sunnuntai 7. marraskuuta 2021

RoPS:n huippukausi päättyi pettymykseen, AC Oulu säilytti paikkansa Veikkausliigassa

RoPS:n pelaajat joulupukin kera kiittämässä Raatin stadionille saapuneita sinipaitojen kannattajia.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntai-iltapäivänä liigakarsinnan toisessa osaottelussa AC Oulun tämän kotikentällä Raatin stadionilla. 2738 silmäparin edessä pelattu kamppailu päättyi lopulta kotijoukkueen juhliin loppulukemien ottelussa ollessa 2-0 (1-0) ja näin ottelupari ja liigapaikka säilyivät oululaisilla.

RoPS matkasi Ouluun joukkueella, josta puuttuivat edellisessä ottelussa kättään loukannut Tuomas Kaukua sekä jalkavaivainen Otto Kemppainen, jonka avauksessa korvasi Didis Lutumba-Pitah. Mohammed Adams sen sijaan oli jälleen pelikelpoinen ja ghanalainen nähtiinkin tuttuun tapaan avauskokoonpanossa Rodrigo Antunesin sijaan. Oululaiset lähtivät kotiotteluun kokoonpanolla, joka oli osin muuttunut sitten keskiviikon. Viimeksi kättään niin ikään loukannut Roger Bonet oli sivussa pelaavasta kokoonpanosta kuten myös Jarkko Hurme ja Usman Sale. Sergei Eremenko ja Anselmi Nurmela aloittivat pelin tällä kertaa vaihtopenkin puolelta.

Nino Roffelsen oli pelissä taistelun ilmentymä, Acheampongin peli päättyi typerään ulosajoon.

Ottelu alkoi suht tasaisissa merkeissä ja alkuminuuteilla ei vielä huippupaikkoja nähty. Kymmenennellä peliminuutilla kotijoukkue rakensi vaaranpaikkoja Miikka Mujusen vartioimalle RoPS-maalille Otso Liimatan antamista kulmapotkuista, mutta näistä vieraat vielä selvisivät tiukan puolustamisen turvin. Pelin edetessä oli huomattavissa, että sekä liukas kenttä että ottelun tärkeys näkyivät kummankin joukkueen otteissa. Kun peli oli edennyt 28. minuutille, nähtiin eittämättä yksi ottelun käännekohdista. Tällöin vieraiden Geoffrey Acheampong liukui järjettömästi vastustajan päätyrajalla osuen napit edellä Henrik Ölanderiin. Koska ghanalainen oli jo kymmenisen minuuttia aiemmin rikkonut vastustajaa kortin arvoisesti, ei ottelun tuominneella Joni Hyytiällä ollut muuta mahdollisuutta kuin näyttää toista keltaista ja sen myötä punaista keskikenttämiehelle. Täysin tarpeeton temppu Acheampongilta, mikä osaltaan teki joukkueen pelaamisesta entistä vaikeampaa kauden tärkeimmällä hetkellä.

Tämän jälkeen AC Oulu sai odotetusti peliä entisestään hallintaansa. 36. minuutilla Simo Roiha sai kuitenkin haltuunsa pitkän avauksen ja pääsi laukomaan, mutta veto suuntautui kuitenkin selvästi oikealta ohi Juhani Pennasen vartioman ACO-maalin. 41. minuutilla oli kotijoukkueen Jere Kallisen vuoro yrittää kaukaa maalintekoa, mutta hänenkin laukauksensa meni maalin ohi. Kun pelikello oli kääntymässä jo lisäajalle, sai RoPS vapaapotkun kotijoukkueen kenttäpuoliskolta. Nino Roffelsenin antaman vaparin kotijoukkue sai purettua, mutta pallo tuli Jussi Niskalle. Laitalinkki yritti epätoivoisesti mennä vastustajan puolustuksesta läpi, mutta menetti pelivälineen Lucky Oparalle ja kotijoukkue pääsi vastaiskuun. Lopulta Dennis Salanovic pääsi oikealta keskittämään ja tilanteen avannut Opara oli päineen välissä puskien pallon maalin takakulmaan. Näin tilanne oli 1-0 sen sijaan, että RoPS olisi vapaapotkutilanteessa jäädyttänyt pelin ja päässyt tauolle tasatilanteessa.

Hetki ennen oululaisten 2-0 osumaa.
Tauon jälkeen RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Vili Saarikoski korvasi kentällä Joona Lahdenmäen. Näin RoPS muokkasi hieman kenttäkoostumustaan. 50. minuutilla nähtiin käytännössä ottelun lopullinen ratkaisu, kun Liimatan vasemmalta antaman kulmapotkun jälkeen Nikolas Saira siirsi käytännössä maaliviivalta pallon verkon perukoille ja tilanne oli 2-0. Viisi minuuttia tästä ja Opara oli jälleen huippupaikassa maalin edessä. Mujunen maalillaan oli kuitenkin hereillä ja torjui upeasti Oparan yrityksen päätyrajasta yli. 59. minuutilla Niklas Jokelaisen antama kulmapotku sai aikaan hämminkiä RoPS-maalille, mutta pallo ainoastaan hiveli vieraiden maalin ylärimaa ja näin pohjoisen ylpeys selvisi tilanteesta. Pelin edetessä tunteetkin alkoivat kentällä paikoin kuumenemaan, kun peliä jatkettiin vihellysten jälkeen kotijoukkueen toimesta. Lopussa RoPS-käskyttäjä Mikko Mannila pyrki saamaan peliin muutosta vaihdoilla, mutta vetopaikoille vieraat eivät pelissä enää juuri päässeet. Näin kun lisäaikaa oli pelattu noin kolme minuuttia, vihelsi ottelun tasaisesti tuominnut Joni Hyytiä pelin päättyneeksi Raatin stadionin viheriöllä. Samalla hetkellä kotijoukkueen sarjassa säilymisjuhlat saivat alkaa, kun taas rovaniemeläisten kasvoilta heijastui suuri pettymys.

RoPS:n fanit kannattamassa suosikkejaan.
Sunnuntain ottelu ratkesi osin jo ennen maalien syntyä, kun Geoffrey Acheampong nappasi nopeaan tahtiin kaksi typerää keltaista korttia, joiden ansiosta keskikenttämies joutui ulosajetuksi. Tämän jälkeen RoPS:n pelaaminen meni entistä vaikeammaksi ja lopulta ACO iski tarvittavat osumat varmistaen näin paikkansa Veikkausliigaan myös tulevalle kaudelle. Toki on todettava, että kotijoukkue oli pelissä hieman niskan päällä jo ennen ulosajoa. Vaikka sinipaitojen kausi loppui pettymykseen, oli kulunut vuosi RoPS:n varsin nuorelta joukkueelta kiitettävän arvoinen esitys. Joukkue kasvoi kauden edetessä ja otti parhaimmillaan voiton toisensa perään esittäen hienoja otteita niin kotona kuin vieraissa. Loppukaudesta tullut notkahdus saatiin käännettyä kriitisellä hetkellä ja tämän johdosta joukkue pääsi pelaamaan noususta ns. "parrasvaloihin." Mikko Mannila ja kumppanit tekivät hienoa työtä ja tällä kertaa joukkue pysynee hyvin kasassa myös tulevalle kaudelle. Nuori joukkue on ensi vuonna vuoden vanhempi ja kokeneempi ja tietää varmasti tarkalleen sen, mitä nousuun vaaditaan. Ulkomaalaispelaajat ovat yleensä vaihtuneet kausien välillä ja usein myös kesken kauden. Nähtäväksi jää, miten tällä kertaa käy. Esimerkiksi Nino Roffelsen olisi hienoa nähdä RoPS-paidassa myös kaudella 2022.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

• 46. min Joona Lahdenmäki - Vili Saarikoski
  • 72. Jussi Niska & Simo Roiha - Veka Pyyny & Miska Ylitolva
  • 83. Didis Lutumba-Pitah - Rodrigo Antunes

Kausi päättyi liigakarsinnan jälkeen sinipaidoilta. Seuraavan kerran RoPS pelaa ensi vuoden puolella, mutta nyt joukkueella on aika vetää hetki happea ennen kuin valmistautuminen tulevaan Ykkösen kauteen alkaa. Kiitos kaikille lukijoille ja Palloseurablogin somekanavien seuraajille tästä kaudesta. Uusimmat uutiset löydät talvikaudellakin Twitteristä ja Instagramista, ja otteluraportit täältä blogialustalta, kun niiden aika on.