sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

RoPS ansaittuun kotivoittoon

Kotijoukkue juhlii Simo Roihan tekemää 2-0 osumaa.
Rovaniemen Palloseura palasi maajoukkuetauolta ryminällä joukkueen voittaessa kotikentällä liigan avauskierroksella sinipaitoja pöllyttäneen turkulaisen FC Interin maalein 2-0 (0-0). Mukavan kesäisessä säässä Rovaniemen keskuskentällä pelattua ottelua oli seuraamassa vain 1427 maksanutta katsojaa, mutta paikalle saapuneet näkivät kauden tasapainoisimman esityksen Palloseuralta. Voiton myötä RoPS on Veikkausliigassa kymmenennellä sijalla, mutta vain neljä pistettä perässä liigakolmosta KuPS:a. FC Inter on tappion myötä sarjassa edelleen neljäntenä 18 pisteellään.

RoPS pääsi otteluun harvinaisista asetelmista, sillä joukkueen kokoonpanosta puuttui vain pitkäaikaispotilas Aapo Heikkilä. Lauantaina avauksessa kirmasivat näin kapteeni Antti Okkonen, keskikentän työmyyrä Eetu Muinonen sekä aina vaarallinen Robert Taylor. FC Inter matkasi pohjoiseen niin ikään vahvalla miehityksellä, vaikka pelistä kolhujen takia puuttuivatkin Mika Mäkitalo, Guy Gnabouyou sekä Niko Markkula. Paluun joukkueen kokoonpanoon teki ottelussa Njazi Kuqi. Huomion arvoista on myös se, että FC Interin kauden viidestä voitosta neljä on tullut vieraissa.

Faubert vs. Taylor.
Ottelu alkoi melko tasaisissa merkeissä, mutta heti alusta asti oli selvää, että liigan avauskierroksen 2-6 tappio haluttiin painaa unholaan joukkueen ollessa kentällä revanssimielellä. Myös kokeneen kaartin paluu avaukseen näkyi rauhallisuutena keskikenttäpelissä. Kun ottelu oli edennyt kahdeksannelle peliminuutille, Timo Stavitski pääsi puskemaan Saku Ylätuvan vasemmalta lähteneen keskityksen päätteeksi. Tilanteessa Inter-vahti Henrik Moisander onnistui kuitenkin torjumaan nuoren laiturin yrityksen kulmaksi. 13. minuutilla nähtiin vaarallinen tilanne RoPS:n maalilla, mutta Timo Furuholmin jatko Lucas Garcian hyvän alustuksen jälkeen leijui hieman ohi Antonio Regueron vartioiman kotijoukkueen maalin. 21. minuutilla Stavitski puolestaan syötti päätyrajan tuntumasta takaviistoon, mutta syöttö ei aivan tavoittanut kotijoukkueen kärkimies Emeka Ezeä. Viisi minuuttia tästä ja Taylorin (kuvassa) tarkka syöttö tuli lähes tarjottimelle maalin suulle, mutta Saku Ylätupa ei Inter-pelaajan puristuksessa päässyt osumaan palloon ja näin Moisander ja kumppanit selviävät tilanteesta säikähdyksellä. Vielä 41. minuutilla Taylorin keskitys tavoitti maalilta Ezen, mutta hänen puskunsa meni tilanteessa selvästi maalin yli. Näin ottelussa siirryttiin tauolle maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Eze harhauttaa, Ylätupa seuraa taustalla.
Toiselle 45-minuuttiselle kentälle tuli hieman aktiivisempi FC Inter ja puoliajan alun parhaat paikat siunaantuivatkin vieraille. 53. minuutilla Macoumba Kandji pääsi laukomaan vajaasta 20 metristä, mutta hyökkääjän yritys meni vajaan metrin oikealta ohi maalin. 61. minuutilla nähtiin viimein kauan odotettu ottelun avausmaali. Tällöin hyvän pallonsiirtelyn jälkeen Stavitski syötti pelivälineen maalin edustalle vapaaseen paikkaan, mistä tilanteessa kärkkäästi ollut Eze (kuvassa) jatkoi käännöksensä jälkeen pallon varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Näin taululla loistivat 1-0 lukemat! Kolme minuuttia tästä ja RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun pirteästi esiintynyt Stavitski hölkkäsi vaihtoon ja kentälle kirmasi Simo Roiha. 66. minuutilla oli jälleen Kandjin vuoro yrittää, mutta Okkosen heikosta keskialueen syötöstä lähtenyt vastahyökkäys päättyi selvästi maalin yli menneeseen laukaukseen.

Saku Ylätupa antamassa kulmapotkua.
Kun peli oli edennyt 74. minuutille, pääsi Eze FC Interin Kosta Manevin vahvalla avituksella yksin läpi, mutta kärkimiehen viimeistely-yritys oli heikohko ja vastaan tullut Moisander liimasi vedon näppeihinsä. Moisanderin peli päättyi 83. minuutilla, kun maalivahti loukkasi sormeaan niin paljon, että hän joutui käymään visiitillä Lapin keskussairaalassa näyttämässä sijoilta mennyttä sormeaan. Hänen tilalleen maaliin loppuminuuteiksi asteli Jere Koponen. Lopussa moni uskoi vieraiden saavan jonkinmoisen kirin aikaiseksi, mutta kenttätapahtumia hallitsi kuitenkin kotijoukkue RoPS. Kun peli oli jo 90. minuutilla, sai kotijoukkue prässättyä pelivälineen itselleen. Tilanteessa pallo pelattiin vasempaan laitaan David Addylle, jonka millintarkka keskitys löysi takatolpalta Roihan, joka puski varmasti pallon ohi Koposen. Näin tilanne oli 2-0 ja ottelu oli ratkennut. Maalin jälkeen RoPS vaihtoi vielä kentältä pois yritteliään Ylätuvan (kuvassa) ja hänen tilalleen kirmasi loukkaantumisesta toipunut Leo Väisänen. Kun pelin lisäaikaa oli pelatu noin kuutisen minuuttia, vihelsi ottelun vaihtelevasti tuominnut Antti Munukka kamppailun päättyneeksi.

RoPS pelasi lauantaina hyvää ja tasapainoista jalkapalloa, parasta mitä keskuskentällä on tällä kaudella nähty. Kokeneen kaartin saaminen takaisin remmiin näkyi ja kuului kentällä ja tämä osaltaan vapautti myös muita pelaajia pelaamaan entistä vapautuneemmin. Shefki Kuqin nimivahva turkulaisryhmä sen sijaan ei ihmeitä esittänyt ja joukkue ei päässyt kunnolla edes testaamaan RoPS-vahti Regueron päivän torjuntakuntoa. Kärkitrio Kuqi-Furuholm-Kandji pysyi hyvin RoPS:n puolustuksen pihdeissä ja esimerkiksi Kuqi ei päässyt yhteenkään kunnon vetopaikkaan koko 90-minuuttisen aikana. Näin ollen kotijoukkue ansaitsi täysin kaikki kolme sarjapistettä lauantain esityksellään. Tästä on hyvä jatkaa!

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevan viikon torstaina (22.6.), jolloin sinipaidat matkaavat Vaasan Palloseuran vieraaksi. Ottelu pelataan Elisa Stadionilla klo 18.30 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Juuso Hämäläinen - kauden parasta puolustuspeliä entiseltä Interin mieheltä, piti vastustajan nimimiehet kurissa ja poissa maalipaikoilta.