maanantai 1. lokakuuta 2018

RoPS jäi ilman onnistumista

RoPS juonii kuvioita vapaapotkutilanteessa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi mitalitaiston ja sitä myötä europelipaikkojen kannalta tuikitärkeässä kotiottelussa sunnuntai-iltana SJK:n 2024 katsojan edessä. Ottelun loppulukemiksi syksyisellä Rovaniemen keskuskentällä kirjattiin lopulta 0-1 (0-1) lukemat, joiden ansiosta SJK on nyt kolme pistettä edellä karsijan paikalla olevaa IFK Mariehamnia. RoPS jatkaa edelleen toisena, mutta takana neljän pisteen päässä vaanii kolmikko KuPS, FC Honka ja Ilves, kun Veikkausliigaa on enää kolme sarjakierrosta pelaamatta.

RoPS lähti otteluun hieman haasteellisessa tilanteessa, sillä kumpikin joukkueen varsinaisista toppareista oli ottelusta sivussa. Näin Juuso Hämäläisen ja Jems Geffrardin sijaan puolustuksen keskellä ottelun aloittivat Taye Taiwo ja Lassi Järvenpää. Poissa kokoonpanosta oli myös Agnaldo Moraes, mutta Eetu Muinonen oli sen sijaan oli jälleen mukana avausmiehityksessä. Laitapakkeina ottelun avasivat joukkueen kapteeni Antti Okkonen ja Juho Hyvärinen. Näin keskikentällä nähtiin pitkästä aikaa nuori Veka Pyyny. Veikkausliigassa yhdeksäntenä majaileva SJK matkasi pohjoiseen niin ikään hieman vajaamiehisenä, sillä joukkueen kokoonpanosta puuttuivat mm. Billy Ions, Obed Malolo, Emile Paul Tendeng ja Ville Tikkanen. Myös seinäjokelaisille ottelussa oli panosta, sillä joukkue voi joutua vielä liigakarsintaan ja tästä syystä lisäpisteet ovat joukkueelle vielä tärkeitä.

Pyyny pääsi avaukseen.
Ottelu alkoi vieraiden terävällä pelillä, kotijoukkue sen sijaan esiintyi varsin sekavasti ja pakosta peliin sekoitettu puolustuslinja haki paikkojaan. Ensimmäisen vartin aikana ei kuitenkaan saatu aikaan vaarallisia tilanteita kumpaankaan päähän. 19. minuutilla SJK sai vastahyökkäyksen. Mehmet Hetemaj avasi oikeaan laitaan Denys Oliinykille, joka kiitti vapaasta tilasta ja nousi kohti RoPS-maalia. Laitapuolustaja katsoi ja laukoi melko vapaasti Taye Taiwon edestä pienestä kulmasta pallon maalin etuyläkulmaan ohi hölmistyneen RoPS-vahti Antonio Regueron. Tilanne oli näin 0-1. Puolen tunnin pelin jälkeen kotijoukkuekin alkoi heräämään peliin mukaan, mutta tilanteet jäivät puolitiehen. Samalla oudolla paikalla vaihtelevasti pelannut Okkonen siirtyi puolustuksen keskustaan ja Taiwo omimmalle paikalleen eli vasempaan laitaan. 37. minuutilla nähtiin ensimmäinen vaihto, kun Muinonen ei pystynyt jatkamaan peliä ja hänet kenttäkoostumuksessa korvasi Simo Roiha. Vielä puoliajan lopussa vieraiden Maximo Tolonen pääsi laukomaan vaarallisesti, mutta tämän vedon Reguero venytti hienosti väljemmille vesille. Seuraavasta tilanteessa puolestaan Pyyny (kuvassa) pääsi tälläämään noin 17 metristä Roihan esityön jälkeen, mutta keskikenttämiehen laukaus meni reilun metrin yli Mikhel Aksalun vartioiman SJK-maalin. Näin tauolle siirryttiin SJK:n maalin vierasjohdossa.

Hambo tarkassa vartioinnissa.
Toinen 45-minuuttinen alkoi niin ikään SJK:n hienoisella painostuksella. 51. minuutilla Tolonen pääsi pallon taakse vapaapotkutilanteessa, mutta yritys meni reilusti maalin yli. Kaksi minuttia tästä ja RoPS teki tuplavaihdon. Georgi Gorozia korvasi kentällä Pyynyn ja Aleksandr Kokko kärjessä hieman kolhuja ottelussa saaneen Vahid Hambon. Tunnin pelin jälkeen ottelun painopiste alkoi siirtymään kohti seinäjokelaisten maalia. 65. minuutin kohdalla Taiwon keskitys vasemmalta löysi Roihan, joka pääsi puskemaan, mutta Aksalu torjui vaarallisen yrityksen. Kolme minuuttia tästä ja Gorozia keskitti oikealta takatolpalle, jossa Roiha pääsi puskemaan Dani Hatakan estelyistä huolimatta. Kotijoukkueen kannattajien epäonneksi yritys suuntautui hiukan ohi maalin takakulman ja tilanne oli edelleen 0-1. 75. peliminuutin kohdalla Oliinyk pääsi jälleen hyvään paikkaan Shahdon Winchesterin syötöstä, mutta Reguero venyi hienosti vedon kulmaksi. Tämän jälkeen RoPS sen kuin lisäsi painetta Aksalun maalille. 81. minuutilla pallo pelattiin boksiin, josta Kokko tiputti päällään pallon taakse Gorozialle. Keskikenttämiehen yritys noin kymmenestä metristä nousi kuitenkin korkeuksiin kohti Lyseonpuiston lukion pihamaata. 85. minuutilla RoPS sai heiton ja pallo pelattiin Lassi Lappalaiselle, joka keskitti maalille Kokolle. Kokko jatkoi tilanteesta pallon kantapäällään ohi Aksalun, mutta ottelun tuominnut Jari Järvinen näki Kokon rikkoneen tilanteessa Jarkko Hurmetta ja kuukauden maali hylättiin! Oliko tilanteessa oikeasti selkeä rike vai voittiko Kokko koollaan vain kaksinkamppailun, kuten moni tilanteen näki? Tämän jälkeenkin kotijoukkue painoi peliä edelleen kohti vastustajan maalia, mutta onnistumisia ei nähty ja näin kaikki kolme sarjapistettä matkasivat Seinäjoelle lopputuloksella 0-1 (0-1).

Kokonaisuutena RoPS:n peli vaihteli paljon ottelun sisällä. Alussa näkyi selvästi se, että kentältä puuttui useampi aloituksen mies ja ennen kaikkea kumpikin vakiotoppareista. Okkosen siirtyminen keskelle ja Taiwon laitaan rauhoitti selvästi puolustuspeliä ja Kokon tulo kentälle terävöitti hyökkäyspeliä. Toni Koskelan tekemät vaihdot piristivät peliä, mutta olisiko esimerkiksi Roihan ollut syytä avata peli Pyynyn sijaan jo ennakkoon fyysistä peliä tunnetusti pelaavaa SJK:a vastaan? Ottelussa nähtiinkin paljon rikkeitä ja välillä sangen epämääräisiä vihellyksiä. Jari Järvinen saikin selkeästi suurimmat buuaukset aikaan, mitä keskuskentällä on tällä kaudella kuultu ja osin kyllä aiheesta. Kysymyksiä aiheutti myös Kokon tekemän maalin hylkääminen. Eräs kannattaja oivasti totesikin, kuinka monta maalia vähemmän Zlatan Ibrahimovic olisikaan tähän mennessä tehnyt, jos kaikki kontaktit vihellettäisiin. Ehkä tuomari näki tilanteen paremmin vai vaikuttivatko huudot ja käsien levittelyt tässäkin tilanteessa Järvisen ratkaisuun? Joka tapauksessa SJK teki maalin, RoPS ei, ja näin taistelu mitaleista sen kuin kiristyy, kun kausi on kääntymässä loppuun.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (6.10.), jolloin sinipaidat matkaavat Turkuun, jossa vastaan asettuu vieraissa FC Lahtea pyörittänyt ja suorasta säilymisestä taisteleva TPS. Odotettavissa on siis jälleen tiukka taisto. Vastaan asettuu myös kesän RoPS:n mukana treenannut Sterling Yateke, joka on päässyt oivaan maalivireeseen. Ottelu pelataan Veritas Stadionilla klo 16.00 alkaen. Tsemppiä RoPS ja pisteet mukaan pohjoiseen!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Lucas Lingman - keskikentän maestro, oivaa pelaamista kumpaankin suuntaan. Pelannee ensi vuonna isommilla areenoilla.