lauantai 26. elokuuta 2023

RoPS kaatoi Herculesin kotikentällään

RoPS juhlii Tatu Lakelan tekemää ottelun avausosumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantaina kotikentällään oululaisen JS Herculesin. 379 katsojan edessä pelattu ottelu päättyi lopulta kotijoukkueen 1-0 (1-0) voittolukemiin, joiden ansiosta sinipaidat ovat nyt sarjassa neljännellä sijalla 27 pisteellään, kun taas Hercules majailee toiseksi viimeisenä sijalla 11, pisteitä heillä on samoin 11.

RoPS lähti otteluun kokoonpanolla, johon Ville Ulanen oli nimennyt aika lailla odotetut pelaajat. Ainoastaan Tomas Varhi aloitti tällä kertaa pelin vaihdosta ja hänen tilallaan kärjessä viiletti Aapo Savolainen. Myös hyvin keskialueen pohjalla viime aikoina pelannut Juuso Polvi jatkoi pelejään niin ikään avausmiehistössä. Hercules matkasi pohjoiseen uuden ja rovaniemeläisille varsin tutun valmentajan, Aleksi Tannerin johdolla. Oululaisten kausi on ollut aika mollivoittoista, vaikka aiemmassa joukkueiden välisessä kohtaamisessa he sinipaidat voittivatkin. Herculesin riveistä mainittakoon Christian Bohui, Alenksanteri Patronen sekä Joona Kähkönen.

Joona Kähkönen vartioimassa maalintekijä Lakelaa.
Ottelu käynnistyi kotijoukkueen hyvällä pelillä. Jo neljännellä minuutilla Tatu Lakela pääsi laukomaan, mutta tämän Hercules-vahti Aleksanteri Patronen torjui. Jatkopalloon pääsi vielä Mikke Kiljunen, mutta hänen yritykseesän vieraiden puolustus pääsi vaivoin väliin. Tämän jälkeen huipputilanteilla ei pitkään juhlittu, mutta pelikellon edetessä, alkoi RoPS saamaan kamppailua yhä paremmin hallintaansa. Puolen tunnin kohdalla sinipaidat saivat kolme kulmapotkua lähes peräjälkeen, mutta näistä ei vielä ratkaisua nähty. 34. minuutilla Juuso Polvi ja Riku-Veli Niska pelasivat Lakelalle paikan, mutta tämän yrityksen Patronen torjui jälleen. Minuutti tästä ja Antoine Lemarien prässäsi upeasti pallon hyökkäyspäässä itselleen ja keskitti vasemmalta maalille, mutta Aapo Savolainen ei päässyt kunnolla pallon päälle ja kärkimiehen pusku jäi voimattomaksi. Tämän jälkeen sekä Kimi Isometsä että Niska pääsivät paikoille, mutta kummankin ruuti oli märkää. 41. minuutilla nähtiin viimein ottelun avausosuma. Pallo pelattiin Alex Tolran ja Savolaisen toimesta kohti boksia Lakelalle, joka kääntyi hienosta ja laukoi pallon varmasti ohi Patrosen ja taululla loistivat 1-0 lukemat! Näissä lukemissa siirryttiin ottelussa myös vartin tauolle.

Antoine Lemarie oli Valtteri Kovalaiselle vaikea pideltävä.
Toinen 45-minuuttinen alkoi kotijoukkueen vahvalla otteella ja heti alkuun Tolra pääsi laukomaan kulmatilanteen jälkeen, mutta toista kulmapotkua vaarallisempaa tästä ei kuitenkaan syntynyt. Kaksi minuuttia tästä ja Niska keskitti vasemmalta hieman takaviistoon maalille. Ensimmäisenä tilanteen haistoi Lemarie, joka ampui upeasti suoraan ilmasta kohti oikeaa alakulmaa, mutta Herculesin maalilla työllistetty Patronen onnistui torjumaan ranskalaisen hienon yrityksen. 57. minuutilla Niska tarjoili puolestaan Savolaiselle paikan, mutta tästäkään ei peliä saatu vielä naulattua kotijoukkueelle. Tunnin kohdalla vieraat saivat 25 metristä vapaapotkun, kun ottelun vaihtelevasti tuominnut Tatu Korkalainen vihelsi oululaisille vapaapotkun ja antoi Lemarielle kortin tämän kengän noustessa kamppailutilanteessa lähes vastustajan pään korkeudelle. Pallon taakse asteli Valtteri Kovalainen, jonka yritys leijaili kohti kuitenkin Lyskaa ja Tino Korhonen RoPS:n maalilla sai olla edelleen melkolailla rauhassa. 

Kotijoukkue sai ottelussa useita erikoistilanteita.
65. minuutilla RoPS pelasi hienolla syöttelyllä vieraiden prässin alta pois ja hyökkäsi vaarallisesti kohti vastustajan maalia. Isometsä kiihdytti omalla vasemmalla laidallaan ja syötti Lakelalle, jonka veto oli kuitenkin löysä ja Patroselle helppo torjuttava. Minuutti tästä ja Kiljunen pelattiin oivalla pystypallolla juoksuun. Laituri laukoi ensimmäisellään, mutta hänen yrityksensä meni hieman yli Hercules-maalin. 69. minuutilla oululaisten Rasmus Myllys laukoi puolestaan vaarallisesti, mutta Korhonen torjui yrityksen varmaakin varmemmin. Ottelun edetessä vieraat alkoivat päästä paremmin ja paremmin peliin mukaan, vaikka 75. minuutilla Tomas Varhi pääsikin hyvin puskemaan Lemarien keskityksestä. Seuraavakin tilanne siunaantui Varhille Kiljusen syötöstä, mutta kärkimiehen laukaus suuntautui kohti vastustajan maalivahtia. Tämän jälkeen peli alkoi painumaan kohti RoPS:n kenttäpuoliskoa ja kotijoukkueen peli alkoi näyttämään hieman väsyneelta ja hermostuneelta. Joukkue puolusti kuitenkin ansiokkaasti ja vieraat eivät päässeet juurikaan laukaisupaikoille. Näin reilun kolmen lisäaikaminuutin jälkeen Korkalainen vihelsi pelin päättyneeksi ja kotijoukkueen hillityt juhlat saivat alkaa.

Lauantain kamppailussa RoPS hallitsi ottelun alkupuolta, kun taas oululaiset olivat niskan päällä lopussa. Parhaat paikat rakensi kuitenkin kotijoukkue ja näin sinipaitojen voitto oli täysin ansaittu, vaikka aivan helpolla se ei lopulta tullutkaan. Paremmalla viimeistelyllä ottelu olisi ratkennut jo ennen kihelmöiviä loppuminuutteja. RoPS on pienen suvantovaiheen jälkeen voittanut nyt kaksi ottelua peräjälkeen ja on sarjassa mukavasti neljännellä sijalla. Tämänkertaisessa ottelussa joukkue pelasi hyvin organisoidusti ja varsinkin keskikenttämiehet olivat hyvällä pelipäällä. Toki nolla omissa on aina hyvä merkki joukkueen puolustusmentaliteetista ja kapteeni Samuel Olabisi johtaakin joukkojaan äänekkäästi ja omalla esimerkillään. Myös Alex Tolra pelasi tänään yhden parhaista peleistään tällä kaudella, samoin Mikke Kiljunen. Vieraat osoittivat pelillään, että ovat sarjasijoitustaan parempia. Todellisia maalipaikkoja Hercules ei juurikaan pystynyt rakentamaan, mutta paikoin oululaiset saivat otteellaan RoPS:n vetäytymään puolustuskannalle. Tanner on saanut lyhyessä ajassa kehitettyä joukkueensa pelaamista ja onkin erittäin todennäköistä, että oulaiset tulevat kauden edetessä kasvattamaan pistetiliään ja kapuamaan pois sarjan hänniltä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevan viikon sunnuntaina (3.9.), jolloin sinipaidat matkaavat Kuopioon Väre Areenalle, jossa klo 18.00 alkavassa ottelussa vastaan asettuu Herculesin tavoin kauden aikana valmentajaa vaihtanut Kuopion Elo. 

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tatu Lakela - Keskikenttämies oli parhaiten joukkueesta maalipaikoilla viimeistellen ottelun ainoan osuman. Juoksi tälläkin kertaa varmasti eniten kaikista kenttäpelaajista tehden vastustajan pelaamisesta vaikeaa.

Teksti ja kuvat: M.N.