maanantai 18. heinäkuuta 2016

RoPS kävi ryöstöretkellä Lahdessa

Ottelu pelattiin aurinkoisessa säässä Lahden Stadionilla.
Rovaniemen Palloseuran kiireinen heinäkuu jatkui sunnuntai-illan vierasottelulla FC Lahtea vastaan. Lahden Stadionilla 1887 katsojan edessä pelattu Veikkausliigan ottelu päättyi sinipaitojen kannalta riemukkaisiin 1-2 (0-1) lukemiin. RoPS:n maalintekijöinä ottelussa kunnostautuivat Robert Taylor sekä Mika Mäkitalo.

RoPS lähti siis otteluun kesken eurokiireiden. Siitä ja pienistä kolhuista huolimatta sinipaidat saivat kentälle vahvan kokoonpanon, johon oli tehty muutamia odotettuja muutoksia. Nyt laitapakkeina aloittivat Akseli Kalermo ja Jarkko Lahdenmäki ja keskikentälle aloitukseen tulivat Mäkitalo, Antti Okkonen sekä Mamut Saine. Näin laidoilla pelasivat Taylor ja Janne Saksela. Kärjessä puolestaan aloitti europelissä itseään loukanneen Aleksandr Kokon sijaan loukkaantumisesta toipunut Ransford Osei. Kotijoukkue FC Lahti tuli otteluun kokoonpanolla, josta puuttuivat lainasopimuksen päättymisen johdosta venäläinen Ivan Solovjev sekä Mikko Kuningas, Boris Tatar ja Jasse Tuominen. Paluun pelaavaan kokoonpanoon sen sijaan tekivät Santeri Hostikka sekä Duarte Tammilehto. Tomi Maanoja puolestaan pelaa loppukauden PK-35:n riveissä ja ainakin tällä hetkellä FC Lahden aloittavana maalivahtina pelaa 18-vuotias Santeri Pakkanen ja penkillä istuu kokeneempi Joonas Meronen.

Taylor avasi RoPS:n maalihanat.
Peli alkoi kotijoukkueen pitäessä palloa, mutta jo parin minuutin pelin jälkeen Hassan Sesayn karkean harhasyötön johdosta RoPS pääsi iskemään vastaan. Pallo kulkeutui hienon hyökkäyskuvion päätteeksi laitaan Sakselalle, jonka oiva maata pitkin lähtenyt keskitys tavoitti maalin etukulman läheisyydestä Taylorin (kuvassa), joka jatkoi suoraan pallon etukulmasta verkon perukoille ohi tilanteessa voimattoman Santeri Pakkasen. Tilanne oli näin 0-1! Maalin jälkeen Lahti sai koottua rivejänsä saaden hieman painetta vieraiden päätyyn. Tästä osoituksena kaksi kulmapotkua, joista jälkimmäisestä 8. minuutilla Euller pääsi puskemaan, mutta hieman ohi RoPS-maalin vasemman alakulman. 11. minuutilla Mäkitalo karvasi pelivälineen itselleen väkevästi keskialueella, nousi lähes kuudentoista rajalle ja laukoi, mutta RoPS:n epäonneksi aavistuksen ohi vasemman alakulman. Viisi minuuttia tästä ja Mäkitalo pääsi laukomaan jälleen, mutta nyt selvästi yli maalin. 18. minuutilla Lahdenmäki kokeili tarkkuuttaan noin 18 metristä, mutta veto meni noin metrin oikealta ohi maalin. Ja vain minuutti tästä ja RoPS oli osua toistamiseen. Hienon hyökkäyskuvion päätteeksi pallo pelattiin Oseille, joka kääntyi rangaistusalueen rajalla oivasti jättäen puolustajan jälkeensä. Kärkimiehen laukaus oli myös hyvä, mutta se osui vain kotijoukkueen maalin ylähirteen. Näin tilanne säilyi 0-1:ssä. Seuraavan vartin aikana kotijoukkue FC Lahti piti palloa enemmän, mutta joukkueen pelinrakentelu oli luvattoman hidasta ja RoPS:n puolustaessa jämäkästi koko joukkueen voimin, olivat kotijoukkueen maalitilanteet minimissä. Vielä ensimmäisen 45-minuuttisen lopulla RoPS sai aikaan pari näppärää tilannetta, mutta näissä Lahti puolusti hyvin. Näin tauolle siirryttiin Palloseuran ansaitussa vierasjohdossa.

Reguerolla piti 2. puoliajalla kiirettä.
Toiselle puoliajalle kotijoukkue vaihtoi kärkeen Jussi Länsitalon, joka korvasi kenttäkoostumuksessa Eullerin. Heti toisen puoliajan alussa RoPS pääsi nousemaan ja tilanteessa Jarkko Lahdenmäki kaadettiin rangaistusaluella, mutta ottelun tuomarilinjan tarjonnut Antti Munukka ei pilliinsä koskenut. Myöhemmin ottelussa vihellysten ja korttien määrä "munukkamaisesti" lisääntyikin ja tuomari alkoi ottamaan liikaa roolia kentällä kuitenkin varsin siistissä ottelussa. 48. minuutilla nähtiin sitten Lahden tasoitusmaali. Tilanteessa pallo pelattiin vasemmalle Sesaylle, joka syötti Santeri Hostikalle. Laituri keskitti pallon suoraan maalin eteen RoPS-vahti Regueron (kuvassa) torjuessa pelivälineen eteensä. Tähän palloon ehti ensimmäisenä vasta kentälle tullut Länsitalo, joka tuikkasi pallon verkon perukoille. Tilanne oli näin 1-1. Ja vain pari minuuttia tästä ja Reguero oli työllistettynä jälleen maalillaan. Tammilehdon kulmapotku löysi Jani Tanskan pään, mutta espanjalaismaalivahti sai torjuttua puskun maalin yläkulman tuntumasta. Reilu pari minuuttia Tanskan tilanteesta ja Lahti vyöryi taas RoPS:n maalille. Tällä kertaa Reguero esitti huiman tuplatorjunnan tehden tyhjiksi sekä Hostikan että Rafaelin maalintekoyritykset.

Okkonen on pääsemässä vauhtiin.
Toisen puoliajan alku näytti siltä, että RoPS:n peli-ilo ja liikkuvuus olisivat jääneet pukukoppiin, sillä niin selvästi kotijoukkue vei peliä. 60. minuutin kohdalla Juha Malinen tekikin kaksi vaihtoa muuttaakseen tilannetta. Kentälle kirmasivat sekä Juha Pirinen että Eetu Muinonen, jotka korvasivat Akseli Kalermon ja Antti Okkosen (kuvassa). Täysi 90-minuuttinen olisi ollut ehkä muutenkin vielä liikaa pitkään loukkaantuneena olleelle kapteeni Okkoselle, jonka osaamista tarvitaan myös torstain europelissä. Vaihdot tasoittivatkin tai ainakin tylsyttivät peliä, sillä Lahti ei enää saanut aikaan huippuvaarallisia paikkoja. 70. peliminuutin kohdalla Saine syötti laitaan Piriselle, joka hyvän nousun päätteeksi laukoi kuudentoista rajalta, mutta suoraan kohti Lahden maalivahti Pakkasta. 74. minuutilla nähtiin odotettu vaihto, kun John William Oluremi korvasi kärjessä toisella puoliajalla näkymättömäksi jääneen Ransford Osein. 84. minuutilla nähtiin ottelun yllättävä ratkaisu. Tilanteessa pallo pelattiin Mäkitalolle, joka kääntyi vasemmalla kenttäpuoliskolla kuudentoista rajan lähellä ja keskitti maalin eteen kohti hyvin kärkkynyttä Oluremia. Amerikkalaiskärki ei palloon osunut, mutta hämäsi sopivasti Pakkasta ja näin "Miksun" keskitys meni suoraan maalin takanurkkaan ja tilanne muuttui 1-2:een! Vielä lopussa kotijoukkue sai kohtuullisen paikan, mutta Kalle Multanen ei päässyt ns. puskun päälle ja pallo karkasi tilanteessa karkeasti maalin yli. Kun peli oli edennyt jo viidennelle lisäaikaminuutille, puhalsi Munukka pelin päättyneeksi lukemiin 1-2 (0-1).

Näin RoPS otti jälleen voiton Veikkausliigassa ja paranteli asemiaan sarjataulukossa. Sinipaidat ovat nyt sarjassa viidentenä, vain kaksi pistettä kolmantena olevasta ottelun enemmän pelanneesta KuPS:sta. Aikamoisessa ottelurumbassa olevalta RoPS:lta voitto muokatulla kokoonpanolla oli hyvä saavutus. Toki peli toisella puoliajalla ei ollut alun tasoa, mutta tähän joukkueen johto reagoi nopeasti vaihdoilla. Täysi pistepotti oli kuitenkin tärkein asia ottelusta ja sen Palloseura sai itselleen kamppailusta väännettyä. Huomionarvoista pelissä oli myös äänekäs vieraskannatus, joka siivitti osaltaan RoPS:a kohti voittoa

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana torstaina, kun joukkue kohtaa Eurooppa Liigan 2. karsintakierroksen toisessa osaottelussa NK Lokomotiva Zagrebin. Ottelun pelataan Kroatiassa, minne joukkue matkaa jo tänään Helsingistä. Näin RoPS:n pelireissu vierähtää lähes viikon pituiseksi. Torstain ottelu alkaa klo 19.00 Suomen aikaa ja sen mahdollisesta näyttämisestä VeikkausTV:ssä informoidaan myöhemmin.