perjantai 15. heinäkuuta 2016

RoPS tasapeliin kotikentällä Lokomotivaa vastaan

RoPS juhlii tasoitusmaalia.
Rovaniemen Palloseuran taival Eurooppa Liigan karsinnassa jatkui torstai-iltana 2. kierroksen ensimmäisellä osaottelulla, jossa sinipaidat kohtasivat kotikentällään Rovaniemen keskuskentällä kroatilaisen NK Lokomotiva Zagrebin. 1812 katsojan edessä pelattu kamppailu tarjosi RoPS-faneille tasaisen pelin, jossa kummallakin joukkueella oli tilanteensa ratkaista kamppailu edukseen. Tasapelin myötä RoPS:n unelma jatkopaikasta elää, mutta se vaatii vähintään yhden vierasmaalin ensi viikkoisesta ottelusta.

Kapteenit Jammeh ja Fiolic kättelemässä ennen peliä.
RoPS tuli otteluun tutulla kokoonpanolla ja esimerkiksi kärjessä aloitti Interin verkkoon viikonloppuna kaksi upeaa maalia iskenyt Aleksandr Kokko. Aiemman kierroksen Shamrock Rovers -otteluihin verrattuna oikeana laitapakkina pelasi Janne Saksela ja Jarkko Lahdenmäki oli näin ns. penkkivahvuudessa. NK Lokomotiva Zagreb puolestaan lähti peliin nuorella kokoonpanolla kapteeninaan Ivan Fiolic, sillä joukkue on kirjaimellisesti nuorten pelaajien hautomo, johon maan ykkösseura Dinamo Zagreb pelaajiansa lainaa. Lokomotivan avauksesta löytyi myös kolme albanialaista nuorta tulevaisuuden lupausta eli Endri Cekici, Eros Grezda ja Herdi Prenga. Kyllä joukkueelta silti tavoitteellisuutta riittää, sillä viime kauden sijoittuminen neljänneksi Kroatian pääsarjassa on hyvä suoritus nuorelta, joskin hieman ailahtelevasti pelaavalta joukkueelta. Huomioitavaa joukkueiden valmistautumisessa peliin oli myös se, että RoPS pelaa osaottelut keskellä kiivainta Veikkausliigan pelitahtia, kun taas Lokomotiva aloittaa kautensa tulevana viikonloppuna. Toisaalta RoPS:n pelituntuma on joukkueista parempi, toisaalta Veikkausliigan lähes surkuhupaisa otteluohjelma asettaa joukkueelle jälleen haasteita, sillä jo sunnuntaina RoPS matkaa FC Lahden vieraaksi.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä kummankin joukkueen pyrkiessä ottamaan ohjaita käsiin. RoPS sai alussa pari puolittaista paikkaa ja ensimmäisen kulmapotkun jo 4. peliminuutilla, mutta tämän tilanteen liimasi varmasti näppeihinsä vieraiden maalivahti Ivan Filipovic. Tämän jälkeen myös Lokomotiva alkoi saamaan pelijuonesta entistä paremmin kiinni, mutta vaarallisia tilanteita ei pelin alkupuolella nähty. 20. minuutilla RoPS:n toppariparin ja maalivahti Antonio Regueron kommunikointivirhe oli saattaa pelivälineen vastustajan kärkimies Mirko Maricin ulottuville, mutta Reguero ehti kuitenkin nappaamaan pallon haltuunsa ennen Maricia. Minuutti tästä ja Reguero torjui oikealta tulleen Karlo Bartolecin vaarallisen laukauksen ja tilanne säilyi 0-0:ssa. 32. minuutilla Maric pääsi puskemaan Sinisa Rozmanin vasemmalta tulleesta keskityksestä, mutta kärkimies ei saanut palloon kunnon osumaa sen mennessä selvästi RoPS-maalin ohi. Puoliajan loppua kohti RoPS sai painettua peliä yhä paremmin kroatialaisten päätyyn. Paras paikka tuli laiturina aloittaneelle John William Oluremille, joka pääsi Janne Sakselan ja Robert Taylorin esityön jälkeen laukomaan maalin edestä kohti etukulmaa. Tämän tilanteen Lokomotiva-vahti Filipovic torjui kuitenkin varmasti. Näin tauolle Rovaniemen keskuskentällä mentiin 0-0 lukemissa.

Kokko (vas.) joutui jättämään kentän toisella puoliajalla.
Kumpikin joukkue tuli toiselle jaksolle samoin kenttäkoostumuksin. RoPS jatkoi aktiivista peliä ja jo 47. minuutilla Taylor hyvän nousun jälkeen keskitti maalin eteen, mutta Aleksandr Kokko (kuvassa) ei päässyt tilanteesta kunnolla jatkamaan ja näin tilanne kuivui kokoon. Pari minuuttia tästä ja Taylor nousi itse suoraviivaisesti rangaistusalueelle ja laukoi 12 metristä, mutta hieman vasemmalta maalin ohi. 51. minuutin kohdalla vieraiden Cekici harhautteli tyylikkäästi itsensä irti Sakselasta ja laukoi vihaisesti, mutta kuitenkin aavistuksen oikean takanurkan ohi. Ja vain minuutti tästä ja Lokomotivan toinen albanialainen eli Grezda nousi vaarallisesti, mutta Jammeh liukui oikea-aikaisesti tilanteeseen ja putsasi pallon väljemmille vesille. Tämän jälkeen kotijoukkue sai Kokon kautta luotua painetta vastustajan maalille, mutta jo 59. minuutilla Borre joutui puujalan takia linkuttamaan vaihtoon. Hänet kentällä korvasi Aapo Heikkilä ja tämän jälkeen kärkeen siirtyi Oluremi. Pelin edetessä ote alkoi siirtymään Lokomotivalle ja RoPS:n pelinrakentelu takelteli pahemman kerran. Seuraavat tilanteet tulivatkin RoPS:n maalille, ensin hyvällä pelipäällä ollut Ivan Fiolic laukoi tulisesti, mutta Reguero torjui. Ja kohta perään Cekicillä oli vetopaikka 20 metristä, mutta tässäkin tilanteessa RoPS-vahti Reguero pystyi torjumaan laukauksen. 72. minuutilla Reguero oli kuitenkin voimaton. Luka Capanin keskitys maalille kohti Marinia osui tilanteessa harmittavasti Jammehin jalkaan, josta peliväline kimposi RoPS-maaliin ja vieraat johtivat peliä.

Heti maalin jälkeen RoPS vaihtoi kentälle Antti Okkosen, joka korvasi paljon pelissä uurastaneen Fridolin Nganbe Nganben. Ja vielä 80. peliminuutilla kotijoukkueen käskyttäjä Juha Malinen teki kolmannen vaihdon, kun Ransford Osei siirtyi kärkeen Oluremin tilalle. Lopussa RoPS piti palloa, mutta todellisiin maalipaikkoihin joukkue ei näyttänyt pääsevän. 86. minuutin kohdalla RoPS sai kuitenkin vapaapotkun kentän oikealta laidalta. Pallon taakse asteli Juha Pirinen, jonka pallo maalille löysi Jammehin pään, jonka kansainvälisen tason jatko löysi kroatialaispelaajan kautta tiensä maaliin ja näin tilanne oli 1-1! Maalin jälkeen RoPS piti palloa, mutta enää vaarallisia tilanteita ei nähty ja ottelun tuominnut islantilainen Thorvaldur Árnason puhalsi pelin päättyneeksi lukemiin 1-1 (0-0).

Tulos jätti RoPS:lle hyvät saumat seuraavaan peliin, tosin jatkopaikka vaatii onnistumista myös vieraspelissä. Se on selvää, että Lokomotiva tulee kotipelissä entistä vahvemmin päälle ja RoPS:n tulee olla ensi viikon pelissä vielä asteen pari kotipeliä terävämpi, sillä Zagrebissa tuskin pelin tempo laskee samalla tavalla kuin keskuskentällä toisella puoliajalla. RoPS:n tulee myös saada kroatialaisten kapteeni Fiolic paremmin kiinni, jotta hän ei pysty rakentamaan peliä yhtä vapaasti kuin torstai-iltana keskuskentällä. Myös puolustajien laitanousujen kanssa sinpaitojen tulee olla hereillä ja tämä tietää jälleen Sakselalle ja Piriselle paljon töitä, mutta siihen kaksikko on kyllä valmis. Vieraspelissä myös keskikentän tulee tukea entistä voimakkaammin puolustusta, sillä Lokomotiva osoitti olevansa vaarallinen nippu pelaajia ja potentiaalisia ratkaisijoita löytyy jokaiselta pelipaikalta. On myös enemmän kuin toivottavaa, että Kokko tervehtyy ensi viikon peliin, sillä ilman häntä Palloseuran hyökkäyspelistä uupuu se terävin kärki.

Seuraavan kerran RoPS pelaa siis jo tulevana sunnuntaina, jolloin se kohtaa Veikkausliigan vieraspelissä FC Lahden. Ottelu pelataan Lahden stadionilla klo 18.30 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Robert Taylor - teki tinkimättömästi töitä RoPS:n keskialueella läpi ottelun ja haki myös hanakasti ratkaisua paikan saadessaan.