessa todella kapea ja useampaa vaihtoehtoa ja aitoa kilpailua monellakaan pelipaikalle ei ole. Tästä hyvänä esimerkkinä on se, että Vahtera uutena pelaajana nousi suoraan avaukseen ja pelasi täydet 90 minuuttia, vaikka saapui Rovaniemelle vasta perjantaina. Ei siis kovin helppo työn sarka Tauriaisella ja kumppaneilla jatkoakaan ajatellen. Lauantaina kentälle vaihdosta tulleet Banza ja Pyyny olivat melko pirteitä ja he saavat puhtaat paperit ainakin hyökkäyspään työskentelystä. Carr taas on mielestäni joukkueen paras pelaaja pitämään palloa hyökkäysalueella, mutta muuten pelaajan rooli ei näytä olevan sellainen, mihin hänet haettiin. Nyt hän on enemmän rakentamassa tilanteita kuin viimeistelemässä. Itse asiassa britti ei ole juuri edes maalipaikoille päässyt, koska Tamminen on ylimpänä oleva pelaaja. Ehkä nyt olisi aika muuttaa kokoonpanoa niin, että kentällä on yksi kärkimies, alhaalla neljän linja ja keskikenttä miehitetty niin, että siitä ei juosta niin vain läpi. Se löytyykö pelikuntoisia pelaajia toteuttamaan 4231-taktiikkaa on sitten aivan eri asia. Ainakin se on varmaa, että oli kentällä ketä tahansa, lauantaista paremmin on pystyttävä puolustamaan.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana keskiviikkona, kun sinipaidat matkaavat Tampereelle Ilveksen vieraaksi. Ottelu pelataan Ratinan stadionilla klo 18.30 alkaen. Tsemppiä peliin RoPS!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Martin Kompalla - otti kiinni sen mitä pystyi, maaleille saksalaisvahti ei voinut mitään.