sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

RoPS sinnitteli kauden ennätysyleisön edessä voittoon OTP:sta

RoPS juhlii 2-1 johto-osumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantaina kotikentällään oululaisen OTP:n 815 katsojan silmien edessä. Loppulukemiksi vaiherikkaan kamppailun päätteeksi kirjattiin 3-2 (1-0) lukemat. Voiton myötä RoPS on nyt sarjassa hienosti toisella sijalla, kun taas oululaiset majailevat tappion myötä seitsemäntenä. Voitto oli samalla myös neljäs perättäinen täysi pistepotti kotijoukkueelle.

RoPS lähti otteluun kokoonpanolla, jossa aloituksessa puolustuslinjassa nähtiin uutena miehenä Roope Sankari ja maalissa edellisessä sarjaottelussa toiset 45 minuuttia pelannut ja vahvoja otteita esittänyt Tino Korhonen. Muuten kenttäkoostumus oli pitkälti odotusten mukainen. OTP matkasi reilut 200km pohjoiseen joukkueella, jossa mukana olivat mm. Jaakko Hanhineva, Benjamin Simsek sekä Alexander Jibrin eli taitoa ja osaamista löytyi myös heidän rosteristaan.

RoPS teki ottelun avausosuman kulmapotkutilanteesta.
Ottelu alkoi melko tunnustellen, mutta melko nopeasti sinipaidat olivat jo rakentamassa ensimmäistä maalipaikkaa. Neljännellä minuutilla Tomas Varhi syötti oivasti takaviistoon Tatu Lakelalle, mutta keskikenttämiehen yritys kohdistui kohti OTP-vahti Mikhail Ponomarenkoa. Pari minuuttia tästä ja vieraiden Kelechi Prince Evo pääsi kuin varkain hyvään paikkaan, mutta kärkimiehen yritys oli ponneton ja meni selvästi ohi maalin. Kymmenennellä peliminuutilla puolestaan vieraiden Hanhineva tarjoili kulman jäkitilanteesta paikan Chinonso Edehille, mutta hänen laukauksensa meni oikealta ohi kohteen eli RoPS-maalin. Minuutti tästä ja Evo oli jälleen paikassa, mutta RoPS-vahti Korhonen veti tilanteessa pidemmän korren. 18. minuutilla puolestaan RoPS rakenteli hyvän paikan ja Aapo Savolainen pääsi yrittämään melko vapaasta paikasta, mutta veto meni suoraan Ponomarenkoa kohti. Viisi minuuttia tästä ja Varhi pelattiin puolittain läpi napakalla pystysyötöllä, mutta kulmaa vaarallisempaa ei tästäkään saatu aikaan. RoPS sai ensimmäisellä puoliajalla hyvin syötettyä väleihin hieman huonosti organisoitua OTP-puolustusta vastaan, mutta viimeistelyssä oli parantamisen varaa. Puolen tunnin kohdalla Evo oli jälleen hyvässä paikassa Samuel Olabisin hieman sählättyä pallon kanssa, mutta kärkimiehen nosto meni yli niin Korhosen kuin RoPS-maalinkin ja kotijoukkueen kannattajat saivat huokaista helpotuksesta. 

Mikke Kiljunen pelasi aktiivisesti omalla laidallaan.
Pelin edetessä RoPS rakenteli lisää maukkaita paikkoja OTP-maalille. 36. minuutilla pallo kulki Lakelan ja Mikke Kiljusen kautta Riku-Veli Niskalle, mutta keskikentän taiturin laukaus karkasi selvästi oikealta ohi vieraiden maalin. 43. minuutilla RoPS sai vasemmalta kulman, jota antamaan meni Niska. Keskikenttämiehen kulmuri kiersi kohti Ponomarenkoa, joka kuitenkin pompotteli palloa niin, että se livahti yli maaliviivan. Ottelun tuominnut Pietu Niinimäki keskusteli asiasta hetken avustavan erotuomarin kanssa ja lopulta hyväksyi maalin, koska tilanteessa ei nähty RoPS:n pelaajien estäneen maalivahtia. Vieraiden pelaajat eivät nähneet asiaa näin, vaan protestoivat odotetusti tilannetta. Maali oli kuitenkin oikeutetusti hyväksytty ja näin taululla loistivat 1-0 lukemat, vaikka suureen osaan katsomoa juhlateltan taakse jäänyt tulostaulu ei näkynytkään kunnolla. Näissä numeroissa siirryttiin ottelussa myös ansaitulle tauolle.

Tomas Varhi osui jälleen RoPS:lle.
Toinen 45-minuuttinen alkoi kotijoukkueen kannalta murheellisesti, sillä jo 49. minuutilla vieraat tulivat tasoihin. Tälloin ottelun tuominnut Niinimäki näki Antoine Lemarien rikkoneen vastustajaa rangaistuspotkun arvoisesti, vaikka hieman köykäiseltä vihellys katsomoon vaikuttikin. Pallon taakse asteli Simsek, joka ohjasi pelivälineen varmasti maalin vasempaan kulmaan. Näin tilanne oli tasan 1-1. Seuraava tilanne rakentui myös vieraille, kun erittäin aktiivisesti pelannut Hanhineva laukoi vihaisesti, mutta Korhonen RoPS-maalilla torjui varmasti. 65. minuutilla nähtiin seuraava kotijoukkueen onnistuminen. Tilanne rakentui oikean laidan kautta, jossa Kiljunen ja Savolainen pelasivat hienosti yhteen ja lopulta pallo pelattiin maalin eteen Varhille, jolla oli helppo työ siirtää sinipaidat 2-1 johtoon. Hieno maali kotijoukkueelta ja samalla Varhille jo kauden kuudes täysosuma!

Lakela ottamassa onnitteluja vastaan.
Tämä maali ei kuitenkaan lannistanut oulalaisia. 70. minuutilla Jibrin pääsi niin sanotusti tekopaikoille, mutta hänen laukauksensa meni reilun metrin oikealta ohi Korhosen vartioiman RoPS-maalin. Minuutti tästä ja Kiljunen syötti oivsti pystyyn Varhille, joka nousi pallon kanssa ja syötti sen jälkeen keskelle Lakelalle. Keskikenttämies katsoi ensin mitä tehdä, mutta päätti ampua ja hienosti ampuikin. Peliväline suuntautui noin 15 metristä vastustamattomasti maalin oikeaan alakulmaan ja tilanne oli näin jo 3-1! Tässä vaiheessa moni kotijoukkueen kannattajista uskoi pelin jo ratkenneen sinipaidoille.

Tino Korhonen ja Samuel Olabisi.
Mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta, iskivät vieraat heti perään kavennuksen. Tällöin pallo kulki hyvin pelaajalta pelaajalle oikeaan laitaan Hanhinevalle, jonka keskitykseen maalille ensimmäisenä ennätti Jibrin, joka jatkoi ensimmäisellä kosketuksellaan pallon varmasti verkon perukoille. Näin tilanne oli hetkessä 3-2. Loppua kohti kotijoukkueen peli alkoi näyttää entistä vaikeammalta ja ote siirtyi OTP:lle. 80. minuutilla Evo ja Simsek pääsivät yrittämään, mutta RoPS-vahti Korhonen teki maalillaan hienon tuplatorjunnan. Kolme minuuttia tästä ja Simsek oli jälleen paikassa, mutta yritys meni noin metrin oikealta maalin ohi. Ottelun lopussa RoPS sai taas rivejään paremmin kuntoon ja aiemmin vaihdosta kentälle tullut Oskari Sirkka esitti taidokkaan nousun, joka päättyi vieraiden taklaukseen kuudentoista sisällä. Ottelun tuomaristo ei kuitenkaan tässä suurempaa virhettä nähnyt ja näin peli sai jatkua. Muutama minuutti myöhemmin Varhi pelasi toiselle vaihtopelaajalle eli Juuso Polvelle hyvän paikan, mutta keskikenttämies ei onnistunut täysin laukauksessaan sen karatessa selvästi yli OTP-maalin. Kun peliä oli pelattu muutama lisäaikaminuutti, vihelsi ottelun hieman vaihtelevasti tuominnut Pietu Niinimäki kamppailun päättyneeksi ja kotijoukkueen voitonjuhlat saivat alkaa.

Lauantaina paikalle saapuneet näkivät tukun maaleja ja hienoja kuvioita, mutta myös useita syöttövirheitä ja paikoin hieman heikkoa pelinlukua kummaltakin joukkueelta. Kokonaisuudessaan RoPS oli ehkä juuri maalin vieraita edellä, vaikka OTP kyllä joukkueen tiukille pistikin. Oululaisryhmittymä ei ollut se maailman organisoiduin joukkue, mitä keskuskentällä on nähty, mutta sen riveistä löytyi muutamia tälle tasolle hyviä pelimiehiä, jotka yksilöosaamisellaan saivat useita vaarallisia tilanteita aikaan. Esimerkiksi Jaakko Hanhineva oli kotijoukkueen puolustukselle vaikea kiinnipidettävä läpi ottelun. Kakkosessa tasoerot eivät ole järin suuria ainakaan lohko C:ssä ja näin voitto vaatii lähes aina hyvää onnistumista. Ilmaisia pisteitä ei ole joukkueille jaossa. Kotijoukkue onnistuikin rakentamaan monipuolisesti tilanteita niin laitojen kautta kuin pystysyötöillä ja tätä kautta tekemään ratkaisevat osumat, vaikka vieraiden pelitaktiikka harmaita hiuksia joukkueelle paikoin toikin.

Iltapäivän otteluun oli ilmainen sisäänpääsy ja pelin jälkeen keskuskentällä järjestettiin Kapteeni kutsuu -tapahtuma, jossa paikalla oli iso joukko RoPS-legendoja. Olikin hieno nähdä paikalla eri vuosikymmenten sankareita, jotka pääsivät osaltaan mukaan RoPS:n uuteen tulemiseen sekä kokemaan pelin voittotunnelmat. Mukava kesäsää sekä vasta pesty pääkatsomo tarjosivat myös paikalle saapuneille mukavat olosuhteet ottelun seuraamiseen. Reilut 300 lisäsilmäparia normaaliin otteluiltaan verrattuna näkyi ja kuului myös katsomossa ja varmasti osaltaan tsemppasi joukkuetta voittoon asti. Toivottavasti moni nyt paikalle saapuneista tulee jatkossakin kannustamaan nuoria sinipaitoja keskuskentälle.

Seuraavan kerran RoPS pelaa vasta parin viikon päästä lauantaina (22.7.), jolloin sinipaidat matkaavat Kuopioon KuPS Akatemian vieraaksi. Ottelu pelataan Väre Areenalla klo 18.00 alkaen. Tsemppiä peliin siniset, jatketaan pelejä voittojen tiellä!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tatu Lakela - kovasti töitä tekevä, aina yritteliäs keskikenttämies pelasi kauden parhaan ottelunsa kruunaten sen maalin muodossa.

Teksti ja kuvat: M.N.