maanantai 14. kesäkuuta 2021

Palloseurojen välinen päättyi vierasvoittoon

Erikoistilanteissa tila oli RoPS:n maalin edessä vähissä.

Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntai-iltana kotoisalla keskuskentällään TPS:n 747 katsojan edessä. Ottelu päättyi lopulta vieraiden maalin voittoon loppulukemien ollessa taululla 0-1 (0-1). Voiton ansiosta turkulaiset nousivat sarjassa seitsemännelle sijalle ohittaen pisteellä sarjassa nyt kahdeksantena olevat sinipaidat.

Adams oli jälleen pelikelpoinen.

RoPS lähti otteluun hieman muuttuneella kokoonpanolla. Miska Ylitolva nousi ensimmäistä kertaa ykkösjoukkueen avaukseen, myös Jarkko Luiro sai kerrankin paikan näyttää osaamistaan heti ensiminuuteista alkaen. Sampo Ala puolestaan oli tällä kertaa mukana penkillä, vaikka onkin keskittynyt tällä kaudella lähinnä RFA:ssa pelaamiseen. Paluun joukkueeseen pelikieltonsa jälkeen teki myös ghanalainen Mohammed Adams, kun taas viime pelissä nilkkaansa loukannut Srdjan Vujaklija oli poissa kokoonpanosta kuten myös pidempään sivussa ollut kaksikko Elmeri Hirvonen & Jussi Niska sekä Veka Pyyny. Serbikärki Vujaklijan loukkaantuminen tuo kysymysmerkkejä sinipaitojen hyökkäyspeliin ja varsinkin viimeistelyyn, sillä muiden hyökkäyspään pelaajien ruuti on tähän asti ollut enemmän kuin märkää. TPS matkasi pohjoiseen joukkueella, jossa niin ikään oli useita poissaoloja. Jonatan "Tintti" Johanssonin rosterista puuttuivat tällä kertaa Elmo Heinonen, Oskari Jakonen, Samuel Mahlamäki, Onnipekka Pajula ja Roope Pakkanen eli vajausta kokoonpanossa oli myös turkulaisilla. Mielenkiintoisia nimiä tarkkailtavaksi kentällä nähtiin myös varsin tuttu Atte Sihvonen, maalivahti Jere Koponen, Rasmus Holma, Kalle Taimi sekä Albijon Muzaci.

Simo Roiha oli tiukassa miesvartioinnissa läpi pelin.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, mutta suhteellisen vauhdikkaalla pelillä molempien joukkueiden näyttäessä olevansa valmiita koitokseen. Jo viidennellä peliminuutilla vieraiden Muzaci pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta RoPS-vahti Miikka Mujunen venytti hyökkääjän laukauksen hienosti päätyrajasta yli. Pari minuuttia tästä ja Joakin Latosen matala keskitys oli lähellä löytyy Muzacin, mutta ensimmäisenä palloon pääsi kuitenkin käsineen väliin Mujunen. Heti seuraavaksi puolestaan RoPS hyökkäsi vaarallisesti vasenta laitaa pitkin. Didis Lutumba-Pitahin kantapääsyöttö löysi Petshin, jonka laukauksen TPS-vahti Jere Koponen onnistui kuitenkin torjumaan ja puolustus putsaamaan yli rajojen. 14. minuutilla toppati Luka Kuittinen pelasi hyvin yhteen Simo Roihan kanssa päästen hyvään laukaisupaikkaan, mutta nuoren puolustajan osuma palloon oli heikko ja Koposella oli helppo työ vangita pallo näppeihinsä. 22. minuutilla puolestaan Roiha pääsi Petshin esityöstä laukomaan, mutta ilman onnistumista. Tämän jälkeen peli aaltoili päästä päähän, vaikkakin kamppailu oli hienoisessa kotijoukkueen hallinnassa. Pelin ollessa jo pitkälti lisäajalla, iski TPS kuin salama siltä kuuluisalta kirkkaalta taivaalta. Pallo pelattiin oikealle Taimille, jonka kierteinen keskitys maalille löysi Muzacin, jonka köykäinen hipaisu palloon riitti ja näin peliväline oli maalin perukoilla. Tilanteessa puolustuksen ja maalivahdin kommunikaatio ei pelannut ja kukaan ei oikein mennyt palloon. Näin tauolle siirryttiin turkulaisten maalin johdossa.

Sampo Ala ja Rasmus Holma taistelevat pallosta.
Toinen 45-minuuttinen starttasi vieraiden terävällä pelillä ja sinipaitojen etsiessä parasta virettään. 68. minuutilla RoPS sai kuitenkin oikealta vapaapotkun, jota antamaan meni Nino Roffelsen. Hollantilaiskeskikenttämiehen kierteinen pallo löysi Adamsin pään, mutta topparin jatko meni selvästi maalin yli. 74. minuutilla puolestaan Vili Saarikosken antama vapaapotku vasemmalta löysi Roihan, mutta hyökkääjän pusku lähti vaikeasta asennosta ja suuntautui niin ikään reilusti maalin ohi. 78. minuutilla TPS:n Kabamba Kalabatama pääsi kuin varkain hyvään maalintekotilanteeseen, mutta Mujunen torjui yrityksen hyvän vastaantulonsa ansiosta. Viimeisellä kymmenminuuttisella RoPS sai painetta vieraiden päätyyn, mutta viimeiset syötöt karkailivat joko yli omien pelaajien tai suoraan Koposen käsiin. Näin erotuomari Pietu Niinimäen viheltäessä muutaman lisäaikaminuutin jälkeen pelin päättyneeksi, lähtivät kaikki kolme sarjapistettä pohjoisesta ns. junan vieminä Turkuun.

Kokonaisuudessaan RoPS:n peli suurin kompastuskivi tässäkin pelissä oli tilanteiden vieminen loppuun asti. Joukkue pystyy hallitsemaan kenttätapahtumia, mutta viimeiset syötöt tai laukaisut jäävät ns. piippuun tai karkaavat kauaksi toivotusta osoitteesta. Myös pelin avaaminen on usein liian hidasta ja mielikuvituksetonta. Vujaklijan puuttuminen näkyi selvästi kentällä, vaikka sekä Roiha että Luiro aktiivisesti pelissä esiintyivätkin. Positiivista oli nähdä jo harjoitusotteluissa väläytelleen Ylitolvan vahvat otteet kentällä, varsinkin hyökkäyssuunnassa. Pelaaja osaa ja uskaltaa haastaa laidallaan ja tällä esityksellä uskoisi hänen saavan vastuuta myös jatkossa ykkösjoukkueen riveissä. Keskikentällä sekä Roffelsen että Petshi pelasivat omilla vahvuuksillaan, mutta yhteistyö näiden kahden pelaajan välillä ei näytä toimivan vielä kovinkaan hyvin. TPS puolestaan pelasi sunnuntain kamppailussa melko organisoidusti ja teki tarvittavan maalin voittaakseen ottelun. Varsinkin Kalle Taimin vaihtaminen kentälle jo ensimmäisellä puoliajalla vahvisti ja rauhoitti vierasjoukkueen puolustuspelaamista. Mikään mahdottomuus turkulaisten voittaminen ei sinipaidoille olisi ollut, sillä pallonhallinta oli kotijoukkueella ja turkulaisten otteetkin olivat kaukana kiitettävästä. Jalkapallo on kuitenkin maalintekopeli ja ainakin tällä hetkellä onnistumiset kiertävät RoPS:a kaukaa. Nyt joukkueella on reilu viikko aikaa hioa kuvioitaan ja peliään toimivampaan muotoon.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

• 64. Didis Lutumba-Pitah & Jarkko Luiro - Otto Kemppainen & Sampo Ala
  • 70. Nino Roffelsen - Vili Saarikoski
  • 86. Mohammed Adams - Tuomas Kaukua

Seuraavan kerran RoPS pelaa reilun viikon päästä, kun sinipaidat kohtaavat tiistaina 22.6. klo 18.30 alkavassa vieraspelissä VPS:n. Tsemppiä peliin siniset, käännetään mollivoittoinen meno duuriin ja tuodaan kaikki kolme pistettä pohjoiseen!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Miska Ylitolva - positiivinen debyytti ykkösjoukkueessa, pelasi ennakkoluulottomasti alusta loppuun asti.