maanantai 22. huhtikuuta 2013

Tasainen taisto päättyi pistejakoon

Rovaniemen Palloseuran ja FC Lahden välisestä Veikkausliigaottelusta ennakoitiin vähämaalista ja tasaista kamppailua ja sunnuntain iltapäiväottelussa nähtiinkin vain kaksi osumaa. Paikalle saapuneet 1208 katsojaa näkivät jo paremmin pelaavan kotijoukkueen verrattaessa viikontakaiseen sarja-avaukseen sekä kautensa avanneen ja kauden alun kynnyksellä vielä vahvistuneen FC Lahden.
RoPS aloitti ottelun räväkästi, sillä jo ottelun 2. peliminuutilla Aleksandr Kokko ampui tulisesti Nicholas Otarun esityöstä. Laukaus meni kuitenkin hieman vasemmalta ohi ja ottelun avausmaali antoi vielä odottaa syntymistään. Tämän jälkeen nähtiin melko tarkkaa ja virheitä karttavaa peliä molemmilta joukkueilta. Seuraava tilanne syntyi ottelun 14. peliminuutilla, kun vierailijoiden Mika Mäkitalo pääsi laukomaan, mutta tämän RoPS:n maalivahti Tomi Maanoja nappasi helponnäköisesti kiinni. Kolmisen minuuttia tästä ja Kokko pääsi taas laukomaan, mutta veto suuntautui jälleen ohi maalin. Seuraavat kunnon tilanteet kotijoukkueelta nähtiin vasta ensimmäisen puoliajan loppupuolella, kun 39. peliminuutilla Ataulla Guerra pääsi läheltä laukomaan Antti Okkosen antaman kulman jälkitilanteesta. Laukaus suuntautui kuitenkin yli maalin. 43. peliminuutilla oli Otarun vuoro koettaa onneansa, mutta hänenkin laukauksensa viuhui selvästi Juha Tuomen vartioiman maalin yli. Näin ottelussa mentiin puoliajalle maalittomassa 0-0 tilanteessa.
Toisen puoliajan RoPS aloitti tekemällä vaihdon. Victor Turcios tuli kentälle ja Ville Saxman siirtyi vaihtoon. Tämä vaihto auttoikin selvästi kotijoukkuetta, sillä Turcioksen kentälle tulon myötä RoPS sai keskikenttäpeliä paremmin haltuunsa. Toisen puoliajan ensimmäinen tekopaikka tuli kuitenkin vierailijoille, mutta RoPS:n maalivahti Maanoja pystyi estämään Vini Dantasin yrityksen. Pari minuuttia tästä ja Kokolla oli oiva paikka tehdä ottelun avausmaali, mutta Lahti sai puolustettua tilanteen kulmaksi. Kun ottelua oli pelattu noin 65. minuuttia, sai RoPS vapaapotkun noin 18 metristä. Pallon taakse asettuivat sekä Antti Okkonen että Emenike Mbachu (kuvassa), mutta Okkosen elkeistä oli alusta alkaen luettavissa, että hän tulee laukomaan vapaapotkun. Okkosen huomasi FC Lahden maalivahti Tuomen erikoisen sijoittumisen ja laukoi pallon varmasti maalin oikeaan takakulmaan. Näin tilanne oli riemukkaasti kotijoukkueelle 1-0.
Maalin jälkeen Otaru pääsi kertaalleen laukomaan, mutta hänen laukauksensa suuntautui jälleen reilusti yli FC Lahden maalin. Myös vierailijat pääsivät koettamaan onneaan muutaman kerran, mutta vaihdosta kentälle tulleen Loorents Hertsin laukaus 16 metristä meni yli Tomi Maanojan vartioiman maalin ottelun 79. peliminuutilla ja pari minuuttia tämän jälkeen Maanoja liimasi varmasti Dantasin kohti suuntautuneen laukauksen. Kun ottelua oli pelattu noin 87. minuuttia, FC Lahti onnistui tasoittamaan ottelun. Vaihdosta kentälle tulleen Konsta Hietasen laukaus osui pelaajaruuhkassa Dantasiin muuttaen suuntaa niin, että Maanoja ei enää ehtinyt torjumaan palloa. Näin tilanne muuttui 1-1:een. Vielä ottelun lisäajalla vierailijat olivat lähellä onnistumista, mutta Maanoja venytti hienosti ja näin ottelu päättyi tasalukemiin 1-1 (0-0).

Ottelun kenttätapahtumat olivat kaiken kaikkiaan aika tasaväkisiä ja pistejakoa voidaan tältä kantilta katsottuna pitää oikeudenmukaisena tuloksena. Silti kotijoukkueen olisi pitänyt lopussa pystyä jäädyttämän tilanne ja varmistaa ottelusta kaikki kolme sarjapistettä itselleen. Myös RoPS:n valmennusjohto olisi voinut olla pelin lopussa paremmin hereillä ja tehdä ns. taktisia vaihtoja tuomalla peliin mukaan esimerkiksi aina kovaa taistelevan ja paljon työtä tekevän Mika Lahtisen. Myös esimerkiksi Antti Peura olisi voinut tuoda puolustuksen laidalle tuoreen jalkaparin ja tuttua kovuuttaan.
Kotijoukkueen pelaajista Ataulla Guerra (kuvassa) paransi selvästi otteitaan verrattaessa liiga-avaukseen, jossa Trinidad & Tobagon maajoukkuemiehen yhteispeli joukkueensa kanssa toimi vain hetkittäin. Nyt Guerra pelasi paremmin molempiin suuntiin, vaikka eittämättä hänen vahvuutensa on hyökkäyspelissä. Myös vaihdosta tullut Victor Turcios osoitti olevansa joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Vielä hieman keskenkuntoinen pelaaja pystyy hallitsemaan keskikenttää ja ennen kaikkea tekemään tärkeitä katkoja enemmän kuin kukaan muu RoPS:n keskikenttäpelaaja.
Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja (kotijoukkue): Antti Okkonen, teki tärkeän maalin ja pelasi tasapainoisesti keskikentällä läpi ottelun.