maanantai 5. heinäkuuta 2021

RoPS kaatoi kotonaan sarjakärki Jaron

RoPS juhlii Roihan tekemää 3-1 osumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntai-iltana varsin helteisessä säässä pelatussa Ykkösen ottelussa pietarsaarelaisen FF Jaron. 809 katsojaa todistivat varsin värikkään ottelun, joka päättyi lopulta kotijoukkueen selvään 3-1 (0-1) voittoon. Maalinteossa kunnostautuivat kahdesti onnistunut Simo Roiha sekä Rasmus Degerman.

RoPS lähti kotiotteluun varamiehisenä kuten aiempaan viikko-otteluun KPV:a vastaan. Paluun kokoonpanoon teki kuitenkin joukkueen kapteeni ja luottotoppari Jonathan Vervoort. Myös Jarkko Luiro ja Miska Ylitolva saivat kutsun avausmiehistöön verrattuna edelliseen otteluun. Rasmus Degerman puolestaan oli nostettu penkille RFA:n riveistä. Jaro matkasi pohjoiseen joukkueella, josta puuttuivat pelikieltoaan kärsinyt Tuomas Lähdesmäki, Krists Gulbis sekä Aron Bjonbäck, Joas Snellman, Marcel Wargh ja Benjamin Östman, jotka ovat aloittamassa armeijan harmaissa. Silti sarjakärjen riveissä nähtiin mm. Juuso Aalto, Johan Brunell, Patrick Byskata sekä Toro eli kokemusta punapaitojen riveistä kyllä löytyi poissaoloistakin huolimatta.

Tiukkaa kamppailua keskikentällä.
Lähes +30 säässä pelattu kamppailu alkoi hieman tunnustelle, mutta jo kahdeksannella peliminuutilla kotijoukkue RoPS:n Vertti Hännisen pitkä syöttö tavoitti Simo Roihan, joka nousi kohti vastustajan maalia ja laukoi Samuel Uusitalon edestä, mutta kotifanien harmistukseksi aavistuksen oikealta ohi Thomas Olsenin vartioiman Jaro-maalin. Pari minuuttia tästä ja vieraiden Markus Kronholm pääsi tykittämään reilusta 25 mteristä kotijoukkueen hienoisella avustuksella, mutta keskikenttämiehen laukaus meni metrin pari maalin yli. Tämän jälkeen pelissä mentiin hienoisessa kotijoukkueen hallinnassa, mutta huippupaikkoja ei vielä viheriöllä nähty. Sen sijaan muita tilastomerkintöjä nähtiin mm. punaisen kortin merkeissä. Ottelun 21. minuutilla Tuomas Kaukua nappasi Jaron vapaapotkun jälkeen pallon itselleen jä lähti pitkään nousuun vasenta laitaa pitkin. Perässä ollut Uusitalo liukutaklasi keskikenttämiehen takaa päin aikamoisella viikatteella ja Jani Laaksonen näytti puolustajalle joulukorttia eli suoraa punaista. Viitisen minuuttia tästä ja Roiha tarjoili Luirolle hyvän maalipaikan, mutta hyökkääjän ruti oli erittäin märkää ja pallo lipui vasemmalta maalin ohi.

Vieraat eivät kuitenkaan ulosajosta hätkähtäneet, sillä 33. minuutilla Samuel Haglund nousi oikeaa laitaa ja laukoi painavan vedon kohti Miikka Mujusen vartioimaa RoPS-maalia. Tämän yrityksen Mujunen torjui kuitenkin näyttävästi päätyrajasta yli. Seuranneesta kulmapotkusta pietarsaarelaiset sitten iskivät. Guillermo Sotelon kierteinen kulmuri löysi omissa korkeuksissaan olleen Johan Brunellin pään, ja puolustajan voimakas pusku meni vastustamattomasti verkon perukoille. Näin tilanne oli 0-1. Maalin jälkeen sinipaitojen pelikirja oli aivan levällään ja seuraavakin tilanne syntyi vieraille. 38. minuutilla Sotelo keskitti aivan päätyrajalta takaviistoon löytäen Alex Ramsayn pään. Pusku suuntautui kuitenkin kohti Mujusta ja RoPS-fanit saivat huokaista helpotuksesta. Tauolle siirryttiin näin vieraiden maalin johdossa.

Degerman ehti olla kentällä vain reilut viisi minuuttia ennen täysosumaansa.
Toinen 45-minuuttinen käynnistyi RoPS:n tuplavaihdolla. Kentältä sivuun jäivät taklaustilanteessa kättänsä loukannut Kaukua sekä vaivoista niin ikään kärsinyt Vervoort. Heidät kentällä korvasivat Rasmus Degerman ja Sami Sipola. Alkuminuutit näyttivät hieman tukkoisilta kotijoukkueelle, mutta 51. minuutilla sinipaidat tulivat ottelussa vängällä tasoihin. Sipola  haastoi hyvin vasemmalla laidallaan ennen laukaustaan, jota Olsen ei saanut haltuunsa. Kärppänä paikalla oli puoliajalla kentälle tullut Degerman, joka melkein pilkun kohdalta laukoi pelivälineen varmaakin varmemmin maalin vasempaan alakulmaan. Tilanne oli näin tasan 1-1! Viisi minuuttia tästä ja RoPS sai ottelussa rangaistuspotkun, kun Didis Lutumba-Pitah sai maalivahdin alueella tuta Torón kyynärpään kasvoissaan. Laaksosen viheltämä rike kuumensi jarolaisten tunteita niin, että Hännisen ollessa jo valmiina pallon takana, päätuomari kyllästyi vieraiden mussutukseen ja kruununa hermojen menetykseen olivat Sotelon saamat kaksi keltaista, joiden ansiosta vieraat pelasivat näin peräti kahden miehen alivoimalla. Kun tilanne hieman rauhoittui, RoPS:n valmennusjohto vaihtoi laukaisijaksi Roihan, joka kylmän viileästi sijoittikin pallon verkkoon ja tilanne oli 2-1 sinipaidoille!

Tila on vähissä RoPS:n maalilla.
Tunnin pelin kohdalla Ylitolva nousi estelyistä huolimatta lähes päätyyn asti ja syötti keskelle Luirolle. Tällä kertaa hyökkääjä sutaisi kuitenkin pallosta ohi ja huippupaikka kuivui kasaan. 63. minuutilla sekä Luiro että Ylitolva siirtyivät vaihtoon ja heidän tilalleen kentälle kirmasivat Otto Kemppainen ja Veka Pyyny. 79. minuutilla nähtiin sitten ottelun lopullinen ratkaisu. Tällöin kotijoukkue pelasi oivasti yhteen ja pallo kulki Hänniseltä boksiin Kemppaiselle, jonka suora jatko löysi Pyynyn. Laitahyökkääjän yrityksen Olsen vielä torjui, mutta Roihan kurotukseen hän ei enää ehtinyt. Näin taululla loistivat auringon kanssa kilpaa kotijoukkueen 3-1 johtolukemat. 87. minuutilla puolestaan Kemppaisella oli hyvä mahdollisuus Roihan nopeasti antaman vapaapotkun jälkeen tehdä uransa ensimmäinen maali Ykkösessä, mutta tämän tilanteen Olsen torjui hienosti. Lopussa kummallakin joukkueella oli vielä pari kohtuullista tilannetta, mutta näistä ei enää onnistumisia nähty. Näin ottelu päättyi lukemiin 3-1 (0-1) ja pienimuotoiset voittojuhlat saivat alkaa keskuskentällä.

Ottelu tarjosi tukun maaleja ja ja vielä enemmän kortteja, jotka realisoituivat kahteen ulosajoon. RoPS:n pelaajien päät pysyivät helteestä huolimatta kylminä ja ainoastaan pietarsaarelaisten hermojen hallinta petti ja pahemman kerran. Voitto helpotti myös oleellisesti sinipaitojen tilannetta, sillä joukkue nousi Ykkösessä nyt kuudenneksi ja vain kahden pisteen päähän kärkiseura Jarosta. Toki joukkueet ovat pelanneet eri määrän otteluista, mutta voiton jälkeen RoPS:n on paljon helpompi jatkaa pelejään luottavaisin mielin sarjassa. Parannettaa pelistä silti löytyy vielä paljon. Edelleen esimerkiksi hyvien avaavien syöttöjen kanssa joukkueella on tekemistä ja peli kaipaisi paikoin lisää suoraviivaisuutta ja hyökkäyspäässä kylmänviileää viimeistelyä. Positiivista on kuitenkin nähdä, että Simo Roiha on nyt ottanut ratkaisijan viittaa harteilleen osumalla kolmesti viimeisen kahden ottelun aikana.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

• 46. min Tuomas Kaukua & Jonathan Vervoort - Rasmus Degerman & Sami Sipola
  • 63. min Jarkko Luiro & Miska Ylitolva - Otto Kemppainen & Veka Pyyny
  • 89. min Mohammed Adams - Joona Lahdenmäki

Seuraavan kerran sinipaidat pelaavat tulevana sunnuntaina (11.7.), jolloin joukkue matkaa Mikkeliin MP:n vieraaksi. Ottelu pelataan Mikkelin Urheilupuistossa klo 18.30 alkaen. Tsemppiä peliin jätkät, jatketaan hyväksi opitulla voittojen tiellä!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Simo Roiha - kaksi maalia on aina kiitettävä saldo ja muutenkin hyökkääjä esitti hyviä otteita läpi koko 90-minuuttisen.