sunnuntai 26. syyskuuta 2021

RoPS kärsi kirvelevän tappion kotikentällään

Cae lähellä onnistumista RoPS:n maalilla.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntai-iltapäivänä Ykkösen ylemmän jatkosarjan avausottelussa IF Gnistanin. 836 katsojan edessä pelattu kamppailu päättyi lopulta vierasjuhliin maalein 3-4 (1-2). Kokonaisuudessaan sekava peli jätti monta kysymysmerkkiä RoPS:n osalta, kun sarjaa on pelaamatta enää neljä kierrosta.

RoPS pääsi kotiotteluun varsin hyvässä terveystilanteessa. Tällä kertaa sivussa vakiomiehistöstä oli Vili Saarikoski, mutta muuten kokoonpano oli täynnä tuttuja nimiä. Myös Veka Pyyny oli pitkästä aikaa mukana, tosin hän aloitti pelin vaihtopenkin puolelta. Gnistan matkasi pääkaupunkiseudulta pohjoiseen joukkueella, jonka kokoonpanosta puuttuivat loukkaantuneet Santeri Kuivalainen ja Lucas Morais sekä pelikiellossa ollut Armend Kabashi. Sen sijaan avauksesta löytyivät mm. maaliahne Douglas Cae, Omar Jama ja Onni Tiihonen.

Vujaklijaa vartioitiin ottelussa tiukasti, usein sääntöjen rajamailla.
Ottelu starttasi kotijoukkueen hyvällä tilanteella, sillä jo ensimmäisellä peliminuutilla Srdjan Vujaklija pääsi Mohammed Adamsin pitkän avauksen jälkeen laukomaan, mutta veto jäi torsoksi ja Gnistan-vahti Jiri Koskella oli helppo työ pysäyttää peliväline. Mutta yhdeksännellä minuutilla saatiin esimakua siitä, mitä tulevan pitää. Tällöin Adamsin toivoton avausyritys tuli suoraan vieraille ja lopulta Roni Huhtala laukoi pallon Nino Roffelsenin kautta RoPS-maaliin ja tilanne oli 0-1. Pari minuuttia tästä ja Vujaklija pelattiin vetopaikkaan. Serbin yritys kuitenkin suutautui kohti Lyseonpuistoa ja tilanne kuivui kasaan. 16. minuutilla sinipaidat saivat lisää kylmää vettä niskaansa, kun vieraat saivat vapaapotkun noin 20 metristä. Pallon taakse asteli Cae, jonka hieno kierteinen laukaus meni maalin vasempaan kulmaan ja tilanne oli hetkessä jo 0-2. Ottelun alku oli kuin toisinto edellisestä KPV-ottelusta, jossa RoPS päästi vastustajan lähes identtisillä maaleilla kahden maalin johtoon.

Roffelsen niittasi ottelussa upean maalin.
Tämän jälkeen RoPS alkoi päästä vähän paremmin peliin mukaan, mutta silti sinipaitojen esitys oli kaukana siitä, mihin tällä kaudella on totuttu. Puolen tunnin pelin jälkeen kotijoukkue alkoi saamaan pelin painopistettä enemmän kohti vieraiden maalia. 36. minuutilla RoPS sai vapaapotkun vasemmalta. Pallon takana oli tutusti Geoffrey Acheampong, jonka kierteisen vaparin vieraat saivat purettua kuudentoista rajan tuntumaan. Paikalla oli vapaana Roffelsen, joka tykitti ns. eurogoalin suoraan maalin vasempaan yläkulmaan. Tilanne kaventui näin lukemiin 1-2! Maali oli samalla hollantilaisen ensimmäinen osuma RoPS-paidassa. Puoliajan lopussa kotijoukkue sai vielä pari puolittaista paikkaa, mutta koska onnistumisia ei enää nähty, poistuttiin vartin hengähdystauolle vieraiden maalin johdossa.

RoPS yrittää maalintekoa erikoistilanteesta.
Toinen 45-minuuttinen alkoi RoPS:n suht aktiivisella pelillä, mutta viimeiset syötöt jäivät puolitiehen. Ja kun itse et onnistu, vastustaja usein rankaisee, jos oma pelaaminen on vähän sinne päin. 58. minuutilla Gnistan sai vasemmalta kulmapotkun. Jimi Kovalaisen kulma löysi etualalta Fabian de Abreun, jonka jatko meni nätistä maalin takakulmaan ja tilanne oli 1-3. Jälleen RoPS oli helisemässä erikoistilanteissa. Tämän jälkeen RoPS alkoi taas vyöryttämään peliä kohti vieraiden maalia, mutta ilman tulosta. Esimerkiksi 69. minuutilla Acheampong laukoi aavistuksen oikealta maalin ohi Tuomas Kaukuan oivan tarjoilun jälkeen. Pari minuuttia tästä ja ghanalainen pääsi vielä parempaan paikkaan, mutta tämän Koski onnistui vaivoin torjumaan yli päätyrajasta. 77. minuutilla oli Otto Kemppaisen vuoro kokeilla onnistumista, mutta laitalinkin matala laukaus meni aavistuksen vasemmalta maalin ohi.

Hänninen osui jälleen sinipaidoille.
86. minuutilla läysästi pelannut kotijoukkue sai poimia jälleen pelivälineen maalista, kun Cae onnistui jo toistamiseen ottelussa puskumaalin muodossa. Lopussa RoPS painoi vängällä peliä kohti Kosken vartoimaa Gnistan-maalia, mutta minuutit alkoivat käydä vähiin. 89. minuutilla Acheampongin antama kulmapotku purettiin kuudentoista rajalle. Siellä ensimmäisenä oli Vertti Hänninen, joka laukoi pallon varmasti maalin vasempaan kulmaan ja tilanne oli 2-4. Näin keskikenttämiehelle merkittiin tilastoihin jo kauden yhdeksäs onnistuminen. 91. minuutilla RoPS:n keskittyessä hyökkäämiseen pääsi vieraiden Topi Järvinen yrittämään, mutta pallo osui ainoastaan maalin oikeaan tolppaan. Minuutti tästä ja Simo Roiha pelattiin tuhannen taalan paikkaan. Hyökkääjän yritys meni kuitenkin selvästi ohi maalin. 94. minuutilla Acheampongin antamasta vapaapotkusta Adams puski ensin ylärimaan ja toisella yrityksellä sinne minne kuuluukin eli maaliin ja tilanne oli jo 3-4. Tämä jäi kuitenkin ottelun viimeiseksi tapahtumaksi, sillä heti maalin jälkeen ottelun varsin heikosti tuominnut Jesse Salo vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 3-4 (1-2).

Ottelu oli kuin toisin KPV-ottelusta, niin hyvässä kuin pahassa. Toki RoPS iski kolme maalia, mutta omissa soi peräti neljä kertaa, mikä on anteeksiantamatonta. Joukkueen puolustuspelaaminen ja reagointi tilanteisiin oli sunnuntai-iltapäivän kamppailussa kaukana parhaasta. Alakerran lyhyt pimputtelu tarjosi jälleen vastustajalle maalin ja muutenkin joukkueen peli ei nyt kauden loppuhetkillä ole kunnolla balanssissa. Joskus pallon voi rehdisti potkaista pitkälle laitaan sen sijaan, että haetaan lyhyttä syöttöä oman kuudentoista rajalla vastustajan hengittäessä niskaan. Varsinkin ottelun alut ovat olleet joukkueelle viime aikoina vaikeita ja helpoista virheistä on rokotettu kovalla kädellä. Gnistan vastustajana ei ole sarjan kärkipäätä tasoltaan, mutta niin vain kipinä iski peräti neljä maalia napapiiriläisten verkkoon. Varsinkin Cae näytti käsien levittelyn lisäksi myös maalinteko-osaamistaan. Toki joukkue ei ole menettänyt nousumahdollisuuksiaan minnekään, sillä TPS on ainostaan pisteen edellä ja VPS tasapisteissä sinipaitojen kanssa. Molemmat joukkueet kohdataan myös vielä tulevien viikkojen aikana. RoPS:lla on vielä neljä jatkosarjan peliä edessä ja niissä onnistumalla kausi voi saada vielä huikean päätöksen. Mikko Mannila ja muu valmennus ovat aiemminkin tällä kaudella saaneet käännettyä joukkueen menon korkealentoon, miksei siis nyt syksyn ratkaisuhetkilläkin.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

• Srdjan Vujaklija - Simo Roiha
  • 66. min Rodrigo Antunes - Didis Lutumba-Pitah
  • 87. min Otto Kemppainen & Jussi Niska - Veka Pyyny & Miska Ylitolva

Seuraavan kerran sinipaidat pelaavat tulevana lauantaina (2.10)., jolloin RoPS matkaa Vaasaan paikallisen VPS:n vieraaksi. Ottelu pelataan Elisa Stadionilla klo 17.00 alkaen. Tästä ottelusta panoksia ei puutu, sillä joukkueet ovat nyt sarjassa tasapisteissä sijoilla kaksi ja kolme. Tsemppiä peliin siniset ja pisteet mukaan pohjoiseen!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Nino Roffelsen, upea maali, mutta ennen kaikkea jälleen paljon työtä kentällä, mikä jää monesti liian vähäiselle huomiolle.