perjantai 6. toukokuuta 2016

RoPS:lle karvas tasapeli kotikentällä

Robert Taylor kamppailee pallosta FC Lahden puolustajien kanssa.
Rovaniemen Palloseuran helatorstain kotiottelu FC Lahtea vastaan tarjosi katsojille ulosajoja, selkeää hallintaa, hukattuja paikkoja sekä melko puuduttavaa hyökkäystyöskentelyä. Kotijoukkue RoPS pääsi 2412 katsojan edessä pelatussa ottelussa pelaamaan ylivoimalla yli 70 minuuttia ja viimeisen 25 minuuttia jopa kahden miehen ylivoimalla, mutta tästäkin huolimatta FC Lahti pystyi "mourinhomaisella" puolustustaktiikalla tylsyttämään kotijoukkueen maalintekoyritykset ja näin pisteet jaettiin Rovaniemen keskuskentällä lukemin 0-0 (0-0).

Lahden maalilla oli ruuhkaa.
RoPS tuli otteluun vahvalla kokoonpanolla. Uusi kasvo joukkueessa oli debyyttinsä tehnyt kokenut espanjalainen maalivahti Antonio Roguero. Puolustuksen oikealla laidalla pelasi tällä kertaa Janne Saksela Akseli Kalermon sijaan ja Sakselan paikalla ylempänä John William Oluremi. FC Lahti pääsi peliin myös vahvalla kokoonpanolla, sillä lahtelaisten riveistä puuttuivat ainoastaan Rafael,  Euller sekä Jussi Länsitalo. Itse ottelu alkoi vauhdikkaasti ja jo neljännellä peliminuutilla kotijoukkue rakensi hyvän tilanteen. Peliväline kulkeutui Juha Pirisen kautta Fridolin Nganbe Nganbelle, joka keskitti vasemmalta maalin eteen Aleksandr Kokolle. Tilanteeseen estämään maalintekoa ehti kuitenkin vieraiden Pyry Kärkkäinen, joka sai torpattua "Borren" viimeistelyn. Kaksi minuuttia tästä ja FC Lahti pääsi RoPS:n kulman jälkeiseen vastahyökkäykseen. Jasse Tuominen syötti Aleksi Paanaselle, joka hyvän nousun jälkeen keskitti maalille Kalle Multaselle. Kärkimies puski kohti alanurkkaa, mutta RoPS-vahti Roguero venytti upean torjunnan heti ottelun alkuun. Vartin pelin jälkeen RoPS sai oikealta vapaapotkun. Pirisen antama vapari tavoitti maalilta toppari Abdou Jammehin (kuvassa keskellä), mutta hänen puskunsa meni kuitenkin hieman vasemmalta maalin ohi. Jo 17. peliminuutilla vieraiden taival ottelussa kävi entistä hankalammaksi, kun Jani Tanska otti toisen keltaisen korttinsa ja joutui ulosajetuksi. Tanska sai toisen korttinsa kaadettuaan alimpana miehenä Nganbe Nganben.

Tämän jälkeen peli alkoi kääntymään yhä selvemmin RoPS:n haltuun. 28. minuutilla kärkkäästi laidallaan noussut Janne Saksela keskitti millintarkasti maalille Kokolle, mutta kärkimiehen jatko meni valitettavasti maalin yli. Minuutti tästä ja Nganbe Nganbe laukoi puolestaan maalin yli Mika Mäkitalon hyvän poikkikentän syötön päätteeksi. 33. minuutilla Saksela-Kokko -akseli oli taas "pahanteossa", kun laitapakin keskitys tavoitti maalin edestä Kokon, mutta hänen puskunsa osui ainoastaan ylärimaan. 35. minuutin kohdalla FC Lahden Mikko Hauhia laukoi, mutta RoPS-vahti Roguero torjui varmasti. Vielä ennen taukovihellystä vieraiden Tuominen pelasi pallon Ivan Solovjeville, jonka voimakas laukaus suuntautui kuitenkin oikealta ohi maalin. Näin tauolle mentiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Saine tuli vaihdosta kentälle.
Toinen 45-minuuttinen jatkui RoPS:n pitäessä palloa ja Lahden vetäytyessä Tomi Maanojan vartioiman maalin edustalle tilkitsemään kotijoukkueen maalintekoyritykset. 53. minuutin kohdalla Pirinen pääsi keskittämään Robert Taylorille, mutta keskikenttämiehen pusku meni pari metriä yli maalin. Kun peli oli edennyt 59. minuutilla, oli Oluremin vuoro keskittää pallo maalin edustalle Kokolle, mutta tälläkin kertaa jatko meni hieman ohi maalin. Ensimmäinen kotijoukkueen vaihto nähtiin 61. minuutilla, kun Mamut Saine (kuvassa) korvasi kentällä kovaa raataneen Ville Saxmanin. Nelisen minuuttia tästä ja FC Lahden Solovjev ajettiin kentältä suoralla punaisella. Näin vieraat joutuivat pelaamaan loput ottelusta peräti kahden miehen vajaalla. Itse tilanne ei kuitenkaan näyttänyt punaisen arvoiselta, mutta ottelun tuominnut Jani Laaksonen oli tästä eri mieltä. RoPS:n käskyttäjä Juha Malinen reagoi muuttuneeseen tilanteeseen tuomalla kentälle lisää tuoretta hyökkäysvoimaa. Ensin 68. minuutilla Ransford Osei korvasi Oluremin ja vielä 77. Aapo Heikkilä korvasi Nganbe Nganben. FC Lahti sen sijaan esitti uhrautuvaa puolustusta ja kotijoukkueella oli suuria vaikeuksia saada puhkottua vieraiden miesmuuria. Pelin loopuminuuteilla RoPS ei saanut enää aikaan kuin heikkoja ratkaisuja, jotka joko Lahden puolustus tai viimeisenä lukkona tolppien välissä varmasti pelannut Maanoja hoitivat. Näin helatorstain iltapäiväottelu päättyi lukemiin 0-0 (0-0).

Roguero pelasi varmasti.
Kokonaisuutena pelistä tuli ulosajojen myötä täysin erilainen kuin mitä ennalta ajateltiin, sillä yleensä aktiivista peliä pelaava FC Lahti keskittyi tällä kertaa vain puolustamiseen, muutamia vastahyökkäyksiä lukuun ottamatta. RoPS:lla tuotti suuria ongelmia puhkoa vieraiden puolustusta ja myös viimeistely oli tällä kertaa puutteellista. Nopeisiin hyökkäyksiin joukkue ei juurikaan kyennyt muuta kuin Sakselan sivustalta. Keskeltä joukkue törmäsi kerta toisensa jälkeen Lahden puolustusmuuriin ja idearikkaus hyökkäysvariaatioista loisti poissaolollaan. Näin pistejako oli oikea tulos kenttätapahtumiin nähden ja lahtelaiset ansaitsivat tasapelipisteen hyvän taistelunsa päätteeksi. Kotijoukkueen maalilla debytoinut Roguero (kuvassa) selvisi pelistä kiitettävästi torjuen maalilleen tulleet harvat tilanteet mallikkaasti. Todelliseen testiin hän ei kuitenkaan joutunut, sillä esimerkiksi toisella puoliajalla hän oli käytännössä työtön omalla maalillaan. Huomioitavaa oli myös se, että Roguero käyttää hyvin ääntään tsempaten ja ohjaten pelaajia edessään. Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana maanantaina eli 9.5. klo 18.00, jolloin sinipaidat kohtaavat vieraskentällä aina vaarallisen HIFK:n.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Janne Saksela -uurasti hyvin kumpaankin suuntaan laidallaan, tarjoili monta vaarallista keskitystä maalille ja oli selkeästi aktiivisin pelaaja kentällä.