keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Tukiainen rankaisi entistä seuraansa - RoPS jatkaa voitoitta

Tästä tilanteesta syntyi lopulta ottelun ainoa täysosuma.
Rovaniemen Palloseura kohtasi kauden ensimmäisessä kotipelissään helsinkiläisen HIFK:n 1397 katsojan edessä. Kamppailu päättyi lopulta vierasjoukkueen voittoon 0-1 (0-0) lukemin. Näin sinipaidat jatkavat kahden pelatun kierroksen jälkeen nollakerhossa, kun taas helsinkiläiset avasivat pistetilinsä pohjoisen ryöstöretkellään.

RoPS lähti otteluun toiveikkaana useiden pelaajien kokoonpanosta puuttumisesta huolimatta. Turun tappiolliseen vierailuun verrattuna erinäisten vammojen johdosta poissa vahvuudesta oli tällä kertaa myös Zurab Tsiskaridge. Takaisin pelaavaan kokoonpanoon oli saatu mukaan Samuel Olabisi, joka tosin aloitti pelin vaihtopenkillä, jossa vieruskaverina oli mm. verkkoja kakkosessa pöllyttänyt Jarkko Luiro. Ennen ottelua kuultiin myös, että Klubin Kalle Katz tulee kuin tuleekin tälläkin kaudella joukkueen vahvistukseksi. Tämän lisäksi seura etsii korvaajaa myös Wato Kuaten jättämälle paikalle. HIFK matkasi pohjoiseen huomattavasti paremmassa terveystilanteessa, sillä päävalmentaja Tor Thodesen sai käyttöönsä lähes parhaan mahdollisen aloituskokoonpanon. Pelikuntoaan edelleen hakeva Moshtagh Yaghoubi oli vielä poissa pelaavasta kokoonpanosta, mutta esimerkiksi sinipaidasta tuttu Sakari Tukiainen oli joukkueen vahvuudessa mukana. HIFK olikin saapunut hyvissä ajoin Napapiirille kääntämään mollivoittoisesti alkanut kausi noususuuntaan.

Kokko tiukassa Joel Meron vartioinnissa.
Ottelu Rovaniemen keskuskentällä alkoi kotijoukkueen kannalta hermostuneesti. Joukkue ei tahtonut saada useampaa syöttöä peräjälkeen omille. Kymmenennellä minuutilla nuori Jussi Niska näytti kuitenkin juoksuvoimaansa ja nousi pelivälineen kanssa ylös rangaistusalueelle asti. Lopputulemana oli kulmapotku, josta Daniel Carr kuitenkin puski selvästi yli maalin. Seitsemän minuuttia tästä ja vieraiden Jabar Sharza nousi vaarallisesti ja laukoi, mutta vain maalin sivuverkkoon. Tämän jälkeen kotijoukkue alkoi pääsemään selvästi paremmin peliin mukaan. 25. minuutilla tai jo pari minuuttia ennen tätä pisrteästi aloittanut Aleksandr Kokko (kuvassa) viittoi vaihtoa ja hänet kärjessä korvasi Matias Tamminen. Kokon pelin päätti kramppi pohkeessa. Kolme minuuttia tästä ja RoPS iski nopeasti vastaan. Pallo pelattiin oikealle kärkkäälle Raymond Gyasille, joka täräytti voimakkaan vedon kohti maalia, mutta paikalle saapuneiden kannattajien epäonneksi peliväline osui kuitenkin vain tolppaan ja näin vieraat selvisivät tilanteesta säikähdyksellä. Vielä aivan puoliajan lopussa HIFK sai vapaapotkun keskeltä noin 20 metristä, kun Sharzaa rikottiin. Jukka Halmeen yritys meni kuitenkin aavistuksen vasemmalta maalin ohi ja näin tauolle siirryttiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Carrin ruuti oli vielä märkää.
Toinen 45-minuuttisen alussa Gyasi nousi oikealta vahvasti kohti päätyrajaa ja keskitti maalille, mutta maaliin asti palloa ei saatu toimitettua. Pikkuhiljaa helsinkiläiset alkoivat saada peliä paremmin haltuunsa ja RoPS näytti väsymyksen merkkejä helppoine syöttövirheineen ja ajatuskatkoineen. 58. minuutilla hyvin topparina pelannut nuori Eerik Kantola blokkasi maalin edessä hyvän maalintekoyrityksen. Pari minuuttia tästä ja Tukiainen puski Halmeen keskityksen jälkeen vasemmalta maalin ohi. Kohta tämän jälkeen kentän laidalta kuuluikin Vesa Tauriaisen painavat sanat: "Aletaan pitämään paremmin palloa." Seuraava tilanne siunaantuikin kotijoukkueelle, mutta Carr (kuvassa) ei paikastaan onnistunut. Ja kun itse et onnistu, vastustaja rankaisee usein omasta paikastaan. 68. minuutilla HIFK sai kulman vasemmalta ja Jani Bäckmanin kulma löysi lopulta maalinedushässäkästä kärkimies Tukiaisen, joka pääsi tuikkaamaan 0-1 osuman.

Olabisi pelasi loppuminuutit ottelusta.
Maalin jälkeen keskuskentällä olisi kuullut neulan putoamisenkin. 75. minuutilla Tukiainen pääsi jälleen helpon näköisesti paikkaan ja laukoi ohi RoPS-vahti Martin Kompallan, mutta peliväline osui tolppaan ja kimposi siitä takaisin peliin. Sinipaitojen käskyttäjä Tauriainen halusi uusia jalkoja keskikentälle ja 79. minuutilla Rasmus Degerman korvasi viheriöllä kovaa uurastaneen Veka Pyynyn. Kolme minuuttia tästä ja vahvasti jälleen esiintynyt Niska jouduttiin taluttamaan jalkavamman takia kentältä. Hänet korvasi Olabisi (kuvassa). Parhaan tasoituspaikan RoPS rakensi Carrin johdolla 84. minuutilla, mutta sen sijaan että britti olisi luounut pallosta ja syöttänyt hyvässä paikassa olleelle Obed Malololle, päätti hän laukaista itse. Tuloksena löysä laukaus kohti HIFK-vahti Arnold Origia, jolla oli helppo työ poimia pallo käsiinsä. Lopussa RoPS ei löytänyt enää avaimia maalintekoon tai edes vetopaikkojen luontiin ja näin peli päättyi lukemiin 0-1 (0-0) ja kaikki kolme sarjapistettä ropisivat näin vieraiden pistepussiin.

Taistelupari Kaukua - Halme.
Ottelu osoitti sen, että RoPS:n peli on vielä kaukana parhaasta ja poissaolot näkyvät, vaikka kentällä olleet pelaajat kaiken peliin laittoivatkin. Hyvän ja huonon hetken ero on tällä hetkellä todella iso ja helppoja virheitä tulee pelaajille vielä aivan liian paljon. Paremmalla tuurilla ja viimeistelyllä ottelusta olisi voinut kuitenkin jäädä ainakin piste Napapiirille. Positiivista pelissä oli omien nuorien tasonnosto. Esimerkiksi Tuomas Kaukua (kuvassa) pelasi keskiviikkona vahvasti esittäen hyviä nousuja ja pallonriistoja. Silti on todettava, että keskikentän pohjalle joukkue tarvitsee kipeästi vahvistusta, jotta nuorisokaartia ei jouduta peluuttamaan liikaa heti kauden alussa ja jotta keskikentän keskustaa saadaan keskiviikkoillan kamppailua paremmin tukittua. Nyt tilaa ja aikaa löytyi HIFK-pelaajille aivan liikaa. Asia mistä on puhuttu ja puhutaan tämän pelin jälkeenkin on RoPS:n loukkaantumistilanne, sillä pelaajia tippuu vahvuudesta käsittämätöntä vauhtia. Onneksi seuraavaan peliin on reilu viikko aikaa, jotta erinäisistä vammoista kärsivät pelaajat saavat aikaa kuntoutua ja toivon mukaan jotkut heistä ovat jo silloin joukkueen käytettävissä.

RoPS pelaa Veikkausliigassa ja Rovaniemen keskuskentällä seuraavan kerran perjantaina 17.7. klo 18.30 alkaen, jolloin vieraaksi saapuu liiganousija FC Haka Valkeakoskelta. Silloin tarvitaan taas äänekästä kotiyleisöä kannustamaan sinipaidat kauden avauspisteille!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Raymond Gyasi - kärkäs laituri haastaa hyvin ja pystyy nopeudellaan ohittamaan puolustajan kuin puolustajan.