sunnuntai 7. toukokuuta 2017

RoPS tappioon HIFK:n vieraana

Antti Okkonen palasi pelaavaan kokoonpanoon.
Rovaniemen Palloseuran Helsingin vierailu ei tällä kertaa tuonut kotiintuomisia, sillä loppulukemiksi Töölön jalkapallostadionille kirjattiin 1-0 (1-0), joiden ansiosta kotijoukkue HIFK varmisti itselleen kauden avausvoiton. Kamppailun ainoan osuman viimeisteli Mikael Forssell. Ottelua aurinkoisessa säässä oli katsomassa 2372 katsojaa.

RoPS pääsi peliin kokoonpanolla, johon paluun oli tehnyt kapteeni Antti Okkonen (kuvassa). Sen sijaan Robert Taylor puuttui edelleen pelaavasta miehistöstä ja myös viime pelissä loukkaantunut Sani Kaita ei ollut mukana reissussa. Penkillä joukkueella oli näin vain viisi miestä ja tälläkin kertaa vieraspeliin lähdettiin ilman vaihtomaalivahtia. Kotijoukkue HIFK pääsi myös otteluun melko hyvistä asetelmista, vaikka edellisellä kierroksella hattutempun paukuttanut Pekka Sihvola oli kuumesairauden takia pois joukkueen vahvuudesta. Hänet avauksessa korvasi kokenut Forssell.

Ivan Tatomirovic vauhdissa.
RoPS aloitti ottelun aktiivisesti, mutta kotijoukkue HIFK rakensi kuitenkin ensimmäisen vaarallisen paikan jo kolmannella peliminuutilla. Tällöin Mika Väyrynen tarjoili rangaistusalueen rajan tuntumaan pelivälineen Nnaemeka Anyamelelle, mutta laiturin löysä sijoitus meni hieman oikealta maalin ohi. Kolme minuuttia tästä ja Jukka Halme pääsi puskemaan vapaasti Xhevdet Gelan antaman kulmapotkun jälkeen, mutta keskikenttämiehen yritys meni niin ikään maalipuiden ohi. Vierasjoukkue RoPS:n pelinrakentelu oli sen sijaan näennäistä ja vaarallisia paikkoja ei saatu aikaan. Joukkue ei myöskään prässännyt heti ylhäältä saakka ja näin HIFK pääsi nousemaan rauhassa puoleen kenttään saakka. Kärjessä Emeka Friday Eze oli kovin yksinäinen ja tilanteet menivät yksinyrittelyksi. 26. minuutilla Forssell pääsi laukaisupaikkaan Anyamelen syötöstä, mutta veto suuntautui kohti RoPS-vahti Antonio Regueroa, joka nappasi pallon varmasti näppeihinsä. 32. minuutilla sama kaksikko löysi jälleen toisensa. Anyamelen oikealta antama kulmapotku tavoitti maalin edestä Forssellin, jonka pusku Ivan Tatomirovicin (kuvassa) ja Ezen välistä löysi tiensä maalin vasempaan kulmaan ja tilanne oli 1-0. Jälleen Palloseuraa rokotettiin erikoistilanteesta. 42. minuutilla sinipaidat saivat lisää jobinpostia, sillä Okkonen ei enää pystynyt jatkamaan peliä. Hänet kentällä korvasi Anselmi Nurmela. Aivan jakson lopussa Eze syötti taakse Eetu Muinoselle, joka pääsi vajaasta 20 metristä laukomaan sydämensä kyllyydestä, mutta painava veto suuntautui kohti HIFK-vahtia Tomi Maanojaa, joka liimasi keskikentämiehen tykityksen. Näin tauolle poistuttiin lukemissa 1-0.

Sakari Tukiainen pääsi vaihdosta kentälle.
Toisen 45-minuuttisen alku lupaili aktiivisempaa RoPS:a ja joukkue sai aikaan pari puolittaista tilannetta. Sen jälkeen peli aaltoili päästä päähän. 62. minuutilla Cem Felek korvasi laidalla hieman näkymättömissä olleen Simo Roihan. Pari minuuttia tästä ja Saku Ylätupa pääsi kulman jälkitilanteesta laukomaan, mutta veto suuntautui selvästi maalin yli. Minuutti tästä ja Felek tarjoili oivan syötön kotijoukkueen puolustuslinjan yli, mutta Ylätupa ei aivan ylettänyt palloon. 68. minuutilla Timo Stavitski tarjoili paikan ylhäällä olleelle laitapakki Leo Väisäselle, mutta hänen yrityksensä 16 metristä meni selvästi maalin yli. 77. minuutilla RoPS teki viimeisen vaihtonsa, kun Stavitskin kentällä korvasi pitkästä aikaa peliminuutteja saanut Sakari Tukiainen (kuvassa). Lopussa RoPS painoi peliä kohti kotijoukkueen maalia, mutta mitään supervaarallista napapiiriläiset eivät kuitenkaan saaneet aikaan. Pelin ollessa jo yliajalla, pääsi aiemmin kentälle vaihdettu Juho Mäkelä puolittaiseen läpiajoon. Ensimmäisen yrityksen torjui vastaan tullut Reguero ja jatkopallosta Mäkelä roikotti selvästi maalin yli. Kohta tämän jälkeen ottelun tuominnut Jari Järvinen vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 1-0 (1-0), joiden ansiosta kaikki kolem pistettvä jäivät pääkaupunkiseudulle.

Pelissä huomioitavaa oli RoPS:n ensimmäisen puoliajan passiivisuus. Myös laitapeli oli melko vaisua ja oikealla parin Stavitski-Väisänen yhteispeli varsinkin puolustussuuntaan oli välillä heikohkoa. Ensimmäisellä 45-minuuttisella HIFK hyökkäsi juuri vasemman laidan kautta Anyamelen johdolla. Myös Väyrysen pelinrakentelu keskikentällä aiheutti harmaita hiuksia RoPS:lle. Toinen puoliaika oli jo parempaa peliä sinipaidoilta puolustuspelin ollessa huomattavasti tiiviimpää ja hyökkäysten järjestelmällisempiä, mutta todelliset huippupaikat jäivät joukkueelta silti puuttumaan. Kärjessä Eze oli liian yksin, vähän samaan tapaan kuin Tukiainen kauden avauspeleissä. Onkin toivottavaa, että Taylor kuntoutuu nopeasti, sillä hänen pelinrakenteluaan kaivataan keskikentälle ja yleensäkin vaihtoehtoja pelipaikoille, jotta nuorten pelaajien kuormitus ei kasva liian suureksi heti alkukaudesta. Positiivista on Cem Felekin kasvavat minuutit kentällä ja hänestä tulee mitä todennäköisimmin olemaan entistä enemmän iloa joukkueelle ja sen kannattajille kauden edetessä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana perjantaina (12.5.), jolloin Rovaniemen keskuskentälle vieraaksi saapuu hyvin kautensa aloittanut FC Lahti. Perjantai-illan kamppailu alkaa klo 18.30. Silloin kaikki keskarille kannustamaan RoPS takaisin voittojen tielle!