tiistai 30. heinäkuuta 2013

RoPS kauden ensimmäiseen vierasvoittoon

Rovaniemen Palloseuran voitoton vierassaldo murtui viimein Veikkausliigan 21. pelikierroksella, kun joukkue voitti MYPA:n 0-1 (0-1) 1584 katsojan edessä Faith Friday Obilorin puskumaalilla. Voiton ansiosta RoPS nousi sarjataulukossa sijalle kahdeksan, juuri MYPA:n yläpuolelle. RoPS on tosin pelannut yhden ottelun MYPA:a enemmän. Ottelusta saadut kolme pistettä ovat myös erittäin tärkeitä RoPS:n loppukautta ajatellen, sillä Veikkausliigan sijoilla 4-9 olevat joukkueet ovat neljän pisteen sisällä toisistaan ja peräpään joukkueetkin ovat osoittaneet piristymisen merkkejä viime kierroksilla.

Lähes hellesäässä pelattu ottelu oli ennakkoarvioissa laskettu melko tasaiseksi, joskin MYPA on tunnetusti ollut vaikea vastus kotonaan kenelle tahansa joukkueelle ja RoPS melko heikko vieraspeleissään. RoPS aloitti ottelun tutulla kokoonpanolla, johon joukkue oli saanut maataan vielä reilu viikko sitten kipparoineen Victor Turcioksen. Loukkaantumisrintamalta joukkue ei ollut sen sijaan saanut pelaajia vielä takaisin pelaavaan kokoonpanoon. Itse otteluun vierailija RoPS sai lentävän lähdön, sillä jo 3. peliminuutilla läpi kauden vaarallisia kulmapotkuja antaneen Antti Okkosen (kuvassa) keskitys löysi jälleen maalilta kohteensa, kun Obilor pääsi palloon ja puski sen oikeaan alakulmaan ohi kotijoukkueen maalivahti Ville Iiskolan. Näin tilanne muuttui 0-1:een. Kuvaavaa maalissa oli se, että RoPS teki sen erikoistilanteesta, sillä edellisestä pelitilannemaalista on kulunut jo todella pitkä aika. Maalin jälkeen MYPA sai otetta pelistä ja kehitteli laukauksia Xhevdet Gelan ja Antti Sihvolan toimesta. Myös RoPS:lla oli paikkansa, mutta sekä Okkosen että Emenike Mbachun laukaukset menivät ohi Iiskolan vartioiman maalin. Muuten RoPS keskittyi lähinnä tiiviiseen puolustamiseen ja nopeisiin vastaiskuihin Emeniken laidan kautta. Ensimmäinen puolisko pelistä jatkui loppuun asti vahvasti kotijoukkueen komennossa, mutta koska onnistumisia ei nähty, mentiin tauolle RoPS:n johtaessa peliä.

Toisen jakson alkuun RoPS kehitteli muutamia kohtuullisia paikkoja Emeniken toimesta, mutta laukaukset suuntautuivat ohi maalin.  57. peliminuutilla Mika Lahtinen (kuvassa) pääsi ensimmäiseen huippupaikkaansa Ville Saxmanin oivasta syötöstä, mutta tämän tilanteen Iiskola maalillaan torjui tyylikkäästi. Kun peli oli edennyt 72. minuutilla, teki MYPA ensimmäisen vaihtonsa. Kentälle kirmasi Emerik Grönroos, joka korvasi viheriöllä David Ramandingayen. Pari minuuttia tästä ja RoPS:n Lahtinen pääsi jälleen hyvään maalintekotilanteeseen, mutta tälläkin kertaa maali jäi kärkimieheltä vain haaveeksi. 77. peliminuutilla MYPA vaihto kentälle Ville Salmikiven, joka korvasi Sasha Anttilaisen ja kohta perään RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Joonas Pennanen tuli kentälle kovaa uurastaneen Ville Saxmanin tilalle. Vielä aivan lopussa kumpikin joukkue teki yhden vaihdon. Ensin MYPA vaihtoi kentälle Pyry Soirin, joka korvasi Tommi Vesalan ja tämän perään RoPS:n Emenike siirtyi vaihtoon Jarkko Lahdenmäen tieltä. Nämä vaihdot eivät enää tilannetta kentällä oleellisesti muuttaneet ja näin ottelu päättyi RoPS:n kauden ensimmäiseen vierasvoittoon lopputuloksella 0-1 (0-1).
 
Ottelun jälkeen RoPS:n valmentaja Kari Virtanen totesi olevansa tyytyväinen tulokseen, vaikka peli ei kaunista ollutkaan. MYPA:n valmentaja Toni Korkeakunnas näki joukkueellaan olleen tarpeeksi paikkoja maalintekoon, mutta myönsi suojattiensa olleen tehottomia kentällä. Ottelussa laukaukset maalia kohti menivätkin kotijoukkueelle 6-5, ohilaukaukset 7-5 ja kulmapotkut 10-5. RoPS:n voittoa korosti myös se, että joukkuetta ja sen kapeaa materiaalia ovat koetelleet lukuisat loukkaantumiset, joiden johdosta jotkut pelaajat ovat joutuneet pelaamaan pelin toisensa jälkeen ilman minkäänlaista huilia. Antti Peuran (kuvassa) korttitili täyttyi myös ottelussa saamansa keltaisen kortin ansiosta, joten laitapakki huilaa ensi viikonlopun Jaro-ottelun. Siksi onkin enemmän kuin toivottavaa, että joukkue saa täydennystä pikimmiten niin loukkaantumisista kärsineiden kuin uusien pelaajien muodossa.
 
Seuraavan kerran RoPS pelaa siis tulevana lauantaina (3.8.), jolloin se kohtaa Rovaniemen keskuskentällä Pietarsaaren Jaron. Ottelu alkaa jo klo 16:00.
 
Teksti ja kuvat: M.N.