perjantai 22. heinäkuuta 2016

RoPS:n eurotaival päätökseen

RoPS ei pystynyt saavuttamaan jatkopaikkaa Kroatiassa.
Rovaniemen Palloseuran lento Eurooppa Liigan karsinnoissa päättyi tältä erää Zagrebin illassa, kun kotijoukkue NK Lokomotiva Zagreb päihitti georgialaisen erotuomarin avustuksella napapiiriläiset maalein 3-0 (1-0). Kauaa sinipaidat eivät ehdi tappiota murehtia, sillä jo tulevana sunnuntaina RoPS kohtaa kotoisessa Veikkausliigassa kotikentällään HIFK:n.

Kokko teki paluun avaukseen.
RoPS lähti otteluun tutulla kokoonpanolla, johon paluun oli tehnyt pelikuntonsa kanssa viikko toisensa jälkeen tuskaileva Aleksandr Kokko (kuvassa). Myös kotijoukkue Lokomotiva juoksutti kentälle ykkösnyrkkinsä eli kentällä nähtiin mm. jo viime pelissä näkyvässä roolissa olleet Ivan Fiolic, Mirko Maric sekä maalivahti Ivan Filipovic. Ottelu lähti tasaisissa merkeissä käyntiin, mutta ottelun edetessä kotijoukkue piti palloa enemmän hallussaan, mikä oli odotettuakin. Kotijoukkue sai pallon maaliinkin asti ensimmäisellä kymmenminuuttisella, mutta tilanteessa Eros Grezda oli paitsiossa ja tämän erotuomari tuomitsi oikein. Tämän jälkeen peli eteni tasaisesti katsomosta kuuluen vahvasti RoPS:n kannattajien laulut. 21. minuutilla nähtiin sitten ensimmäinen ns. georgialaisen erikoinen. Grezda oli karkaamassa hyökkäykseen ja suorastaan kalasti hypyllään rangaistuspotkun tilanteessa, josta RoPS:n Juha Pirinen sai keltaisen kortin. Näin pallo viedään pilkulle ja pallon taakse asteli Herdi Prenga. RoPS-vahti Antonio Reguero torjui kuitenkin ilmiömäisesti Prengan laukauksen ja näin tilanne säilyi maalittomana. 33. minuutilla erotuomari Giorgi Kruashvili viheltää jälleen kyseenalaisesti Pirisen rikkoneen vastustajaa, Endri Cekiciä. Tuloksena toinen keltainen kortti ja ulosajo. Tämä osaltaan muutti lopullisesti pelin asetelmia ja vaikeutti RoPS:n unelman tavoittelua eli jatkoon pääsyä. 44. minuutilla RoPS sai sitten kylmää vettä niskaansa maalin muodossa, kun Fiolicin laukaus uppoaa RoPS-maalin verkkoon. Näin tilanne muuttui 1-0:aan. Ja aivan jakson viime hetkillä Kokko joutuu nilkuttamaan vaihtoon. Hänet kentällä korvasi kapteeni Antti Okkonen. Tämän jälkeen tauolle poistuttiin 1-0 lukemissa.

Nganbe Nganbe pääsi vaihdosta kehiin.
Toinen puoliaika alkoi RoPS:n kannalta huonoimmalla mahdollisella tavalla, kun Lokomotiva onnistui toistamiseen. Maalin tällöin iski kärkimies Maric. Tähänkin tilanteeseen voidaan heittää kysymysmerkkejä ilmaan, sillä juuri ennen maalia Mika Mäkitaloa rikottiin selvästi, mutta tätä Kruashvili ei viheltänyt tai nähnyt. 2-0 tilanteessakin ja alivoimalla RoPS pystyi tasapainoiseen esitykseen vahvaa kotijoukkuetta vastaan. Toki alivoimalla peluu vaikeutti pelinrakentelua, mutta joukkue taisteli Kroatian helteessä sen minkä pystyi. 62. minuutilla Juha Malinen teki toisen vaihdon, kun Fridolin Nganbe Nganbe (kuvassa) juoksi kentälle Mäkitalon tilalle. Viimeinen vaihto nähtiin 75. minuutilla, kun Jarkko "Euro-Japi" Lahdenmäki kirmasi kentälle Michal Mravecin tilalle. Lopullinen niitti pelille nähtiin 83.minuutilla Maricin viimestellessä toisella henkilökohtaisella osumallaan lukemiksi 3-0. Ja aivan lopussa Abdou Jammeh sai vielä heppoisesti toisen keltaisen kortin ja näin RoPS päätti pelin kahden miehen alivoimalla. Näin ottelu päättyi lukemiin 3-0 (1-0), joiden ansiosta Lokomotiva meni karsinnassa jatkoon 3. kierrokselle yhteismaalein 4-1.

RoPS pelasi europeleissä tälläkin kertaa niin hyvin kuin pystyi, mutta tällä kertaa vahva vastustaja lisättynä todella heikkoon erotuomarityöskentelyyn oli rovaniemeläisille liikaa. Vaikka jatkopaikkaa ei tällä kertaa tullut, sai joukkue europeleistä rutkasti lisää kokemusta ja sen lisäksi mukavasti taloudellista turvaa. Nyt joukkue voi sitten laittaa kaiken fokuksen loppukauden liigapeleihin, jotta joukkue pelaisi myös ensi kaudella rahakkailla eurokentillä. Seuraavan kerran RoPS pelaa siis jo tulevana sunnuntaina klo 18.30, jolloin Rovaniemen keskuskentälle vieraaksi saapuu HIFK kera äänekkäine vieraskannattajineen. Silloin kaikki "keskarille" kannustamaan RoPS voittoon!