maanantai 31. toukokuuta 2021

RoPS jäi pisteittä kotipelissään

Srdjan Vujaklija oli ottelussa tiukassa miesvartioinnissa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntaina Ykkösessä kotikentällään IF Gnistanin 400 katsojan edessä. Kotijoukkueen hallinnasta huolimatta ottelu päättyi lukemiin 1-2 (0-1), joiden ansiosta "gnisulaiset" pääsivät juhlimaan vierasvoittoa todella pettyneiden sinipaitojen suunnatessa lähes heti vihellyksen jälkeen pukuhuoneeseen.

RoPS lähti otteluun melko tutulla ja ennakoidulla kokoonpanolla. Poissa kamppailusta olivat loukkaantumisista kärsivät Elmeri Hirvonen ja Jussi Niska, sekä kahden ottelun pelikieltoa kärsivä Mohammed Adams. Näin alakerrassa aloitukseen nousi Joona Lahdenmäki. Myös keskikentällä vihtyvä Vertti Hänninen oli nostettu avaukseen. Gnistan matkasi pohjoiseen joukkueella, josta puuttuivat Samu Laitinen, Elton Maloku ja Albin Mehmeti vammojen takia sekä pelikiellossa ollut Maximo Tolonen. Douglas Cae sen sijaan oli tervehtynyt ensimmäistä kertaa pelikuntoon sarjakaudella. Mielenkiintoisia nimiä Gnistan paidassa ovat mm. Nnaemeka Anyamele ja Omar Jama, jotka ovat monelle kotimaista sarjajalkapalloilua seuraavalle tuttuja nimiä.

Roffelsen ja Hänninen taistelussa Caen kanssa.
Ottelu starttasi melko tunnustelevissa merkeissä ja ensimmäisen vartin aikana kumpikin joukkue sai aikaan vain yhden kulmatilanteen. Pelin edetessä pallonhallinta alkoi siirtymään entistä vahvemmin kotijoukkueelle, mutta tilanteilla sinipaidat eivät päässeet juurikaan herkuttelemaan. 21. minuutilla Didid-Lutumba Pitah pääsi hyvin nousemaan pallon kanssa boksiin ja laukomaan, mutta tämän tilanteen Gnistan-vahti Samu Volotinen onnistui torjumaan. Minuutti tästä ja Srdjan Vujalkija syötti keskelle Vertti Hänniselle, joka laukoi noin 25 metristä, mutta reilusti yli vastustajan maalin. Puolen tunnin kohdalla puolestaan Tuomas Kaukua nousi hyvin oikeaa laitaa pitkin keskittäen maalille. Ensimmäisenä puskemaan pääsi Vujaklija, mutta serbikärjen yritys oli Volotiselle helppo pala torjua. 38. minuutilla kotijoukkue sai kylmää vettä niskaansa rangaistuspotkun muodossa. Omar Jaman laukaus osui kuudentoista sisällä pelivälinettä väistävän Nino Roffelsenin käteen ja ottelun varsin epätasaisesti viheltänyt Oliver Reitala osoitti palloa pilkulle. Cae laukoi vähintäänkin erikoisen näköisen vauhdinoton jälkeen pallon maalin vasempaan kulmaan ohi hyvin aavistaneen Miikka Mujusen ja tilanne oli 0-1. Vielä puoliajan lopulla Simo Roiha pääsi yrittämään tasoitusta melko hyvästä paikasta, mutta hyökkääjän yritys oli ponneton ja näin Volotisella oli jälleen helppo työ korjata peliväline käsiinsä. Vartin tauolle siirryttiin vieraiden maalin johdossa.

RoPS:n tilanne vieraiden maalilla.
Toinen puoliaika alkoi Gnistanin vaarallisella tilanteella, jossa Onni Tiihonen keskitti aivan maalin suulle, mutta Jama ei aivanyltänyt kurottamaan palloa tyhjään maaliin. 52. minuutilla vieraiden Topi Järvinen laukoi Pasi Forsmanin esityön jälkeen noin 17 metristä, kiitos heikon kotijoukkueen puolustamisen, mutta tämä yritys suuntautui lähes kohti Mujusta, joka vangitsi pallon käsiinsä. Pikku hiljaa sinipaidat saivat taas peliä haltuunsa, mutta maalipaikkojen rakentaminen oli jälleen tuskallisen vaikeaa ja hidasta. 68. minuutilla Kaukua kuitenkin pelasi laitaan pelivälineen Otto Kemppaiselle, joka nousunsa päätteeksi keskitti matalan pallon maalille. Ensimmäisenä tilanteeseen ehti Roiha, mutta hänen yrityksensä suuntautui kohti sivurajaa. Pari minuuttia tästä ja hieman aiemmin kentälle vaihdettu Sacha Petshi rikkoi Caeta noin 24 metrin päässä omasta maalista. Mujunen onnistui torjumaan rikettä seuranneen Caen vapaapotkun sivulle, mutta ensimmäisenä palloon ehtivät vieraat ja Jimi Kovalainen pääsi tilanteen päätteeksi siirtämään pelivälineen maalin edestä verkon perukoille ja näin tilanne oli jo 0-2! Tilanteessa RoPS jäi ihmettelemään ja Gnistan pelasi sen loppuun asti.

Mutta vain reilu minuutti aiemmasta maalista ja RoPS iski vastaan. Pallo pelattiin vasempaan laitaan Lutumba-Pitahille, jonka keskitykseen ehti ensimmäisenä päineen vieraiden Gentrit Kovaqi, jonka katkoyritys epäonnistui täysin ja pallo leijaili hänen päänsä kautta verkkoon ja tilanne olikin hetkessä 1-2! Tästä RoPS sai uutta virtaa ja alkoi hanakasti hakemaan tasoitusta. 76. minuutilla Roiha pelasi hyvin vasemmalla yhteen Vili Saarikosken kanssa keskittäen pallon maalille. Ensimmäisenä päineen välissä oli Veka Pyyny, jonka vasempaa alakulmaa kohti lähteneen puskun Gnistan-vahti Volotinen torjui kuitenkin upealla venytyksellään. Loppua kohden RoPS panosti hyökkäyspelaamiseen ja kentälle tuotiin entistä hyökkäysvoittoisempia pelaajia. Tämä ei kuitenkaan oleellisesti muutosta peliin tuonut ja osin jopa sekoitti kuvioita. Pelin ollessa jo lisäajalla, Pyyny pääsi keskittämään maalille Roihalle, mutta tälläkin kertaa hyökkääjän ruuti oli märkää ja peliväline lähti kohti Urheilukatua. Koska onnistumisia ei enää nähty, vihelsi Reitala pelin päättyneeksi lukemiin 1-2 (0-1).

Monien papereissa RoPS oli ottelun lievä ennakkosuosikki ja pallonhallinnan joukkue ottelussa nimiinsä saikin. Kokonaisuudessaan sinipaitojen pelaaminen oli kuitenkin kaukana parhaasta ja varsinkin ensimmäinen puoliaika oli kummaltakin joukkueelta melko aneemista esitystä. Toisella puoliajalla vastustajan toinen maali olisi ollut estettävissä paremmalla puolustamisella ja jo sitä edeltänyt rike olisi ollut aktiivisemmalla puolustuspelillä vältettävissä. Nuorten wing-backien pelaamisessa varsinkin puolustussuuntaan on edelleen paljon parannettavaa. Esimerkiksi Didis Lutumba-Pitah on joutunut sopeutumaan uudelle pelipaikalle Jussi Niskan poissaolon johdosta. Hän on luonteeltaan hyökkäävämpi pelaaja ja puolustamisessa ja sijoittumisessa on vielä paljon tekemistä. Hyökkäyssuuntaan hän sen sijaan oli joukkueen vaarallisin pelaaja sunnuntaina. Myös Sami Sipolalla ja hänet toisella laidalla korvanneen Otto Kemppaisella on paikoin vaikeuksia omassa roolissaan varsinkin puolustuspäässä. Tämän lisäksi Petshin ja koko keskikentän roolitukseen pitää myös saada nykyistä enemmän selkeyttä. Ranskalainen omaa hyvän syöttörepertuaarin ja pystyy pitämään palloa ja nousemaan sen kanssa vastustajan estelyistä huolimatta, mutta puolustussuuntaan hänen heikkoutensa nousevat eniten esiin. Hyökkäyspäässä löytyy myös parannettavaa. Roiha ei täysin sovi nykyiseen rooliinsa, Vujaklija sen sijaan on osoittanut olevansa selkeä vahvistus joukkueeseen. Pelin kehittämisessä ja roolituksessa riittääkin työsarkaa tulevalle viikolle Mannilalle ja koko valmennustiimille.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

63. min Sami Sipola & Nino Roffelsen - Otto Kemppainen & Sacha Petshi

74. min Vertti Hänninen & Joona Lahdenmäki - Veka Pyyny & Vili Saarikoski

86. min Didis Lutumba-Pitah - Jarkko Luiro

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana sunnuntaina (6.6.), jolloin Rovaniemen keskuskentällä klo 17.00 pelattavaan otteluun vieraaksi saapuu tammisaarelainen EIF. Tähän peliin, jos AVI sen suo, on ehkä mahdollista ottaa nykyisen 400 katsojan sijaan jo huomattavasti enemmän maksaneita katsojia. Tätä toivotaan, kuten myös RoPS:n kelkan kääntymistä takaisin voittojen tielle.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Jonathan Vervoort - joukkueen kapteeni pelasi omalla tasollaan, puolustuksen johtaja, joka avaa peliä hyvin.