lauantai 15. elokuuta 2020

RoPS vailla mahdollisuuksia Lahdessa

Muinosella ja kumppaneilla oli vaikea iltapuhde Lahdessa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi perjantai-iltana Lahden Stadionilla paikallisen FC Lahden 1407 katsojan edessä. Ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä koko 90-minuuttisen aikana, sillä loppulukemiksi kirjattiin selkeät 3-0 (1-0) lukemat. Näin RoPS on pelannut jo yhdeksän ottelua ilman voittoa takataskussaan vaivaiset kaksi sarjapistettä.

RoPS lähti otteluun jälleen muutoksen tuulen puhaltaessa. Tällä viikolla kuulimme, että saksalaisvahti Martin Kompalla sai tarpeekseen penkkikomennuksista kahdessa edellispelissä ja hänen sopimuksensa purettiin "hyvässä yhteisymmärryksessä." Hänen korvaajakseen saatiin kamerunilainen Sammy N'Djock MP:stä. Mielenkiintoisen CV:n omaava pelaaja jäi tällä kaudella selkeästi kakkosvahdin rooliin Mikkelissä ja hakee nyt uutta nostetta Napapiiriltä. Tuttujen poissaolijoiden lisäksi sinipaitojen riveistä ottelussa puuttuivat myös edellisessä ottelussa osumaa ottaneet Daniel Carr ja Obed Malolo. Taktisesti RoPS jatkoi pitkälti samalla lailla kuin aiemmin, viiden miehen alakerralla ja kapealla keskikentällä. Sampo Ala puolestaan avasi tällä kertaa joukkueen piikkipaikalla. Kotijoukkue FC Lahti pääsi otteluun hyvässä terveystilanteessa. Ainoastaan Tim Martinen oli poissa pelaavasta kokoonpanosta, mutta tiukka ottelutahti näkyi joukkueen kokoonpanossa pienenä kierrätyksenä. Lahden riveistä löytyi silti useita tuttuja pelimiehiä, mm. kokeneet Timi Lahti ja Kari Arkivuo sekä penkillä sinipaidoistakin tuttu Vahid Hambo.

Kamppailu alkoi kotijoukkueen hallinnassa ja peli pyöri heti alusta alkaen RoPS:n kenttäpuoliskolla. 20. minuutilla kotijoukkue iski painostuksen jälkeen erikoistilanteesta. Lahtelaiset saivat kulman oikealta ja pallon taakse asteli Teemu Jäntti. Hänen kierteinen kulmapotkunsa löysi Lahden pään ja toppari pukkasi pallon varmasti verkon perukoille. Näin tilanne oli 1-0. Tilanteessa Lahti vei Alaa vastaan pääpallon 100-0. Maalin jälkeenkin peli pysyi helpohkosti kotijoukkueen hallussa. 27. minuutilla Vesa Tauriainen teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Veka Pyyny juoksi kentälle Jussi Niskan tilalle. Seuraava vaarallinen tilanne nähtiin ottelun 38. peliminuutilla, jolloin Arkivuo löysi keskeltä noin 16 metristä Jasin Assehnoun. Kärkimiehen laukaus meni vain aavistuksen oikealta RoPS-maalin ohi ja vieraat selvisivät tästä säikähdyksellä. Tilanteessa RoPS:n joukkuepuolustaminen oli lähinnä paikallaan seisoskelua. Puoliajan viimeisillä minuuteilla ei enää huipputontteja nähty, joten tauolle siirryttiin 1-0 lukemissa.

Matias Niemelä torjui sen mitä pystyi, mm. rangaistuspotkun.
Toinen 45-minuuttisen alkuun RoPS vaihtoi kentälle Matias Tammisen, joka korvasi kentällä varsin näkymättömän Alan. 49. minuutilla pallo oli taas maalissa. Tällöin Jäntti rakensi pystyyn hyvin Dimitry Imbongolle, joka kääntyi hienosti pallon kanssa ja ampui Kalle Katzin edestä pallon upeasti maalin oikeaan ylänurkkaan. Tilanne oli näin 2-0 ja peli käytännössä ratkennut. 62. minuutilla RoPS vaihtoi kentältä kapteeni Eetu Muinosen, jonka korvasi Rasmus Degerman. Minuutti tästä ja Palloseura rakensi ottelun parhaan paikkansa. Tällöin Enoch Banza nousi hyvin pallon kanssa ja syötti laitaan Tammiselle. Kärkimies nousi ja leikkasi keskelle ennen tulista laukaustaan, joka meni kuitenkin metrin Patrick Rakovskyn vartioiman maalin yli. Tämän jälkeen paikat siunaantuivat lähinnä kotijoukkueelle. Kolmas maali ja sitä kautta viimeinen naula arkkuun lyötiin ottelun 89. minuutilla, kun vaihdosta kentälle tullut Pyry Lampinen iski maalin läpiajon päätteeksi. Pelin ollessa jo lisäajalla, Hambo hassutti Katzia, joka repi hyökkääjän rangaistuspotkun arvoisesti maahan. Hambo meni itse pallon taakse ja ampui kohti vasempaa nurkkaa, mutta Niemelä maalillaan aavisti tilanteen oivasti ja torjui hyökkääjän yrityksen. Näin numerot säilyivät 3-0 lukemissa, mitkä olivat lopulta myös ottelun loppulukemat.

Tällä hetkellä RoPS ei näytä joukkueelta, joka voisi haastaa vastustajia vieraskentällä. Lähinnä yritetään pitää peli maalittomassa tasatilanteessa ja jos vastustaja onnistuu tekemään maalin, keinoja tulla tasoihin ei juurikaan löydy. Kotonakin peli hajoaa viimeistään toisella puoliajalla vaihtojen myötä, vaikka keskuskentällä peli-ilme sentään on parempi. Taktisesti tekeminen ei näytä toimivalta ja sen sarjataulukkokin karulla tavalla osoittaa. Puolustuspeli on sekavaa, keskikenttäpeli olematonta ja kaikki tämä näkyy hyökkäyspäässä ja yleensäkin sinipaitojen peli-ilmeessä. Pelillisesti joukkueen tekeminen on mennyt viime aikoina lähinnä huonompaan suuntaan, MIFK-pelin ensimmäistä puoliaikaa lukuun ottamatta. Perjantainakaan RoPS ei saanut kuin muutaman laukauksen aikaan, joista yksi meni maalia kohti.

Tauriainen on varmasti osaava valmentaja, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Monessa seurassa on tällä kaudella reagoitu jo paljon nopeammin, mutta miten on RoPS:ssa? Saako kaksikko Tauriainen - Mika Pulkkinen luottoa vielä tämänkin jälkeen vai ollaanko seurajohdossa jo kartoitettu seuraajaa? Ja haluaako kaksikko oikeasti jatkaa puikoissa tällaisen alkukauden jälkeen kohta enää itsekään? Toinen kysymys on se, että onko seuralla resursseja valmentajan vaihtamiseen tässä tilanteessa. Pelaajien sopimuksia on purettu hyvässä yhteisymmärryksessä, onko seuraavaksi vastaavanlaisen liikkeen vuoro penkin päässä? Monet ovat kyselleet myös loukkaantuneiden pelaajien tilannetta. Siitä seura ei ole hiiskunut juuri sanaakaan, mikä oudoksuttaa. Myös ulkomaalaispelaajien "exodus" seurasta kertoo omaa kieltään. Ehkäpä ensi viikolla kuullaan lisää uutisia seurasta. Muutenkin toivoisi, että sinipaidoista ja heidän otteistaan voisi kirjoittaa positiivisia asioita. Nyt hyviä puolia on vain kovin vaikea löytää.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevan tiistaina (18.8.), jolloin pohjoiseen vieraaksi saapuu kovassa vireessä oleva FC Inter. Tässä pelissä joukkueen tulee näyttää kotifaneille uskottavaa jalkapalloa, jotta alavireisyys niin kentällä kuin katsomoissakin saataisiin käännettyä noususuhdanteeksi. Helppoa se ei tule olemaan, mutta sopivin muutoksin kuitenkin mahdollista.