maanantai 12. elokuuta 2013

RoPS:n maalinteko ontui jälleen

Rovaniemen Palloseuran ja IFK Mariehamnin välinen Veikkausliigaottelu ei tarjonnut suurta jalkapalloilun juhlaa Rovaniemen keskuskentälle saapuneille 1672 katsojalle. Vierailijoille ottelu sen sijaan tarjosi kaksi erikoistilanteista syntynyttä maalia ja niiden tuomat kolme sarjapistettä. RoPS:lle tulos tarkoitti puolestaan sitä, että loppukaudesta ja taistelusta kunnon sarjasijoituksista tulee entistäkin tiukempaa.

Otteluun RoPS pääsi lähes parhaalla kokoonpanollaan, ainoastaan Ataulla Guerra ja pitkäaikaispotilas Mika-Matti Maisonvaara olivat poissa miesvahvuudesta. Aleksandr Kokko avasi tosin pelin vielä vaihtopenkiltä, vaikka viime pelissä jo lopussa peliminuutteja alle saikin. Saarelaiset tulivat otteluun muutaman uuden pelaajan voimin ja samalla he säästelivät paria pelaajaa, joilla korttitili oli yhtä vaille täynnä. Keskuskentällä nähtiinkin mm. Englannin kentiltä tuttu ja hieman tukevoitunut Darren Purse, jamaikalainen Craig Foster sekä ruotsalainen Josef Ibrahim.

Itse kamppailu sai kotijoukkueen osalta terävän lähdön, sillä jo 1. peliminuutilla Ville Saxman järjesti Mika Lahtiselle hyvän maalipaikan, mutta tämän tilanteen MIFK:n puolustus sai blokattua. 7. peliminuutilla oli Saxmanin vuoro laukoa Nicholas Otarun nousun jälkeen, mutta veto meni hiukan vasemmalta ohi. Pari minuuttia tästä ja vierailijoiden Petteri Forsell kokeili laukaisunsa tarkkuutta noin 20 metristä, mutta hänen yrityksensä meni niin ikään maalin ohi. 13. minuutin kohdalla Forsell oli taas asialla, mutta hänen vapaapotkunsa leijaili metritolkulla yli Tomi Maanojan vartioiman RoPS-maalin. Vähän tämän jälkeen RoPS:n Emenike Mbachu kokeili tykkiään noin 25 metristä, mutta ilman onnistumista. Jo ottelun 21. peliminuutilla kotijoukkue joutui tekemään ensimmäisen vaihtonsa, sillä Victor Turcios loukkasi itseään ja ei pystynyt enää jatkamaan. Hänen tilalleen kentälle kirmasi Kokko. Pelikellon näyttäessä 29. minuuttia sai MIFK kulman, jota meni tuttuun tapaan antamaan Forsell. Hänen kulmansa kaarsikin oivasti maalille, mistä Jani Lyyski pääsi täysin vapaasti puskemaan taululle 0-1 lukemat, mikä hiljensi täysin kotikatsomon. Tämän jälkeen ote siirtyi enemmän vierailijoille ja kun peli oli edennyt 39. minuutille, rankaisi MIFK jälleen kotijoukkuetta. Tilanne alkoi jälleen Forsellin antamasta kulmapotkusta, jonka jälkitilanteesta Josef Ibrahim viimeisteli taululle jo 0-2 lukemat. Tässä tilanteessa siirryttiin myös ottelun tauolle.

Toisen jakson RoPS aloitti vaihtamalla kentälle Joonas Pennasen, joka korvasi Tuomo Könösen. Samalla RoPS siirtyi kolmen miehen alakertaan ja kärjessä pelasivat sekä Kokko että Lahtinen. 48. peliminuutilla Saxmanilla oli tuhannen taalan paikka kaventaa ottelu, mutta hänen vetonsa noin seitsemästä metristä meni oikealta maalin ohi. Kolme minuuttia tästä ja Emeniken laukaus viuhui tuttuun tapaan yli vastustajan maalin. Kun peli oli pelattu 56. minuuttia, vaihtoi IFK Mariehamn kerralla kaksi pelaajaa. Ensin Craig Foster tuli kentälle Mattias Wiklöfin tilalle ja melkein heti perään Peter Enckelman Otso Virtasen tilalle maaliin. Näiden vaihtojen jälkeen Emenike pääsi lyhyen ajan sisään kahdesti laukomaan, mutta edelleen ilman tulosta. 64. minuutilla oli Saxmanin vuoro yrittää Kokon tarjoilusta, mutta hänen vetonsa meni karkeasti yli Enckelmanin vartioiman maalin. Kymmenisen minuuttia tämän jälkeen Saxman otettiinkin vaihtoon ja hänen tilalleen kentälle juoksi 18-vuotias syntymäpäiväsankari ja oma kasvatti Olli Pöyliö (kuvassa). Tämän jälkeen tilanteilla ei juurikaan herkuteltu ja RoPS ei saanut aikaan juuri minkäänlaista painetta vieraiden maalille. Parhaaseen maalitilanteeseen pääsi MIFK:n Tomas Hradecky, mutta hänen yrityksensä Maanoja maalillaan torjui. Näin ottelu päättyi 0-2 (0-2) lukemiin ja kaikki kolme pistettä matkasivat ansaitusti Maarianhaminaan.

Ottelu kertoi korutonta kieltään RoPS:n tämän hetken suurimmasta ongelmasta eli maalinteon vaikeudesta. Joukkueen tehot ovat levänneet pitkälti Aleksandr Kokon harteilla ja hänkin on ollut osan kautta sairastuvalla. Toista takuuvarmaa pommittajaa joukkueesta ei löydy ja myös kymppipaikan ratkaisupelaajaa joukkue rinkiinsä kaipaa. Joukkueen on myös saatava pelikirjaan uusia kuvioita, sillä vastustajat osaavat jo lukea RoPS:n harvat hyökkäyskuviot melko tarkasti. Sunnuntain pelissä Nicholas Otaru oli se pelaaja, joka pystyi hyökkäyspäässä parhaiten rikkomaan MIFK:n puolustusta, mutta rinnalleen hänkin tarvitsisi lisää taitoa.

Seuraavan kerran joukkueet kohtaavat jo tulevana lauantaina, jolloin RoPS isännöi saarelaisten muukalaislegioonaa Suomen Cupissa klo 16:00 alkaen. Ottelun voittajalle aukeaa paikka cupin finaaliin, joten pelin panokset ovat erittäin korkeat. RoPS:n edellisestä Suomen Cupin finaalipelistä on vierähtänyt jo 20 vuotta, joten joko nyt olisi napapiiriläisten vuoro raivata tiensä finaaliin asti?

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Antti Okkonen -pelasi tutun varmasti keskialueella, johtaa joukkueensa peliä esimerkillään ja tarvittaessa äänellään.