maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kotiavaus ei tuonut pisteitä RoPS:lle

Näin lähellä oli Jani Virtasen onnistuminen vapaapotkusta.
Aurinkoinen Rovaniemen keskuskenttä toivotti paikalle saapuneet 1376 katsojaa tervetulleeksi seuraamaan Veikkausliigan avauskierroksen mielenkiintoista ottelua, jossa kohtasivat viime kauden cup-mestari RoPS sekä liigassa kolmanneksi sijoittunut Vaasan Palloseura. Kotijoukkue RoPS pääsi otteluun uuden valmentajansa Juha Malisen kanssa parhaalla mahdollisella miehistöllä ja vierailija VPS sai kentälle niin ikään lähes parhaan kokoonpanonsa. Vepsun riveistä ottelusta loukkaantumisten takia puuttuivat Antti Uimaniemi, Cheyne Fowler sekä Karl-Filip Eriksson.

Ottelu alkoi ryminällä, mutta valitettavasti ei kotijoukkueen toimesta. Vierailijat saivat ensimmäisen erikoistilanteensa ottelun neljännellä peliminuutilla kulman muodossa. Tilanteessa Thomas Kulan antama kulma tavoitti puolustaja Ville Koskimaan pään, joka pukkasi pallon vastustamattomasti maaliin ja taululle lukemiksi 0-1. Koskimaa pääsi puskemaan vapaasti, koska tilanteessa Ndukaku Alison blokattiin tilanteesta ja kukaan muu kotijoukkueen pelaajista ei enää päässyt estämään puskua takatolpan läheisyydestä. Myös kotijoukkueen maalissa pelannut Saku-Pekka Sahlgren seikkaili hieman tilanteessa. Neljä minuuttia tästä ja ottelussa nähtiin ikävä loukkaantuminen. Vierailijoiden Steven Morrissey kaatui puskutilanteen jälkeen maahan ja laskeutui holtittomasti kätensä päälle. Tämän johdosta Morrisseyn peli päättyi jo ensimmäisellä kymmenminuuttisella ja hänet kentällä korvasi Jordan Seabrook. Pelin jälkeen selvisi, että Morrisseyn käden olkavarteen tuli murtuma, joka vaatii leikkausta ja noin kahden kuukauden taukoa liigapeleistä.

Petteri Pennanen vaasalaisten
puristuksessa.
Takaiskumaalista toivuttuaan RoPS alkoi pääsemään paremmin pelin mukaan. Silti ensimmäinen kunnon tilanne antoi odotuttaa itseään aina 24. peliminuutille saakka, jolloin varsinkin avausjaksolla näkyvästi pelannut Petteri Pennanen (kuvassa) pääsi laukomaan Nicholas Otarun esityöstä. VPS:n varma maalivahti Henri Sillanpää torjui kuitenkin Pennasen yrityksen. RoPS:n avausjakson vaarallisin tilanne näki päivänvalon 36. peliminuutilla, jolloin kotijoukkue sai vapaapotkun reilusta 20 metristä. Yritteliäästi pelanneen ja vastustajaa kärkkäästi haastaneen Jani Virtasen laukaus (yläkuva) meni kuitenkin harmittavasti hieman vasemmalta ohi ja näin tilanne säilyi 0-1:ssä ja näissä lukemissa siirryttiin myös ottelun puoliajalle.

RoPS sai toisen puolijan alkupuolella peliä paremmin otteeseensa ja jo 50. minuutilla Aleksandr Kokko petasi Otarulle hyvän paikan, mutta laiturin veto epäonnistui tilanteessa pahemman kerran ja veto karkasi kauas maalista. Nelisen minuuttia tästä ja Virtanen pääsi toistamiseen ottelussa koettamaan onneaan vapaapotkusta. Sillanpää VPS:n maalilla torjui kuitenkin upeasti Virtasen kierteisen vapaapotkun ja piti näin joukkueensa edelleen johdossa. Pelin edetessä RoPS sai peliä hallintaansa VPS:n keskityttyä tiiviiseen puolustamiseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin laitojen kautta.

Ndukaku Alison hoidettavana,
Jarkko Lahdenmäki
korvasi hänet kentällä.
Kun peliä oli pelattu 63. minuuttia, joutui RoPS tekemään ensimmäisen vaihtonsa Alisonin loukatessa takareitensä harmittoman näköisessä tilanteessa. Hänen tilalleen kentälle tuli Jarkko Lahdenmäki (kuvassa). Kymmenen minuuttia myöhemmin RoPS teki toisen vaihtonsa ja samalla muokkasi taktiikkaansa. Vaihtoon tuli laitapuolustaja Antti Peura ja hänet kentällä korvasi keskikentällä viihtyvä Ville Saxman. Näin kotijoukkue siirtyi kolmen miehen alakertaan. Kohta vaihdon jälkeen VPS kuitenkin ratkaisi ottelun toisella osumalla. Vierailijat voittivat pääpallokamppailun keskialueen läheisyydessä ja pallo kulkeutui Kulan ja Jean Fridolin Nganbe Nganbe kautta Cornelius Stewartille, jonka kaunis jalkapohjajättö tavoitti vaasalaisten kapteeni Sebastian Strandwallin. Hänen tarkka vetonsa meni maaliin tolpan kautta ja näin tilanne muuttui 0-2:een. Kohta tämän jälkeen RoPS pääsi vielä hyvään tilanteeseen, mutta Sillanpää maalillaan torjui Mika Mäkitalon hyvän laukauksen. RoPS:n käskyttäjä teki ottelun 83. minuutilla vielä kolmannen vaihtonsa, kun joukkueen uusin sopimuspelaaja Jamal Gay korvasi kentällä Virtasen. Tämä vaihto ei enää oleellisesti kenttätapahtumiin vaikuttanut ja näin ottelu päättyi vaasalaisten ansaittuun voittoon lukemin 0-2 (0-1).

Aleksandr Kokko kamppailee
pallosta Ville Koskimaan kanssa.
RoPS oli ottelussa lievästi hallitsevampi osapuoli ennakkoon vahvaksi tiedettyä VPS:aa vastaan, mutta kuudentoista rajaa lähestyttäessä keinot loppuivat lähes poikkeuksetta kesken. Kärjessä tuttuun tapaan pelannut Kokko (kuvassa) oli pelissä Koskimaan ja Timi Lahden pihdeissä ja hän ei saanut 90-minuuttisen aikana kanssapelaajiltaan yhtään huipputason syöttöä, joka olisi vapauttanut hänet jo suoraan laukaukseen tai pystyjuoksuun. Kotijoukkue sai ottelussa myös peräti 11 kulmapotkua, mutta näistä joukkue ei vierailijaa pystynyt rankaisemaan. Silti joukkueen pelissä oli myös hyviä merkkejä. Esimerkiksi Jani Virtanen pelasi ennakkoluulottomasti vastustajia haastaen ja Petteri Pennanen osoitti niin ikään muutamia väläyksiä siitä, miksi hänet on Napapiirille hankittu. Myös keskikentän keskusta pelasi varmasti. Parhaimmillaan pallo kulki kotijoukkueen pelaajalta toiselle nopeasti, mutta usein hyökkäyspeli vaikutti mielikuvituksettomalta. Vahvana pidetty RoPS:n keskuspuolustus pelasi hetkittäin epävarmasti ja  pelissä loukkaantuneella Alisonilla oli paikoin ongelmia sijoittumisen kanssa. Myös laitapuolustajilla piti väillä kiirettä kärkkäiden VPS:n hyökkääjien kanssa. Silti laitapakit selvisivät ottelusta melko hyvin ja Janne Saksela osoitti olevansa vahvistus RoPS:n alakertaan. Kokonaisuudessaan pelin kuitenkin ratkaisi se, että VPS hyödynsi harvat tilanteensa hyvällä prosentilla ja RoPS ei.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (12.4.), jolloin se kohtaa kotikentällään klo 16:00 alkavassa ottelussa nousijajoukkue SJK:n. Tähän otteluun RoPS:n valmentaja Malinen lupasi kentälle entistä valmiimman ja taistelevamman kotijoukkueen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja (kotijoukkue): Jani Virtanen, uskaltaa haastaa vastustajia ja tuo uutta ulottuvuutta sinipaitojen erikoistilannepelaamiseen, oli näkyvämpi avausjaksolla.