maanantai 9. huhtikuuta 2018

Kausi käyntiin hienolla kotivoitolla

Simo Roihan ilme kertoo, miltä onnistuminen maistuu!
Uudistunut RoPS aloitti liigakautensa selvänumeroisella 2-0 (0-0) kotivoitolla IFK Mariehamnista. Varsin talvisella Rovaniemen keskuskentällä pelattu ottelu osoitti kotijoukkueen pelin olevan hyvässä mallissa näin kauden alussa. Varsinkin toinen puoliaika oli sinipaidolta 1809 katsojan edessä vahvaa näytöstä ja lopputuloksesta ei jäänyt kenellekään selittelemisen varaa.

Rovaniemen Palloseura lähti otteluun ennakoidulla kokoonpanolla, jossa uusista miehistä mukana olivat Taye Taiwo, Wato Kuate, Lucas Lingman ja Agnaldo. Näin kauden alussa RoPS:n miehistö on myös hyvässä terveystilanteessa, sillä poissaoloja kokoonpanosta ei loukkaantumisten takia ole. Poissa pelivahvuudesta oli sen sijaan joukkueen uusin hankinta eli makedonialainen hyökkääjä Filip Ivanovski, jonka pelilupa-asiat saataneen kuitenkin kuntoon hyvissä ajoin ennen seuraavaa liigapeliä. Vierasjoukkue MIFK matkasi kauas pohjoiseen myös vahvalla kokoonpanolla, sillä poissa joukkueen vahvuudesta olivat ainoastaan pelikieltoinen Julio Fernandes sekä loukkaantumisesta kärsivä Philip Mantilla.

Kuate & Taiwo vauhdissa keskuskentällä.
Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä kummankin joukkueen hakiessa asetelmia kentällä. Pelin alkupuolella RoPS alkoi saamaan peliä haltuunsa ja puolittaisia paikkoja alkoi syntymään vieraiden päätyyn. 11. peliminuutilla Taiwo (kuvassa takana) pääsi tälläämään kentän vasemmalta puolelta, mutta tämän yrityksen MIFK:n nuori maalivahti Marc Nordqvist onnistui torjumaan. Ensimmäinen todellinen maalipaikka rakentui 21. minuutilla, kun Lassi Lappalainen nousi Lingmanin syötön jälkeen vasemmalta röyhkeästi kohti maalia. MIFK-veskari Nordqvistin helpotukseksi laiturin veto suuntautui aavistuksen oikealta maalin ohi ja näin tilanne säilyi maalittomana. Herättikö maalitilanne vieraat vai mikä, mutta tämän jälkeen MIFK alkoi pääsemään paremmin peliin ja sai luotua painetta RoPS:n kenttäpuoliskolle. Kotijoukkue piti saarelaiset kuitenkin aisoissa ja esimerkiksi kulmapotkutilanteet saatiin purettua hyvin väljemmille vesille. 41. minuutilla RoPS:n Eetu Muinonen sai pallon kuin varkain reilun 30 metrin päässä maalista, kun Nordqvist oli kaukana maaliviivaltaan. Keskikenttämiehen nosto meni kuitenkin hieman MIFK-maalin yli. Tämän jälkeen vaarallisia tilanteita ei enää nähty ja näin tauolle poistuttiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Lingman osui heti RoPS:lle.
Toinen puoliaika alkoi räväkästi, sillä 46. minuutilla vieraiden Aleksei Kangaskolkka oli heti alussa maalipaikassa. Kärkimies näki RoPS-vahti Regueron olevan ulkona maaliltaan ja viime kauden maalikuningas pääsi yli 30 metristä yrittämään espanjalaisen ohittamista. Reguero sai vaivoin venytettyä sormensa palloon ja peliväline osui ainoastaan maalirautoihin ja kotijoukkueen kannattajat saivat huokaista helpotuksesta. Tämän jälkeen kotijoukkue alkoi ottamaan otetta käsiinsä ja 53. peliminuutilla nähtiin viimein RoPS:n kauden avausosuma. Tilanteessa pallo pelattiin Taiwolle vasemmalle ja laitapakki ampui painavan vetonsa noin 25 metristä kohti vastustajan maalin vasenta alakulmaa. Tähän MIFK-vahti Nordqvist pääsi puolittain väliin torjuen pallon eteensä. Ensimmäisenä paikalla oli Lingman (kuvassa), joka ampui pallon maalivahdin jalkojen välistä verkon perukoille ja tilanne oli näin riemastuttavasti 1-0!

62. peliminuutilla kotijoukkueella oli paikka ratkaista peli lopullisesti. Lappalainen teki jälleen yhden näyttävistä nousuistaan syöttäen päätyrajan tuntumasta pallon maalin eteen, josta RoPS-pelaajat Simo Roihan johdolla eivät kuitenkaan saaneet palloa siirrettyä maaliviivan paremmalle puolelle. Tilanteen jälkeen RoPS esitti yhden näyttävimmistä pallonhallintajaksoistaan pitkään aikaan. Peliväline kulki pelaajalta toiselle näyttävästi ja lopputuloksena hyvän yrityksen jälkeen oli kulmapotku kotijoukkueelle, jonka MIFK tosin pystyi purkamaan keskialueelle. 77. minuutilla maalintekijä Lingman tarjoili Lappalaiselle, mutta laiturin suora jatko viuhui pari metriä vieraiden maalin yli. Kolme minuuttia tästä ja RoPS iski viimeisen naulan saarelaisten arkkuun. Pallo pelattiin Muinosen toimesta oikeaan laitaan hyvin nousseelle Juho Hyväriselle, jonka millintarkka keskitys läysi maalilta Roihan, jonka pusku meni vastustamattomasti maalin vasempaan nurkkaan ja tilanne oli näin 2-0! Maalin näytti lopullisesti lannistavan maarianhaminalaiset ja pelinrakentelu oli heidän osaltaan loppuminuuteilla lähes olematonta.

Agnaldo harhauttaa, Tatomirovic seuraa.
83. minuutilla RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Antti Okkonen korvasi kentällä Lingmanin. Viisi minuuttia tästä ja Lappalainen hölkkäsi vaihtoon Aapo Heikkilän korvatessa hänet vasemmassa laidassa. Ja aivan viime minuuteilla nuori Veka Pyyny sai tulikasteensa liigatasolla hänen kirmatessaan kentälle kovaa uurastaneen Agnaldon (kuvassa) tilalle. Kohta tämän jälkeen ottelun hyvin tuominnut Atte Jussila vihelsi pelin päättyneeksi 2-0 (0-0) lukemiin.

Jos ensimmäinen puoliaika oli vielä hieman hidastempoista asetelmien hakemista, niin toisella puoliajalla Toni Koskelan suojatit näyttivät sen, mihin sinipaidat pystyvät jo näin kauden alussa. Joukkue tuli kentälle hyvissä ajoin valmistautumaan toiseen puoliaikaan eli joukkue todellakin halusi olla iskussa ottelun jälkimmäisellä puoliskolla. RoPS pelasi ennakoluulottomasti ottaen vastustajalta tilan pois ja hyökäten laajalla arsenaalilla kohti vastustajan maalin. Varsinkin toisille jo juniorivuosilta tuttu kaksikko Lingman-Lappalainen löysi toisensa kentällä kerta toisensa jälkeen. Maalilla Reguero sai toisen 45-minuuttisen alkuhetkiä lukuun ottamatta olla melko rauhassa ja paraatipelastuksia espanjalaisen ei tarvinnut ottelussa tehdä. RoPS:n puolustus pelasi ottelun varmasti pitäen maarianhaminalaiset poissa huippupaikoilta. On ilahduttavaa nähdä Hyvärisen kehitys sekä Leo Väisäsen miehekkäät otteet topparina. Juuso Hämäläinen pelasi niin ikään varmasti ja vasemmalla laidalla Taiwo näytti, mitä hänen kokemuksensa, syöttötaitonsa ja vasemman jalan tulivoimansa tuovat joukkueeseen. Keskikentän pohjalla Muinonen teki jälleen hirveän määrän työtä ja Kuate puolestaan näytti viitteitä siitä, miksi häntä on jo nyt tituleerattu yhdeksi sarjan parhaista pelaajista pelipaikallaan. Kuate tuo keskikentälle rutkasti kokoa ja osaamista ja häntä vastaan on varmasti ikävä pelata. Hyökkäyspää onnistui myös hyvin, mistä osoituksena kaksi maalia. Alussa Agnaldo etsi hieman pelimerkkejä, mutta paransi otteitaan mitä pidemmälle peli eteni. Brassista tulee olemaan iloa joukkueelle tällä kaudella. Samaa voi sanoa myös Roihasta, joka lopussa kruunasi kovan yrityksensä hienolla puskumaalilla. Summa summarum, RoPS ansaitsi voittonsa ja mikä parasta, sinipaitojen peli näytti paikoin todella valmiilta, vaikka pelattiinkin vasta ensimmäistä sarjakierrosta.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (14.4.), jolloin se kohtaa vieraskentällä Vaasan Palloseuran. Ottelun pelataan klo 16.00 alkaen Hietalahdessa (Elisa Stadionilla) ja se on nähtävissä mm. Ruudun välityksellä, jos et ole suuntaamassa paikan päälle.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Lassi Lappalainen - laituri oli alati vaarallinen kentällä, osoitti ennakkoluulottomia otteita heti alkuvihellyksestä lähtien.