sunnuntai 4. toukokuuta 2014

RoPS kauden ensimmäiseen vierasvoittoon

Mika Mäkitalo osui RoPS:lle.
Heikollakin pelillä voidaan napata täydet sarjapisteet, sen todisti lauantaina RoPS voittaessaan TPS:n palloseurojen välisessä kamppailussa kahdella toisen puoliajan osumallaan. Samalla RoPS sai tililleen myös kauden ensimmäisen vierasvoittonsa, jonka 2278 katsojan edessä maaleillaan varmistivat Petteri Pennanen ja Mika Mäkitalo. Itse ottelu oli tilastojen ja kenttätapahtumien valossa kuitenkin kotijoukkue TPS:n hallinnassa, mutta RoPS hyödynsi harvat paikkansa turkulaisia paremmin. RoPS lähti peliin kokoonpanolla, johon paluun teki viime viikot sairastuvalla ollut vahva toppari Ndukaku Alison. Myös Mika Mäkitalo oli palannut aloituskokoonpanoon viime pelin huilin jälkeen. Vasempana laitapuolustajana puolestaan pelasi tällä kertaa Juuso Majava ja keskikentän pohjalla Jarkko Lahdenmäki. Kärjessä pelasi loukkaantuneen Aleksandr Kokon tilalla Jamal Gay.

Heti ottelun alussa pelin painopiste siirtyi vierailija RoPS:n maalille TPS:n vyöryessä kohti Saku-Pekka Sahlgrenin vartioimaa maalia Wayne Brownin johdolla. Ottelun 14. peliminuutilla kotijoukkueen Sami Rähmönen löysi keskityksellään kärkimies Mikko Hyyrysen, jonka hieno saksipotku meni kuitenkin aavistuksen vasemmalta ohi RoPS-maalin. RoPS sen sijaan ei ottelun alussa saanut millään omaa peliään käyntiin ja vastahyökkäyksiin lähdöt olivat joko erittäin hitaita tai päättyivät helppoihin pallonmenetykseen. Puolen tunnin kohdalla Rähmönen pääsi laukomaan vaarallisesti, mutta tämän Sahlgren torjui varmaotteisesti. Pari minuuttia tästä ja pallo kävi jo lähes RoPS:n maalissa, mutta Petteri Pennanen oli kulman jälkitilanteessa oikein sijoittuneena maaliviivalla ja pystyi näin purkamaan pallon pois maalinedustalta. Jakson lopulla nähtiin vielä muutama kotijoukkueen kulma, mutta näistä RoPS selvisi osin taidolla ja osin tuurilla. Näin tauolle mentiin maalittomassa 0-0 tasatilanteessa.

Toiselle puoliajalle tultaessa RoPS teki kaksi vaihtoa, kun Jani Virtanen ja Mika Lahtinen korvasivat erittäin heikosti kentällä esiintyneet Lahdenmäen ja Gayn. Vaihtojen myötä vierailijat saivat pelijuonesta kiinni ja jo 48. minuutilla Virtanen oli lähellä onnistumista, mutta hänen kantapääsijoituksensa onnistuttiin purkamaan puolustuksen toimesta väljemmille vesille. Viisi minuuttia tästä ja Pennanen tarjosi hyvän syötön Nicholas Otarulle, mutta hänen vetonsa viuhui selvästi vasemmalta ohi Jukka Lehtovaaran vartioiman TPS-maalin. Reilun tunnin pelin jälkeen ottelun avausmaali näki kuitenkin päivänvalon Petteri Pennasen toimesta. Tilanteessa Pennanen nousi taidokkaasti parin kotijoukkueen pelaajan ohi syöttäen pallon Mäkitalolle, jonka jatkoon vaihdosta kentälle tullut Mika Lahtinen liukui niin, että pallo tuli suoraan takaisin Pennaselle, jolla oli helppo työ siirtää pallo ohi Lehtovaaran. Kunnioituksena entistä seuraansa kohtaan Pennanen ei juhlinut kauden toista maaliaan, vaikka onnistuminen varmasti hyvältä tuntuikin.

Ottelun 67. minuutilla kotijoukkueen Jesper Brechtelillä oli oiva paikka tasoittaa peli, mutta hänen sijoituksensa maalin edestä meni selkeästi yli maalin. Kolmisen minuuttia tästä kotijoukkueen Rähmönen sai suihkukomennuksen kaadettuaan Otarun hieman epäselvässä tilanteessa. Näin TPS joutui yhden miehen alivoimalle, mikä taas toi entistä enemmän tilaa RoPS:n pelinrakentelulle. Alivoimasta huolimatta ottelun loppupuolella peli oli hienokseltaan kotijoukkueen hallinnassa, mutta RoPS oli kuitenkin joukkueista se, joka onnistui vielä maalinteossa. Kun pelikello näytti jo 90. minuuttia, viimeisteli Mäkitalo tyylikkäästi 0-2 lukemat taululle Virtasen hyvästä syötöstä. Nämä olivat samalla ottelun päätöslukemat, joiden ansiosta RoPS lähti pitkälle kotimatkalle 0-2 (0-0) vierasvoitto ja sen tuomat kolme sarjapistettä mukanaan.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin varmasti tämän kauden heikointa peliä RoPS:lta ja tästä osavastuun voi ottaa päävalmentaja Juha Malinen, jonka pelitaktiikka ja tietyt valinnat avauskokoonpanoon epäonnistivat täydellisesti. TPS vei avauspuolikkaalla laukaukset 12-0 ja kulmat 9-0, mikä kuvaa hyvin pelin kulkua tai pikemminkin sen kulkemattomuutta. Tauolla tehdyt vaihdot ja muutos pelisysteemiin olivat puolestaan erittäin toimivia ratkaisuja, kuten lopputulos osoittaa. Toivoa sopii myös, että Mika Lahtinen jatkaa joukkueessa ja saa paikkansa aloituskokoonpanossa tulevissa otteluissa. Jos näin ei käy, tulee hänen tilalleen joukkueeseen hankkia liigamitat täyttävä hyökkääjä korvaamaan Kokkoa, koska Jamal Gay ei alkukauden näyttöjen perusteella sellainen ole. Myös Emenike Mbachun istuttaminen penkillä on outo ratkaisu pelistä toiseen, sillä hänen nopeudestaan olisi varmasti hyötyä kentällä.

Seuraavan kerran RoPS tavoittelee pisteitä tulevana torstaina (8.5.), jolloin napapiiriläiset kohtaavat vieraissa Kuopion Palloseuran. Ottelu pelataan Savon Sanomat areenalla klo 18:30 alkaen.