torstai 25. toukokuuta 2017

Täysi pistepotti kotikentältä

Emeka Eze suojaa, Robert Taylor seuraa taustalla.
Rovaniemen Palloseuran tuloksellisesti hyvät kotiottelut saivat jatkoa keskiviikkoiltana, kun sinipaidat päihittivät 1364 katsojan edessä jyväskyläläisen JJK:n maalein 2-1 (2-0). Kotijoukkueen maaleista ottelussa vastasivat Emeka Eze ja Ivan Tatomirovic. Voiton myötä RoPS on supertaisaisessa Veikkausliigassa nyt seitsemännellä sijalla, vain kaksi pistettä sarjassa toisena olevaa KuPS:a perässä.

RoPS:n lähtökohdat otteluun olivat kaksijakoiset. Toisaalta loukkaantumisista toipuneet Robert Taylor ja Simo Roiha olivat jo penkillä ja kuumeen takia viime pelin väliin jättänyt Juuso Hämäläinen oli tehnyt paluun avauskokoonpanoo, mutta tästä huolimatta pelistä puuttuivat vielä mm. Lassi Järvenpää, Leo Väisänen ja Antti Okkonen. Heidän lisäkseen nuorella Juho Hyvärisellä on todettu rasitusmurtuman esiaste, samaan tapaan kuin Taylorilla. Poissaoloista johtuen oikeana pakkina keskiviikkona pelasi Anselmi Nurmela. Vierasjoukkue JJK on joutunut myös pelaamaan loukkaantumissuman keskellä, mutta tähän otteluun joukkue sai helpotusta, koska Honar Abdi teki paluun avaukseen omalle vasemman laitapelaajan paikalle.

RoPS juhlii 1-0 osumaa.
Ottelu alkoi JJK:n terävällä hyökkäyksellä, sillä jo 20 sekunnin pelin jälkeen laidalta tullut syöttö tavoitti maalin edestä noin kymmenestä metristä täysin vapaa Tomi Petrescun, joka kuitenkin sijoitti tuhannen taalan paikasta pallon vasemmalta ohi Antonio Regueron vartioiman RoPS-maalin. Näin kotijoukkue selvisi alun pahasta uinahduksesta pelkällä säikähdyksellä. Seuraavat vaaralliset tilanteet rakennettin myös vieraiden toimesta ja esimerkiksi 14. peliminuutilla Mikko Mannisen syöttö löysi maalilta Elias Ahteen, jonka jatko meni kuitenkin selvästi maalin yli. 18. minuutilla Ezen hyvien kuvioiden ja sitä seuranneen tarkan syötön päätteeksi Timo Stavitski pääsi boksissa oivaan vetopaikkaan, mutta laiturin kuti löysi tiensä vain maalin oikeaan sivuverkkoon. Kaksi minuuttia tästä ja kotijoukkue onnistui kuin yllättäen maalinteossa. Tällöin David Addy sai pidettyä pallon päätyrajan oikealla puolella Antto Tapanisen estelyistä huolimatta. Peliväline ajautui Addyn kurotuksen jäljiltä Ezelle (kuvassa), joka kylmän viileästi kääntyi ja harhauti Samu Niemisen ja tämän jälkeen sijoitti pallon varmasti ohi JJK-vahti Jere Pyhärannan. Näin taululla loistivat 1-0 lukemat!

Tatomirovic ehti puolustuksesta myös maalintekoon.
30. peliminuutilla RoPS rakensi jälleen vaarallisen paikan. Laitapakkina pirteästi pelannut Nurmela syötti oikealta poikki kentän Cem Felekille, joka sijoitti vajaasta kymmenestä metristä yli Pyhärannan, mutta myös yli JJK-maalin. 41. minuutilla Stavitski keskitti oikealta maalille, mutta Ezen jatkoon pääsi JJK-puolustus himpun verran väliin ja pallo meni aavistuksen oikealta maalin ohi. Tilanteesta seuranneesta kulmapotkusta RoPS rankaisi vieraita kuitenkin toiseen kertaan. Saku Ylätuvan kulmapotku leijaili kierteisenä takakulmalle, jossa 28-vuotias RoPS-toppari Tatomirovic (kuvassa) oli yksin päineen välissä ja pallo oli varmasti verkon perukoilla! Näin RoPS siirtyi Tatomirovicin ensimmäiselä liigamaalilla jo 2-0 johtoon. Maalin jälkeen ei enää loppuminuuteilla ihmeitä kentällä nähty ja näin joukkueet poistuivat vartin hengähdystauolle kotijoukkueen selvissä 2-0 johtolukemissa.

Saku Ylätupa hassuttaa JJK-kaksikkoa.
Toinen 45-minuuttinen alkoi melko tunnustellen. Tosin jo 49. minuutilla Ahde toimitti pallon jo maaliin Mannisen syötön jälkeen, mutta tilanne oli kuitenkin paitsio. Kaksi minuuttia tästä ja RoPS sai paikkansa, kun Eze syötti päätyrajan tuntumasta takaviistoon noin 16 metriin Eetu Muinoselle, mutta keskikenttämiehen yritys leijaili reilusti yli JJK-maalin. Tämän jälkeen peli oli kummaltakin joukkueelta todella hengetöntä ja katsomossakin tunnelma oli kuin kirkossa. RoPS löysäsi selvästi kaasua ja 64. minuutilla JJK pääsi yllättämään. Mannisen oikealta lähtenyt nappipassi löysi RoPS-puolustuksen takaa Ahteen, joka viimeisteli kylmän viileästi ansaitun 2-1 kavennuksen. Maali hieman herätti kotijoukkuetta, joka alkoi taas saamaan hieman painetta vastustajan maalille. Tilanteisin kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt. 80. minuutilla Juha Malinen teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Simo Roiha korvasi oikealla laidalla Stavitskin. Kaksi minuuttia tämän jälkeen Robert Taylor teki paluun pelikentille, kun hän korvasi toisella laidalla Felekin. Ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella kumpikin joukkue sai aikaan pari vaarallista tilannetta, mutta onnistumisia ei enää Rovaniemen keskuskentällä nähty. Näin ottelun tuominnut Dennis Antamo vihelsi neljän lisäaikaminuutin päätteeksi ottelun päättyneeksi 2-1 (2-0) lukemiin, joiden ansiosta kaikki kolem sarjapistettä jäivät Rovaniemelle.

Kokonaisuutena pelin taso ei noussut kovin korkeaksi, mutta mikä tärkeintä, RoPS saalisti jälleen kotikentällä täyden pistepotin. Toisella puoliajalla vierasjoukkue JJK näytti, että joukkueesta löytyy myös puhtia ja varsinkin kärkimies Ahde väläytteli osaamistaan. Myös Mannisen pelinrakentelu ja syötöt erottuivat edukseen. RoPS:n parhaimmistoa ottelussa olivat härkämäinen kärkimies Eze, aina yllätyksellinen Ylätupa ja hienosti uuden tonttinsa oikeana laitapakkina hoitanut Nurmela. Parannettavaakin löytyy, varsinkin laitapelaamisessa puolustussuuntaan. Loukkaantumisista johtuen sinipaitojen kenttäkoostumus on nyt viime peleissä elänyt turhan paljon. Siitäkin huolimatta joukkue taisteli voiton tärkeässä ottelussa ja siitä sulka Malisen hattuun. Jos pienen toiveen voisi kentän laidalta heittää, niin Sakari Tukiaisellekin voisi antaa hieman peliminuutteja tulevissa peleissä. Tukiainen osoitti harjoituskauden ja Suomen Cupin otteluissa osaavansa maalinteon ja tämä osaaminen tulisi saada realisoitua myös liigakentille.

Kauaa RoPS ei ehdi levätä ennen seuraavaa ottelua, sillä jo lauantaina 27.5. Napapiirille saapuu vieraaksi sarjakakkonen Kuopion Palloseura. Poikkeuksellisesti klo 17.00 alkava ottelu on samalla osa Match Day -tapahtumaa, jolloin tunnustamalla väriä saa kaupungilla eri liikkeistä ja ravintoloista alennuksia. Kaikki siis lauantaina keskuskentälle kannustamaan RoPS jälleen pisteille!

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Emeka Eze - vahvaa peliä nuorelta hyökkääjältä, suojaa palloa erittäin hyvin ja iski kruunuksi hienon ottelun avausmaalin.