sunnuntai 1. elokuuta 2021

RoPS kaatoi Gnistanin vieraissa Hännisen osumilla

RoPS juhlii Hännisen tekemää 1-2 johto-osumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntaina Helsingissä Mustapekka Areenalla paikallisen IF Gnistanin 725 katsojan edessä. Vieraat jatkoivat voittoputkeaan, kun loppunumeroina Oulunkylässä taululla loistivat 1-2 (0-1) lukemat. Voitoin takuumiehenä hääri sinipaitojen molemmat maalit viimeistellyt Vertti Hänninen.

RoPS matkasi etelän reissulle kokoonpanolla, josta puuttuivat pelikieltoa kärsivä Mohammed Adams sekä mm. Srdjan Vujaklija. Geoffrey Acheampong oli nyt nostettu ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon. Myös Joona Lahdenmäki oli taas mukana heti vihellyksestä alkaen. Uutena miehenä vaihtopenkillä nähtiin portugalilainen Rodrigo Antunes, joka oli karanteenijakson ja yhden joukkueharjoituksen jälkeen nostettu mukaan matkavahvuuteen. Kotijoukkue Gnistan lähti kamppailuun viikkopelin kotitappio KPV:lle niskassaan. Poissa joukkueen kokoonpanosta olivat mm. Armend Kabash, Samu Laitinen ja Maximo Tolonen. Albin Mehmeti puolestaan on siirtynyt lainalle alemmalle sarjatasolle loppukauden ajaksi. Kentällä sen sijaan nähtiin "kipinän" riveissä Simo Roihan tavoin tässä vaiheessa kahdeksan maalia kauden aikana mättänyt Douglas Cae sekä Omar Jama, Luquinhas ja Samu Volotinen.

Hänninen kesytti pallon sunnuntaina.
Ottelu alkoi sinipaitojen hyvällä otteella. Varsinkin vasemman laidan kautta joukkue rakenteli hyvin hyökkäyksiä. 14. minuutilla sinipaidat nousivat jälleen vasemman kautta Roihan toimesta ja lopulta tilanne pelattiin keskelle Didis Lutumba-Pitahille, jonka yritys meni kuitenkin selvästi kotijoukkueen maalin yli. 18. minuutilla kotijoukkueen Rony Huhtala pääsi Santeri Kuivalaisen esityöstä laukomaan hyvästä paikasta, mutta Miikka Mujunen oli maalillaan valppaana ja koppasi pelivälineen varmasti haltuunsa. Melkein heti perään 20. minuutilla kentän toisessa päässä Acheampong syötti väliin Vertti Hänniselle, mutta keskikenttämiehen yrityksen Gnistan-vahti Volotinen torjui hyvin ja tilanteesta ei saatu kulmaa vaarallisempaa aikaan. 21. peliminuutilla puolestaan Tuomas Kaukua keskitti vasemmalta päätyrajalta oikealle takatolpalle. Ensimmäisen väliin pääsi Otto Kemppainen, mutta nuoren laitalinkin yritys meni hieman maalin yli ja näin tilanne pysyi vielä maalittomana.

Tämän jälkeen peli alkoi kääntymään enemmän kohti RoPS:n kenttäpäätyä, mutta sinipaidat puolustivat omaa maaliaan ansiokkaasti. 42. minuutilla Topi Järvisen oikealta lähtenyt keskitys tavoitti maalilta Huhtalan, mutta hänen tuikkauksensa meni vasemmalta ohi kohteensa. Yleisö niin paikan päällä kuin kotikatsomoissa alkoi jo odotella taukovihellystä, mutta vierasjoukkueen pelaajat olivat tästä eri mieltä. Ottelun ensimmäinen maali rakentui 45. minuutilla oiken laidan kautta, jossa Eerik Kantolan hyvän nousun jälkeen Nino Roffelsen ja Kemppainen pelasivat mallikkaasti yhteen ja laitalinkki pääsi kuvion päätteeksi lähes päätyrajalta syöttämään takaviistoon. Pallo tuli tilanteessa keskelle Hännisen juoksulinjalle, ja nuori keskikenttämies viimeisteli maalin sijoittamalla pelivälineen upeasti maalin vasempaan yläkulmaan ja tilanne oli näin 0-1! Näissä lukemissa siirryttiin myös ottelussa vartin hengähdystauolle.

Miikka Mujunen oli mies paikallaan RoPS-maalilla.
Toinen puoliaika starttasi kotijoukkueen tasoituksella jo 47. minuutilla, kun sinipaidat puolustivat huonosti Pasi Forsmanin antaman vapaapotkutilanteen ja Cae viimeisteli maalin edestä tilanteeksi 1-1. Tilanteessa Fabian De Abreu unohdettiin kokonaan ottaa kiinni ja maalin edessä palloon mentiin vain puolittain. Tästä lopputuloksena Caen kauden yhdeksäs täysosuma. Maalin jälkeenkin ote pysyi paremmin kotijoukkueella. 59. minuutilla kotijoukkue sai vaarallisen paikan kulmapotkusta, mutta onneksi Acheampong ehti purkamaan tilanteen väljemmille vesille. 63. minuutilla heikohkosti ottelun tuominnut Mikko Juusola vihelsi kotijoukkueelle rangaistuspotkun melko heppoisin perustein. Hän näki tilanteessa Roffelsenin rikkoneen Kuivalaista sääntöjen vastaisesti. Pallon taakse asteli tuttuun tapaan Cae kera erikoisten vauhtiaskelten. Mujunen RoPS-maalilla kuitenkin venytti ilmiömäisesti Caen yrityksen eteen vasempaan alakulmaan ja tilanne pysyi lukemissa 1-1!

Torjuttu rangaistuspotku sytytti taas rovaniemeläisiä ja RoPS alkoi päästä taas vähän paremmin peliin mukaan. 72. minuutilla kuitenkin Nnaemeka Anyamele pääsi ensin harhauttamaan Lahdenmäen ja sen jälkeen laukaisemaan, mutta kärppänä paikalla oli Luka Kuittinen, joka blokkasi vedon ja helpotti Mujusen työtä maalillaan. 76. minuutilla kotijoukkue sai jälleen vapaapotkun ja sen jälkitilanteesta Cae pääsi yrittämään, mutta kärkimiehen laukaus meni aavistuksen oikealta maalin ohi. Kaksi minuuttia tästä ja RoPS iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Pallo pelattiin Lahdenmäen toimesta ylös vasemmalle Kaukualle, joka rauhassa katsoi ja katsoi ja lopulta syötti takaviistoon. Pallo tuli jälleen kuin tarjottimella Hänniselle, joka toisella kosketuksellaan laukoi noin 17. metristä upean vedon maalin vasempaan kulmaan ja tilanne oli 1-2! RoPS oli taas johdossa! 81. minutilla Forsmanin kulma ajautui lopulta Caelle, jonka taidokas yritys osui kuitenkin vain yläriman päälle ja RoPS selvisi tästä säikähdyksellä. Kolme minuuttia tästä ja toisessa päässä Vili Saarikosken jatko oikealta löysi Roihan, mutta kärkimiehen jatkoon ei tullut tarpeeksi voimaa ja Volotisella oli helppo työ liimata peliväline käsiinsä. 87. minuutilla taas Gnistan hyökkäsi ja Jimi Kovalaisen jatko vasemmalta löysi Joel Europaeuksen, mutta hänen tuikkauksensa seitsemästä metristä meni vain hieman maalin oikealta ohi. Vielä lisäajan lopussa vieraat hölmöilivät oman kulmatilanteensa paitsioksi ja kotijoukkue pääsi avaamaan viimeisen hyökkäyksen kohti RoPS-maalia. Forsman nousi ensin ja sen päätteeksi jatkoi pelivälineen oikeaan laitaan Anyamelelle, joka puolestaan syötti taaksen Kovalaiselle. Hänen keskityksensä löysi maalilta yllättävän vapaana olleen De Abreun, mutta puolustajan yritys kolisutteli ainoastaan RoPS-maalin vasenta tolppaa. Kohta tämän jälkeen peli vihellettiin päättyneeksi ja RoPS:n pelaajat saivat faniensa kanssa tuuletella vierasvoittoa.

RoPS kairasi kuin kairasikin voiton sarjan kärkipelistä ja vielä vieraskentällä. Koko 90-minuuttinen ei ollut täyttä timanttia, mutta taistelutahtoa joukkue uhkuu ja se näkyy myös tulostaululla. Erikoistilanteissa sinipaidat olivat tällä kertaa paikoin suurissakin vaikeuksissa kaivaten Mohammed Adamsin pääpelivoimaa. Puhuttaessa maalintekijä Vertti Hännisestä, hänen lahjansa ovat kaikki nähneet kentällä tämän kauden aikana. Nuoren keskikenttämiehen vetotaidosta sekä kyvystä nähdä tyhjiä tiloja mihin syöttää, on jo varsin hyvää tasoa Ykköseen. Neljä tehtyä maalia tässä vaiheessa kautta on myös oiva näyte hänen osaamisestaan. Hännisen maaleja sunnuntaina tarvittiinkin, sillä kotijoukkue otti Simo Roihan erittäin tarkasti kiinni läpi ottelun, joskus välillä aivan sääntöjen rajamailla. Jobinpostia ottelusta olivat sekä Roihan että Nino Roffelsenin korttitilien täyttyminen, minkä johdosta he joutuvat seuraamaan sivusta tulevan EIF-kamppailun. Tästä johtuen Mikko Mannila joutuukin miettimään tulevan ottelun kokoonpanoaan tarkkaan. Adams on kuitenkin silloin taas käytettävissä, joten ainakin puolustukseen saadaan kovuutta ja ennakkoluulottomuutta ghanalaistopparin toimesta taas aste lisää. Suurin kysymysmerkki on se, että kuka tai miten hyökkäyspää rakennetaan kyseiseen otteluun. Ja onko Srdjan Vujaklija jo silloin mukana pelaavassa kokoonpanossa pitkän loukkaantumisensa jäljiltä tuoden yhden lisävaihtoehdon pelaamiseen.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

65. min Geoffrey Acheampong & Otto Kemppainen - Jussi Niska & Vili Saarikoski

88. Didis Lutumba-Pitah - Miska Ylitolva

92. Tuomas Kaukua - Rodrigo Antunes

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (7.8.), jolloin sinipaidat matkaavat Tammisaareen EIF:n vieraaksi Tammisaaren keskuskentälle jo klo 14.00 alkavaan otteluun. Tsemppiä peliin sinipaidat, jatketaan tulevassakin pelissä voittojen tiellä!