maanantai 28. huhtikuuta 2014

Pelityyli hakee vielä uomiaan

Faith Friday Obilor oli RoPS:n harvoja
onnistujia sunnuntain kamppailussa.
Keskuskentällä käytiin kotijoukkue Rovaniemen Palloseuran ja Myllykosken Pallon välinen ottelu, joka päättyi vieraiden niukkaan voittoon. MyPa voitti RoPS:n maalein 0-1 (0-0) sateisissa olosuhteissa. Yleisöä sateisella Keskuskentällä käydyssä ottelussa oli yhteensä 1172 katsojaa. Viihdearvoltaan kamppailu ei ollut häikäisevä, mutta pelissä nähtiin myös positiivisia asioita kummankin joukkueen osalta.

RoPS:n avauksessa kärjessä ei nähty loukkaantunutta Aleksandr Kokkoa, vaan Trinidad & Tobagon maajoukkueessakin esiintynyt Jamal Gay. Ennen ottelun alkua tunnelma oli odottavan toiveikas, sillä olihan RoPS:lla nyt alla kauden avausvoitto kotikentällään Turun Interistä. Ottelun alku lähti käyntiin RoPS:n aktiivisella otteella, jonka aikana kotijoukkue pyrki hallitsemaan palloa ja luomaan tilanteita. Heti pelin alussa kotijoukkueen Petteri Pennanen pääsi loistavaan paikkaan, mutta veto meni päin MyPan maalivahti Ville Iiskolaa. Hyvästä RoPS:n alusta huolimatta MyPa alkoi päästä paremmin peliin mukaan. Ottelua oli pelattu 15. minuuttia, kun MyPa sai ottelun ensimmäisen kulmapotkun, josta koitui pahannäköinen puskutilanne. Pusku meni kuitenkin hieman ohi maalin. Kun peliä oli pelattu 20. minuuttia, Antti Okkonen pääsi antamaan vapaapotkusta keskityksen, jonka Gay puski suoraan MyPa:n Iiskolan käsiin. Pelin 37. minuutilla Jani Virtanen pääsi loistavaan tekopaikkaan, mutta veto jäi pehmeäksi ja MyPan maalivahti torjui sen helposti. Pari minuuttia myöhemmin myös kotijoukkueen Nicholas Otarulla oli loistava paikka tehdä maali, mutta Iiskola sai sen liimattua käsiinsä. MyPa nosti pelinsä tempoa mentäessä kohti puoliaikaa ja sai luotua pientä painetta RoPS:n päätyyn. Puoliajalle mentiin kuitenkin maalittomassa tasatilanteessa.

Ville Saxman oli saanut
kutsun avauskokoonpanoon.
Toinen puoliaika alkoi vauhdikkaammin. Kumpikin joukkue oli paremmalla taistelumielellä ja pelitemmolla liikkeellä. Kuitenkin MyPa:n puolustus näytti toimivan, eikä antanut ylimääräistä tilaa RoPS:n pelinrakentelulle. Kun peliä oli pelattu vähän yli 50. minuuttia, vierailijoiden Pyry Soiri pääsi oikealta laidalta hieman karkuun, mutta kotijoukkueen onneksi hän pyssytti pallon maalin oikeaan sivuverkkoon. Kun ottelua oli pelattu 63. minuuttia, MyPa suoritti ottelun ensimmäisen pelaajavaihdon vaihtamalla brasilialaisen Leandro Mottan pois ja ottamalla tilalle vaarallisen HJK:ssakin vaikuttaneen gambialaisen Dawda Bah’n. RoPS:n päävalmentaja Juha Malinen vaihtoi heti perään 65. minuutilla Olli Pöyliön Ville Saxmanin (kuvassa) tilalle ja nigerialaisen Emenike Mbachun Jani Virtasen tilalle. RoPS:n puolustus pelasi ottelun loppua kohden liian pehmeästi antaen esimerkiksi Bah’lle liikaa tilaa. Ehkä pehmeästi pelaaminen puolustuspäässä johtui osin RoPS:in aktiivisen pelityylin kuluttavuudesta. Kun ottelua oli pelattu 74. minuuttia, Bah pääsi puskemaan maalin Juha Pirisen keskityspallosta ja viemään vierasjoukkueen johtoon. Tämän jälkeen RoPS suoritti viimeisen pelaajavaihtonsa tuomalla Mika Lahtisen Nicholas Otarun tilalle kentälle. Loppua kohden MyPa jatkoi tiivistä puolustuspeliään, joka joukkueelta oli koko ottelun ajan onnistunut hyvin. Viimeistä kirivaihdetta RoPS ei tuntunut saavan aikaan ja näin tasoittavaa maalia ei keskuskentälle tulleiden katsojien pettymykseksi nähty.

RoPS ei ottelussa näyttänyt pärjäävän lyhytsyöttöpelissään, vaan MyPa onnistui pääsemään syöttöjen väliin ja tekemään maalintekotilanteiden luomisen kotijoukkueelle vaikeaksi. Myllykosken kausi on lähtenyt päävalmentaja Antti Muurisen johdolla hyvin käyntiin. Vierasvoitto Rovaniemen Palloseurasta nosti joukkueen Veikkausliigan kärkeen. Vaikka Antti Muurinen ei Rovaniemellä ollutkaan sairastumisen vuoksi, pelisysteemi on joukkueen sisällä sisäistetty hyvin. RoPS:n on omaksuttava Juha Malisen uusi aktiivinen pallonhallintaan perustuva pelityyli kauden edetessä, jotta arvokkaita pisteitä voidaan napsia jatkossa enemmän niin koti kuin vierasotteluissa. RoPS:n pelissä on vielä hiottavaa. Seuraavassa ottelussa (la 3.5.) RoPS kohtaa vieraissa Turun Palloseuran. Kun palaset loksahtavat kohdalleen, voi RoPS kuitenkin kaataa vielä kauden edetessä minkä tahansa Veikkausliigajoukkueen. RoPS tarvitsee vielä aikaa. Turun reissulle jää paljon parannettavaa, mutta pistetilin kartuttaminen voiton merkeissä ei ole mahdotonta.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Faith Friday Obilor, tiesi kentällä mitä tehdä, pelasi varmaa ja vahvaa puolustuspeliä.

Teksti: A. J.