lauantai 1. kesäkuuta 2019

RoPS taipui lopussa Klubille

Rovaniemen keskuskentällä nähtiin vauhdikasta peliä.
Rovaniemen Palloseura kohtasi perjantai-iltana kotikentällään Veikkausliigan ennakkosuosikin HJK:n, joka oli matkannut pohjoiseen varsin tutun valmentajan eli Toni Koskelan johdolla. 1596 katsojan edessä pelattu kamppailu päättyi lopulta vieraiden 0-1 (0-0) voittoon, kun RoPS:n mörkönä hääri ottelun ainoan maalin tehnyt Riku Riski. Voiton myötä Klubi nousi sarjassa jo toiseksi, tosin miinusmerkkisellä maalierolla! RoPS sen sijaan menetti yhden sijan ja majailee nyt Veikkausliigan kymmenennellä sijalla.

RoPS pääsi otteluun melko hyvässä terveystilanteessa, sillä joukkueen vahvuudesta puuttui enää Tarik Kada. Aleksandr Kokkokin oli jo nostettu penkkivahvuuteen mukaan. HJK:n nimivahvasta joukkueesta puuttuivat puolestaan törkytaklauksen seurauksena edelleen pelikieltoa sovittava Faith Friday Obilor sekä loukkaantumista kärsivät Marco Bueno, Evans Mesah ja Akseli Pelvas. Silti kentällä nähtiin lukuisia nimimiehiä Lassi Lappalaisen, Riku Riskin ja Eetu Vertaisen johdolla.

Sergio Llamas hakemassa palloa, Kaan Kairinen seuraa.
Ottelu alkoi vieraiden terävällä pelillä. Myös kotijoukkue pääsi nopeasti peliin mukaan ja näytti olevan valmis haastamaan helsinkiläiset todenteolla. Yhdeksennellä peliminuutilla nähtiin ensimmäinen vaarallinen tilanne, kun Kaan Kairinen (kuvassa) pääsi laukomaan vaarallisesti Lassi Lappalaisen esityöstä. Tämän tilanteen RoPS-vahti Antonio Reguero onnistui kuitenkin selvittämään hyvällä torjunnallaan. Kolme minuuttia tästä ja kotijoukkueen hyökkäys kulki Sergio Llamasin (kuvassa) ja Niklas Jokelaisen kautta Agnaldo Moraekselle, joka laukoi vasemmalta noin 14 metristä vaarallisen matalan kudin, mutta aavistuksen oikealta ohi Maksim Rudakovin vartioiman HJK-maalin. Tämän jälkeen peli aaltoili kentän päästä päähän, mutta kumpikaan joukkue ei tuhannen taalan paikkoihin tuntunut pääsevän. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Lingman nousee estelyistä huolimatta.
Toinen puoliaika alkoi niin ikään vieraiden terävämmällä pelillä. Jo 48. minuutilla Eetu Vertainen pääsi tykittämään noin 18 metristä, mutta veto suuntautui suoraan kohti Regueroa, jolla oli helppo työ vangita pallo näppeihinsä. Ja heti perään Joonas Vahtera pääsi yrittämään, mutta Reguero nappasi heiveröisen kohti etukulmaa suuntautuneen yrityksen haltuunsa. Pari minuuttia tästä ja Lappalainen pääsi laukomaan, mutta tälläkin kertaa veto suuntautui kohti espanjalaismaalivahtia ja tilanne kuivui näin kasaan. Tämän pienen painostuksen jälkeen kotijoukkuekin alkoi pääsemään taas paremmin peliin mukaan, vaikka ensimmäisen 45-minuuttisen lentoa ei otteissa enää ollutkaan. 63. minuutilla Lingman (kuvassa) pelasi vasemmalle ylös laitaan pallon Taiwolle, jonka jatko maalille löysi noin 12 metristä Eetu Muinosen, joka toimitti pallon hyvällä vedollaan maalin vasempaan alakulmaan. Peli oli kuitenkin vihelletty jo hetkeä aiemmin poikki, koska avustava erotuomari oli nähnyt pallon menneen ennen keskitystä päätyrajan väärälle puolelle ja tilanne pysyi näin edelleen 0-0:ssa. Tilanne oli siinä ja siinä, oliko pallo kokonaan päätyrajan yli vai ei. Tuomariston mielestä oli ja sillä selvä.

Reguero avaamassa peliä.
Kohta tämän jälkeen ottelun 66. minuutilla RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Tommi Jäntti korvasi kentällä kovaa yrittäneen, mutta jo väsähtäneen Sergio Llamasin. 77. minuutilla puolestaan Sampo Ala siirtyi kärkeen Jokelaisen tilalle ja 81. minuutilla Henrik Ölander kirmasi laitaan Moraeksen tilalle. Ottelun loppua kohti Klubi sai siirrettyä pelin painopistettä enemmän ja enemmän kohti kotijoukkueen maalia. Osaltaan tähän vaikuttivat kotijoukkueen osin pakon sanelemat vaihdot, jotka veivät terää joukkueen pelaamisesta. 85. minuutilla Sebastian Dahlström pääsi laukomaan tulisesti, mutta tämänkin tilanteen Reguero (kuvassa) onnistui torjumaan. Tilannetta edelsi selkeä rike, mikä jäi korkeintaan keskinkertaisesti ottelua tuominneelta Ville Nevalaiselta viheltämättä. 87. minuutilla nähtiin sitten ottelun ratkaisu. Klubi pelasi vasemman laidan kautta pitkän hyökkäyksen, jonka päätteeksi Riski iski lähietäisyydeltä pallon maaliverkon perukoille ja tilanteeksi 0-1. Maalia edelsi mm. Ölanderin hasardisyöttö suoraan vastustajalle ja ehkäpä ainoa tilanne, jossa puolustus oli löysää jättäen vastustajalle tilaa laukoa vapaasti noinkin läheltä omaa maalia. Tämän jälkeen RoPS siirsi vahvasti alakerrassa pelanneen Atte Sihvosen kärkeen, mutta palloja hänelle ei saatu pelattua. Sen sijaan HJK sai myllerrystä aikaan toisessa päässä. Lisäajalla Vertainen pääsi huippupaikasta laukomaan kahdesti peräjälkeen, mutta Reguero oli maalillaan ohittamaton venyessään huipputorjuntoihin. Minuutti tästä ja Vertainen oli jälleen paikassa, mutta tälläkin kertaa Reguero oli oikein sijoittuneena estämässä nuoren kärkimiehen yrityksen. Kohta tämän jälkeen ottelu vihellettiin päättyneeksi lukemiin 0-1 (0-0) ja keltapaidat saattoivat juhlia yhdessä paikalle saapuneiden noin kymmenpäisen kannattajajoukkonsa kanssa maalin vierasvoittoa.

Sihvonen pelasi varmasti alakerrassa.
Perjantai-iltana nähtiin paikoin hyvää ja aktiivista peliä kotijoukkueelta, mutta maalinteko tekee joukkueelle edelleen tuskaa. Seitsemän tehtyä maali 11 ottelussa on todella vähän. Joukkue pystyy rakentamaan peliä jo hyvin ylöspäin, mutta todellisia paikkoja rakentuu edelleen niukanlaisesti. Jos Kokko tai joku muu rutinoitunut kärkimies olisi ollut joukkueen käytössä kauden alusta asti, olisi hyökkäyspelikin näyttänyt monessa ottelussa ihan erilaiselta kuin mitä se tähän asti on ollut. Niin iso merkitys on joukkueelle rutinoituneesta hyökkäyspään pelaajasta, joka pystyy pitämään palloa ja tekemään oikeita liikkeitä. Nuoret hyökkääjät petraavat koko ajan, mutta aloittavaksi vastuunkantajaksi heistä ei vielä ole. Perjantain kamppailussa RoPS pysyi pelissä hyvin mukana niin kauan kuin Llamas jaksoi. Loukkaantumisen takia sivussa ollut espanjalaiskeskikenttämies jaksoi jo reilun tunnin kentällä. Huomioitavaa on myös Sihvosen (kuvassa) vahvat otteet topparina yhdessä Mahamadou Sissokon kanssa. Tässä on selkeästi joukkueen ykköstopparipari. Laidalla kesällä siirtoa isommille pelikentille vahvasti kärkkyvä Juho Hyvärinen sekä Taye Taiwo nousivat tukemaan hyökkäyksiä. Taiwon pelistä on todettava, että ensimmäinen 45-minuuttinen jätti paljon parantamisen varaa. Oliko nigerialainen kenties hieman ylilataantunut entistä seuraansa vastaan, tiedä häntä. Toisella puoliajalla nähtiin jo tutumpaa Taiwoa. Keskikentällä selkeästi erottui Lucas Lingman, joka pelasi virheettömästi alusta loppuun.

Seuraavan kerran RoPS pelaa vasta 18.6. johtuen pitkästä maajoukkuetauosta. Silloin RoPS matkaa Lahteen paikallisen FC Lahden vieraaksi klo 18.30 alkavaan otteluun. Nyt joukkueella on aikaa levätä, harjoitella ja hioa peliään kuntoon ja ennen kaikkea saada loukkaantumisista kärsineet pelaajat takaisin täyteen pelikuntoon joukkueen avuksi.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Antonio Reguero - piti torjunnoillaan joukkuetta mukana pelissä, mukaan mahtui muutama huikea reaktiotorjunta.