sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

RoPS päihitti KajHa:n hurjassa maali-iloittelussa

RoPS juhlii Eetu Venäläisen tekemää 4-2 osumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantai-iltana kotikentällään Kakkosen ottelussa Kajaanin Hakan 332 silmäparin edessä. Ottelun loppulukemiksi kirjattiin lopulta peräti 6-3 (4-2). Maaleista vastasivat Samuel Olabisi, Aapo Savolainen, Mikke Kiljunen ja hattutempun iskenyt Eetu Venäläinen, joka on osunut Kakkosessa jo kymmenen kertaa. Voiton myötä RoPS on sarjassa nyt kuudentenä 18 pisteellään 12 ottelusta. Sijojen 2-6 joukkueet ovat C-lohkossa kahden pisteen sisällä, tosin eri määrän ottelun pelanneina.

RoPS pääsi kotiotteluun kohtuullisessa terveystilanteessa. Kokeneemman kaartin Eerik Kantola puuttui kuitenkin pelivahvuudesta, samoin viime ottelussa itseään loukannut keskikentän maestro Tatu Lakela. Myös Kimi Isometsä, Riku-Veli Niska sekä uusin hankinta Otto Väänänen olivat pelaavasta kokoonpanosta sivussa. Kajaanilaiset matkasivat pohjoiseen puolestaan joukkueella, josta mainittakoon mm. edellisessä Kraft-kamppailussa kahdesti osunut nuori Tiitus Erola, Jasper Pikkuhookana sekä monipuolinen Jules Samnda. Poissa vahvuudesta oli edelleen Eduardo Barros. Paavo Jarva sekä Joona Mikkonen sen sijaan palasivat pelaavaan kokoonpanoon, tosin aloittaen pelin penkiltä.

RoPS puolustamassa erikoistilannetta.
Ottelu alkoi melko tasaisissa merkeissä kummankin joukkueen esittäessä melko huolimatonta syöttötyöskentelyä, joka johti useisiin pallonmenetyksiin puolin ja toisin. 11. minuutilla vieraat saivat vapaapotkun keskeltä noin 17 metrin päässä maalista, kun Jose Ferreiraa rikottiin. Pallon taakse asteli Joni Kivijärvi, jonka sijoituksen Lauri-Eemil Vetri torjui eteensä, mutta ensimmäisenä palloon ehti Tuomas Nurkkala, joka siirsi kajaanilaiset 0-1 vierasjohtoon. Vielä 20. minuutin johdalla vieraiden Ismat Heydatri pääsi laukomaan hieman lepsun purun jälkeen, mutta tämän Vetri onnistui torjumaan päätyrajasta yli. Kolme minuuttia tästä ja RoPS sai kulman oikealta. Pallon taakse asteli Alex Tolra, joka lähetti pelivälineen takakulmalle. Ensimmäisenä tilanteessa oli sinipaitojen kapteeni Samuel Olabisi, joka onnistui survomaan pelivälineen maaliverkon perukoille ja tilanne oli näin tasan 1-1! 

Hyvältä maistuu Aapo Savolaisen tekemä 2-1 johto-osuma!
Tämän jälkeen RoPS alkoi pääsemään peliin paremmin mukaan, vaikka sen esitys oli vielä kaukana täydellisestä. Puolen tunnin kohdalla Aapo Savolainen pelasi Aaro Tiihosen puoliksi läpi, mutta laitapakki päätti laukauksen sijaan syöttää, mutta ilman osoitetta. Heti perään RoPS sai kuitenkin vapaapotkun oikealta noin 18 metristä. Pallon taakse asteli Tolra, joka näytti keskittävänsä takatolppaa kohti, mutta antoikin eteen oivasti Savolaiselle, joka lirutti pelivälineen varmasti ohi hölmistyneen KajHa-vahti Kalle Kemppaisen. Näin tilanne oli 2-1 kotijoukkueelle! RoPS:n hieman huoleton joukkuepuolustaminen kostautui kuitenkin 38. minuutilla, jolloin Samnda pääsi vasemmalta kuudentoista rajan tienoilta laukomaan ja hieno hänen laukauksensa olikin. Pallo suuntautui kierteisenä maalin oikeaan yläkulmaan ja tilanne oli hetkessä tasan 2-2. Tämä ei kuitenkaan sinipaitoja lannistanut. Ei mennyt kuin muutama minuutti, kun RoPS iski jälleen. Pallo pelattiin ylös Eetu Venäläiselle, joka siirsi ensin 42. minuutilla pallon maaliin varmaakin varmemmin ja 45. minuutilla tehohyökkääjä onnistui toistamiseen, nyt aivan maaliviivan tuntumasta. Näin peli kääntyi hetkessä 4-2 lukemiin ja tässä tilanteessa poistuttiin kamppailussa myös ansaitulle vartin tauolle. 

Toinen 45-minuuttinen käynnistyi alkoi melko rauhallisesti ja peli oli hyvin kotijoukkueen kontrollissa. 52. minuutilla tosin vieraiden Nurkkala pääsi laukomaan 18 metristä, mutta yritys suuntautui selvästi RoPS-maalin yli. Minuutti tästä ja Mikke Kiljunen pääsi yrittämään toisessa päässä. Kajaanilaisten maalivahti Kemppainen torjui kuitenkin yrityksen päätyrajasta yli. Heti perään vieraiden kuumana käynyt valmentaja Luis Figueiredo ei hiljentynyt kehoituksista huolimatta ja ottelun tasaisesti tuominnut John Wikman näytti hänelle keltaista korttia. Vieraiden käskyttäjä koki, että tuomiot menivät keltapaitoja vastaan kerta toisensa jälkeen ja latinoveri kiehahti näin pahemman kerran.

Sinipaidat juonimassa erikoistilannekuvioita vieraiden maalilla.
Ottelu näytti jo ratkenneen, mutta 75. minuutilla vieraat pääsivät Olabisin huonon purun jälkeen palloon ja Henrique Quadros lirutti pelivälineen vasempaan alakulmaan noin 15 metristä ja näin tilanne oli 4-3. Pari minuuttia tästä ja RoPS pääsi vastahyökkäykseen. Pallo pelattiin jälleen Venäläiselle, joka kuitenkin pysäytettiin kuudentoista rajalla. Peliväline tuli kuitenkin tilanteessa sopivasti Kiljuselle, joka sijoitti sen varmasti maalin vasempaan alakulmaan ja tilanne oli kotijoukkueen fanien helpotukseksi taas turvallisen tuntuisessa kahden maalin johdossa lukemien ollessa nyt 5-3. Tämä poltti kentän laidalla riehuneen KajHa-valmentaja Figueiredon päreet ja hänet ajettiin ulos kentältä. Ilman omiensa ohjausta hän ei olisi kuitenkaan poistunut, sen verran kierroksilla hän kävi. Tämän episodin jälkeen peli oli lopullisesti ratkennut kotijoukkueelle, vaikka kajaanilaiset yrittivätkin vielä hyökätä. Sinipaidat pääsivät tämän tästä vastahyökkäyksiin ja kentälle tulleet Mikael Salmela ja Ville Ojala nousivat hyvin laitoja pitkin tuottaen vieraille alati vaikeuksia. 90. minuutilla Veneläinen oli läpi, mutta KajHa-vahti Kemppainen torjui maalintekoyrityksen hienosti. Pelin ollessa lisäajalla Venäläinen oli jälleen paikassa ja tällä kertaa joukkueen kovin maalintekijä ei epäonnistunut ja kruunasi näin iltansa kolmannella osumallaan. Heti maalin perään ottelun tuominnut Wikman vihelsi pelin päättyneeksi ja kotijoukkueen juhlat saivat alkaa.

RoPS näytti lauantai-illan ottelussa sen, että joukkueesta löytyy hyäkkäysvoimaa ja kärkikolmikko, joka tukee kentällä hyvin toisiaan. Joukkue pystyy puhkomaan sarjassa joukkueen kuin joukkueen puolustusta nopeilla pystysyötöillään ja onnistuu myös entistä paremmin hyökkäämään myös laitoja hyödyntäen. Puolustuspeli ei lauantaina ollut priimaa ja keskikentästä mentiin välillä turhan helposti läpi. Sinipaidat näyttivät kuitenkin, että voittajasta ei ollut tässä kamppailussa epäselvyyttä ja näin kaikki kolme pistettä jäivät kotijoukkueelle. Samalla joukkueen kotitaika sarjassa säilyi, sillä yksikään joukkue ei ole tällä kaudella onnistunut voittamaan RoPS:a sen kotikentällä. Miksipä tätä tilastoa muuttamaan loppukaudestakaan. Vieraiden paras pelaaja ottelussa oli Jules Samnda, joka maalin lisäksi näytti, että voisi pelata paremmassakin joukkueessa taitojensa puolesta. Joukkueesta löytyi muutama muukin tälle tasolle hyvä pelaaja, mutta kokonaisuutena joukkue ei vaikuttanut kovinkaan yhtenäiseltä. Samalla on myös sanottava, että kun keskuskentällä nähdään tällaista maalitehtailua, toivoisi yleisön löytävän myös katsomoihin kannustamaan nuoria sinipaitoja. Kentällä nähdään hienoja esityksiä ja ennen kaikkea voittavaa jalkapalloa. Sarjataso ei ole sitä mitä sen pitäisi olla, mutta ehkäpä tähänkin saadaan muutosta ennemmin kuin myöhemmin, jos vain seuran rahkeet tähän lähivuosina riittävät. Se on kuitenkin varmaa, että moini näistä pelaajista ei kovin pitkään pohjoisessa viihdy, jos tarjolla ei ole kovempia pelejä. Moni on kuitenkin kokenut nykyisen seurajohdon niin punaiseksi vaatteeksi, että paluu kentän laidalle tapahtuu vasta kyseisten henkilöiden poistuttua takavasemmalle. Ehkäpä tämäkin päivä on kohta edessä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa parin viikon päästä sunnuntaina 31.7., jolloin sinipaidat matkaavat Jyväskylään sarjajumbo Komeettojen vieraaksi klo 15.00 alkavaan otteluun. Tsemppiä peliin siniset ja ei muuta kuin kaikki pisteet kamppailusta mukaan pohjoiseen!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Eetu Venäläinen - hattutemppu kertoo kaiken nuoren hyökkääjän illasta, tehokasta viimeistelyä ja sen ansiosta knalli kotiinviemisinä.

Teksti ja kuvat: M.N.