torstai 6. elokuuta 2020

RoPS jäi Tampereella aseettomaksi

Ala-Myllymäki ratkaisi ottelun Ilvekselle Kalle Katzin ja kumppaneiden estelyistä huolimatta.
Rovaniemen Palloseura kohtasi keskiviikkoiltana Ratinan Stadionilla Ilveksen 2004 katsojan edessä. Verrattain haasteellisten tuulien alla kautensa aloittaneet sinipaidat taipuivat lopulta kotijoukkueelle maalein 1-0 (0-0). Kotijoukkue voitti ottelussa laukaukset 24-1, joten voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Voiton myötä Ilves on nyt sarjassa viidentenä, RoPS jatkaa peränpitäjänä.

RoPS lähti otteluun tutusti monien poissaolojen sävyttämänä. Nyt joukosta oli pois myös Daniel Carr ja Eerik Kantola. Martin Kompalla puolestaan oli siirretty penkille, joten tolppien väliin asteli RoPS-paidassa ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa Matias Niemelä. Näin sinipaidat lähtivät otteluun todella nuorella aloituskokoonpanolla. Penkille oli kuitenkin saatu mukaan pitkästä aikaa sekä Zurab Tsiskaridge että Simo Majander, kummatkin puolustuspään pelaajia. Ilves on myös kärsinyt alkukauden aikana lukuisista loukkaantumisista. Keskiviikkona keltapaitojen riveistä puuttuivat mm. Felipe Aspegren, Tiemoko Fofana, Ilari Mettälä, Janne Saksela, Maksim Stjopin ja Joona Veteli. Eli tällä rintamalla tupsukorvat antoivat hieman tasoitusta pohjoisen vierailleen.

Paul Emile Tendeng ja Obed Malolo seuraavat tilannetta.

Ottelu alkoi kotijoukkueen komennossa. RoPS sen sijaan keskittyi lähinnä oman päänsä vartiointiin ja luovutti pelinhallinnan Ilvekselle. 15. peliminuutilla Tuure Mäntynen pääsi ampumaan maanuoliaisen 17 metristä, mutta Niemelä maalillaan venytti kätensä tielle ja tuloksena oli ainoastaan kulmapotku. Tämän jälkeenkin paine pysyi pitkälti RoPS:n maalilla, mutta aivan huippupaikoille kotijoukkueen pelaajat eivät kuitenkaan päässeet. Myös viimeistelyssä oli toivomisen varaan. Sinipaidat taistelivat sen minkä pystyivät ja onnistuivat pitämään maalinsa puhtaana. Hyökkäyspäässä joukkue ei sen sijaan saanut mitään mainittavaa aikaan ja näin tauolle mentiin tasatilanteessa 0-0.

Hyvin pelissä taistellut Samuel Olabisi joutui jättämään pelin puoliajalla.

Toisen puoliajan aluksi RoPS suoritti vaihdon. Tällöin Tsiskaridge juoksi pukukopista viheriön puolelle osumaa ottaneen Samuel Olabisin tilalle. Georgialainen on ollut poissa pelaavasta kokoonpanosta kauden avauksessa tulleen loukkaantumisen johdosta, joten häntä on odotettu johtamaan peliä ja näyttämään esimerkkiä nuorelle joukkueelle. Pelitapahtumiin tämä ei vaikuttanut, sillä hallinta pysyi kotijoukkueella. Ensimmäinen tilanne rakentui Jairin toimesta 49. minuutilla vaihdosta sisään tulleelle Lauri Ala-Myllymäelle, mutta hänen laukauksensa maalin edestä lähti maata kiertävälle radalle. 51. peliminuutilla Ala-Myllymäki kuitenkin onnistui Eemeli Raittisen tarjoilusta aivan maalin edestä ja tilanne oli ansaitusti 1-0 keltapaidoille. Tilanteen alusti hienolla pystysyötöllään Tuure Siira. Maalin jälkeen RoPS muokkasi peliryhmitystään, mutta mitään oleellista muutosta se ei pelitapahtumiin saanut aikaan. 55. minuutilla Jair pääsi laukomaan pienestä kulmasta, mutta tämä yritys meni takanurkan ohi ja RoPS selvisi tilanteesta säikähdyksellä. 64. minuutilla oli Naatan Skytän vuoro laukoa keskeltä, mutta Niemelä nappasi löysän vedon helposti haltuunsa.

66. minuutilla Joonas Vahteran oli aika siirtyä vaihtopenille, hänet keskikentällä korvasi Rasmus Degerman. Ja reilu viisi minuuttia myöhemmin Vesa Tauriainen teki seuraavan vaihtonsa, kun Sampo Ala korvasi kentällä Veka Pyynyn. Lähes seuraavasta tilanteesta Ilves pääsi iskemään vastaan, mutta Eetu Mömmön yritys suuntautui suoraan kohti RoPS-vahti Niemelää. 78. minuutilla RoPS sai ainokaisen paikkansa, kun Tuomas Kaukua laukoi lähes päätyrajalta kohti Ilves-vahti Matias Riikosta, joka nappasi pallon helposti käsiinsä. Viimeisen vaihdon sinipaidat suorittivat 81. minuutilla, kun Majander juoksi vasempaan laitaan Jussi Niskan tilalle. Lopussa RoPS ei saanut minkäänlaista kirivaihdetta päälle, vaan ote pysyi kotijoukkueella. Näin ottelu päättyi lukemiin 1-0 (0-0), joiden ansiosta kaikki kolme sarjapistettä jäivät Tampereelle.

Kun ottelun laukaukset menevät kotijoukkueelle ylivoimaisin numeroin, ei selittelylle ole varaa. Ilves-vahti Riikosella olikin varsin helppo iltapuhde maalillaan. Onneksi keli oli lämmin, niin ei sentään tullut kylmä tolppien välissä. Vierasjoukkue taisteli puolustuspäässä sen mitä pystyi, mutta hyökkäämisestä puuttui selkeä kuva ja jos syötöt ja pelikuviot eivät ota luonnistuakseen, tulos on tämä. Tällä hetkellä RoPS ei näytä Veikkausliigatason joukkueelta, sen verran vaisua esiintyminen illasta toiseen on. Seuraava peli tulee jo viikonvaihteessa eli mitään poppakonsteja ei tässä välissä ehditä tehdä. Todennäköisesti silloin Tsiskaridge on jo avauksessa, jos kunto sitä edellyttää ja Majander saa myös enemmän vastuuta. Niemelän hyvä debyytti palkitaan mitä todennäköisemmin toisella ottelulla tolppien välissä. Se miten saarelaisten Albion Ademi ja kumppanit pysäytetään, on sitten aivan toinen asia. Tauriaisen ja kumppaneiden pelikirja näyttää tällä hetkellä varsin tyhjältä ja kommentit medialle jotenkin alistuneilta. Kauanko jatketaan tällä kokoonpanolla penkin takana, jos tuloksia ei yksinkertaisesti tule ja pelaaminen on näin sekavaa? Ja onko muutoksiin edes varaa? Yksi asia mistä toivoisi seuralta selkeää ulostuloa on se kuuluisa loukkaantuneiden lista. Nyt esimerkiksi Carrin loukkaantumisesta ainoa tieto oli toimitusjohtajan Twitter-kommenttiin vastaus ja Atte Sihvosen tilanteestakaan ei ole juuri hiiskuttu. Ja mikä on Kokon, Muinosen ja Rahimin odotettu paluuaikataulu pelaavaan kokoonpanoon? Se on ollut jo viikkoja "lähellä", mutta nämä toteamukset alkavat olemaan jo aikamoista sanahelinää.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana sunnuntaina, jolloin Rovaniemen keskuskentälle vieraaksi saapuu IFK Mariehamn. Tämä ottelu kuuluu sarjaan pakkovoitot, sillä sinipaidat tarvitsevat kipeästi pisteitä. Veikkausliigan huumaan mukaan pääset sunnuntaina klo 17.00 alkaen.