sunnuntai 26. toukokuuta 2019

RoPS nousi tasoihin kotikentällään

Pelaajat onnittelemassa Muinosta tasoitusmaalin jälkeen.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantai-iltapäivänä kotikentällään SJK:n vain 767 katsojan edessä ottelussa, jonka loppulukemiksi kirjattiin 1-1 (0-1) tasalukemat. Kylmä sateinen sää ja ennen kaikkea jääkiekon välieräottelu verottivat yleisömäärää rankalla kädellä, mutta siitäkin huolimatta yleisö piti ottelussa enemmän ääntä kuin kertaakaan tällä kaudella. Myös RoPS esitti alkukauden tasapainoisimman suorituksen kotiviheriöllään, vaikka vastassa olikin nimivahva SJK.

Tuutin täydeltä ohjeita.
RoPS lähti otteluun melko hyvässä terveystilanteessa. Poissa olivat vielä Aleksandr Kokko ja Tarik Kada, mutta Sergio Llamas oli jo mukana penkkivahvuudessa. Tällä kertaa kuitenkin suurin mielenkiinto kohdistui joukkueen penkin päähän, missä käskyttäjänä toimi Pasi Tuutti, joka korvasi aiemmin viikolla tehtävästä Klubin peräsimeen siirtyneen Toni Koskelan. Tuutin suurin muutos peliryhmittymään oli Niklas Jokelaisen nosto avaukseen kärkimieheksi. Vierasjoukkue SJK marssitti kentälle nimivahvan ryhmittymän, vaikka poissa kokoonpanosta olivat mm. Dion Acoff, Serge Atakayi, Mehmet Hetemaj, Jarkko Hurme sekä Boris Kadio. Seinäjokelaiset ovat avanneet kautensa hyvin siihen nähden, missä jamassa joukkueen peli talvikaudella oli ja mustapaidat matkasivat pohjoiseen poissaoloista huolimatta mielessään pistetilin kartuttaminen ja liigasijoituksen parantaminen kohti kärkisijoja.

Moraes edessä, Mosa seuraa takana.
Ottelu alkoi kotijoukkueen terävällä pelillä ja pallonhallinnalla. Sinipaidat näyttivät haluavan jatkaa siitä, mihin viimeksi Vaasassa jäätiin eli voitollisilla otteilla. Joukkue rakensi hyvin peliä pallon liikkuessa pelaajalta pelaajalle paremmin kuin kertaakaan tällä kaudella. Ensimmäinen kunnon tilanne rakentui ottelun 15. minuutilla, kun RoPS pitkän hyökkäyksen päätteeksi rakensi Lucas Lingmanin keskityksen kautta vetopaikan Juho Hyväriselle. Tämän Trevor Elhi ehti kuitenkin oikea-aikaisella liikkeellään estämään ja näin tilanteesta ei sen vaarallisempaa saatu aikaan. Vajaan puolen tunnin kohdalla vieraat alkoivat saamaan myös peliään paremmin jengoilleen. Denys Oliinyk jatkoi keskelle Jesse Sarajärvelle, mutta hänen jatkoyrityksensä noin seitsemästä metristä jäi vain hipaisuksi ja peliväline meni selvästi oikealta maalin ohi. 39. minuutilla Agnaldo Moraes (kuvassa) lähetettiin Atte Sihvosen pitkän pystypallon turvin nousuun. Sen sijaan että brassi olisi vängällä yrittänyt laukoa, hän syötti kolmen pelaajan ohi oikealle täysin vapaana olleelle Jokelaiselle. Kärkimiehen yritys kahdeksasta metristä osui kuitenkin ainoasta ylärimaan, josta peliväline jatkoi matkaansa päätyrajan yli. Tästä olisi pitänyt naulata pallo verkon perukoille! 44. minuutilla Mosa Yaghoubi nousi vaarallisesti ja syötti vasemmalle. Tilanteessa Mosa törmäsi Sihvoseen ja korostetusti kaatui maahan käsiään levitellen ja tuomariin päin katsettaan hakien. Tässä ottelun tuominnut Mohammad El-Amara näki rikkeen ja määräsi vapaapotkun annettavaksi noin 20 metristä. Pallon taakse asteli Oliinyk, jonka upea veto upposi RoPS-maalin vasempaan yläkulmaan ohi Antonio Regueron. Tilanne oli näin 0-1. Kohta tämän jälkeen pelikello näyttikin täyttä aikaa ensimmäisen puoliajan osalta ja joukkueet poistuivat pukukoppeihin vierasjoukkueen maalin johtoasemassa.

Tältä onnistuminen sinipaidassa tuntuu!
Toinen puoliaika käynnistyi terävästi kotijoukkueen kannalta. Jo 47. minuutilla pallo pelattin Moraeksen ja Lingmanin kautta boksiin Jokelaiselle, jonka kääntölaukaus osui kuitenkin ainoastaan maalin vasempaan tolppaan ja Mikhel Aksalu vieraiden maalilla sai huokaista helpotuksesta. 57. minuutilla puolestaan laidallaan aktiivisesti pelannut Taye Taiwo keskitti Youness Rahimille, jonka veto suuntautui hänen epäonnekseen maalin sivuverkkoon. 63. minuutilla nähtiin viimein ansaittu tasoitusmaali. Tilanne lähti Taiwon katkaisusta syvällä omassa päässä. Pallo tuli Sihvoselle, joka jatkoi pelivälineen vasemmalle laidalle Lingmanille. Keskikenttämies keskitti kohti maalia ja pallo otti juuri sopivan kimmokkeen SJK:n Ville Tikkasesta laskeutuen suoraan Muinosen (kuvassa) eteen. Keskikenttämies otti pallon varmasti haltuun ja käänsi ensin vasemmalle ja laukoi vasurillaan pallon vastustamattomasti maalin etukulmasta verkon perukoille. Tilanne oli näin tasan 1-1! Maali oli samalla Muinosen kauden avausosuma. Maalin jälkeen RoPS jatkoi hyvää peliään. 66. minuutilla Lingman ja Agnaldo pelasivat jälleen hyvin yhteen ja lopulta brassi pääsi laukomaan kohti etukulmaa, mutta pallo suuntautui ainoastaan maalin sivuverkkoon ja tilanne kuivui kasaan. 72. minuutilla nähtiin kotijoukkueen ensimmäinen vaihto, kun Tommi Jäntti korvasi maalirautoja koetelleen Jokelaisen kentällä. Ja 78. minuutilla Rahimin tilalle juoksi pitkästä aikaa mukana ollut vammoistaan toipunut espanjalainen keskikenttämies Sergio Llamas. 79. minuutilla Matheus Batista nappasi pallon keskialueella Kalle Katzilta kuin karkin lapselta ja syösyi vapaata kaistaa pitkin nousuun. Brassin laukaus 17. metristä oli kuitenkin helppo pysäytettävä Reguerolle. Lopussa RoPS sai rakennettua Llamasin ja Lingmanin kautta vielä pari puolittaista tilannetta, mutta sen vaarallisempaa ei enää nähty. Näin ottelu päättyi tasatulokseen 1-1 (0-1).

Lucas Lingman pelasi vahvan ottelun keskikentällä.
Lauantaina nähtiin kylmästä ja paikoin sateisesta kelistä huolimatta kauden parasta sinipaitojen peliä, vaikka ottelusta ei tasapelipistettä enempää saatukaan. Joukkueen peli on viimeisen parin viikon aikana kehittynyt oikeaan suuntaan ja pelaajien työmäärä kentällä oli kiitettävällä tasolla. Kärjessä Jokelaisen ruuti oli vielä märkää, mutta nuorista hyökkääjistä hän on kuitenkin se, joka pystyy tilaa ja paikkoja parhaiten kentällä löytämään Kokon poissaollessa kokoonpanosta. Toki joukkue etsii edelleen vahvistusta hyökkäyspäähän, mutta ainakaan tällä hetkellä siltä osastolta ei ole liiemmin kerrottavaa kuulunut. Joka tapauksessa rutinoituneelle maalintekijälle joukkueessa on tilausta, sillä kukaan pelaajista ei ole onnistunut vielä tällä kaudella tekemään yhtä maalia enempää. Positiivista ottelussa oli nähdä Llamas takaisin pelaavassa kokoonpanossa, sillä hän on yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista tuoden monipuolista osaamista ja oikea-aikaista pelin rytmitystä keskikentälle. Myös Moraes ja Lingman (kuvassa) vakuuttivat lauantaina ja heidän yhteispelinsä toimi paikoin saumattomasti. Myös puolustus hoiti leiviskänsä hyvin Taiwon ja Mahamadou Sissokon johdolla. Kalle Katzilla oli pelin tiimellyksessä pari tiukkaa paikkaa, mutta niistä selvittiin ilman takaiskuja.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana perjantaina (31.5.), jolloin pohjoiseen vieraaksi saapuu HJK Helsingistä kera uuden päävalmentajansa Toni Koskelan. Siitä pelistä ei tunnetta ja taistelua tule puuttumaan, sillä kumpikin joukkue on varmasti 100 % viritetty tähän kamppailuun. Perjantaina kaikki kannustamaan RoPS kotivoittoon Klubista!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Eetu Muinonen - teki pyyteettömästi töitä läpi ottelun kummassakin päässä kenttää, kauden avausmaali kruunasi illan.