tiistai 6. lokakuuta 2015

RoPS ei pystynyt kartuttamaan pistesaldoaan saarella

RoPS ja Antti Okkonen jatkavat taistelua mitaleista.
Rovaniemen Palloseuran taistelu jopa Veikkausliigan mestaruudesta sai kolauksen maanantai-iltana joukkueen hävitessä vierasottelun tuoreelle Suomen Cupin voittajalle eli IFK Mariehamnille. Saarelaiset korjasivat ottelusta 1-0 (0-0) kotivoiton Aleksei Kangaskolkan loppuminuuttien maalilla vaivaisen 1096 katsojan edessä. Näin RoPS on sarjassa toisena pisteen SJK:n perässä, kun Veikkausliigaa on vielä kaksi kierrosta pelaamatta. HJK on heti Palloseuran takana kolmantena, pisteen napapiiriläisten perässä.

RoPS pääsi tärkeään MIFK-otteluun vahvalla kokoonpanolla ja mukana saaristokierroksella olikin peräti 18 pelaajaa. Heidän joukossaan oli myös maaliskuussa loukkaantunut ja siitä saakka sivussa ollut Jean Fridolin Ngambe Ngambe, joka on kesän ja syksyn aikana kuntoutunut takaisin pelikuntoon. Ainoa erikoisuus joukkueen kokoonpanossa oli se, että matkassa ei ollut lainkaan varamaalivahtia. Kotijoukkueelta pelistä uupuivat Jani Lyyski, Duarte Tammilehto, Philip Mantilla, Thomas Mäkinen sekä Robin Sid. Näin RoPS:a aiempina vuosina ulkomaalaispelaajien määrästä kritisoineen Pekka Lyyskin joukkueen aloituksessa nähtiin peräti kuusi ulkomaalaispelaajaa. Vierasjoukkue RoPS aloitti pelin erittäin terävästi saaden heti alkuminuuteilla kaksi erikoistilannetta kulmapotkujen muodossa ja näiden perään pari laukaustakin, mutta valitettavasti ne suuntautuivat yli ja ohi Otso Virtasen vartioiman MIFK-maalin. RoPS hallitsi pelin ensimmäistä reilua varttia, mutta tämän jälkeen peli tasoittui ja MIFK pääsi otteluun paremmin mukaan. Varsinkin Dever Orgill oli vauhdikkaalla pelipäällä, mutta RoPS:n puolustus pystyi pitämään kärkkään hyökkääjän poissa huippupaikoilta. RoPS paras paikka tuli Will Johnille, joka sai syötön takaviistoon Aleksandr Kokolta hänen hyvän nousunsa jälkeen. Laiturin venytyksen palloon torjui kuitenkin varmasti MIFK-vahti Virtanen. Kotijoukkue sai jakson lopulla pari vaarallista tilannetta, mutta nämä Tomer Chencinski maalillaan torjui varmasti. Koska onnistumisia ei kummassakaan päässä nähty, mentiin ottelun tauolle maalittomassa tasatilanteessa.

Moshtagh Yaghoubi
Toiselle puoliajalle RoPS tuli niin ikään terävästi, kun taas kotijoukkueella kesti aikansa ennen kuin se pääsi pelirytmiin kunnolla mukaan. RoPS rakensi vaarallisimmat paikkan erikoistilanteista, mutta valitettavasti ilman kuuluisaa ns. viimeistä silausta. Tälläkin 45-minuuttisella peli tasoittui minuuttien edetessä pelikellossa. RoPS yritti muuttaa kenttätapahtumia vaihtamalla 70. minuutilla Janne Sakselan tilalle kentälle Eero Markkasen. Kahden kärjen taktiikka ei kutenkaan peliä parantanut, sillä vaihdon myötö Moshtagh Yaghoubi (kuvassa) siirtyi enemmän laitaan ja tämä heikensi RoPS:n keskialueen peliä. 80. minuutilla RoPS vaihtoi Veikkausliigan ykköstykin Aleksandr Kokon kentältä ja tilalle tuli kauden ensimmäiseen peliinsä Ngambe Ngambe. Ottelun ratkaisu nähtiin 86. peliminuutilla, kun kotijoukkue sai vapaapotkun kentän oikealta laidalta. Pallon taakse asteli itseoikeutetusti Petteri Forsell, jonka kierteinen vapaapotku tuli maalin eteen ja kulkeutui Markkasen maali kohti suuntautuneen purkuyrityksen kautta kohti RoPS-vahti Chencinskiä. RoPS-vahdin kautta peliväline kimposi suoraan Kangaskolkalle, jolla oli helppo työ siirtää lähieteisyydeltä pallo maaliin ja taululle tilanteeksi 1-0. Maalin jälkeen RoPS teki vielä kolmannen vaihtonsa, kun Tremaine Stewart korvasi kentällä Will Johnin. Tämän jälkeen RoPS yritti vielä tasoittaa peliä ja saikin pelin viime sekunneilla vapaapotkun  noin 30 metristä. Yaghoubin yritys tilanteessa karkasi kuitenkin selväti yli maalin ja heti tämän jkeen peli vihellettiin Dennis Antamon toimesta päättyneeksi kotivoittoon lukemin 1-0 (0-0).

Ottelussa RoPS voitti laukaukset peräti 13-3 ja maalia kohti laukaukset 7-1 eli tällä sektorilla sinipaidat olivat selvästi hallitsevampi osapuoli. Kotijoukkue MIFK teki kuitenkin sen, mikä ottelut ratkaisee eli maalin. Sinipaidat eivät sen sijaan saaneet aikaan tarpeeksi laadukkaita laukauksia paikoistaan ja viimeiset syötötkin karkailivat välillä vähän minne sattuu. Silti yrityksen puutteesta joukkuetta ei voi huonokuntoisella vieraskentällä syyttää, sillä paikkoja joukkue pystyi läpi pelin rakentamaan. Tappion myötä RoPS saa jatkaa taisteluaan mestaruudesta kahden pisteen takamatkalta, kun kaksi pelikierrosta Veikkausliigaa on pelaamatta. Mitalisijan ja paikan Eurooppaan joukkue voi varmistaa kuitenkin jo 18.10. pelattavassa kotiottelussa Kuopion Palloseuraa vastaan. Voitolla joukkue varmistaa sijoituksen kolmen parhaan joukkoon ja pitää yllä mahdollisuuksia jopa mestaruuteen saakka. Ottelut tällaisella panoksella ovat harvinaista herkkua pohjoisessa eli sunnuntaina 18.10. klo 14.00 kaikki Rovaniemen keskuskentälle kannustamaan RoPS voittoon ja takaisin mitalikantaan yli 20 vuoden tauon jälkeen!

RoPS:n vaihdot ottelussa (out/in):
Janne Saksela - Eero Markkanen (70. min)
Aleksandr Kokko - Jean Fridolin Ngambe Ngambe (80. min)