lauantai 18. heinäkuuta 2020

RoPS tasasi pisteet Hakan kanssa

RoPS juhlii Tammisen tekemää johto-osumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi perjantai-iltana varsin lämpimällä ja aurinkoisella Rovaniemen keskuskentällä sarjanousija FC Hakan. 1497 katsojan eli käytännössä nykysääntöjen mukaan täyden tuvan edessä pelattu kamppailu päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen tasalukemiin 2-2 (2-1). Paremmalla viimeistelyllä kumpikin joukkueista olisi voinut viedä kamppailun nimiinsä.

RoPS lähti otteluun edelleen haastavassa tilanteessa, sillä iso osa kaavailuista aloituskokoonpanon pelaajista seurasi peliä ns. lasaretin puolella. Edelliseen HIFK-koitokseen verrattuna myös 20min kyseisessä pelissä kestänyt Aleksandr Kokko oli (taas) sivussa joukkueen pelivahvuudesta. Valkeakoskelaiset matkasivt pohjoiseen mielenkiintoisella ryhmällä, jossa kotijoukkueen kannattajille tuttuja pelaajia ovat Eero Markkanen ja Samuel Chidi. Haka sai matkaansa melko vahvan nipun, vaikka kokoonpanosta poissa olivat pelikieltoa kärsivä Saibou Keita, ilman pelilupaa oleva Maximus Tainio sekä Ville-Valtteri Starck. Rovaniemelläkin jokunen vuosi sitten näytillä käynyt Anton Popovitch teki sen sijaan liigadebyyttinsä ottelussa.

Taistelupari Sihvonen - Markkanen.
Ottelu alkoi heti vierasjoukkueen vaarallisella tilanteella. Chidi nousi oikealta päädystä kohti maalia ja jatkoi Salomo Ojalalle, jonka laukausyrityksen RoPS-puolustus kuitenkin blokkasi useamman miehen voimin. Seitsemännellä minuutilla kotijoukkueen Daniel Carr rakensi oivan paikan Veka Pyynylle, mutta hänen yrityksensä meni suoraan kohti Haka-vahti Michael Hartmannia. Lähes heti perään Tuomas Kaukua nousi keskeltä ja syötti oikeaan laitaan Raymon Gyasille. Laituri syötti keskelle takaisin Kaukualle, joka haastoi useamman Haka-pelaajan ja laukoi, mutta veto meni kuitenkin puolustuksen kautta selvästi ohi maalin. Tuloksena kulmapotku, mistä mitään sen vaarallisempaa ei kuitenkaan syntynyt. Kymmennellä peliminuutilla RoPS prässäsi jälleen pallon helposti vierailta. Pallo pelattiin Kaukuan ja Matias Tammisen kautta laidalle tilanteeseen nousseelle Juho Hyväriselle. Laitapakin keskitys löysi maalilta Tammisen pään, mutta pusku hyvästä paikasta meni selvästi yli maalin. Tämän jälkeen peli hieman seestyi. 20. minuutilla RoPS kuitenkin lähes lahjoitti maalin vieraille. Oman pään rajaheitossa Jussi Niska ja Pyyny menettivät pelivälineen luvattoman helposti Chidille, joka keskitti laidasta maalille Eero Markkaselle, joka Eerik Kantolan sen suuremmin estelemättä pääsi laukomaan pallon maalin vasempaan kulmaan. Tilanne oli näin 0-1. Pääsarjatasolla helpoista virheistä rokotetaan.

Kaukuan tasoitusmaali nosti tunteet pintaan.
Takaiskumaalista RoPS ei kuitenkaan lannistunut. 22. minuutilla Carr pääsi keskittämään, mutta Tammisen jatko meni maalin yli. Nelisen minuuttia tästä ja sinipaidat tulivat ottelussa tasoihin. Kantola syötti eteen Pyynylle, joka jatkoi hyvin pelivälineen Kaukualle. Keskikenttämies kääntyi nopeasti ja laukoi maanuoliaisen noin 22 metristä vastustamattomasti maalin vasempaan alakulmaan. Tilanne oli näin 1-1! Kun tilaa annetaan näin paljon, se myös käytetään. Samalla nähtiin myös Kaukuan ensimmäinen Veikkausliigamaali. Heti aloituksen jälkeen RoPS:n Tamminen prässäsi loistavasti Hakan Jonas Häkkistä ja riisti pallon häneltä kuin tikkarin lapselta. Nuori hyökkääjä nousi kohti maalia ja katsoi ensin syöttääkö keskellä vapaana olleelle Carrille vai laukooko itse. Hyökkääjä valitsi jälkimmäisen ratkaisun ja sijoitti pallon varmaakin varmemmin maalin oikeaan takanurkkaan. Tilanne oli hetkessä 2-1! Tämän jälkeen ottelutapahtumat tasoittuivat ja huippupaikkoja ei kummassakaan päässä nähty. Huomattavaa oli se, että kummankin joukkueen puolustuspeli oli vähintäänkin hermostunutta. Hyökkäyspeli sen sijaan oli varsin monipuolista ja siitä osoituksena olivat kolme tehtyä maalia. Koska lisäosumia ei enää nähty, siirryttiin vartin tauolle kotijoukkueen 2-1 johtolukemissa.

Kaukua estämässä Hilskan jatkoa, Hyvärinen seuraa taustalla.
Toinen puoliaika alkoi Hakan lievässä hallinnassa. Ensimmäinen pöytäkirjamerkintä nähtiin kuitenkin vaihdon muodossa, kun 51. minuutilla jalka teipattuna pelannut Gyasi joutui jättämään pelin kesken ja hänen tilalleen juoksi kakkosessa kovaa jälkeä tehnyt Jarkko Luiro. 54. minuutilla Hakan Jacob Bushue syötti vasemmalle Henri Malundamalle, joka laukoi rangaistusalueen rajan ulkopuolelta tulisesti, mutta aavistuksen ohi RoPS-vahti Martin Kompallan vartioiman maalin. Näin kotijoukkue selvisi tilanteesta säikähdyksellä. Neljä minuuttia tästä ja Haka oli pääsemässä vaaralliseen vastahyökkäykseen. Kaukua kuitenkin stoppasi hyökkäyksen keskialueella järkevällä, keltaisen kortin arvoisella rikkeellään. Tunnin pelin jälkeen voimasuhteet alkoivat kääntyä yhä selvemmin vierasjoukkueelle, samaan tapaan kuin edellisessä HIFK-pelissä. 66. minuutilla Haka sai kulman oikealta, jota antamaan meni Popovitch. Keskikenttämiehen kierteinen pallo löysi yllättävän vapaana olleen Niklas Fribergin, joka nikkasi pallon alas maalin vasempaan kulmaan. Tilanne oli näin 2-2, ansaittu tasoitus Hakalle. Moni odotteli tässä vaiheessa jo vaihtoja, koska RoPS:n peli alkoi näyttämään väsyneeltä pakkopullalta, mutta Vesa Tauriainen ei tässä vaiheessa sellaisia merkkejä kentän päädyssä verrytelleille vielä näyttänyt. 69. minuutilla kotijoukkue sai kuitenkin rakennettua huippupaikan. Atte Sihvonen avasi hyvin keskialueelle Kaukualle, joka nousi röyhkeästi pallon kanssa kuudentoista rajalle ja laukoi tulisesti, mutta kohti Hartmannia. Jatkopalloon ehti ensimmäisenä Pyyny, mutta jatko suuntautui maalin edustalle, josta Haka-puolustus puski pallon päätyrajasta yli. Tämän jälkeen peli kääntyi yhä enemmän kohti RoPS:n maalia, mutta paras vire Markkasen ja kumppaneiden otteistakin alkoi rapista pohjoisen lähes helteisessä illassa. 84. minuutilla RoPS suoritti toisen vaihtonsa, kun Sampo Ala korvasi ylhäällä kovaa töitä tehneen Carrin. Lopussa ei enää huipputontteja nähty ja näin peli lähes viiden lisäaikaminuutin päätteeksi tasalukemiin 2-2 (2-1).

Kotijoukkueella oli ottelussa omat hetkensä ratkaista peli, mutta niin oli myös Hakalla. Kokonaisuutena joukkue pelasi astetta valmiimpaa peliä kuin aiemmassa HIFK-kamppailussa, mutta edelleen paras terä näyttää hiipuvan reilun tunnin pelin jälkeen. Sinänsä se ei ole yllättävää, koska tällä hetkellä RoPS joutuu juoksuttamaan kentälle useita nuoria ja kokemattomia pelaajia, jotka ovat kuitenkin vastanneet huutoon. Jokainen heistä antaa 100% kentällä ja tähän Tauriainen ja muu valmennusjohto saa olla tyytyväinen. Seuraavaan peliin RoPS saa mukaan Enoch Banzan ja todennäkäisesti myös Kalle Katzin uusina pelaajina. Myös lasarettiosastolta on mahdollisuuksien rajoissa saada pelaajia takaisin kokoonpanoon lähiaikoina. On muistettava, että sinipaidat eivät ole saaneet vielä kertaakaan läheskään optimaalista aloituskokoonpanoa käyttöönsä, ja perjantainakin vahvuudesta poissa olivat mm. Jäntti, Kokko, Majander, Muinonen, Rahimi ja Tsiskaridge. Näin joukkue on antanut aikamoista tasoitusta vastustajille, mutta toisaalta nuoret ovat saaneet näyttöpaikkoja ja kokemusta, mikä on pitkässä juoksussa vain positiivinen asia joukkueelle.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana tiistaina, jolloin sinipaidat kohtaavat kotikentällään tamperelaisen Ilveksen. Ottelu pelataan Rovaniemen keskuskentällä klo 18.30 alkaen. Silloin kaikki taas keskuskentälle kannustamaan kotijoukkue pisteille, tsemppiä RoPS!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tuomas Kaukua - Keskikenttämies teki yhden ja melkein toisen, järkevää ja ennakkoluulotonta peliä, pelaaja ottanut huimia kehitysaskelia talven aikana.