lauantai 20. elokuuta 2022

RoPS nousi maalin voittoon OTP:stä

RoPS:n kuvioita kulmatilanteessa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantaina kotikentällään oululaisen OTP 357 katsojan silmien edessä. Varsin kesäisessä säässä pelattu elokuinen kamppailu päättyi lopulta RoPS:n 2-1 (1-0) voittolukemiin. Mitään jauhobileitä ei katsojille keskuskentällä tarjottu, mutta sentään paikalle saapuneet katsojat saivat nähdä nuorten sinipaitojen kairaavan ottelusta tärkeät kolme sarjapistettä, joiden ansiosta RoPS jatkaa sarjassa kuudentena 24 pisteellään, kun taas oululaiset löytyvät 11 pisteellään sijalta 11.

RoPS lähti kotiotteluun kokoonpanolla, josta löytyi mm. kapteenin nauhaa kantanut Eerik Kantola, joka pelasi samalla toistaiseksi viimeisen ottelunsa sinipaita päällä. Kantolan tie vie seuraavaksi opiskelujen perässä Ouluun. Yllätystä avaukseen toi Pekka Ruotsalainen, joka avasi kärjessä Eetu Venäläisen sijaan. OTP matkasi reilut 200km pohjoiseen joukkueella, josta löytyivät mm. Titi Essomba ja Michael Ibiyomi. Kyseiset herrat ovat varsin tuttuja monelle rovaniemeläiselle jalkapallon seuraajalle, joskin he nykyisin pelaavat lähinnä rakkaudesta lajiin.

Ottelun juhlituin pelaaja eli Eerik Kantola, seurana OTP:n Oskari Haanpää.
Ottelu alkoi kotijoukkueen aktiivisella pelillä. Jo viidennellä minuutilla sekä Mikke Kiljunen että Tatu Lakela pääsivät paikkoihin, mutta ilman onnistumisia. Viisi minuuttia tästä ja vieraiden Ajayi Oluwafemi Olubanjo pääsi laukomaan noin 15 metristä, mutta hänen yrityksensä suuntautui noin metrin yli Lauri-Eemil Vetrin vartioiman RoPS-maalin. Heti tämän jälkeen RoPS hyökkäsi vasemman kaistan kautta, kun pallo kulki Tatu Lakelan ja Kiljusen kautta Ruotsalaiselle, mutta aikailu vetopaikassa vesitti tilanteen. Peli eteni tästä eteenpäin melko tasaväkisissä merkeissä. 21. minuutilla Aapo Savolainen pääsi Lakelan esityöstä paikkaan, mutta kulmaa vaarallisempaa tästä ei saatu aikaan. Viisi minuuttia tästä ja Savolainen pelattiin täysin vapaaseen paikkaan, mutta hyökkääjän ruuti oli varsin märkää ja jatko meni reilun metrin oikealta ohi ja OTP-vahti Joonatan Ritola sai huokaista helpotuksesta.

RoPS juhlii Riku-Veli Niskan 1-0 osumaa. Niska kyykyssä pienen kolhun jäljiltä.
34. minuutilla RoPS iski tehokkaasti, kun Riku-Veli Niska pääsi keskeltä nousemaan ja sijoittamaan pallon varmaakin varmemmin ohi Ritolan ja tilanne oli hetkessä 1-0. Paikkoihin nähden RoPS ansaitsi johtomaalinsa. Kolme minuuttia tästä ja Savolainen oli jälleen paikassa, mutta veto suuntautui kohti Ritolaa, jolla oli helppo työ vangita peliväline. Seuraavaksi Alex Tolran upea avaus tavoitti Savolaisen, joka jälleen epäonnistui hyvästä paikasta pallon viuhuessa ohi maalin. Kun RoPS:lle ei maistunut, pääsivät välillä hyvin vastahyökkäyksiin nousseet vieraat tilanteeseen. Ensin aktiivisesti läpi ottelun pelannut
Afeez Adebowale Balogun oli lähes avopaikassa, mutta Vetri torjui yrityksen hienosti. Heti perään Ibiyomi pääsi laukomaan, mutta kokeneen kärkimiehen yritys meni vasemmalta maalin ohi. Näin tauolle siirryttiin kotijoukkueen 1-0 johtolukemissa.

Kuvassa oikealta maalintekijät eli OTP:n Ibiyomi ja RoPS:n Venäläinen.
Toinen 45-minuuttinen starttasi RoPS:n vaihdolla, kun Venäläinen kirmasi kentälle Ruotsalaisen tilalle. Moni odotti tämän muutoksen tuovan heti uutta draivia kotijoukkueeen peliin, mutta mitä vielä. OTP hallitsi pelitapahtumia ja piti palloa itsellään alkuminuuttien ajan. 51. minuutilla Lakela pelasi kuitenkin Kimi Isometsän oivaan paikkaan, mutta laitalinkin yritys kohdistui kohti OTP-vahti Ritolaa. Ja heti seuraavassa tilanteessa pallo olikin RoPS:n maalissa, kun Ibiyomi pääsi ensin puskemaan pallon maalin tolppaan ja sen jälkeen jatkamaan pelivälineen verkon perukoille. Tilanne kamppailussa oli tasan 1-1. RoPS:n haluton peli kostautui näin pahemman kerran. Maalin jälkeenkin kotijoukkueella oli suuria vaikeuksia saada peliä haltuunsa ja onnistumisia, edes pieniä sellaisia, ei kentällä juuri nähty. 72. minuutilla vieraiden pelin herra ja hidalgo Balogun pääsi Vetrin kanssa vastakkain, mutta RoPS-vahdin upea jalkatorjunta esti vieraiden siirtymisen johtoon. Seuraavaksi osat vaihtuivat. Kun OTP ei paikastaan osunut, iskivät sinipaidat heti perään. Tällöin pallo pelattiin keskelle Venäläiselle, joka armoitetun maalintekijän osaamisellaan nousi kahden vastustajan pelaajan välistä kohti maalia ja sijoitti pelivälineen ohi Ritolan ja näin tilanne oli hetkessä 2-1! Maali oli samalla Venäläiselle jo kauden 12. täysosuma.

Riku-Veli Niska iski ottelun avausmaalin.
76. minuutilla ottelun avausmaalin tehnyt Niska näytti harhautustaitojaan hyökkäyspäässä ja laukoi tämän jälkeen, mutta ilman onnistumista. Loppua kohden RoPS pyrki jäädyttämään peliä ja teki harkittuja vaihtoja tuoden laidoille tuoreita jalkoja penkiltä. Samalla hyvästeltiin Kantola, joka siirtyi ottelun loppupuolella penkin puolelle ja hänen tilalleen kentälle kirmasi Daniel Salmela. Aivan ottelun loppuhetkillä vieraat saivat vielä painetta RoPS:n päätyyn, mutta kotijoukkue puolusti ansiokkaasti ja näin reilun kolmen lisäaikaminuutin jälkeen ottelun tuominnut Joakim Väärälä puhalsi pelin päättyneeksi lukemiin 2-1 (1-0).

Lauantai-iltana Rovaniemen keskuskentällä ei nähty kauden parasta sinipaitojen peliä, itse asiassa oltiin melko kaukana siitä. Silti nuoret rovaniemeläiset saivat kairattua pelistä tärkeät kolme sarjapistettä ja se on se, mikä loppujen lopuksi muistetaan. Ja olihan RoPS:lla ottelussa maalipaikkoja, viimeistelyssä oli vain toivomisen varaa. Voiton myötä RoPS on jo lähes varmistanut sarjapaikkansa ja taistelee edelleen vahvasti yläloppusarjan paikasta loppukaudelle. Ottelun alla kuultiin myös, että Eerik Kantolan pelit eivät jatku enää seurassa, sillä keskikenttämies muuttaa Ouluun opiskelujen perässä. Varsin ymmärrettävä päätös, varsinkin kun tiedetään, että RoPS ei maksa pelaajilleen minkäänlaista palkkaa. Kantolan puuttuminen loppukauden peleistä vie ison osan kokemusta nuoresta joukkueesta ja samalla joukkueen jo entisestään kapea pelaajamateriaali on yhden miehen vajaampi. RoPS on kuitenkin näyttänyt, että nuoresta joukkueesta löytyy vastuunkantajia yllättävänkin paljon. Viikon päästä sinipaitojen tulee kuitenkin parantaa huomattavasti tämän pelin tasosta mikäli aikovat tuoda pisteitä mukanaan vieraskentältä, jossa vastassa on vahvaa kautta pelaava sarjakakkonen VIFK.

Seuraavan kerran RoPS pelaa siis tulevana lauantaina (27.8.), jolloin sinipaidat matkaavat Vaasaan paikallisen VIFK:n vieraaksi klo 18.00 alkavaan otteluun. Tsemppiä peliin RoPS!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tatu Lakela - keskikentän moottori, rytmittää ja rakentaa hyvin peliä.