maanantai 7. lokakuuta 2019

RoPS varmisti kotivoitolla liigapaikkansa

RoPS juhlii Juho Hyvärisen tekemää ottelun avausosumaa!
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntai-iltapäivän haastajasarjan ottelussa seinäjokelaisen SJK:n 1254 katsojan edessä. Kaksijakoinen ottelu päättyi lopulta kotijoukkueen 1-0 (1-0) voittoon, minkä ansiosta sinipaidat varmistivat liigapaikkansa myös tulevalle kaudelle. Voiton myötä RoPS ohitti haastajasarjassa SJK:n, joka on niin ikään jo varmistanut sarjasopimuksensa.

RoPS lähti otteluun melko hyvässä terveystilanteessa, vaikka Kalle Katz, Sergio Llamas ja Santeri Haarala kokoonpanosta puuttuivatkin. Muuten Pasi Tuutti sai parhaan mahdollisen miehistön käyttöönsä. SJK matkasi pohjoiseen joukkueella, josta puuttuivat mm. harjoituksissa loukkaantunut maalivahti Mikhel Aksalu, Billy Ions sekä José Nadson. Moshtagh Yaghoubi puolestaan on jo aiemmin vapautettu pelaajasopimuksestaan ennen kauden päättäviä otteluita ja muutama muukin pelaaja puuttui joukkueen matkasta.

Hyvärisellä on ilo irti.
Ottelu alkoi hieman tunnustellen molemmilta joukkueilta. Ensiminuuttien tapahtumia olivat lähinnä vieraiden rikkeet, joiden kohteena oli RoPS:n Agnaldo Moraes. Kuudennella minuutilla nähtiin yllättäen ottelun ensimmäinen vaihto, kun Aleksandr Kokko hölkkäsi pääkatsomon uumeniin ilmeisesti oireilleen polvensa takia ja kentälle kirmasi Matias Tamminen. Kotijoukkue ei tästä kuitenkaan hämääntynyt, sillä jo 11. peliminuutilla sinipaidat tekivät ottelun avausmaalin. Tilanteessa pallo pelattiin vasemmalle laitaan Moraeksen toimesta Taye Taiwolle, joka nousi pelivälineen kanssa aina kuudentoista rajalle keskittäen pallon kohti maalinedustaa. Ensimmäisenä palloon pääsi Joonas Sundman, mutta hänen purkunsa tuli suoraan Juho Hyväriselle (kuvassa), joka hyvän haltuunoton jälkeen tälläsi upean vedon maalin oikeaan yläkulmaan ohi voimattoman SJK-vahti Jesse Östin. Tilanne oli näin riemastuttavasti 1-0! Maalin jälkeen pallonhallinta alkoi kääntymään vieraille, mutta vaarallisia tilanteita ei kuitenkaan RoPS:n päädyssä nähty kiitos tieukan joukkuepuolustamisen ja seinäjokelaisten puolittaisen hyökkäyspelin. Näytti siltä, että vierasjoukkueen tilanteet rakentuivat vain ja ainoastaan Denys Oliinykin kautta. Ehkä tämäkin kertoi osaltaan sen, miksi SJK:n maalinteko on ollut niin heikkoa tällä kaudella.

Moraeksella pallo pysyy hallussa.
26. minuutilla vieraiden Jesse Sarajärvi pääsi oikealta laukomaan, mutta suoraan kohti Antonio Regueroa, joka torjui melko varmasti tämän yrityksen. 34. minuutilla Hyvärinen ja Lucas Lingman petasivat paikan Moraekselle (kuvassa). Brassi laukoi 16 metristä upean kierteisen laukauksen, mutta ainoastaan maalirautoihin. Kakkospalloon ensimmäisenä ehti Lingman, mutta keskikenttämiehen yritys viidestä metristä karkasi reilusti yli tyhjän maalin. Heti perään RoPS katkaisi vastustajan avauksen ja Youness Rahimi pääsi oikealta laidalta keskittämään maalille. Palloon ensimmäisenä ehti jälleen Moraes, jonka yrityksen Öst torjui hienosti ja piti joukkuettaan pelissä mukana. Pari minuuttia tästä ja Jarkko Hurme pääsi päätyrajalta keskittämään vaarallisesti kohti RoPS-maalia. Tähän Reguero venytti kuitenkin näppinsä väliin ja Atte Sihvonen purki pallon väljemmille vesille. Vielä 44. minuutilla RoPS rakensi hyvän tilanteen, jossa pallo kulki pelaajalta pelaajalle. Lopulta Tamminen syötti keskelle 16 metriin Moraekselle, joka laukoi, mutta metrin vasemman yläkulman ohi. Näin tauolle mentiin kotijoukkueen 1-0 johtolukemissa.

Keskikentän lukko Beobide.
Toinen puoliaika pyörähti käyntiin tasaisissa merkeissä. 48. minuutilla RoPS katkaisi jälleen vastustajan avauksen. Tilanteessa Jagoba Beobide (kuvassa) syötti vierelle Eetu Muinoselle, joka koetti onneaan reilusta 20 metristä. Tämän hyvä laukaus meni kuitenkin oikealta reilun metrin maalin ohi. 57. minuutilla puolestaan Tamminen syötti Muinoselle, joka jälleen laukoi tulisesti, mutta Öst maalillaan torjui vedon. Tämän jälkeen kotijoukkue alkoi menettämään otetta pelitapahtumista ja helpotkin syötöt tuntuivat vaikeilta. RoPS:n onneksi seinäjokelaisten pelikirjasta puuttui myös muutama sivu ja hallinnasta huolimatta joukkue ei saanut oikein mitään aikaan kentän viimeisellä kolmanneksella. 74. minuutilla RoPS joutui vaihtamaan maalintekijä Hyvärisen kentältä, joka vietiin lopulta paareilla kentän laidalta pois. Hyvärinen tippui pallontavoittelutilanteessa korkealta kenttään suoraan selkä edellä ja pelin jatkaminen oli mahdotonta. Hänen tilalleen oikeaan laitaan tuli Henrik Ölander, joka esiintyikin edukseen ottelun loppuminuuteilla. Seuraavien minuuttien aikana SJK:n Oliinyk ensin rikkoi ja sai keltaisen kortin sekä lähes heti perään taputti tuomarille hänen tuomioistaan sanoen muutaman valitun sanan toisen kortin arvoisesti ja näin vieraat joutuivat pelaamaan 78. minuutilta eteenpäin yhden miehen alivoimalla. Tämä ei painopistettä ottelussa muuttanut, sillä SJK hallitsi edelleen kenttätapahtumia. RoPS kuitenkin puolusti tiiviisti ja onnistui pitämään maalinsa puhtaana. Näin noin viiden lisäaikaminuutin jälkeen ottelun tuominnut Atte Jussila vihelsi pelin päättyneeksi 1-0 (1-0) lukemiin.

Voiton ansiosta RoPS varmisti liigapaikkansa myös kaudelle 2020, joka samalla on joukkueen 70-vuotisjuhlakausi. Ottelu olisi voinut ratketa jo ensimmäisellä 45-minuuttisella, mutta paikalle saapuneet katsojat saivat jännittää voittoa aina loppuun asti. Suuremmin voitto ei ollut vaarassa, sillä niin heikkoa SJK:n hyökkäyspeli ottelussa oli. Vierasjoukkue alisuoritti tälläkin kaudella todella pahasti, sillä liigan toiseksi isoimmalla pelaajabudjetilla pitäisi taistella mestaruudesta, eikä pelailla sanan varsinaisessa muodossa haastajasarjassa. RoPS:n kausi on ollut myös pettymys, mutta melko maltillisella budjetilla pelaavien sinipaitojen loppukausi on kuitenkin näyttänyt sen, että joukkue kuuluu selkeästi pääsarjatasolle. Viime kaudella joukkue juhli hopeamitalleja, mutta tällä kaudella monesta eri syystä joukkue joutui taistelemaan lähinnä sarjasopimuksen uusimisesta. Se taistelu voitettiin ja pääsarjapelit saavat jatkoa pohjoisessa eli ainakin vaadittu minimitulos saavutettiin. Paljon on ollut puhetta myös tulevan kauden joukkueesta ja joukkueen "päämies" Risto Niva on osaltaan hämmentänyt omilla kommenteillaan pelaajapakkaa ja sen tulevaisuutta. Se kuka joukkueessa jatkaa myös ensi vuonna on sitten asia erikseen. Varmaa on kuitenkin, että joukkue tulee muuttumaan jälleen kerran todella paljon.

Seuraavan kerran sinipaidat pelaavat maajoukkuetauon jälkeen lauantaina 19.10., jolloin RoPS matkaa Helsinkiin HIFK:n vieraaksi. Töölön jalkapallostadionilla pelattava kauden päätösottelu alkaa jo klo 15.00 alkaen. Hoidetaan tämäkin matsi kunnialla päätökseen, jotta kaudelle saadaan positiivinen päätös. Tsemppiä peliin RoPS!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Lucas Lingman - keskikentän herra ja hidalgo, joukkueen idearikkain pelaaja, joka on vahvassa syysvireessä. Missasi huippupaikan, mutta petasi myös monta tilannetta joukkuekavereilleen.

Teksti ja kuvat: M.N.