keskiviikko 19. elokuuta 2020

RoPS:n taistelu ei riittänyt pisteille

Ottelun maalintekijät RoPS:n maalilla kulmatilanteessa.
Rovaniemen Palloseuran kausi jatkui tiistai-iltana kotiottelulla turkulaista FC Interiä vastaan. 1290 katsojan edessä aurinkoisessa säässä pelattu kamppailu tarjosi tarkkaa puolustuspeliä kummaltakin joukkueelta ja ratkaisun, josta vastasivat vieraiden vaihtopelaajat Benjamin Källman ja Taiki Kagayama. Näin ottelun loppulukemiksi kirjattiin 0-2 (0-0) lukemat.

RoPS lähti otteluun tutusti monien poissaolojen sävyttämänä ja melko puolustusvoittoisella ryhmittymällä. Takaisin pelaavaan kokoonpanoon oli saatu Obed Malolo ja Atte Sihvonen, joka on ollut joukkueen kantavia voimia alkukaudesta. Sihvosen puuttuminen on näkynyt muutamassa viime ottelussa selvääkin selvemmin. Uutena miehenä kokoonpanosta oli puolestaan pois Tuomas Kaukua. Aamukahveilla hieman vaivaantuneen oloinen Vesa Tauriainen kommentoi loukkaantumistilanteen olevan "joukkueen sisäinen asia" ja siihen hän ei selvästikään halunnut enää palata. Ehkä kunnon aamukahveille olisi valmennuksessakin ollut ottelun alla tilausta. FC Inter matkasi Napapiirille huomattavasti paremmassa terveystilanteessa. Poissa pelaavasta kokoonpanosta olivat pienistä vammoista kärsivät Jan Heinonen ja Liliu, sekä pelikiellossa oleva Juuso Hämäläinen. Mukaansa raitapaidat sen sijaan saivat Veikkausliigan tämän hetkisen ykköspyssyn Timo Furuholmin, sinipaidoissa viime kaudella väläytelleen Kevin Kouassivi-Benissanin ja penkille Euroopan sarjakiertueltaan Turkuun toistaiseksi palanneen Källmanin. Muutenkin joukkueesta löytyi laajasti laatua eri pelipaikoille.

Muinonen tiukassa keskikentän kamppailussa.
Ottelu käynnistyi tasaisissa merkeissä, melko verkkaisella temmolla. RoPS:n ryhmitys pysyi hyvin kasassa ja tämä ei antanut vieraille mahdollisuuksia päästä tekopaikoille. Toisaalta ei kotijoukkuekaan löytänyt ottelun alkupuolella keinoja ohittaa sarjan kärkiseuran tiivistä kenttäryhmittymää. Pelin edetessä oli huomattavissa, että keskikentällä kaksikko Sihvonen - Eetu Muinonen pystyivät pitämään keskikentän tiiviinä ja myös muu joukkue noudatti pelitaktiikkaa mallikkaasti. 26. minuutilla RoPS joutui kuitenkin lähes tuttuun tapaan tekemään vaihdon, kun tällä kertaa kokoonpanoon palannut Malolo joutui saamansa kolhun takia vaihtoon. Hänet kentällä korvasi Rasmus Degerman. 29. minuutilla kotijoukkue rakensi pitkän hyvän hyökkäyksen, jossa pallo kulki pelaajalta pelaajalle. Lopulta Sihvonen laukoi noin 25 metristä, mutta keskelle maalia suuntautunut maalintekoyritys oli Henrik Moisanderille varsin helppo kiinni napattavaksi. 37. minuutilla Jussi Niska nousi hienosti vasenta laitaa pitkin ylös ohitellen punapaitoja matkallaan. Lopulta Niska torpattiin kentän pintaan ja tilanteesta näytettiin Koouassivi-Benissanille keltaista korttia, mutta vapaapotku tuomittiin lopulta Interille. Kyseessä ottelun tuominneen Antti Munukan erikoinen ja hetkittäin näyttikin siltä, että Munukka alkaa ottamaan turhan paljon roolia kentällä pelissä, joka oli varsin siisti otteiltaan. Puoliajan lopulla vieraat saivat aikaan painetta RoPS-päätyyn, mutta sinipaidat taistelivat ansiokkaasti ja näin tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Titaanien kohtaaminen, Furuholm vs. Tsiskaridze.
Toiselle puoliajalle lähdettiin hieman verkkaisesti, mutta tunnin pelin jälkeen pelin painopiste alkoi siirtymään enemmän kohti kotijoukkueen maalia. 67. peliminuutilla nähtiin viimein ottelun avausmaali. Tällöin Kalle Katzin purku vasempaan laitaan meni suoraan Connor Ruanelle, jonka kierteinen keskitys maalille löysi hetkeä aiemmin kentälle tulleen Källmanin pään. Hyökkääjän nikkaus Zurab Tsiskaridzen edestä meni vastustamattomasti maalin oikeaan alanurkkaan hyvin pelanneen RoPS-vahti Matias Niemelän ulottumattomiin ja tilanne muuttui lukemiin 0-1. 73. minuutilla puolestaan toinen vaihtomies eli Kagayama pääsi noin tulittamaan vihaisesti Martti Haukiojan tarjoilusta, mutta japanilaisen yritys meni metrin verran maalin yli. 80. minuutilla nähtiin kotijoukkueen toinen vaihto. Tällöin Enoch Banza juoksi kentälle Simo Majanderin tilalle. 82. minuutilla Inter sai kulman oikealta, joka tavoitti maalin edestä Inter-pelaajan pään. Niemelä maalillaan venyi kuitenkin upeaan torjuntaan ja koppasi pallon käsiinsä. 85. minuutilla Degermanin huono syöttö omalla alueella päästi Furuholmin hyvään paikkaan, mutta tämänkin tilanteen Niemelä selvitti maalillaan. Kolme minuuttia tästä ja RoPS teki viimeisen vaihtonsa. Tällöin Veka Pyyny korvasi kentällä hyvin pelanneen Joonas Vahteran. Kun peli oli jo lisäajalla, löysi Furuholmin syöttö maalilta Kagayaman, jolla oli helppo työ jatkaa peliväline maalin perukoille. Näin tilanne oli 0-2 ja näihin lukemiin kamppailu myös hetkeä myöhemmin päättyi.

Banza tiukassa vartioinnissa.
Ottelu tarjosi kotijoukkueen kannattajille kauden ehkäpä tasapainoisimman esityksen, vaikka sinipaidat ottelusta tappio niskassaan joutuivat poistumaan. FC Inter rankaisi toisella puoliajalla laajemman pelaajamateriaalinsa turvin, kun taas sinipaidoilla vaihdot vain heikensivät joukkueen otteita kentällä. Puolustuspelaaminen toimi tiistaina paikoittain hyvin ja Muinonen ja Sihvonen toivat jämäkkyyttä keskialueelle ja veivät turhan tilan pois vastustajalta. Hyökkäyspeli sen sijaan oli lähes olematonta, sillä lähinnä Vahtera ja laidasta hyviä nousuja tehnyt Niska saivat aikaan jonkinmoista painetta vastustajan päätyyn. Matias Tamminen oli kovin yksin piikkipaikalla topparien puristuksessa. Tässä onkin suurin kehityskohde, koska jos hyökkäyspeli on näin vaatimatonta, otteluiden voittaminen on todella vaikeaa. Niemelä maalillaan esitti pari hienoa torjuntaa ja on jalalla Kompallaa pari astetta edellä. Hän ohjaa paikoin myös peliä äänekkäästi ja puhetta RoPS tarvitseekin kentälle.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana lauantaina (22.8.), jolloin klo 17.00 alkavaan kotiotteluun vieraaksi saapuu HJK. Tästä kamppailusta ovat sivussa kaikki RoPS:n Klubista lainalla olevat pelaajat, joten kentällä nähdään mm. uusi tuttavuus Sammy N'Djock. Silloin kaikki keskarille kannustamaan sinipaidat hyvään suoritukseen!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Jussi Niska - nuori kaveri varustettuna vahvalla itseluottamuksella, uskaltaa haastaa tiukassakin tilanteessa, hienoja nousuja vasenta laitaa pitkin läpi ottelun. Niemelä oli toinen onnistuja tiistaina.