torstai 27. elokuuta 2020

Matalalentoa Maarianhaminassa

Kalle Katzilla ja kumppaneilla oli pitkä iltapuhde IFK Mariehamnin vieraana.

Rovaniemen Palloseura kohtasi keskiviikkoiltana vieraskentällä IFK Mariehamnin vain 903 katsojan edessä pelatussa ottelussa. Uudella Wiklöf Holding Arenan tekonurmella pelattu kamppailu päättyi selkeisiin 4-0 (2-0) lukemiin, jotka kertovat omaa kieltään sinipaitojen nykytilanteesta.

RoPS matkasi saarelle edelleen muutamaa tärkeää pelaajaa vajaana. Ehkä alkaa olla jo turha mainita samoja nimiä, mutta heitä Vesa Tauriainen ja muu valmennus kaipailee kovasti mukaan sinipaitojen pelivahvuuteen. Tällä kertaa paluun kokoonpanoon tekivät HJK-lainat Kalle Katz, Joonas Vahtera ja Matias Niemelä (penkillä) sekä Tuomas Kaukua. Kotijoukkue IFK Mariehamn pääsi peliin suht hyvässä terveystilanteessa, sillä sipsisaarten pelaajista poissa olivat ainoastaan Yanga Baliso, Dan Sjöblom ja Riku Sjöruus.

Ottelu alkoi näennäisen tasaisesti, mutta minuutti minuutilta kotijoukkue alkoi painamaan peliä Albion Ademin johdolla kohti Sammy N'Djockin vartioimaa RoPS-maalia. 19. minuutilla nähtiin ottelun avausmaali. Juho Hyvärisen roiskaisu puolustuksesta keskelle kenttää tuli suoraan Kalle Taimille, joka keskitti suoraviivaisesti maalille, jossa Akseli Pelvas pääsi jatkamaan pienestä kulmasta pallon verkon perukoille. Tilanteessa Kalle Katz lähinnä seuraili katseellaan kokeneen hyökkääjään tekosia. Näin tilanne oli 1-0 kotijoukkueelle. Maalin jälkeen sinipaitojen peli-ilo katosi lopullisesti ja maarianhaminalaiset alkoivat hallitsemaan selkeääkin selkeämmin kenttätapahtumia. 37. minuutilla Gustaf Backaliden pelasi hyvin boksiin Ademille, jonka Atte Sihvonen torppasi rangaistuspotkun arvoisesti maan pintaan. Ademi meni itse ampumaan rankkaria ja sijoitti pelivälineen varmasti maalin vasempaan kulmaan ja tilanteeksi taululle 2-0. Näissä lukemissa siirryttiin myös ottelussa vartin hengähdystauolle.

Toisen puoliajan alkuun RoPS vaihtoi Jussi Niskan tilalle Simo Majanderin. 59. minuutilla nähtiin seuraava rangaistuspotku, jonka ottelun tuominnut Olver Reitala antoi melko kevyin perustein. Tällöin Ademin syöttö tavoitti maalilta Backalidenin, jonka Sihvonen tönäisi kumoon. Backaliden meni itse pallon taaksi ja laukoi pelivälineen varmasti ohi N'Djockin ja tilanne oli jo 3-0. RoPS yritti piristää peliä vielä vaihdoilla. 62. minuutilla Veka Pyyny korvasi kentällä Kaukuan ja kaksi minuuttia myöhemmin Rasmus Degerman epäonnensoturi Sihvosen. 71. minuutilla nähtiin sitten täydellisen epäonnistunut syöttö Zurab Tsiskaridzeltä läpi kentän. Palloon kirmasi ensimmäisenä Ademi, jota RoPS ei ole saanut kiinni tämän kauden kummassakaan ottelussa. Ademi nousi pelivälineen kanssa kuudentoista rajalle saakka ja sijoitti pallon varmasti maalin vasempaan nurkkaan. Tilanne oli jo käsittämättömästi 4-0. Vielä 85. minuutilla siniset käyttivät viimeisen vaihtonsa, kun Sampo Ala juoksi kentälle kärkimieheksi ja Matias Tamminen siirtyi vaihtopenkin puolelle. Lopussa ei enää ihmeitä nähty ja näin peli päättyi rumiin 4-0 (2-0) lukemiin.

RoPS on pelannut nyt 12 ottelua ja tuloksena on vaivaiset kaksi pistettä. Joukkue on pelillisesti ja urheilullisesti menossa kohti divaria, katsoi asiaa miltä kantilta tahansa. Eroa seuraaviin joukkueisiin on jo kuusi pistettä. Juhlakaudesta onkin tällä menolla tulossa katastrofikausi. Jopa surullisen kuuluisalla kaudella 2011 RoPS oli tähän mennessä kautta saalistanut selvästi enemmän pisteitä. Tämän kauden esityksiä kentällä ei voi selittää pelkillä loukkaantumisilla, koska keskiviikon ottelussakin loppulukemat olisi saatu pidettyä maltillisina ilman lukuisia henkilökohtaisia helppoja virheitä. Näyttää siltä, että joukkue ei usko itsekään tekemiseensä tai saa selvää valmennusjohdon kapeasta pelikirjasta. Hyökkäyspeli on käytännössä harvojen erikoistilanteiden varassa, sillä järkevästi rakennettuja hyökkäyskuvioita ei keskiviikkonakaan nähty, mikä on erittäin huolestuttavaa. Toki joukkueen kärkipelaajat ovat pääosin nuoria tulevaisuuden lupauksia, mutta kyllä kentällä jotain pitäisi saada aikaan nykyiselläkin kokoonpanolla. Seuraava peli joukkueella odottaa jo lauantaina, jolloin vastaan asettuu niin ikään maalinteon ja voittamisen kanssa tuskaileva SJK, joka on sarjassa sijalla kymmenen kahdeksalla pisteellään. Jos tämän pelin jälkeen pistesarake näyttää kahta ja peliesitys on edelleenkin vähintäänkin sekavaa, löytyykö seurajohdolta vielä luottoa nykyiseen valmennukseen?

Seuraavan kerran RoPS pelaa siis lauantaina (29.8.), jolloin sinipaidat kohtaavat Seinäjoella klo 17.00 alkavassa ottelussa paikallisen SJK:n. Pitkistä välimatkoista ja monipuolisista matkustustavoista johtuen napapiiriläiset jatkavat Maarianhaminasta suoraan kohti Seinäjokea kulkematta kotikaupungin kautta. Tsemppiä peliin RoPS!