sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Pisteetön Porin reissu RoPS:lle

Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantaina vieraissa Musan Salamat. Porin Stadionilla pelattu ottelu päättyi sallitun 20 katsojan (!) edessä lopulta 3-1 (2-0) lukemiin, joiden ansiosta kotijoukkue nappasi täyden pistepotin ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Sinipaitojen peli vaikeutui heti alussa rangaistuspotkun ja vähän myöhemmin ulosajon myötä.

Otteluun sarjakärkenä lähtenyt RoPS matkasi Poriin tutulla kokoonpanolla. Aloitukseen oli tällä kertaa nostettu sekä Sacha Petshi että Simo Roiha sitten viime pelin. Poissa olivat Elmeri Hirvonen ja Jussi Niska loukkaantumisten takia sekä myös Veka Pyyny ja Mikko Rantala. Näin Lauri-Eemil Vetri oli toisena maalivahtina Porissa mukana. MuSa oli aloittanut kautensa kahdella tasapelillä ja yhdellä tappiolla, mutta otteet ovat olleet kuitenkin lopputuloksia parempia, sillä esimerkiksi Gnistania vastaan porilaiset olivat hallitsevampi osapuoli viheriöllä. Myös joukkueen puolustaminen on ollut tiivistä. Heikkoutena voidaan pitää ainakin näin alkukaudesta hyökkäyspään tekemistä. Joukkueen vahvuudesta löytyy mm. kaksi japanilaispelaajaa, keskikentällä vaikuttava Naoki Maeda sekä kärkimies Mitsuru Tanida. Yutaka Aben sopimus sen sijaan purettiin juuri ottelun alla. Ehkä kuitenkin nimekkäin joukkueen pelaajista on kookas, mutta kankea färsaarelainen hyökkääjä John Frederiksen, jonka kanssa on tekemistä erikoistilanteissa. Pelikieltoinen Juuso Rantala oli sen sijaan sivussa kamppailusta.

Ottelu käynnistyi RoPS:n osalta epäonnisesti, sillä jo neljännellä peliminuutilla ottelun tuominnut Toni Pohjoismäki vihelsi rangaistuspotkun Sacha Petshin suht köykäisen näköisen rikkeen jälkeen. Pallon taakse asteli rikottu pelaaja itse eli Frederiksen, joka ampui pallon maalin oikeaan kulmaan ohi hyvin venyttäneen Miikka Mujusen. Näin tilanne oli 1-0. Yhdeksännellä minuutilla vierasjoukkueen taivaalle ilmaantui lisää tummia pilviä. Mohammed Adams menetti huonon kosketuksen jälkeen pallon keskialueella Juho Heikkiselle ja lopputuloksena Adams repi vastustajan paidasta alimpana pelaajana maahan kiinnijuoksemisen sijaan ja punainen kortti oli näin ansaittu. Tämän tilanteen jälkeen RoPS siirtyi perinteiseen neljän alakertaan. Pikkuhiljaa pelin edetessä sinipaidat savat taas pelikirjansa hieman paremmin kasaan ja rakennettua myös peliä. 20. minuutilla Tuomas Kaukua nousi hyvin kohti päätyä ja keskitti maalille. Palloon ei kuitenkaan päässyt kukaan sinipaidoista kunnolla ja tuloksena jälkitilanteesta oli lopulta vain kulmapotku, josta ei saatu mitään mainittavaa aikaan.

33. peliminuutilla nähtiin ottelun toinen osuma, kun Frederiksen keskitti oikealta maalille siirrettyään ensin Didid Lutumba-Pitahin tilanteessa sivummalle. Juho Heikkinen oli keskellä valppaana ja puski pallon varmasti maalin vasempaan kulmaan. Tilanne oli näin jo 2-0 kotijoukkueelle. Pari minuuttia tästä ja RoPS:n Nino Roffelsen antoi oikealta hyvän vapaapotkun maalille, josta tuloksena oli parin kimmokkeen jälkeen lopulta kulmapotku. Roffelsen meni antamaan myös kulmaa ja se löysikin maalilta Luka Kuittisen pään, mutta tilanteessa nähtiin rike ja näin tämä yritys kuivui kasaan. Tuomarin antamalla lisäajalla Heikkinen pääsi vielä kertaalleen laukomaan, mutta tämän tilanteen sinipaidat saivat puolustettua kulmaksi. Tästä erikoistilanteesta ei enää saatu rakennettua Mujusen vartioimalle maalille painetta ja näin tauolle poistuttiin kotijoukkueen 2-0 johtolukemissa.

Toinen puoliaika alkoi MuSa:n Joonas Rantalan tykityksellä vasemmalta noin 14 metristä, mutta veto meni ainoastaan maalin sivuverkkoihin. Minuutti tästä ja Simo Roiha kirmasi ylös pallon perään. Tilanteessa MuSa-puolustaja esti Roihaa niin, että hyökkääjä oli viheriön pinnassa, mutta tässä tilanteessa ottelun vaihtelevasti tuominnut Pohjoismäki ei kumma kyllä nähnyt rikettä. 49. minuutilla rajaheiton jälkeen Petshiä rikottiin boksissa Jussi Välilän toimesta ja tuloksena rangaistuspotku RoPS:lle. Tämäkin oli Pohjoismäeltä aika köykäinen vihellys, joka tasoitti annetut rangaistuspotkut ottelussa. Pallon taakse asteli Srdjan Vujaklija, joka sijoitti pelivälineen varmaakin varmemmin maalin oikeaan kulmaan ja tilanne oli näin 2-1!

54. minuutilla Lutumba-Pitah käänsi vasemmalta keskelle, jossa pallo tavoitti Roihan. Hyökkääjä laukoi tilanteessa, mutta veto meni hieman oikealta ohi Olli Hakanpään vartioiman MuSa-maalin. Tämän jälkeen painetta nähtiin lähinnä vieraiden päädyssä useamman kotijoukkueen kulman muodossa, joista sinipaidat kuitenkin selvisivät. 64. minuutilla pelattiin Matias Koskinen hyvään paikkaan maalille, mutta hänen yrityksensä meni karkeasti maalin yli. Tilannetta edelsi Petshin heikko puolustaminen. Tämän jälkeen kotijoukkue sai peräperään kolme kulmapotkua. Viimeisimmän jälkeen Frederiksen pääsi laukomaan noin kuudesta metristä, mutta färsaarelaisen yritys viuhui taivaan tuuliin. 74. minuutilla nähtiin Petshin kaukolaukaus, joka meni kuitenkin vasemmalta Hakanpään vartioiman MuSa-maalin ohi. Minuutin päästä tästä nähtiin jälleen vaarallinen kulmatilanne sinipaitojen päässä. Tilanteessa pallo kimposi ensin Vujaklijasta maalia kohti, jonka Mujunen reaktiollaan torjui eteensä. Jatkopalloon pääsi ensimmäisenä väliin Verneri Salminen, jonka yrityksen Vujaklija puski maaliviivan tuntumasta yli maalin. Tämän jälkeen peli tasaantui hieman ja peli oli pitkälti keskialueen kamppailua.

Lopullinen ratkaisu otteluun nähtiin kuitenkin 88. minuutilla, kun Samu-Petteri Mäkelä siirsi maalin edestä vastahyökkäyksen päätteeksi kotijoukkueen jo 3-1 johtoon. Tilanteessa nähtiin useampia heikohkoja ratkaisuja ja sijoittumisia RoPS-pelaajilta ja näin Mäkelä pääsi helposti viimeistelemään kauden toisen osumansa. Vielä yliajalla Sami Sipola keskitti vaarallisen matalan pallon maalille, mutta tämän MuSa-puolustus sai purettua päätyrajasta yli. Tätä seurannut Vili Saarikosken kulma suuntautui kohti takanurkkaa, mutta meni kuin menikin pari metriä ohi maalin ja päätyrajasta yli. Kohta tämän jälkeen ottelu vihellettiin päättyneeksi ja musalaiset pääsivät juhlimaan kotivoittoa.

RoPS:n peli vaikeutui heti alussa rangaistuspotkun ja varsinkin Adamsin ulosajon myötä. Mutta muutenkin sinipaitojen peli muhkuraisella Pori Stadionin nurmella oli melko kaukana siitä tasosta, mitä nähtiin edellisessä PK-35:a vastaan pelatussa kamppailussa. Toki ulosajo vaikeutti pelaamista ja muokkasi joukkueen muotoa, mutta muutenkin RoPS:n peli oli aikamoista puurtamista. Positiivista oli Vujaklijan maalitehtailun jatkuminen ja myös Tuomas Kaukua väläytteli hetkittän osaamistaan. Sacha Petshi aiheutti ja hankki rangaistuspotkun, tosin kummankin olisi ehkä voinut jättää viheltämättä. Muuten hänen otteensa eivät ole vielä sillä tasolla kuin odotukset ja hänen kykynsä antaisivat myötä. Ehkä hieman hyökkäävämpi rooli keskikentällä sopisi Petshille nykyistä pelipaikkaa paremmin. Kärjessä myös Jarkko Luirolle toivoisi jatkossa aitoa näyttöpaikkaa tai ainakin tasaisemmin peliminuutteja otteluiden loppupuolella, sillä tälläkin kertaa Luiro jäi ns. penkkivahvuudeksi.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

46. Otto Kemppainen - Joona Lahdenmäki

64. Didis Lutumba-Pitah - Sami Sipola

71. Nino Roffelsen - Vili Saarikoski

86. Sacha Petshi - Vertti Hänninen

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana sunnuntaina (30.5.) klo 17.00, jolloin Rovaniemen keskuskentälle vieraaksi saapuu pääkaupunkiseudulta IF Gnistan. Tässä ottelussa on mahdollisuus kääntää taas kurssi ylöspäin ja takaisin voittojen tielle. Tsemppiä peliin RoPS!