sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kokko liekehti Rovaniemen keskuskentällä

RoPS juhlii Kokon avausosumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi Veikkausliigassa europelikiireiden keskellä kotikentällään turkulaisen FC Interin. Sunnuntaina hyvässä säässä pelattu ottelu päättyi vain 1641 katsojan edessä RoPS:n täysin ansaittuun 2-1 (2-1) kotivoittoon. Ottelun herrana ja hidalgona esiintyi Aleksandr Kokko, joka tykitti kaksi upeaa maalia ratkaisten näin voiton sinipaidoille.

RoPS tuli otteluun kokoonpanolla, jossa Kokko oli tehnyt paluun aloituskokoonpanoon. Ville Saxman ja viime pelissä kovan tällin päähänsä saanut Mika Mäkitalo olivat sivussa otteluvahvuudesta. Eurooppa Liigan karintaottelussa avauksessa viilettäneet Michal Mravec ja Jarkko Lahdenmäki puolestaan aloittivat kamppailun vaihtopenkillä. Näin avaukseen Kokon lisäksi oli päässyt mm. nuori laituri Aapo Heikkilä. Inter tuli puolestaan peliin kenttäkoostumuksella, jossa tutuin nimi oli RoPS:aa useamman kauden menestyksellä edustanut Faith Friday Obilor. Turkuun päätynyt puolustaja palasi näin keskuskentälle lähes kriisiseuraksi tituuleerattavan Interin paidassa sen sijaan että pelaisi Euroopassa isommissa sarjoissa, jonne hän oli pelaaja-agentuurinsa kanssa kovaa kyytiä talvella menossa. Muuten turkulaisten kokoonpanosta puuttuivat mm. loukkaantuneet Jukka Lehtovaara, Oskari Qvick, Pape Sow ja Adama Tamboura sekä pelikieltoiset Kalle Kauppi ja Ari Nyman.

Oluremi ja Aho pelin tuoksinnassa.
Ottelu aurinkoisella keskuskentällä alkoi vahvasti kotijoukkueen hallitessa kenttätapahtumia. Jo 1. peliminuutilla John William Oluremi (kuvassa) pääsi yrittämään jatkoa maalin edestä Janne Sakselan oivan syötön jäljiltä, mutta Obilor ehti blokkaamaan amerikkalaisen yrityksen. 7. peliminuutilla Juha Pirinen purjehti vasemmalta aina lähes päätyrajalle asti, mutta hänen yrityksensä meni kuitenkin selvästi maalin yli. Mutta vain minuutti tästä ja RoPS huudatti kotiyleisöä. Tilanteessa FC Interin maalivahti Henrik Moisanderin avaus osui suoraan hyvin tilanteessa maalivahtia vastaan tulleeseen Kokkoon, joka sai pelivälineen itselleen ujuttaen sen lopulta ohi hölmistyneen Moisanderin. Näin tilanne oli 1-0! Vajaan vartin kohdalla Inter sai kaksi kulmaa peräjälkeen, mutta näistä RoPS selvisi maalivahti Antonio Regueron johdolla suht helposti. Tämän jälkeen peli eteni edelleen kotijoukkueen hallitessa kenttätapahtumia ja esimerkiksi Oluremi ja Fridolin Nganbe Nganbe saivat paikkansa maalintekoon, mutta nämä tilanteet Moisander nappasi käsiinsä ilman ongelmia. 24. minuutilla Kokko blokkasi jälleen Moisanderin avauksen, mutta tällä kertaa palloa ei maaliin asti saatu. Sen sijaan seuraavalla peliminuutilla vieraat iskivät. Tilanteessa Juuso Hämäläisen askelmerkit sekosivat pahemman kerran topparin kompuroidessa ja näin harmittoman näköisessä tilanteessa Solomon Duah pääsi yksin läpi ohittaen varmalla oikeaan alanurkkaan menneellä sijoituksellaan Regueron. Tilanne oli 1-1. Maalin jälkeen RoPS etsi kuvioitaan hetken ajan ja näytti siltä, että tauolle mennään tasatilanteessa. Kokko oli kuitenkin asiasta eri mieltä. 45. peliminuutilla kärkäs hyökkääjä sai pallon noin 25 metrissä kääntyen pelivälineen kanssa ennen tulista ja tarkkaa laukausta maalin vasempaa kulmaa kohti. Moisander ei reagoinut tilanteeseen ollenkaan ja näin pallon viuhui vastustamattomasti verkon perukoille. Tilanne muuttui 2-1:een ja näissä lukemissa poistuttiin hetkeä myöhemmin puoliajalle.

Okkonen palasi pelikentille!
Toiselle puoliajalle vierailijat vaihtoivat maaliin nuoren Aati Marttisen. Myös ensimmäinen vaarallinen tilanne siunaantui turkulaisille, kun Benjamin Källman syötti vasemmalta maalin eteen Guy Gnabouyoulle, mutta kärkimiehen ratkaisu viuhui selvästi RoPS-maalin yli. Tämän jälkeen RoPS pääsi jälleen peliin paremmin mukaan ja mm. Heikkilällä ja Nganbe Nganbella oli omat paikkansa yrittää maalintekoa siinä kuitenkaan onnistumatta. 76. minuutin kohdalla Oluremi laukoi hieman maalin yli noin 18 metristä. Tilanne syntyi RoPS:n pitäessä palloa ja syötellessä käytännössä pelaajalta pelaajalle Interin juostessa tilanteessa ratkaisevan askeleen perässä. 78. minuutilla Kokko tuli yleisön taputtaessa vaihtoon ja kentälle kirmasi Mravec. Kaksi minuuttia tästä ja yleisö taputti seisaaltaan, kun pitkän loukkaantumisjakson jälkeen Antti Okkonen (kuvassa) juoksi kentälle korvaten keskikentällä Eetu Muinosen. Kapteeni oli palannut pelikentille! Vielä ottelun lopussa 87. peliminuutilla Robert Taylor pelasi Heikkilälle oivan maalipaikan, mutta laiturin veto karkasi kohti Lyseonpuiston lukiota ja Marttinen Inter-maalilla sai huokaista helpotuksesta. Minuutti tästä ja RoPS teki kolmannen vaihtonsa, kun Jarkko Lahdenmäki vaihdettiin kentälle ja tällä kertaa piikkiin Oluremin tilalle taistelemaan pääpalloista. Loppuminuutit RoPS piti palloa hyvin ja Inter ei saanut enää tilanteita aikaan. Näin ottelun tuominnut Jani Laaksonen vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 2-1 (2-1), joiden ansiosta RoPS saalisti ottelusta täyden pistepotin jatkaen hyviä otteitaan Veikkausliigassa.

RoPS on nyt liigassa viidennellä sijalla, vain kaksi pistettä kolmannesta sijasta. Kolmantena oleva KuPS on myös pelannut ottelun enemmän kuin RoPS, joten sinipaidoilla on vielä mahdollisuudet vaikka mihin Veikkausliigassa. Sitä ennen RoPS keskittyy kuitenkin euro-otteluihin, jotka jatkuvat jo ensi viikolla. Seuraavan kerran RoPS pelaa siis jo tulevana torstaina, jolloin sinipaidat kohtaavat kotikentällään Eurooppa Liigan 2. karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa kroatialaisen Lokomotiva Zagrebin. Ottelu pelataan Rovaniemen keskuskentällä klo 19.00 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Aleksandr Kokko - kärkimies teki mitä tahtoi kentällä ja iski kaksi komeaa maalia.