maanantai 10. elokuuta 2020

RoPS taipui viimeisillä sekunneilla

Tässä vaiheessa peli näytti vielä hyvältä.

Rovaniemen Palloseura kohtasi elokuisessa alkuillassa Rovaniemen keskuskentällä IFK Mariehamnin 1225 katsojan edessä. Maalien ja virheiden sävyttämä ottelu päättyi lopulta vieraille, kun loppulukemiksi tulostaululle kirjattiin 2-3 (1-1). Näin RoPS etsii edelleen kauden avausvoittoa neljän ottelun tappioputkessa, saarelaiset sen sijaan lähtivät pitkälle kotimatkalle tärkeät pisteet mukanaan.

RoPS lähti kotiotteluun lähes poikkeuksellisesti muuttuneella kokoonpanolla. Viime pelissä minutteja saaneet Zurab Tsiskaridze ja Simo Majander oli nyt nostettu avaukseen ja Daniel Carr palasi niin ikään pienen vaivan jälkeen joukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Nyt britti sai ensimmäistä kertaa näyttöpaikan ylimpänä kärkimiehenä eli varsinaisella pelipaikallaan. Myös Eetu Muinonen teki kauan odotetun ensiesiintymisensä tällä kaudella Veikkausliigassa. Tampereella tulikasteensa saanut Matias Niemelä jatkoi niin ikään tolppien välissä kuten oli odotettua. Peliryhmittymässä oli jälleen ihmettelemistä, sillä kolmen topparin kokeilu jatkui, nyt Majander pelasi kolmantena miehenä keskellä. Pelityyli on ollut usein haavoittuva, niin sunnuntainakin. MIFK matkusti Ahvenanmaalta pohjoiseen lähes parhaalla kokoonpanollaan. Aapo Mäenpää puuttui sunnuntaina vahvuudesta, mutta avauksessa nähtiin mm. Albion Ademi, Oskari Forsman, Lassi Järvenpää ja Mikko Sumusalo eli tuttuja nimiä Veikkausliigasta ja osa RoPS:n paidastakin.

Ottelu alkoi varsin tasaisissa merkeissä. Huippupaikoilla tai edes puolittaisilla paikoilla ei alussa juhlittu. 16. minuutilla kuin varkain saarelaiset rakensivat maalipaikan. Tällöin Albion Ademi nousi hyvin pallon kanssa ja syötti oikealle Järvenpäälle, joka keskitti ensimmäisellä kosketuksellaan pelivälineen maalille. Ensimmäisenä paikalla oli Riku Sjöroos, jonka jatko Juho Hyvärisen vierestä kilahti kotijoukkueen kannattajien onneksi vain maalin tolppaan. Seuraavasta kunnon tilanteesta nähtiin ottelun avausmaali, kun RoPS sai kulmapotkun ottelun 23. peliminuutilla. Pallon taakse asteli Muinonen, jonka kierteinen pallo löysi maalilta Tsiskaridzen pään ja pallo oli maalissa. Näin tilanne oli 1-0! Tilanteessa georgialainen voitti pääpelikamppailussa Niilo Mäenpään 100-0 ja tulos näkyi taululla. Neljä minuuttia tästä ja Järvenpää pääsi laukomaan noin 12 metristä, mutta löysähkö veto tarttui helposti Niemelän hyppysiin.

Tästä tilanteesta Tsiskaridze osui RoPS:lle.
32. minuutilla Zsiskaridzen pitkä avaus löysi Carrin, joka kääntyi ja karisti Robin Buwaldan kannoiltaan. Britti kuitenkin aikaili ja Buwalda sai hennosti tänäistyä Carria ja tilanne oli menetetty. Lähes heti perään Obed Malolo katkoi vastustajan syötön hyökkäyspäässä. Pallo kulkeutui Tuomas Kaukualle, jonka yritys noin 22 metristä meni kuitenkin selvästi maalin yli. Seuraavaksi Joonas Vahtera prässäsi hienosti pallon itselleen ja syötti maalin eteen Carrille, joka toimitti pallon ohi Forsmanin, mutta valitettavasti britti oli tilanteessa paitsioasemassa ja maalia ei hyväksytty. 40. minuutilla kolisi sitten sinisten päädyssä. Vieraat nostivat peliä RoPS:n puoliskolle ja tilanteessa Muinosen heikko syöttöyritys meni suoraan vauhdissa olleelle Maximo Toloselle. Laituri pelasi väliin tyhjään tilaan Ademille, joka viimeisteli kylmän rauhallisesti 1-1 tasoitusmaalin. 43. minuutilla Vahtera prässäsi jälleen pallon Kalle Taimilta ja nousi vasenta laitaa pitkin. Vahtera jatkoi keskelle ja pallo tuli lopulta Kaukualle. Hänen ensimmäinen kosketuksensa oli kuitenkin heikko ja veto vielä heikompi ja näin tilanne kuivui kasaan. Puoliajan lopussa RoPS sai vielä keskeltä 25 metristä vapaapotkun. Tsiskaridze vapaapotku suuntautui hyvin kohti maalin oikeaa alakulmaa, mutta MIFK-vahti Forsman ylsi kuin ylsikin kauhaisemaan pallon yli päätyrajan ja tuloksena oli ainoastaan kulmapotku. Näin tauolle siirryttiin tasatilanteessa 1-1.

Joonas Vahtera vauhdissa pallon kanssa.

Tauon jälkeen kentällä nähtiin alkuminuuteilla aktiivinen RoPS. 49. minuutilla pallo kulki Carrin ja Muinosen kautta laitaan Kaukualle, joka jatkoi pallon maalin etukulmalle Vahteralle. Hänen jatkonsa hyvästä paikasta meni kuitenkin hieman maalin ohi. 52. minuutilla jalkaansa linkkaava Carr siirtyi vaihtoon ja kentälle juoksi Sampo Ala. Heti seuraavalla minuutilla MIFK iski toistamiseen. Tilanteessa Ademi laukoi vasemmalta maalille ja Niemelän osittaisen torjunnan jälkeen Akseli Pelvas iski pallon verkon perukoille. Tässä tilanteessa koko topparikolmikko hävisi kaksinkamppailunsa ja näin maali oli tosiasia. 56. minuutilla sinisten hyökkäyksen päätteeksi vihellettiin rangaistuspotku. Tilanteessa Muinosta rikottiin sen verran, että tämä riitti ottelun tuominneelle Dennis Antamolle ja pallo vietiin pilkulle. Pallon taakse asteli Vahtera, joka ei erehtynyt yrityksessään ja tilanne oli tasan 2-2! 62. minuutilla vieraat järjestivät RoPS:n vaparitilanteen jälkeen nopean vastahyökkäyksen. Tilanteessa useampi RoPS-pelaaja hukkasi miehensä ja pelivälineen. Lopulta Sjöroos käänsi pallon takaviistoon keskelle, josta Gustaf Backaliden jatkoi pallon metrin maalin yli. Mikä hukattu tilaisuus! 69. minuutila oli Muinosen aika siirtyä vaihtoon ja Veka Pyynyn kirmata viheriölle. Pelin loppua kohden kotijoukkueen peli alkoi mennä entistä väkinäisemmäksi ja pallon purkaminen summittaiseksi. Vielä 89. minuutilla RoPS vaihtoi Enoch Banzan kentälle kovaa uurastaneen Vahteran tilalle, kun keskikenttämies näytti kärsivän pienestä krampista. Kun lisäaika oli kääntymässä viimeisille sekunneille, iskivät vieraat viimeisen naulan arkkuun. Ademi keskitti Hyvärisen edestä hienon kierteisen pallon takatolpalle, jossa hieman aiemmin kentälle tullut Frans Grönlund oli päineen välissä ja pallo verkon perukoille. Tilanteessa kumpikin laitapakki oli jäljessä vastustajasta ja näin saarelaiset pääsivät juhlimaan ottelun ratkaissutta osumaa. Hetkeä myöhemmin Antomo vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 2-3 (1-1), joiden ansiosta sarjapisteet matkasivat Ahvenanmaalle.

Jälleen kerran RoPS hävisi ottelun omiin isoihin virheisiinsä. Toki pelissä oli monia positiivisiakin piirteitä, varsinkin hyökkäyspelaamisessa, mutta kokonaisuutena joukkueen pelaaminen aaltoilee suuresti. Pelitaktiikka ei selkeästi toimi ja kolmen topparin ryhmitys, jossa laitapakit seilaavat ylempänä antaa vastustajille tuhottamasti tilaa laitoihin mitä hyödyntää. Tsiskaridze ja Muinonen toivat kokemusta ja ennen kaikkea johtajuutta kentälle, mikä on isossa kuvassa tärkeä asia. Vielä kun saataisiin Youness Rahimi ja Atte Sihvonen mukaan, niin eri paikoille alkaisi olemaan aitoja vaihtoehtoja. Aleksandr Kokon varaan ei kannata laskea, sillä Borre tuskin on pelikunnossa lähiaikoina. Sunnuntaina RoPS:n peli heikkeni vaihtojen myötä, sillä joukkueessa ei ole tällä hetkellä tarpeeksi leveyttä penkille asti. Vesa Tauriaisella ja muulla valmennuksella ei ole ollut läheskään parasta aloituskokoonpanoaan käytössä koko vuonna, mutta joukkueen taktiikkakaan ei ole ollut parasta A-ryhmää. Kaksi pistettä kahdeksasta ottelusta on katastrofaalisen heikko alku kaudelle, katsoi asiaa miten päin vain. Toki sarjapaikka on edelleen vahvasti omissa käsissä, mutta kun otteluohjelmaa katsoo eteenpäin, ei vastus tästä tulevissa peleissä juurikaan helpotu. Vielä ei kuitenkaan haudata kirvettä kaivoon, mutta kauaa ei näillä tuloksilla voida mennä eteenpäin. Muuten paineet onnistumiselle nousevat liian suureksi varsin nuoressa ja liigatasolla kokemattomassa joukkueessa.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (14.8.), jolloin napapiiriläiset matkaavat FC Lahden vieraaksi Lahden Stadionille klo 18.30 alkavaan otteluun. Otteluun lähdetään todennäköisesti varsin puolustavalla taktiikalla. Lahdesta RoPS on tosin aiempinakin vuosina kairannut pisteitä, joten mikseipä tänäkin vuonna voitaisi pientä yllätystä saada hiihtostadionin nurmikolla aikaan.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Joonas Vahtera - aktiivista peliä, hyviä tilanteiden rakentelua, maali pilkulta ja melkein toinen maalin edestä. Jaksoi haastaa ja prässätä.