sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

RoPS jatkoi voittojen tiellä

RoPS loi painetta Oskari Forsmanin vartioimalle maalille läpi ottelun.
Rovaniemen Palloseuran tulokselliset otteet saivat jatkoa lauantaina, kun sinipaidat voittivat Rovaniemen keskuskentällä pelatussa jänkäderbyssä vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen PS Kemin maalein 3-1 (1-1). Kotijoukkueen maaleista kamppailussa vastasivat David Addy, Simo Roiha sekä Emeka Friday Eze. Ottelua aurinkoisessa säässä oli seuraamassa 1443 katsojaa, mutta silmämääräisesti katsomossa näytti olevan huomattavasti tätä enemmän katsojia.

RoPS joutui lähtemään peliin ilman loukkaantumisesta kärsivää Robert Tayloria. Tämän lisäksi Antti Okkonen aloitti pelin vaihtopenkillä edellisessä Ilves-ottelussa saamansa tärskyn johdosta. Näin kentällä aloituksessa viilettivät viime pelissä maalannut Sani Kaita sekä paluun avaukseen tehnyt Timo Stavitski. Kemiläisiltä sivussa olivat pitkäaikaispotilaat Abdulkadir Said Ahmed ja Aleksi Räihä. Muuten joukkue pääsi matkaamaan Rovaniemelle vahvalla kokoonpanolla.

Antonio Reguero ohjaamassa joukkuetovereitaan.
Jänkäderby alkoi kotijoukkueen hyvällä paineella ja jo toisella peliminuutilla RoPS sai kulmasta rakennettua vaarallisen tilanteen Oskari Forsmanin maalin edustalle. Tämän kemiläiset saivat kuitenkin purettua väljemmille vesille. Muutama minuutti myöhemmin kaksikko Roiha-Eze olivat rakentamassa tilannetta, mutta pelaajien ruuti oli vielä märkää. Kahdeksannella peliminuutilla verkko heilui toisessa päässä kenttää. Tilanne syntyi kulman jälkitilanteesta, jossa pallo pelattiin vasemmalle Abdoulie Mansallylle, joka keskitti rangaistuspilkun kohdalle Filip Valencicille. Kärkimies jatkoi suoraan ja peliväline meni vastustamattomasti RoPS-maalin oikeaan kulmaan ohi hyvin tilanteessa mukana olleen Antonio Regueron (kuvassa). Näin taululla loistivat 0-1 lukemat ja kotijoukkue oli takaa-ajoasemissa. Maalin jälkeen RoPS piti enemmän palloa, mutta PS Kemi näytti koko ajan pääsevän iskemään entistä paremmin maalipaikoille. 24. minuutilla pallo pelattiin ylhäällä Momodou Ceesaylle, joka rangaistusalueella kääntyessään tuli Juuso Hämäläisen kaatamaksi ja näin ottelun  vaihtelevasti tuominnut Jani Laaksonen osoitti pallon pilkulle. Ceesay meni itse laukomaan, mutta veto kilpistyi hyvin aavistaneen Regueron syliin ja tilanne säilyi 0-1:ssä. Vain kolmisen minuuttia tästä ja Reguero joutui esittämään tuplatorjunnan, kun Valencic pääsi yllättävän vapaasti mellastamaan kotijoukkueen maalin edessä. Tässä vaiheessa RoPS:n puolustaminen näytti varsin sekavalta ja haavoittuvalta.

RoPS juhlii David Addyn tasoitusmaalia.
29. peliminuutilla RoPS joutui vaihtamaan kentältä loukkaantuneen Sani Kaitan. Hänen tilalleen kirmasi nuori Anselmi Nurmela ensimmäiseen liigaotteluunsa. Puoliajan edetessä RoPS alkoi taas saamaan vietyä peliä kohti Forsmanin vartioimaa maalia ja tasoitusmaali nähtiin 44. peliminuutilla. Tällöin kotijoukkueen hyökkäyksen päätteeksi pallo osui ensin PS Kemin pelaajan käteen ja heti sen jälkeen Matias Ojala kaatoi Saku Ylätuvan. Tämän tuomaristo näki ja pallo vietiin ottelussa toistamiseen pilkulle. Pallon taakse asteli laitapuolustaja David Addy (kuvassa keskellä), joka sijoitti pelivälineen varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Näin tilanne oli 1-1 ja näissä lukemissa poistuttiin ansaitulle vartin hengähdystauolle.

Emeka Friday Eze oli liian viekas PS Kemille.
Toisen puoliajan ensimmäisen tilanteen rakensi vierasjoukkue PS Kemi, mutta laitapakkina pelannut Leo Väisänen onnistui purkamaan pallon väljemmille vesille maalin edustalta ja kotijoukkueen kannattajat saivat huokaista helpotuksesta. Heti seuraavasta tilanteesta RoPS sai juhlanaihetta, sillä kotijoukkue nousi 2-1 johtoon Simo Roihan viimeistellessä maalin edestä ottelun johtomaalin. Tilanne syntyi Addyn keskityksen kulkeutuessa vahvasti molempiin suuntiin pelanneelle Eetu Muinoselle, jonka millintarkka keskitys löysi PS Kemin pelaajien takaa vapaana olleen Roihan, joka 50. liigaottelunsa kunniaksi teki kauden avausosumansa. Tämän jälkeen RoPS alkoi entistä enemmän hallita kenttätapahtumia ja joukkueen pakka alkoi pysymään huomattavasti paremmin kasassa kuin ensimmäisellä 45-minuuttisella. Tämä tylsytti vieraiden pelinrakentelua ja samalla alkoi näyttämään myös siltä, että PS Kemin pelaajien virta alkoi loppua toisella puoliajalla. RoPS:n ja ennen kaikkea sen kärkimies Ezen (kuvassa) vauhti sen kuin vain parani. 71. peliminuutilla Ylätupa keskitti hieman pitkäksi, mutta Stavitski onnistui päällään jatkamaan pallon maalin edustalle. Kärkäs kärkimies Eze oli päällään jatkamassa ensin pelivälineen ylärimaan ja sitä uudelleen verkon perukoille. Näin peli oli jo tilanteessa 3-1 ja tästä kemiläiset eivät enää toipuneet. Lopussa RoPS teki vielä kaksi vaihtoa. 86. minuutilla Lassi Järvenpää korvasi laidalla Stavitskin ja 90. minuutilla Pyry Hannola kovaa jälleen uurastaneen Ylätuvan. Ottelu oli samalla 15-vuotiaan Hannollan debyytti liigatasolla. Kun lisäaikaa oli pelattu noin kolmisen minuuttia, vihelsi ottelun tuominnut Jani Laaksonen pelin päättyneeksi 3-1 (1-1) lukemiin, joiden ansiosta Lapin herruus pysyy entistä vankemmin Rovaniemellä.

RoPS:n peli parani ottelussa huomattavasti, mitä pidemmälle siinä edettiin. PS Kemin otteet olivat puolestaan päinvastaiset, hyvän alun jälkeen joukkueen paras terä katosi kuin tuhka tuuleen. RoPS:n kärjessä vasta 21-vuotias Emeka Friday Eze näytti nopeuttaan ja vahvuuttaan ja osoitti olevansa aloituksen mies joukkueessa. Pientä suoraviivaisuutta lisää laukaisupaikkoihin ja Ezestä tulee olemaan paljon iloa joukkueelle ja sen kannattajille. Puolustuksessa Ivan Tatomirovic parantaa ottelu ottelulta ja ei ole ihme, että hän oli jo viime kaudella HJK:n paidassa pelatessaan yksi Veikkausliigan parhaita toppareita. Keskikentän maestrona toimi puolestaan Eetu Muinonen. Ja maalilla Antonio Reguero nappasi jälleen rangaistuspotkun kiinni sekä teki tukun muita tärkeitä torjuntoja. Menestyvä joukkueen tärkeä palanen on voittava maalivahti ja sitä Reguero on. Anselmi Nurmela osoitti myös olevansa hyvä lisä joukkueeseen päästyään kentälle vaihdosta ensimmäisellä puoliajalla. Nurmela hoiti tonttinsa varmasti ja toi Kaitaa enemmän liikettä keskikentän keskustaan.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (6.5.), jolloin se kohtaa Töölön jalkapallostadionilla pelattavassa vierasottelussa helsinkiläisen HIFK:n klo 18.00 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Eetu Muinonen - hyvää peliä molempiin suuntiin, teki tärkeitä katkoja tukien hyvin puolustusta ja syötti Roihan tekemän voittomaalin.