maanantai 8. huhtikuuta 2019

RoPS taipui Hongan käsittelyssä

Juho Hyvärinen keskittämässä kohti vastustajan maalia.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntaina kauden ensimmäisessä kotipelissään espoolaisen FC Hongan. Ottelun loppunumeroiksi 1618 katsojan edessä kirjattiin lopulta 1-2 (0-0) lukemat, joiden johdosta RoPS:n kauden avausvoitto antaa edelleen odottaa itseänsä. FC Honka sen sijaan sai lentävän lähdön kaudelleen pohjoisen ryöstöretken myötä.

RoPS lähti otteluun alkukauden peliruuhkassa kokoonpanolla, josta puuttuivat edelleen Aleksandr Kokko, Antonio Reguero ja leikkaukseen joutuva Timo Stavitski, joka näin ei ole joukkueen käytettävissä. Niklas Jokelainen ja Eetu Muinonen sen sijaan palasivat jo ns. penkkivahvuuteen. Aloituksessa nähtiin nuorista pelaajista mm. Sampo Ala ja Tommi Jäntti. FC Honka matkasi pohjoiseen hyvässä terveystilanteessa, sillä poissa kokoonpanosta loukkaantumisen takia oli ainoastaan Jonas Levänen.

Ottelu Rovaniemen keskuskentällä alkoi tuttuun tapaan tunnustelleen ja melko matalalla temmolla. Ensimmäinen kunnon paikka rakentui kotijoukkueelle, kun Agnaldo Moraes karvasi pelivälineen Gideon Baahilta ja pääsi yrittämään maalintekoa nostollaan, mutta tämän tilanteen hyvin vastaan tullut Honka-vahti Timothy Murray onnistui torjumaan yli päätyrajasta. 14. minuutilla puolestaan koko ajan peliään parantaneet vierailijat saivat hyvän paikan, kun Borjas Martin pääsi laukomaan kohti maalin vasempaa kulmaa. RoPS:n maalissa torjunut Damjan Siskovski onnistui kuitenkin torjumaan Martinin hyvän yrityksen. Tilanne syntyi Lucas Lingman vaarallisesta pallonmenetyksestä syvällä omalla alueella. Tämän jälkeen peli pyöri pitkälti kotijoukkueen päädyssä Hongan vyöryttäessä peliä kohti Siskovskin maalia. Maalintekotilanteita espoolaiset eivät kuitenkaan saaneet juurikaan rakennettua, sillä RoPS:n tiivis puolustuspelaaminen piti vieraat poissa vetopaikoilta. 39. minuutilla Luis Silva pääsi kuitenkin puskemaan vaarallisesti Lucas Kaufmannin keskityksestä, mutta tämänkin tilanteen torjui Siskovski. Koska Hongan pyöritys ei tuottanut tulosta, vartin tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Kada ja Llamas juonivat RoPS:n ainoan osuman.
Toinen puoliaika starttasi RoPS:n kannalta heikosti, sillä vieraat menivät johtoon jo ottelun 48. peliminuutilla. Tällöin Lingman menetti pallon Martinille noin 20 metrin päässä omasta maalista. Peliväline kulkeutui hyvän syöttelyn päätteeksi laitaan Kauffmannille, jonka keskitys löysi keskeltä Martinin, jonka suora jatko meni vastustamattomasti maalin vasempaan yläkulmaan. Tilanne oli näin 0-1. Maalin jälkeen ote pysyi edelleen vierailla. Noin tunnin kohdalla kotijoukkuekin alkoi saamaan pelijuonesta kiinni, mutta syöttely oli hidasta ja syöttösuunnat usein omaa maalia kohden. 71. minuutilla Honka sai vapaapotkun oikealta noin 30 metristä. Javier Hervasin antama vapaapotku kiersi pelaajien välistä Baahille, joka jatkoi hieman onnekkaasti pelivälineen vasempaan alakulmaan ja peli oli jo 0-2. Maalin jälkeen RoPS yritti ja yritti saada peliään kulkemaan. 81. minuutilla kotijoukkue rakensi nopean vastaiskun vieraiden kulmatilanteen jälkeen. Siskovskin nyrkkeilystä pallo tuli aiemmin kentälle tulleelle Tarik Kadalle (kuvassa edessä), joka jatkoi pelivälineen eteen Sergio Llamasille (kuvassa oikealla). Espanjalainen keskikenttämies syötti tilanteessa Kadan pystyjuoksuun kohti Murrayn vartiomaa maalia. Kada spurttasi pallon kanssa lähes kuudentoista rajalle ja syötti oikealle vapaana olleelle Jokelaiselle, joka jatkoi pallon varmasti maalin perukoille. Tilanne kaventui näin numeroihin 2-1. Samalla 19-vuotias kärkipelaaja teki kauden avausosumansa. Lopussa Honka pelasi järkevästi ja piti Palloseuran poissa maalintekotilanteista. Näin peli päättyi Oskari Hämäläisen päätösvihellyksen jälkeen lukemiin 1-2 (0-0).

En tiedä oliko ainoan järjestelmäkameran hyytyminen ennen pelin alku merkki tulevasta, mutta paljoa riemunaiheita ei ottelussa nähty. Sen sijaan kamppailu kertoi selkeästi sen, että RoPS:n pelissä on vielä paljon tekemistä. Toki poissaolot verottavat osaltaan tehoja ja samalla on todettava, että joukkue etsii edelleen sopivia vahvistuksia (laituri, keskikenttä) riveihinsä. Varsinkin kun Stavitskin lainapestistä on kirjaimellisesti tulossa ranskalainen (Caen) visiitti loukkaantumisen takia ja kärkästä laituria ei joukkueen väreissä tällä kaudella todennäköisesti nähdä. Myös kolmen topparin maali ei näytä toimivan, sillä varsinkin Taye Taiwo kaipaa omaa pelipaikkaansa puolustuksen vasemmassa laidassa, missä hän voi tuoda esiin parhaita ominaisuuksiaan. Myös pelinrakentelu näyttää tällä hetkellä erittäin hitaalta pallon kulkiessa laidasta laitaan, mutta usein kentän viimeiselle kolmanneksella keinot loppuvat kesken tai peli näyttää enemmän tai vähemmän seisoskelulta. Suoraviivaiset nousut laitojen kautta loistavat lähes täysin poissaolollaan. Silti on todettavaa, että kausi on vasta aluillaan ja parasta RoPS:aa tullaan varmasti näkemään vasta tulevilla pelikierroksilla. Toni Koskela ja kumppanit osaavat virittää joukkueen äärimmilleen, siitä hyvänä esimerkkinä oli jo pisteen nappaaminen Kuopiosta. Sunnuntaina Honka oli vain lähes joka osa-alueella kotijoukkuetta edellä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina, jolloin sinipaidat matkaavat sarjanousija KPV:n vieraaksi otteluun, joka Kokkolan heikoista kenttäolosuhteista johtuen pelataan Seinäjoella OmaSp Stadionilla klo 15.00 alkaen. Suomen Cupista RoPS:n pudottaneet kokkolalaiset sytyttävätkin takuuvarmasti Palloseuran taisteluun sarjapisteistä!

RoPS:n vaihdot ottelussa:
61. min Tommi Jäntti - Tarik Kada
72. min Henruk Ölander - Tuomas Kaukua
79. min Juho Hyvärinen - Niklas Jokelainen

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Sergio Llamas - järkeviä ratkaisuja, pystyy pitämään palloa pienessäkin tilassa. Kun joukkueen peli paranee kauden edetessä, Llamasin arvo joukkueelle tulee korostumaan.