perjantai 11. syyskuuta 2015

Virkamiesjalkapallo ei tuottanut tulosta

RoPS piti Tomer Chencinskin johdolla oman maalinsa puhtaana.
Rovaniemen Palloseuran otteista puuttui torstai-illan ottelussa kesän kamppailuista tuttu räiskyvyys ja idearikkaus. Myös maalinteon vaikeus on korostunut joukkueen viimeaikaisissa otteissa. Positiivista ottelussa oli se, että RoPS ja sen uudet pelimiehet Eero Markkanen ja Tramaine Stewart olivat houkutelleet Rovaniemen keskuskentälle mukavat 3185 katsojaa, jotka joutuivat kuitenkin todistamaan ottelua, jossa maalitilanteilla tai nopeatempoisella pelillä ei juhlittu.

RoPS lähti peliin tilanteessa, jossa joukkueen sairastupa oli lähes tyhjä ja tämän lisäksi kokoonpanoon oli viime päivien aikana saatu hankittua uusia pelimiehiä. Moshtagh Yaghoubi ratkaisi kaksi päivää sitten alle 21-vuotiaiden maajoukkuepelin kahdella maalillaan, mutta joutui tällä kertaa aloittamaan pelin vaihtopenkillä. Sen sijaan maajoukkuekomennuksella ollut Abdou Jammeh pelasi tutusti avauksessa. Vierasjoukkue FF Jaro tuli otteluun kokoonpanolla, josta puuttuivat Alexei Eremenko jr., rovaniemeläisille tuttu Jani Virtanen sekä Jari Sara. Poissaoloista huolimatta Jaron käskyttäjä Alexei Eremenkolla oli valinnanvaraa pelaajien suhteen, koska joukkue on niin ikään vahvistunut siirtoikkunan aikana.

Kokko tiukassa vartioinnissa.
Torstain liigaottelu alkoi vierasjoukkueen kannalta terävästi, sillä jo kuudennella peliminuutilla FF Jaro oli lähellä maalia kulman jälkitilanteesta, mutta RoPS-vahti Tomer Chencinski pystyi torjumaan Reginaldon yrityksen. Kotijoukkueen ensimmäinen tilanne syntyi 14. peliminuutilla vapaapotkusta, mutta tämän yrityksen Jaron puolustus pystyi purkamaan väljemmille vesille. Ensimmäisen vaihtonsa vierasjoukkue joutui tekemään jo pelin 19. peliminuutilla, kun Peter Opiyo joutui tulemaan vaihtoon. Hänet korvasi Eremenkojen klaanin Sergei. 21. minuutilla RoPS sai vaarallisen tilanteen Jaro-vahti Jesse Östin epäonnistuttua pallon tavoittelussa. Peliväline kulkeutui lopulta RoPS:n Mika Mäkitalolle, mutta "Miksu" ei saanut vaikeasta asennosta ohjattua palloa tolppien väliin. Kolmisen minuuttia tästä ja Aleksandr Kokko (kuvassa) pelattiin melkein läpi, mutta tällä kertaa Öst ehti ensimmäisenä palloon. Seuraava kunnon tilanne tuli kotijoukkueelle 38. minuutilla, mutta Juha Pirisen terävä vapaapotku meni hieman yli Jaron maalin. Tämän jälkeen ei enää vaarallisia tilanteita nähty ja tauolle siirryttiin 0-0 lukemissa.

Markkanen ei osunut vielä avausottelussaan.
Toiselle puoliajalle RoPS vaihtoi kärkeen Eero Markkasen (kuvassa) ja hänelle tilaa teki keskikenttämies Tomas Hradecky. Jaro teki peräti kaksi vaihtoa, kun Emil Öhberg tuli maalille loukkaantuneen Östin tilalle ja kärjessä Alibek Aliev korvasi Denisin. Näin vierasjoukkue oli käyttänyt kaikki kolme vaihtoaan toisen puoliajan alkaessa. Markkanen oli huippupaikassa jo 47. peliminuutilla, kun Kokko jatkoi vapaapotkun maalin eteen "Erzille", mutta kookas hyökkääjä ei loistopaikasta saanut suunnattua pelivälinettä tolppien väliin. Ja 52. minuutilla oli Kokko päineen välissä Mäkitalon antamasta kulmasta, mutta valitettavasti hänen puskunsa meni yli maalin. Toisen puoliajan edetessä pelin kuva oli se, että RoPS painoi peliä kohti Jaron maalia ja pietarsaarelaiset puolustivat vahvasti ja rikkoivat usean vapaapotkun arvoisesti. 76. peliminuutilla uusi hankinta Stewart korvasi kentällä erittäin aktiivisesti pelanneen Will John Oluremin. Kolme minuuttia tästä ja RoPS sai jälleen kulman. Kulmaa antamaan meni Pirinen, jonka keskitys maalille tavoitti Markkasen, mutta kärkimiehen jatko meni vasemmalta maalin ohi. 86. minuutilla RoPS teki viimeisen vaihtonsa, kun Yaghoubi korvasi kentällä Kokon. Tämän jälkeen RoPS sai vielä hankittua pari vapaapotkua, mutta topparit Obilor ja Jammeh eivät saaneet jatkettua tilanteita maaliin asti. Kun peli oli jo yliajalla, saivat pietarsaarelaiset vapaapotkun kentän vasemmalta laidalta. Jose Manuel Riveran kierteinen pallo tavoitti maalinedustalta Alievin, jonka jatkon Chencinski onnistui puolittain torjumaan niin, että pallo kimposi tolpasta takaisin peliin ja lopulta väljemmille vesille. Kohta tämän jälkeen ottelun tuominnut Antti Munukka vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 0-0 (0-0).

Pelin perusteella voidaan sanoa, että Markkanen tuo kaivattuja vaihtoehtoja RoPS:n hyökkäyspelaamiseen. Jaroa vastaan hyökkäyspelaamisen kombinaatiot Kokon kanssa eivät kuitenkaan vielä toivotulla tavalla löytyneet, mutta varmasti yhteisten harjoitusten myötä näin tapahtuu. Nyt Kokko pelasi RoPS:n kenttäryhmityksessä hieman alempana, kun Markkanen vaihdettiin kentälle. Markkanen hyvänä pääpelaajana ja ”targettina” pystyy ruokkimaan palloja Kokolle, jotka Veikkausliigan maalipörssin kärkinimi kyllä pystyy laittamaan maaliin. Tämä toimii myös päinvastoin, vaikka Kokko pelaisikin vähän alempana kentällä. Markkanen ei ole vielä täydessä 90 minuutin kunnossa, mutta ”Erzi” löytänee täyden peliajan kunnon pian.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana maanantaina (14.9.), kun napapiiriläiset matkaavat Kotkaan FC KTP:n vieraiksi. Ottelu pelataan klo 18.30 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Janne Saksela -pelasi vahvasti kumpaankin suuntaan, aiempi loukkaantuminen ei näkynyt millään lailla laitapuolustajan terävissä otteissa.

RoPS:n vaihdot ottelussa (out/in):
Tomas Hradecky - Eero Markkanen (46. min)
Will John Oluremi - Tramaine Stewart (76. min)