perjantai 10. heinäkuuta 2015

RoPS vei kärkikamppailun nimiinsä

Kamppailupari Juha Pirinen - Matti Klinga.
Rovaniemen Palloseura kohtasi perjantai-iltana liigakärki HJK:n uusitulla Rovaniemen keskuskentällä peräti 4768 katsojan edessä. Ottelun lopputulokseksi kirjattiin kotijoukkueen kannalta riemastuttavat 2-1 (2-0) lukemat, joiden ansiosta RoPS on enää pisteen Klubia perässä Veikkausliigassa, kaksi ottelua vähemmän pelanneena. RoPS:n maaleista ottelussa vastasivat tutut miehet eli Juha Pirinen sekä Veikkausliigan tämän hetken paras maalintekijä, Aleksandr Kokko. Maali oli Kokolle jo kauden 11. täysosuma.

Ricardo avaa pitkälle.
RoPS lähti otteluun kokoonpanolla, jonka ainoa yllätys oli se, että Simo Roiha aloitti pelin oikealla laidalla. Tämän johdosta Janne Saksela oli pudonnut kenttäkoostumuksessa oikean puolustajan paikalle. HJK tuli otteluun niin ikään vahvalla kokoonpanolla, joten kentällä nähtiin mm. Atom, Guy Moussi, Sebastian Sorsa sekä Erfan Zeneli. Klubilta poissa vahvuudesta olivat Nikolai Alho, Veli Lampi ja Formose Mendy. Ottelu alkoi kotijoukkueen terävällä pelillä, jonka ansiosta vierailija HJK oli altavastaajana heti alkuminuuteista lähtien. RoPS piti palloa enemmän ja vieritti peliä kohti Saku-Pekka Sahlgrenin vartioimaa maalia. Ensimmäisen tilanteen RoPS sai jo ensimmäisellä peliminuutilla, kun Mika Mäkitalo pääsi laukomaan. Valitettavasti pallo suuntautui suoraan kohti Klubi-vahti Sahlgrenia, jolla oli helppo työ torjua "Miksun" maalintekoyritys. 11. peliminuutilla pääsi puolestaan Zeneli nostamaan pallon ylärimaa hipoen yli RoPS-vahti Ricardon (kuvassa) ja hänen vartioiman maalin. Noin viisi minuuttia tästä ja toisessa päässä kenttää tapahtui. Ricardo avasi pystyyn kohti Klubin päätyä ja tähän RoPS:n laituri Pirinen hyökkäsi ennakkoluulottomasti ennen hitaasti reagoinutta HJK:n puolustusta. Pirinen ohitti tilanteessa vastustajansa ja laukoi pelivälineen voimakkaalla potkullaan ohi Sahlgrenin ja pallo löysi tiensä vastustamattomasti verkon perukoille. Näin taululla loistivat kotijoukkueen 1-0 johtolukemat! Maali oli samalla laiturille jo kauden viides täysosuma.

Jammeh pelasi jälleen vahvasti.
Ja vain kolme minuuttia Pirisen maalista ja RoPS sai seuraavan vaarallisen paikkansa. Tilanne lähti Pirisen vapaapotkusta, jonka hän syötti viereen Moshtagh Yaghoubille, joka puolestaan toimitti pallon maalin takakulmaa kohti. Siellä tilanteeseen ehti ensimmäisenä Faith Friday Obilor, joka jatkoi päällään pallon maalin edustalle topparikollega Abdou Jammehille (kuvassa), jonka ohjaus meni kuitenkin ohi maalin. Tilanne oli selvästi treenikentillä hiottu, sillä niin hyvin pelaajat toisensa tilanteessa löysivät. Kuin varkain heti tämän tilanteen jälkeen pääsi vieraiden Zeneli jälleen tilanteeseen vastapäädyssä, mutta tälläkin kertaa hänen yrityksensä meni aavistuksen yli RoPS-maalin. 34. peliminuutilla RoPS:n keskikentän työmyyrä Mäkitalo keskitti oikealta maalin takakulmelle, josta Kokko pääsi puskemaan, mutta valitettavasti pusku suuntautui hieman yli maalin. Tämän jälkeen seuraavaa vaarallista paikkaa saatiin odottaa aina 43. minuutille asti. Silloin Rasmus Schuller pääsi vasemmalta yrittämään laukausta, mutta tämän RoPS sai puolustettua kulmaksi, joka ei tuottanut muuta kuin puskun yli maalin. Pelin ollessa jo tuomarin antamalla lisäajalla, sai RoPS vapaapotkun reilusta 25 metristä. Vapaapotkua antamaan meni keskikentän pelintekijä Yaghoubi. Hänen antamansa vapaapotku löysi tiensä Jammehin kautta lopulta maalinedustalle Kokolle, joka puski pallon maaliin ja tilanteeksi jo 2-0. Samassa rytäkässä Kokko sai myös osumaa päähänsä ja vartaloonsa, mutta ei tästä hätkähtänyt ja pystyi jatkamaan peliä. Hetki tämän tilanteen jälkeen päätuomari Mattias Gestranius vihelsi puoliajan päättyneeksi. Näin tauolle poistuttiin kotijoukkueen viedessä peliä 2-0 lukemin.

Ville Saxman pelasi aktiivisesti omalla laidallaan.
Toiselle puoliajalle kentälle tuli sisuuntunut HJK kahden vaihdon saattelemana. Kentälle kirmasivat kookas kärkimies Mike Havenaar sekä Tapio Heikkilä, joille tilaa tekivät Valtteri Moren ja Matti Klinga. Vaihdot piristivätkin heti vieraiden peliä ja Havenaar toi kaivattua kovuutta HJK:n hyökkäyspeliin. 53. peliminuutilla päätuomari Gestranius vihelsi HJK:lle rangaistuspotkun tilanteesta, jossa hän näki RoPS-vahti Ricardon rikkoneen Havenaaria. Pallon taakse asteli itseoikeutetusti Zeneli, joka laukoi pelivälineen varmasti maalin oikeaan alakulmaan. Näin tilanne kaventui 2-1:een. Maalin jälkeen kotijoukkueen pelikirja sekosi hieman ja HJK pääsi peliin entistä paremmin mukaan. 62. peliminuutilla Toni Kolehmainen pääsi kurottamaan palloon maalin edustalla, mutta hänen jatkonsa Ricardo torjui maalillaan ilmiömäisesti. Nelisen minuuttia tämän jälkeen siunaantui HJK:n Ousman Jallowille oiva puskupaikka, mutta yritys suuntautui keskelle kohti Ricardoa, jolla oli helppo työ vangita peliväline hyppysiinsä. 72. minuutilla oli taas Zenelin vuoro laukoa vaarallisesti, mutta vain maalin vasempaan sivuverkkoon. Tämän jälkeen peli tasaantui ja kumpikin joukkue pyrki saamaan pelin painopistettä kohti vastustajan maalia. Seuraava todella vaarallinen tilanne nähtii 84. peliminuutilla, jolloin asialla oli jälleen kerran Zeneli. Tällä kertaa hänen antamansa vapaapotku noin 19 metristä viuhui hiuksenhienosti ohi RoPS:n maalin oikean tolpan. Kohta tämän jälkeen oli Pirisen vuoro yrittää maalintekoa Mäkitalon syötön jälkeen, mutta tällä kertaa laiturin veto suuntautui yli maalin. Ja minuutti tämän jälkeen RoPS:n vasen pakki Ville Saxman (kuvassa) esitti upean 40 metrin nousun, jonka päätteeksi hän syötti pallon kuudentoista rajalle kärkeen siirtyneelle Ibiyomille. Kärkimiehen ratkaisu tilanteessa oli kuitenkin vaisu ja näin pallo meni selvästi ohi vastustajan maalin. Loppuminuuteilla kotijoukkue RoPS pyrki jäädyttämään pelin ja tätä kautta HJK:n maalintekoyritykset ja tässä sinipaidat onnistuivatkin täydellisesti. Näin ottelu päättyi kotijoukkueen riemukkaaseen 2-1 (2-0) voittoon kauden ennätysyleisön edessä.

Voiton ansiosta RoPS on sarjassa edelleen toisena, mutta voi nousta kärkeen rästipelien turvin. Kapealla materiaalilla pelaavalle RoPS:lle kausi on alkuvaikeuksien jälkeen ollut lähes napakymppi, sillä niin hyvin joukkue on Veikkausliigassa esiintynyt. RoPS onkin nyt 18. pelikierroksen jälkeen saalistanut jo yhden sarjapisteen enemmän kuin koko viime kaudella! Viime kaudellahan RoPS sai kokoon vain 35 pistettä. Tämä jos mikä kuvaa hyvin tämän vuoden joukkueen otteita. Klubista ottamansa voiton jälkeen Palloseura saa hengähtää hetkisen, sillä seuraavan kerran RoPS pelaa vasta ensi viikon sunnuntaina (19.7.), jolloin sinipaidat kohtaavat vieraskentällä vastikään valmentajaansa vaihtaneen Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan tutusti klo 18:30 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Juha Pirinen – ottelun avausmaalin tekijä, joka teki kentällä mitä tahtoi läpi ottelun. Kympin esitys.

RoPS:n vaihdot ottelussa (out/in):