sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

RoPS nousi kotivoittoon sarjakärki OLS:sta

RoPS juonimassa kuvioita kulmatilanteessa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantaina kotikentällään Kakkosen kärkiporukan eli oululaisen OLS:n 522 katsojan edessä. Vauhdikas ja lukuisia tilanteita tarjonnut ottelu päättyi lopulta kotiyleisön riemukkaisiin juhliin, kun sinipaidat kukistivat vieraat lukemin 2-1 (1-1). Voitolla RoPS nousi sarjassa jo kolmanneksi vain pisteen päähän OLS:sta ja KuPS Akatemiasta.

RoPS lähti otteluun vahvalla kokoonpanolla, jossa nähtiin mm. Riku-Veli Niska, Tatu Lakela ja Samuel Olabisi. OLS-lainat Roope Sankari ja Juuso Polvi puuttuivat päivän ottelusta, koska eivät voi pelata omaa kotiseuraansa vastaan. Sen sijaan Kirill Bullat oli mukana ensimmäistä kertaa vaihtopenkillä. OLS saapui pohjoiseen joukkueella, josta mainittakoon RoPS:sta tutut Vili Saarikoski ja Eelis Taskela sekä Eemeli Raittinen ja Juuso Kemppainen.

Kamppailupari Eemeli Raittinen-Samuel Olabisi.
Ottelu alkoi vieraiden painostuksella, mutta aika nopeasti myös sinipaidat olivat pelissä mukana. Neljännellä peliminuutilla Riku-Veli Niska syötti vasemmalle Kimi Isometsälle, joka nousun päätteeksi laukoi, mutta kohti OLS-vahti Artti Palviaista. Pari minuuttia tästä ja Tatu Lakela syötti Isometsälle, mutta tälläkin kertaa Palviainen onnistui torjumaan kärkkään laitapelaajan yrityksen yli päätyrajasta. Yhdeksännellä minuutilla puolestaan Aapo Savolainen laukoi vaarallisesti, mutta yritys meni vasemmalla pari metriä ohi maalin. Tilanteessa pallo kulki oivasti pelaajalta pelaajalle päättyen maalintekoyritykseen. 11. minuutilla vieraiden Daniel Heikkinen pääsi Otto Märsylän heikon avauksen jälkeen yrittämään, mutta Märsylä paikkasi tilannetta torjumalla pelivälineen päätyrajasta yli. 22. minuutilla oli kookkaan Eemeli Raittisen paikka, mutta kärkimiehen laukaus meni oikealta ohi RoPS-maalin. Melkein heti perään Raittinen pääsi jälleen yrittämään, mutta Märsylä onnistui venymään tarpeeksi pallon eteen ja tuloksena oli ainoastaan kulmapotku.

RoPS juhlii 1-1 tasoitusosumaa.
Pelin edetessä RoPS alkoi taas pääsemään paremmin mukaan kamppailuun, mutta 36. minuutilla nähtiin ottelun avausmaali vieraiden toimesta. Tällöin Raittinen laukoi kohti Märsylää, mutta peliväline poltteli kotijoukkueen maalivahtia pahemman kerran ja näin pallon livahti käsien kautta maaliverko perukoille. Näin tilanne oli 0-1. Kaikki luulivat, että tauolle mentäisiin vierasjohdossa, mutta RoPS oli tästä eri mieltä. 44. minuutilla Niska syötti maalille Tomas Varhille, joka estelyistä huolimatta pääsi kääntymään ja tuikkaamaan pelivälineen etukulmasta sisään. Tilanne pelissä oli riemastuttavasti tasan 1-1! Näissä lukemissa siirryttiin myös ansaitulle vartin tauolle.

Tomas Varhi oli lauantaina vaikea pideltävä OLS-puolustukselle.
Toinen 45-minuuttinen alkoi kotijoukkueen vaihtaessa maalille Märsylän tilalle Tino Korhosen. Ensimmäinen tilanne siunaantui puolestaan 48. minuutilla Varhille, mutta kärkkään kärkimiehen yritys meni hieman oikealta maalin ohi, koska veto otti kimmokkeen vastustajan pelaajasta. Tämän jälkeen OLS alkoi saamaan painetta RoPS päätyyn ja jo 52. minuutilla Korhonen joutui venymään parhaimpaansa estäen maalinteon. Vieraiden painostus jatkui myös tämän jälkeen, kun RoPS:n tilanteet rakentuivat lähes poikkeuksetta vain nopeista, mutta harvoista vastahyökkäyksistä. 68. minuutilla Korhonen oli jälleen torjuntatöissä esittäen varmoja otteita. Pelin loppua kohti RoPS sai taas rakennettua paremmin peliään ja 81. minuutilla hyökkäyksen päätteeksi pallo kulki Lakelalta Varhille, mutta kärkimiehen yritys meni pari metriä vasemmalta OLS-maalin ohi. 86. minuutilla RoPS sai kulman oikealta. Pallon taakse asteli hyvän ottelun pelannut Alex Tolra. Topparin kulmapotku löysin maalin edestä hyvin tilanteessa liikkuneen Varhin, joka pukkasi pallon varmasti maaliin ohi hölmistyneiden OLS-pelaajien. Näin tilanne oli riemastuttavasti 2-1. Lopussa vieraat painoivat peliä vängällä kohti RoPS-maalia, mutta sinipaidat pelasivat varmasti loppuminuutit. Näin muutaman lisäaikaminuutin jälkeen ottelun melko hyvin tuominnut Joakim Väärälä puhalsi pilliinsä pelin päättymisen merkiksi ja kotijoukkueen juhlat saivat alkaa. 

Tino Korhosella piti paikoin kiirettä RoPS-maalilla.
Lauantaina keskuskentällä nähtiin sinipaidoilta kauden parasta peliä. Kumpikin joukkueista oli selvästi tullut pelaamaan, ei pelkästään peruuttelemaan. Paikoin voimakas tuuli toi peliin omat haasteensa joukkueille. RoPS pelasi ottelussa varsin tasapainoisesti ja ansaitsi kaikki kolme sarjapistettä. OLS osoitti myös, että se ei ole turhaan tässä vaiheessa kautta sarjan kärjessä lauantain tappiosta huolimatta. Joukkue saa peleihin apuja Veikkausliigan AC Oulusta, joka näkyy myös kentällä. RoPS:n kokoonpano on elänyt hieman peleistä toiseen, mutta joukkueen valmennus on löytänyt pelaajat oikeille paikoille, kun loukkaantuneiden lista on lyhentynyt alkukauteen verrattuna. Wimmerin tervehtymisen myötä Lakela pelaa nyt omimmalla paikallaan ylempänä keskikentällä ja peliä hänen kanssaan rakentaa taitava Niska. Laidoille löytyi niin ikään nopeutta esimerkiksi Isometsän ja Antoine Lemarien muodossa sekä tällä kertaa pelin vaihtopenkillä aloittaneen Mikke Kiljusen muodossa. Puolustus pelaa myös peli peliltä paremmin ja varmemmin, vaikka muutamia helppoja pallonmenetyksiä lauantaina nähtinkin. Jos pitää veikata, viikon päästä maalilla aloittaa Tino Korhonen, joka pelasi varmasti kentälle päästyään ja esitti pari tärkeää torjuntaa.

Kesäinen päivä muuttui pelin alkaessa varsin tuuliseksi ja Suomen viileimmässä katetussa katsomossa eli Railossa istuminen oli monille liikaa. Näin aurinkokatsomo täyttyi hyvin toiselle puoliajalle. Myös lintujen jätöksiä alkaa katsomossa olemaan taas siellä täällä portailla ja penkkiriveillä enemmän kuin laki sallii, joten on enemmän kuin toivottavaa, että Railo siivotaan uudemman kerran mahdollisimman pian. Kaupungin linnunpelättimet ym. petolintuäänet eivät toimi yhtään, joten jatkoa ajatellen lintuongelmaan pitää keksiä parempia ratkaisuja. Näitä kannattaa kysellä muilta paikkakunnilta, sillä tuskin Railon ongelma on sarjassaan ainutkertainen. Monissa maissa penkkirivejä suojataan myös peitteillä, miksei Rovaniemelläkin? Siinä olisi myös hyvä paikka mainostaa kaupunkia tai yrityksille myydä mainospaikkoja. Suurelle osalle penkkejä kun ei tällä hetkellä peleissä ole käyttöä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa viikon päästä lauantaina (8.7.), jolloin keskuskentälle vieraaksi saapuu toinen oululaisryhmittymä eli OTP. Ottelu pelataan tutusti klo 16.00 alkaen. Otteluun on myös ilmainen sisäänpääsy, joten silloin kaikki keskarille kannustamaan RoPS neljänteen peräkkäiseen voittoon!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tomas Varhi - kaksi maalia kärkimieheltä on kympin arvoinen suoritus. Varhi on joukkueen selkeä ykköstykki, liikkuminen on kehittynyt peli peliltä ja viimeistely on hyvällä tasolla.

Teksti ja kuvat: M.N.